Én ha veszek még egy hátizsákot, akkor az biztos 5.11 24hr, vagy 72hr lesz. A 12hr -omat is nagyon szeretem. :)
Printable View
Én ha veszek még egy hátizsákot, akkor az biztos 5.11 24hr, vagy 72hr lesz. A 12hr -omat is nagyon szeretem. :)
Milyen és hány napra való élelmet tesztek a zsákba?
Most ezen dolgozom, az egyik legnehezebb ennek az összeállítása, legalábbis számomra.
Én 5-7 napra való élelmet szeretnék elhelyezni benne, és 2-3 napra való ivóvizet.
Zárható tasakba, napi, azon belül étkezésenkénti bontásba teszem az ételt.
1.: 70g apróra zúzott zabpehely + 30g 100% tejsavó fehérje por. Ez reggelinek tökéletes. Fél perc alatt kész, menet közben lehet inni.
2.: 2 szelet extrudált kenyér + mogyorókrém. Szintén hamar megvan, menet közben fogyasztható.
3.: 70g rízs + szárított hús. Könnyen elkészíthetõ, kicsit idõigényesebb. (kb. 25 perc)
4.: 1 leveskocka + cérnametélt (erõleves), esetleg tasakos leves helyette. Elkészítése 10 perc, menet közben fogyasztható.
5.: 1 vagdalthús konzerv + 1-2 szelet extrudált kenyér. No komment kategória :)
6.: 30-40cm füstölt kolbász ha éppen volt a spájzban :)
Szárított hús horror áron van. (beef jerky)
Esetleg meg kéne próbálni házi készítéssel.
Ezek olyan ételek, amik egy heti adagban sem foglalnak túl sok helyet, gyorsan elkészíthetõek.
Amennyiben elérhetõ, az 5. pontban szereplõ vagdalt hús tubusos legyen, ami visszazárható... :)
(könnyebb a maradékot szállítani)
Ha nem spórolni kell a vízzel:http://www.acelfullank.hu/productlist/cpath/55495
BOB videó
http://www.youtube.com/watch?v=d7uJk15cOSU
És egy másik videó a változtatásokról
http://www.youtube.com/watch?v=hVk3X5nYQ3k
Tegnap megvettem a militaryshop két utolsó amcsi MRE-csomagját.
Az elsõ, a 4. számú Table sausage nevû dolog.
A tartalmát elfogyasztottam, megnézni miféle ételrõl van szó.
Mogyoróvajat leszámítva(borzasztó tömény) egész elfogadható ízvilágú volt minden, bár ez a csomag az édesszájúaknak kedvez.
Ami tetszik benne, hogy eléggé kompakt a kialakítása, a fõ csomagot szétosztva jól raktározható a táskában a tartalom.
Ami nem tetszik, az a töménytelen mennyiségû szintetikus adalék, E-koktél.
Sok, utólag felhasználhatatlan hulladékkal jár a csomag elfogyasztása, a kis pakkok nem visszazárhatóak, a kiegészítõk minden pakkban azonosak(só, cukor, italpor-na ilyen randa kék löttyöt nem láttam még, de ízre elfogadható-, törlõkendõ, rágó, stb.).
A mellékelt melegítõzacsi egyszer használatos, a franciák ellenben esbit kockáznak.
Ha van lehetõség, érdemes venni ilyen pakkot, ész megfelelõen elosztva jól használható, energiadús kaja lesz nálunk.
A másik csomag a kocsiban, a szükséges felszerelések(víz, poncsó, fûrész, balta, tûz eszközök, stb) között landolt.
Apropó, hol lehet venni reális áron még ilyen pakkokat?
3 napra valo cuccot probalok hordani magamnal. Raktam fel egy kepet mar rola valahova, de most persze nem talalom....
