...van ilyen helyzet és meg is történik...már írtam,de akkor még egyszer..a lépcsõházban volt egy kilakoltatás elõtt álló család,úgy gondolták bosszút állnak..már elkapták õket,de addigra négy tüzet csináltak..az utolsó nyáron olyan jól sikerült,hogy kilakoltatta a rendõrség a lépcsõházat...arra ébredtem,hogy villogás beszûrõdik a függönyön át...2 óra körül volt...álmosan kinyitottam az ablakot,kinéztem,tûzoltó kocsik,mentõ,rendõrautók mindenhol...hoppá...gatyába kinyitom az ajtót,füst a lépcsõházba..kis pánik,elkezdtem felöltözni...kopognak,rendõr az ajtóban--"kérem hagyják el az épületet!"...becsuknám az ajtót,de szól a rendõr..."most azonnal,megvárom!" nincs mit tenni,menni kellett..gyorsan,bedobáltam a kis kiránduló zsákba ami elöl volt,pénztárca,kocsikulcs,forgalmi,kutya az ölbe és ,lakás bezár és gyerünk.....a lépcsõházat már áramtalanították..úgyhogy sötétbe,füstbe,félkézzel a korlátba kapaszkodva,kutya az ölembe,...mit mondjak végeláthatatlan,szörnyû egy perc volt....na azóta komolyabban fel vagyunk készülve.....a kocsiba minden van amivel gyorsan újra lehet kezdeni ha a a lakás teljesen megsemmisül is...és a nehéz bob mellé egy gyors és könnyû pánik csomag is összeállításra került....bármikor,bármi megtörténhet ....és meg is történik....
..a reálisan elõforduló katasztrófák átvészelésére kell igazából felkészülni ,azok a zombiapokalipszis szerû rémálmok nem nagyon fognak bejönni...így a menekülõ csomagban a számszeríj és egyéb tömegpusztító fegyverek helyett,törölközõ,papucs és szabadidõ ruha legyen,a papírok,a lakásbiztosítási kötvény,fontos iratok az újrakezdéshez...lokális katasztrófánál mindenképpen fog kapni mindenki egy ágyat a tornateremben,ha nincs rokon ahová menni tud....
az igaz,hogy ha már a katasztrófa védelem nem mûködik ,akkor már ráérünk pakolászni,mert akkora a baj,hogy akár maradhatunk is otthon....pl egy háború,teljes gazdasági összeomlás,járvány,polgárháború esetén,ha nincs közvetlen életveszély,jobb otthon maradni
..aztán meg nem a sötét erdõbe kell szaladni...az elsõ,hogy mérje fel mindenki az élõhelye szerinti lehetséges veszélyforrásokat...van-e? a közelben...vasút,ipari üzem,erõmû,földcsuszamlás,árvíz,belvíz,gá ztározó,törésvonal,éhséglázadás,rosszindul atú szomszédság,hóhelyzet,a mentõ,tûzoltó meg tud e közelíteni(sár ill hó) vagy gyalog kell kimenekülni.....aztán össze kell pakolni egy gyors cuccot kb. egy-két napra és meg kell tervezni(több útvonalat),hová és hogyan jutunk ki a veszélyzónából.
..azt mindenképpen vegyétek figyelembe a kimenekítésre szánt,eszközök és ruházat összeállításánál,hogy nagyon nagy valószínûséggel nem a teljes világvége a reális forgatókönyv,csak pár négyzetkilométer...tehát a mindennapi békés túlélésre kell készülni... tárgyalni a biztosítóval,esetleg a bankba kölcsönért, ne kommandós ruhába tárakkal a mellénybe induljunk el ...valószínûleg hasonló szerencsétlen emberek között kell élni pár napig,így semmi képen ne legyen,törvénytelen és riadalmat keltõ eszköz nálunk...max egy kis bicska és konzervnyitó(ha valaki nagyon paranoiás egy pici gázspray eldugva a motyóba,talán belefér)...az sem valószínû,hogy akár szikravetõre szükség lesz,de egy csoki, kanál,pohár,váltás alsónemû viszont nagyon kellhet..
..és a legfontosabb!!!!...készpénz...mindenképpen és bõven legyen otthon,a menekülõzsákba...ha semmit nem sikerül vinni magunkkal...pénzért meg lehet venni...a kártya nem jó,mert lokális katasztrófánál,áramszünet,internet leállás is lehet és akkor nincs kártyás fizetés....lehetõleg euro is legyen valamennyi,fõleg ha külföld az útirány...valószínûtlen egy elõzmény nélküli,hirtelen összeomlás amikor nem lehet pénzt használni....