Ez egy 2007es cikk ráadásul úgy indul hogy golyóálló :D tehát már nem tudom komolyan venni. Másrészt ahány online boltot néztem mindegyiknél az van írva hogy csak rendvédelmi szervek részére és az árakat is sokszor nem jelzik.
Printable View
Ez egy 2007es cikk ráadásul úgy indul hogy golyóálló :D tehát már nem tudom komolyan venni. Másrészt ahány online boltot néztem mindegyiknél az van írva hogy csak rendvédelmi szervek részére és az árakat is sokszor nem jelzik.
2007-es, mert 2007 után nem volt semmi arról hogy be akarnák tiltani. A 2007-es valószínûleg a legújabb cikk. Ha tudsz újabbat linkeld be, mert én hiába kerestem. Pedig az utóbbi években már sokszor volt vitatéma ez, de hiába Google-ztam órákon át. Ezen ettõl a 2007-estõl nem találtam újabbat.
Hogy golyóállóval indítanak az mindegy, a lényeg hogy volt egy törvénytervezet és volt szándék, de aztán elvetették a dolgot és visszavonták az egészet.
A lövedékálló mellény nincs tiltva. Az a lényeg, hogy ne hadi legyen.
A Gunworks-ben qrva jó civil mellények vannak, akár szúrásállók is két kiló körül. Bemész, megveszed.
A lényeg, hogy nem tilos.
Elballagsz az Alvinplast-hoz, és megveszed a szövetet, ez a DIY megoldás.
Lehet venni, de attól függetlenül a boltban nem szolgálnak ki ha nem vagy közhatalmi szerv tagja........:cry: Nem érdekli õket a törvény sem. Nem érdemes comboskodni velük.
Katonait is vehetsz, ha hozzájutsz és az már lejárt szavatosságú.
Én így vettem egy katonait, 2 éve lejárt már és csak 36 ropi volt 3/A védelmi osztályú! :)
Körkörös védelme van + nyak, váll védõ és ágyék védõ is! A gépkarabély energiája alatt mindent megfog elvileg. Plusz ha veszek bele trauma lemezt akkor azt is.
Olvasgatom itt a témát és elgondolkodtam.
De mi van ha a sniper fejbecsavar? Szerintem mind oda céloz. Rohamsisak meg feltûnõ.
Meg nem is occó a mellény.
De akinek már van már elõrébb van mint pl. én. Nem hülyeség ha van. Mert ugye ki tudhassa aztat.....
"Meg nem is occó a mellény."
6.500 forintért láttam mellényt magyar airsoft oldalon. Hogy ki milyen betétet tesz bele az pedig változó. Magyar tekintetben esetleg ha egy mellénybe könnyû alumíniumlapokat tesz valaki, akkor a szúró, vágó és tompa fegyverek a takart részen hatástalanok. Ebbe beletartozik a gumilövedékes is, a csúzlival kilõtt csapágygolyó, talán még a gyenge nyilat is megfogná.
(Csak papírlapot ne használjon senki mellénybetétnek. Az csak a szakértõezredesek szerint állítja meg a lövedékeket.):haha:
Én még úgy tanultam, hogy mellkasra kell célozni. A lövés hangjára bemozdulhat, elfordíthatja a fejét a célpont. A mellkas nagyobb felületet nyújt és elsõ körben nem az mozdul a hanghatásra. Úgyhogy a mellény hatásos lehetne, ha valóban megfogná a lövedéket. Az acm puska lövedéket, véleményem szerint csak nagyobb távolságból hatástalanítja, de akkor is olyat üthet, hogy elfekszik, aki bekapta.Idézet:
De mi van ha a sniper fejbecsavar? Szerintem mind oda céloz.
Én a 90-es évek elején kék NATO mellényt kellett, hogy használjak. Alapból volt vagy 20-25 kg, nyak- és lágyékvédõvel. Opcióként behelyezhetõ colos vastagságú acéllapokkal elõl-hátul. Azt mondták, hogy a 7,62-es gépkarabély lövedéket még így sem tudja megfogni, pisztoly lövedék és repeszek ellen véd.
Megnyugtató volt, nagyon.:(
A loves hangjat csak akkor hallja meg ha elvetik a celt, a lovedek boven hangsebesseg felett utazik :)
Akkor használnám, ha olyan durva SHTF szitu van, hogy már nem számít hogy mit veszel fel ,és hogy mi van a kezedben.... Azaz anarchia, az államrend szétesése esetén. De van nekem kabát alatt viselhetõ is, ha rejteni kell...
(ezt a Grafitosnak írtam)
Ez elviekben igaz is lenne. A torkolati sebesség és a becsapódási sebesség azonban különbözik erõsen, utóbbi nagyban függ a távolságtól, amit meg kell tennie, a fegyver típusától, a lövedék típusától, súlyától és érdemes bekalkuláni a változó töltény minõséget, nem is beszélve az idõjárásról, szélrõl, esõrõl stb. Lehetõség szerint, részint ezért kell a nagyobb felületet adó, de súlyos sérülést vagy halált okozó sérüléssel járó célt választani.