Itt egy BOB, jól megtöltve. (Videó + szöveg angolul)
http://www.youtube.com/watch?v=07Ywmg2GUG0
:cool:
A táskák típusáról még nem volt szó. Kinek milyen van? Mit érdemes venni? Én is most akarok egyet, de nem tudom, milyen kéne.
Nekem a bundeswehr típusú http://www.obsit.hu/listazo.php?katid=18 ilyen ezt használtam már többször és nekem nagyon bejött.Pár kisebb zseb lehetne még rajta de meg lehet oldani.
Eladban van fent zsák.
Papíron elkezdtem én is összeállítani a BoB-omat.
Elõször is váltóruházatra gondoltam, tiszta alsónemû és mondjuk zokni, kesztyû. A többi dolog évszaktól függõen mondjuk egy meleg pulóver vagy sapka, maradék ruha van a BoL-on. Ja, még egy vékony takaró beleférhet.
Egészségügyi cuccok és gyógyszerek:
-autós elsõsegélycsomag
-erõs multivitamin
-széntabletta
-fájdalomcsillapító
-víztisztító tabi
-alkoholos kézfertõtlenítõ krém (tûzgyújtáshoz is jó)
Élelmiszer:
- 3-4l ivóvíz
- 2-3 napra elegendõ (azért ennyi, mert nagyjából ennyi idõ alatt tudnék eljutni a BoL-ba jármû nélkül, biciklivel egy nap) tartós élelem. Zabpehely, bab konzerv, energia szeletek, esetleg gondolkodtam még a Smack márkájú kínai tésztán is, ugye csak meleg vizet kell rá önteni és kész, plusz nagyon könnyû.
Tûzszerszám:
- vihargyújtó
- gyufa
- szikra alapú tûzszerszám
- gyújtós (pl egy csomag vatta)
- esetleg nagyító
Ezeket még nem döntöttem el, hogy mibõl hány darab is kéne, de egynél mindenképp több pl. a gyufából és a gyújtóból.
Szerszámok és fegyverek:
- egy rövidebb pengéjû túlélõkés, és egy hosszabb "rambókés", önvédelemre.
- fokos / tactical tomahawk
- lõfegyvert ugye az itthoni jogszabályok miatt nem igazán tudok szerezni, majd ha anarchia van betörök a vadászboltba :)
- csajka + kanál
- kézi késélezõ
- iránytû
- ragasztó
- erõs damil, vagy más cucc, amivel lehet kötözni
- faggyú gyertya
- zsebrádió
- karabinerek
Ennél tartok jelenleg, többi dolog a BoL-ban kerül felhalmozásra. Vélemény? Kihagytam valami nagyon-nagyon alapvetõ dolgot? :rolleyes:
Egy lámpa/fejlámpa szvsz még pluszban nem árthat, meg mondjuk egy esõkabát/poncsó. Én még valamilyen kisrádiót is vinnék, fõleg, ha 2-3 nap az út, mert így megadom az esélyt, hogy ha esetlegesen a BOL is közben a SHTF hatósugarába esik, ne sétáljak bele a gebaszba.
Hmm a lámpa és az esõkabát jó ötlet, igen. A zsebrádió alatt a kisrádiót értettem.
Én hurcolok egy régi mobil telefont töltõvel fülhallgatóval pót aksival.Az jó rádiónak világítani számolni.Agyalok rajta hogy térképeket töltsek le rá.Jó Isten tudja még mire jó ha ki vagyok lehet rajta játszani :) meg hozzávágni a rohamozó zombiknak :thumbup
Nekem egy 50 literes van Decathlonból (a képen béna, amúgy használható, bevált), régebben egy nádvázas klasszikussal nyomtam, de egyszer csak elkezdett nyikorogni, muszáj volt lecserélnem.
A vállpántra klasszul felerõsíthetõ a vtõr, és van az oldalán egy gyári puskatartó, aminél figyelni kell a jó súlyelosztásra meg nehéz terepen az ütésekre (távcsõ).
Keresõtávcsõ van nálam, az alsó zsebben egy osztrák poncho, így nem kell kotorászni ha hirtelen kell, és nem is vágja ki semmi.
Klotyópapír összenyomva, popsitörlõ (ezt néha cserélni kell, mert kiszárad), a tetejében egy vizes-tömlõ, az oldalában még egy kulacs, kókuszbevonatos alu, megvizezve kívülrõl a párolgással elég jól hûti az italt. Amerikai kaját már nem hordok, inkább megoldom házi kajával.
Az oldalsó zsebek jók, gumikesztyûm is van (2 pár), borzot, rókát nem szeretek nyúzni nélküle, nem steril, és víztartónak sem rossz.
A szokásos tûzfelszerelésen kívül pár tampon, és régi bringabelsõbõl gumicsík (vizesen is begyullad, és igen erõsen ég). Az alján van hely a polifoamnak, ezt nem használok, barbárabb vagyok.
Tartalék kés, fenõ ceruza, gyémántporos, a szõr hamar kiveszi a kés élét, zseblámpa, fejlámpa, egy könnyû dinamós, nagyon ledöglenek az akkuk hidegben.
Száraz ruha, tartalék sapka, vékony selyemkesztyû - nyár kivételével mindig -, csak a vastagot kell lehúzni, és mégsem fagy rá az ember keze a hideg vasra. Néhány tartalék lõszer, ha otthon maradna, iratok másolatai lelaminálva. Régi ütésálló, vízálló telefon, beépített iránytûvel, GPS sajna nincs benne (lehet, hogy lecserélem egy olyanra, de csakis telepített térképekkel) feltöltõkártyával.
Ezzel már sokszor voltam pár napot egyhuzamban kint.
Lehagytam, hogy a gyufát, és a foszforcsíkot egy régi negatív filmes dobozban tartom, vattával kitömve nem zörög, és vízmentes, és átfagyott kézzel is ki lehet nyitni nem úgy mint a csavarost, akár foggal is.
Fûrészbõl régebben egy Fiskars-t használtam, a kitolható élût, nem vált be, volt, hogy lecsúszott a kezem róla fõleg nagyobb állatnál.
Most egy olcsó bicskaszerûm van, jobb a nyele, vastagabb, és gumisabb, a fogai viszont durvábbak, nagyobbat harapnak, de könnyebben el is akadnak... és ha elveszítem nem nagy dráma.
Multitoolom is volt több is, a Victorinox nem vált be, túl nehéz volt, lecseréltem egy Leatherman-re, az a fogót kinyitva vágta a kezem, aztán vettem egy Wave-t.
Na az szuper, az eddigi legjobb, kár, hogy ellopták, sokat használtam, bár egy õz megnyúzásánál majd leszakadt a csuklóm, mindenre jó, de a célszerszám az igazi.
Nem a hátizsákban ugyan, de az övemen mindig van egy Victorinox, egy pici Maglite-tal egybeépített tokban. A külszolgálatos bevetési honvédségi szett.
Nem láttam a leírásban: varrótû, cérna. Ha erdõn-mezõn kell átgázolni, hasznos lehet.
Illetve a damil nem rossz, de kicsi és vág, ezért kötözésre mindenki által erõsen javasolt paracord kötelet szerintem még dobhatsz bele, nem sok helyet/súlyt foglal.
Kanál helyett katonai evõeszközkészlet (kanálgép), illetve lõfegyver helyett csúzli csapágygolyókkal.
Ja meg nagyító és kullancskiszedõ és/vagy körömcsipesz. Esetleg vatta helyett tampon, elvileg amikor megveszed steril, szóval akár sebre is mehet.
Igazad van, egy szállodai varrókészletet upgradeltem, és a motoros eü. csomag is nálam van, csak kifelejtettem a leírásból, ritkán van rájuk szükség hála Istennek.