Többszáz méterre leadott lövésnél, bár a vadászok ritkán lõnek ilyen távra, sokszor még a nagyvad is megugrik a lövés hangjára.
Múltkor olvastam több vadászlõszer ismertetõt, papíron 100 m-re írt 600-800 m/s becsapódási sebességet. 200-250 m-re az mennyi lenne? Mondjuk esõben és közepes erõsségû ellenszélben? Vajon a hang érne oda elõbb vagy a lövedék?
Nem tudom a vadászok milyen lõszert használnak, de egy "klasszikus" precíziós lõszer(.308win Lapua Scenar, 167gr) 1000 méteren még hangsebesség környékén utazik(tengerszint, 20C)
Csatolmány 4069
Ezzel csak az a baj, hogy a Honvédségnél anno rendszeresített SZVD-63-as nem ezzel, hanem az 1891-ben(!) rendszerbe helyezett peremes 7,62X54mm-es cári lõszerrel mûködik. Mi is ezt használtuk 7N1-et nem is láttam, a 7N14-rõl nem is beszélve.
Olyan 1000m körül magától leesik, bár papírforma szerint 1300m körül lenne a maximum lõtávja. Célzott lövést 450m-ig adnék le vele(papíron 5-600m-t is bír). Bár, ott is csak az elsõ lövés számít, a félautomata töltés miatt, újra lehet kezdeni a célzási szertartást. Ideális lõtáv kb. 250m. Az igaz, hogy 800m/s körül mozog a torkolati kezdõ sebesség, de az elavult, nehéz lövedék miatt ez rohamosan csökken.
Mai napig ez van rendszerben.
A 7,62x39es lövedék átütõereje nagymértékben függ attól hogy mi van a lövedékben.
A polgári változatban csak ólom. Az általános hadi lõszerben lágyvas mag van az ólomban.
Régi gyártású páncéltörõ lõszerben edzett acél mag van. Az újabbakban már Wolfram-karbid mag van.
Ez az acélnál 3x keményebb! (ez lövi át a vasúti sínt, a legvékonyabb részén) Sõt még a kerámia betétes lövedékálló mellényt is át tudja ütni egyes esetekben. Erre lett kifejlesztve! Átüti 100m.-rõl (90fokos becsapódásnál) a 19mm. es acél lemezt.
Valójában én szakbarbár vagyok, csak azokat a fegyvereket ismerem, amiket használtam. Azokról tanultam, azokra képeztek. Csak gyakorlati tapasztalatokra tudok támaszkodni vagy a valaha volt oktatóim szavaira.
Viszont, ha SZVD-rõl beszélünk, akkor a Nagant lõszer is belekerülhet, aminek jóval nagyobb teljesítményt tulajdonítanak. Arról már el tudom képzelni a több ezer méteres lõtávot.
Gondolom a SZU-nak hatalmas készletei voltak a cári korszak puska lõszerébõl és ezért arra tervezték a félautomata távcsövest. Nem a pontosság, hanem a tûzgyorsaság vált fontosabbá. Sajnos.
Gazda kérdésére: azokat a lõszereket lõttük el legtöbbször, amitõl már a raktárak meg akartak szabadulni. Ez volt a "megsemmisítés". Többfajta lõszert kaptunk, külön megjelölés nélkül, elviekben csak hadi lõszereket. Ennek ellenére voltam olyan puskás lövészeten, ahol 100m-re hozták a célokat, hogy értékelhetõ eredmény születhessen. Olyan szórásképet produkáltunk, amit csak a lõszer gyengeségére, igen változó erejére lehetett csak visszavezetni. Volt belekeverve olyan gyenge is, ami 250m távolságból csak behorpasztotta a célt, nem tudta átütni.
A páncéllemezzel kapcsolatban: nagyon elfogult vagyok az AK család tagjaival.:) Már csak a német rohampuska õse miatt is.
Mi acél magvas lõszert használtunk, az nem viszi át a sínt, kipróbáltuk. Valóban nem mindegy, hogy milyen lemezrõl és milyen távolságról beszélünk. Az sem, hogy milyen lõszerrõl. Szerintem teljesen meddõ errõl vitázni.
Egy összeomlás esetére leginkább egy AMMSZ-t szeretnék. :D
Ha a különlegesen edzett lemezt nem is ütné át, akkor is olyan sokkhatás érné a mellényest, hogy jó ideig feküdne.
Csak, hogy kötözködjek egy kicsit: megfordított lövedékkel a szakértõk szerint milyen hatásfokot érnénk el a lemeznél?:D
A szovjet és német katonák sufni tuningja, mit mûvelne a mellénnyel?