A kanálgép nincs, mert szinte mindig szárazat eszem, a bögre és az evõkészlet mellett kiraktam, untam feleslegesen cipelni.
Viszont van erõsebb kötelem, vadat húzni pl.
Kanálgépemet már Én is régen lecseréltem egy ilyenre:
http://www.ebay.com/itm/New-Fold-Sta...item20d44e21cf
Könnyû, farzsebben sem érezni.
Igazad van, jó, és könnyû, de nem használnám, mert nem nagyon eszem csak hideget sültet, szalonnát, szarvaskolbászt, sonkát, amikor vendégem van akkor is mindig beválik.
Õzláb gombát szoktam sütni, ahhoz nem kell evõeszköz (bicska van), a levest meg megiszom.
Ha hosszabb útra indulok, a konyhai felszerelést is viszem, van egy éghetõ folyadékkal tölthetõ tûzhelyem is (alkohollal, nem is nagyon van szaga, lángja), ha nem lehet tüzet rakni.
Hidegben fûteni szoktam vele a lesen fölé görnyedve segít átvészelni a zimankót.
Igazából ez egy napi használatban lévõ zsák, a fenti cuccokat csak be kell dobálni hosszabb út elõtt.
Imi79: Na ilyet se láttam még, lehet kipróbálok egyet, köszi!
Kedvencem a Speedy Stitcher varróár, ezzel könnyen és szépen lehet vastag anyagokat is varrni és többféle tûvel is használható.
Üdv
Akinek van összerakott (mondjuk 72 órás) BOB-ja, attól kérdezném, hogy tokkal-vonóval feltöltve mennyi a súlya a cuccnak?
(Áthelyeztem ide a hozzászólást.)
Ez egy nagyon jó kérdés. Nekem még nincs teljes BOB-om, viszont rákerestem külföldi fórumokon.
5 kilótól 36 kilóig mindenféle választ találtam. Személy szerint az 5 kilót elég kevésnek látom, ha 3 liter vízre gondolunk akkor az már 3 kiló, étel 3 napra, alapvetõ tisztálkodási dolgok (WC papír, kis szappan, zsebkendõ, stb.) az már eleve több mint 5 kiló. És akkor váltás ruháról, vagy legalább fehérnemûrõl, multitool-ról, tûzgyújtó és egyéb dolgokról még nem is beszéltünk. Az átlag olyan 12-14 kilót írt, amit jobban elhiszek, de igazából a 36 kilót is jobban elhiszem mint az 5 kilót. Ami 5 kilós az inkább 24 órás kis táskányi cucc lehet, nem 72 órás felszerelés.
Nos bár én nem rég szétszedtem és költözködés miatt még nem állt össze de mikor egyben volt 14kg körül mozgott.Annyi még hogy nekem van benne egy külön kis övtáska túlélõ készlet ami kb 1-1,5kg.Ezt én ha helyzet van kiveszem és a derekamon hordom.Illetve pár dolgot még a zsebeimbe(gázspré, bicska,lámpa,papírok,pénz)
Én is hasonló kis cuccot raktam össze: http://www.youtube.com/watch?v=0WfNIk71XNI
Legfeljebb 15...20kg lehet, annál többet nem hiszem, hogy elhurcolásznék napokon át... (futni vele, stb)
Elég kevés. De a család is visz valamit, még gyerekek is, legalább a vizet, amit megisznak.
Pont ezért kérdeztem. Ki próbált már 15-20 kilóval a hátán futni, kúszni, mászni, ereszkedni, stb? Én próbáltam de gyenge vagyok ekkora súlyhoz. Mindenhol leírják, hogy mi minden legyen egy jól felszerelt BOB-ban de ekkora súly úgy lelassít, hogy adott esetben a BOB teszi lehetetlenné pl. a gyors menekülést. Ennyi mindent nem tudok cipelni. Inkább olyan univerzális dolgokban kellene gondolkodni, amil sokoldalúan használhatók és nem ennyire nehezek. Apropó. Csináltatok már olyat, hogy fogtátok a BOB-ot és kimentetek valahová csak azzal boldogulni természetben és/vagy városban? A 72 óra az tényleg 72 óra? Elég volt annyi víz, amennyit vittél? Mit kellett a cuccból használni és mire? Mire nem volt szükség?
Nos konkrétan nem,de a cuccok amiket belepakolok mind tesztelve vannak túrák,házimunkák,túlélõgyakorlatok során.A hátizsák például amit használok ugyanolyat használok túrákra is ismerem az elõnyét hátrányát.A víz hát ugye beosztás kérdése de nekem van 2db 2literes ásványvíz+1l-es kulacs illetve ez nincs állandóan bent de ha menni kell behajítom a 2l-es ivózsákot.Ez elég sok víz és minden lehetõségnél igyekszem is pótolni vagy plusszot szerezni.Van amúgy tervbe cimborákkal egy ilyen BOBgyakorlat csak hát újra össze kéne rakni meg idõt kéne szakítani.Idézet:
Csináltatok már olyat, hogy fogtátok a BOB-ot és kimentetek valahová csak azzal boldogulni természetben és/vagy városban? A 72 óra az tényleg 72 óra? Elég volt annyi víz, amennyit vittél? Mit kellett a cuccból használni és mire? Mire nem volt szükség?
Hát ha 15-20 kilóval sem bírod a menetet, akkor edzened kell. A tengerészgyalogos jellegû élõlények 50+ kilókkal járnak.
Add össze a listát, kb. ez az alap nálam egy háromnapos zsákra:
Hátizsák 1,5 kg
MSR Dromedar+Kleen Kanteen+víz 4 kg
Life Straw vízsszûrõ 0,1 kg
Pak Like lámpa fejhevederrel, 9 V elemmel 0,03 kg
Zebralight H501 lámpa fejhevederrel AA elemmel 0,05 kg
Snowpeak Mini Solo titán konyha+MSR kanál+Trek tányér 0,3 kg
Mora Outdoor 2000 kés 0,2 kg
Kisbalta 1 kg
Quechua Rando 15 hálózsák 0,7 kg
La Siesta Colibri függõágy 0,9 kg
Space All-Weather Blanket többutas túlélõfólia 0,4 kg
Esõkabát+nadrág 1 kg
Icebreaker+Quechua merino aláöltözet, mellény, sapka, csõsál, zokni 1 kg
Vegyes müzli olajos magvakkal 1 kg
Aszalt gyümölcsök 0,5 kg
Mountain House 4 zacskó 0,5 kg
Rizs, tészta, kuszkusz 1,5 kg
Fûszerek, olivaolaj, só, cukor 0,5 kg
Elsõsegélycsomag 0,7 kg
Apróságok: tájoló, térkép, gázöngyújtó, tampon, magnézium, svájci bicska, Knipex Cobra Mini, Leatherman Charg2 Ti+bitek, karabinerek, 30 méter ejtõernyõzsinór, 0,2 mm spectra damil, darab drót, horgok, 2 kg
Ruhák rajtam évszaknak megfelelõen.
Összesen kb 17 kiló és ezzel elvagyok 3 napig garantáltan.
Nincs benne okostelefon, töltõ, rádió, fegyver, polifoam, stb.
Lehetne kevesebb víz és kaja, de az energia és hidratáltság fontos, ezt nem bízom a véletlenre.
Traveller, köszi, ez így korrekt volt. Persze, hogy edzenem kell, mint mindnyájunknak. Nem vagyok tengerészgyalogos jellegû élõlény, mint ahogy a többség nem az. Õk nem átlag emberek, én annak tartom magam. Mindazonáltal egy cementes zsáknyi cumóval elég kockázatos a séta hosszabb távon. A láb terhelhetõsége véges, és nem az izomra gondolok, hanem az izületekre.