Athatolokepessege rosszabb, de lagy szovetben a sima fmj-nel csunyabb munkat vegez.
https://www.youtube.com/watch?v=AZAyhv0xqUI
Pont erre céloztam! Sajnos még most is van a HM raktárakban nem kevés II vh-s újratöltött lõszer, ezektõl olyan túl nagy teljesítményt nem kell várni.
Nem igazán értem ezt az AK imádatot? A 7.62 mm-es lõszer elég nehéz, jobb az 5,56 mm-es abból többet lehet vinni ami szerintem lényeges szempont ha nincs utánpótlás. Ráadásul az AK lõszer hossza 39mm ebbe nem sok lõpor fér és a fegyver csöve is rövid tehát nem egy pontlövõ fegyver akkor minek a 7,62-es kaliber? Nem jobb egy 30-06 os vagy 308-as puska 65 cm-es csõvel az még kezelhetõ méret és tényleg nagy távolságon pontlövõ a fegyver?
Nem minden AK 7.62-es. :) Az enyém is 5.45-ös. A fejlettebb helyeken már rég átváltottak az 5.45-ösre, vagy még inkább az 5.56-os AK-ra. Persze Magyarország nem váltott, helyette másfél milliós darabáron korszerûsítették az régi AK-kat.
...gyerekek az AK rohamkarabély....jellemzõen futás,mozgás közben,rövid sorozatokkal az ellenség védvonalának a szétzúzására találták ki ill a nagy tömegben támadó ellenség megállítására,városi és közelharcra (100 méteren belül),háborús helyzetben kilométerekrõl a tüzérség operál,a gyalogsági támadást már igen közelrõl hajtják végre,és túlnyomó többségben településeken,közelrõl,fedezékbõl folyik a harc.. nagy tömegben,olcsón,gyorsan le lehet gyártani és felfegyverezni a hadsereget,gyorsan,könnyen szerelhetõ szinte a harctéren azonnal van hozzá alkatrész,lehet dobálni,sáros lehet,ütni-vágni való,nem precíz,mindig lõ és ez a lényeg,ezért olyan csodálatos ez a fegyver...nem kell pontosnak lennie,nem célzott lövés leadása a cél...a romboló erõ a lényeg....nem hobbi puska,nemcéllövõ puska..ezt a fegyvert háborúra teremtették...
Az AR-15 vagy M4 sokkal precízebb/ergonómikusabb mint egy ak vagy egy vz, de a .223-as lövedéket egy vékonyabb faág is eltéríti. A 7.62x39 szerintem ideális választás ha menni kell, ~300 méteren nyilt irányzékkal a mellalak még lõhetõ, közelre meg akár falat is lehet vele bontani.
A Mostani magyarországi helyzetben ez szerintem fingreszelés, hogy 7,62 vagy 5,56 a jobb.....
Bakker! Örülsz majd amihez hozzájutsz! De legvalószínûbb, hogy semmihez nem fogunk jutni!
Ha olyan lesz a szitu, minden ember fegyvert akar majd szerezni, és kicsi lesz a kínálat!
Akire ilyennel lõnek, annak biztosan sz.r napja lesz.
http://www.youtube.com/watch?v=ZdgQ0OSZqOo
Ez csak mellényes topic. (Ami egy kicsit elszállt.) Szerintem ha egy ócska airsoft mellénybe bele van vágva 1-1 vékony fémlap (akár aluminium), az a szúrást már megfogja, legyen az kés, vagy kard, vagy piszkavas. Ha csak ennyirõl van szó, akkor az már sokat számíthat, mivel otthon a bûnözõk nagy része vagy szúr, vagy üt.
Amúgy ja a taktikai mellényeknek nemfeltétlenül kell lövedék vagy szúrásálló betéteket tartalmaznia, fõ céljuk ezeknek a mellényeknek a felszerelés hordozása és mivel már a legtöbb molle rendszerû ezért mindenki személyre szabhatja magának ahogyan neki kényelmes.
Igaz, de ha tudsz venni egy airsoftot ami betétes, abban több fantázia van mint a natúrban. :)
Az elõbb leteszteltem a puha betétest. Súlyra semmi, kényelmes, ha gyalogolok csak olyan érzés mintha lenne rajtam még egy pulóver. :thumbup
Az elsõ vh. alatt az elsõ generációs angol páncélosokat a német katonák fordított lövedékkel tudták csak átlõni. Sajnos, nincs meg a videó. Labor körülmények között megvizsgálták a behatolást, hogy nem csak legendáról van-e szó. Becsapódáskor a 10-es lemezt úgy vitte át, hogy a lövedék gyakorlatilag felrobbant és repeszekkel szórta meg a másik oldalt.
Nyilván, ezért vettem én is plate carriert- :DIdézet:
Igaz, de ha tudsz venni egy airsoftot ami betétes, abban több fantázia van mint a natúrban.
Az elõbb leteszteltem a puha betétest. Súlyra semmi, kényelmes, ha gyalogolok csak olyan érzés mintha lenne rajtam még egy pulóver.