Igen, de helyzetfüggõ. Ha 72 órára eltûnsz, akkor vized kell hogy legyen, ételt is vinned kell, alapvetõ dolgokat, olyan ruhát amivel kihúzhatsz néhány hideg éjszakát és reggelt. A súly összeadódik. De attól is függ, hogy hová mész, milyen a terep és hogy mekkora a távolság. Igazából 20 kilót biztosan elbírnék, pedig én se vagyok egy izomkolosszus. :D
A kocsiból simán behozok 20 liter vizet, kézben. Háton a súly eloszlik, nem annyira veszélyes az.
Találtam egy érdekességet:
Ha egy általános iskolás átlagban 6 kilós hátizsákot visz, egy felsõs meg 10 kilósat, akkor 20 kilót egy speciálisabb, kényelmesebb, direkt nehéz súlyra tervezett hátizsákban csak elbír egy felnõtt, még ha nem is izmos alkatú.Idézet:
"A Magyar Gerincgyógyászati Társaság állásfoglalása szerint a gyermekeknek nem szabadna nagyobb terhet cipelniük saját testsúlyuk 10 százalékánál.
Mérlegeltük az iskolatáskákat, s bebizonyosodott, hogy a nebulók ennek többszörösét hordozzák nap mint nap. Egy átlagos általános iskolás pakk 4-7 kilogrammot tesz ki, a felsõbb évfolyamosok akár 9-11 kilós zsákot is hurcolhatnak a sûrûbb napokon."
Ezen én nem aggódnék, a lakosság fele legalább ennyi túlsúllyal megy mindenhova naponta és még elég jó állapotban vannak. :haha:
Az ízületek a semmittevést és a túlerõltetést nem bírják, az állandó közepes terhelés és tréning frissen és egészségesen tartja õket. 20 kiló cipelése nem túlerõltetés, ennyit én fél vállon vittem az elmúlt években naponta órákig, mikor a Maxpedition Jumbo 7-8 kilója mellett a kislányom is a táskán ült.
Az én kb 80%-os-an kész BoB-om 12kg megpakolva, a legnehezebb dolgok benne a kisbalta, az ivóvíz és az élelem (konzervek vannak nekem fõleg). Pár dolog hiányzik még belõle, de azok apróságok, úgyhogy nagyon maximum 15kg-ra számítok fullosan megpakolva.
Én küzdõsportos múltamnak köszönhetõen elég edzett vagyok egy átlagemberhez képest, télen viszont nem tudom mit kéne majd kitalálni, hogy ne tunyuljak el, mert ugye bicajozni nem nagyon lehet rossz idõben, legalábbis én nem szeretek. Nyáron ment belõle heti 40-50km simán. Szerintem kb 15-20kg-ra megpakolom a zsákom kövekkel vagy akármivel, és emelkedõn fogok heti 2-3szor gyalogolni olyan 10km-t.
Nem gond nekem sem 50 kilós zsákokat rakodni, pedig nem vagyok egy atléta. Rövid távon és nem egész nap megcsinálom.
Más viszont folyamatosan, napokon keresztül mozogni a súllyal. Pláne, ha átmenet nélkül kerül rá sor!
Illetve családosoknál figyelembe kell venni, hogy a folyamatos mozgás érdekében néha a kisebb gyerekeket is cipelni kell. A 20kg max. az reális.
Az pedig, hogy mit visznek el a bõrnyakúak vagy mondjuk az SAS emberei, irreleváns. E körben szerintem erõs kisebbségben vannak az ilyen teljesítményre képesek. Bravo 2-0-ban például valami eszméletlen súllyal megpakolva tették ki õket (vízkészlet!). Ezeket nem lehet kiindulási alapnak tekinteni, mert ilyen súllyal egy átlagember nem jut sehova. Errõl is szól a BOB személyre szabása.