Oldala 8 of 62 ElsõElsõ ... 6789101858 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 71 to 80 of 615

Topic: BOB (Bug Out Bag)

Senior Member Batka's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Magyarország
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Legfeljebb 15...20kg lehet, annál többet nem hiszem, hogy elhurcolásznék napokon át... (futni vele, stb)
    Elég kevés. De a család is visz valamit, még gyerekek is, legalább a vizet, amit megisznak.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Pont ezért kérdeztem. Ki próbált már 15-20 kilóval a hátán futni, kúszni, mászni, ereszkedni, stb? Én próbáltam de gyenge vagyok ekkora súlyhoz. Mindenhol leírják, hogy mi minden legyen egy jól felszerelt BOB-ban de ekkora súly úgy lelassít, hogy adott esetben a BOB teszi lehetetlenné pl. a gyors menekülést. Ennyi mindent nem tudok cipelni. Inkább olyan univerzális dolgokban kellene gondolkodni, amil sokoldalúan használhatók és nem ennyire nehezek. Apropó. Csináltatok már olyat, hogy fogtátok a BOB-ot és kimentetek valahová csak azzal boldogulni természetben és/vagy városban? A 72 óra az tényleg 72 óra? Elég volt annyi víz, amennyit vittél? Mit kellett a cuccból használni és mire? Mire nem volt szükség?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    May 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Csináltatok már olyat, hogy fogtátok a BOB-ot és kimentetek valahová csak azzal boldogulni természetben és/vagy városban? A 72 óra az tényleg 72 óra? Elég volt annyi víz, amennyit vittél? Mit kellett a cuccból használni és mire? Mire nem volt szükség?
    Nos konkrétan nem,de a cuccok amiket belepakolok mind tesztelve vannak túrák,házimunkák,túlélõgyakorlatok során.A hátizsák például amit használok ugyanolyat használok túrákra is ismerem az elõnyét hátrányát.A víz hát ugye beosztás kérdése de nekem van 2db 2literes ásványvíz+1l-es kulacs illetve ez nincs állandóan bent de ha menni kell behajítom a 2l-es ivózsákot.Ez elég sok víz és minden lehetõségnél igyekszem is pótolni vagy plusszot szerezni.Van amúgy tervbe cimborákkal egy ilyen BOBgyakorlat csak hát újra össze kéne rakni meg idõt kéne szakítani.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    May 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló dínó Hozzászólás megtekintése
    Pont ezért kérdeztem. Ki próbált már 15-20 kilóval a hátán futni, kúszni, mászni, ereszkedni, stb? Én próbáltam de gyenge vagyok ekkora súlyhoz. Mindenhol leírják, hogy mi minden legyen egy jól felszerelt BOB-ban de ekkora súly úgy lelassít, hogy adott esetben a BOB teszi lehetetlenné pl. a gyors menekülést. Ennyi mindent nem tudok cipelni. Inkább olyan univerzális dolgokban kellene gondolkodni, amil sokoldalúan használhatók és nem ennyire nehezek. Apropó. Csináltatok már olyat, hogy fogtátok a BOB-ot és kimentetek valahová csak azzal boldogulni természetben és/vagy városban? A 72 óra az tényleg 72 óra? Elég volt annyi víz, amennyit vittél? Mit kellett a cuccból használni és mire? Mire nem volt szükség?
    Hát ha 15-20 kilóval sem bírod a menetet, akkor edzened kell. A tengerészgyalogos jellegû élõlények 50+ kilókkal járnak.
    Add össze a listát, kb. ez az alap nálam egy háromnapos zsákra:
    Hátizsák 1,5 kg
    MSR Dromedar+Kleen Kanteen+víz 4 kg
    Life Straw vízsszûrõ 0,1 kg
    Pak Like lámpa fejhevederrel, 9 V elemmel 0,03 kg
    Zebralight H501 lámpa fejhevederrel AA elemmel 0,05 kg
    Snowpeak Mini Solo titán konyha+MSR kanál+Trek tányér 0,3 kg
    Mora Outdoor 2000 kés 0,2 kg
    Kisbalta 1 kg
    Quechua Rando 15 hálózsák 0,7 kg
    La Siesta Colibri függõágy 0,9 kg
    Space All-Weather Blanket többutas túlélõfólia 0,4 kg
    Esõkabát+nadrág 1 kg
    Icebreaker+Quechua merino aláöltözet, mellény, sapka, csõsál, zokni 1 kg
    Vegyes müzli olajos magvakkal 1 kg
    Aszalt gyümölcsök 0,5 kg
    Mountain House 4 zacskó 0,5 kg
    Rizs, tészta, kuszkusz 1,5 kg
    Fûszerek, olivaolaj, só, cukor 0,5 kg
    Elsõsegélycsomag 0,7 kg
    Apróságok: tájoló, térkép, gázöngyújtó, tampon, magnézium, svájci bicska, Knipex Cobra Mini, Leatherman Charg2 Ti+bitek, karabinerek, 30 méter ejtõernyõzsinór, 0,2 mm spectra damil, darab drót, horgok, 2 kg
    Ruhák rajtam évszaknak megfelelõen.

Összesen kb 17 kiló és ezzel elvagyok 3 napig garantáltan.
    Nincs benne okostelefon, töltõ, rádió, fegyver, polifoam, stb.
    Lehetne kevesebb víz és kaja, de az energia és hidratáltság fontos, ezt nem bízom a véletlenre.
    Last edited by Traveller; 09-10-2013 at 01:00 PM.
    "There are two dangers in not owning a farm: the belief that heat comes from the furnace and food comes from the supermarket."

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Traveller, köszi, ez így korrekt volt. Persze, hogy edzenem kell, mint mindnyájunknak. Nem vagyok tengerészgyalogos jellegû élõlény, mint ahogy a többség nem az. Õk nem átlag emberek, én annak tartom magam. Mindazonáltal egy cementes zsáknyi cumóval elég kockázatos a séta hosszabb távon. A láb terhelhetõsége véges, és nem az izomra gondolok, hanem az izületekre.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    62
    Thumbs Up
    Received: 1,210
    Given: 1,188

0 Not allowed!
    Igen, de helyzetfüggõ. Ha 72 órára eltûnsz, akkor vized kell hogy legyen, ételt is vinned kell, alapvetõ dolgokat, olyan ruhát amivel kihúzhatsz néhány hideg éjszakát és reggelt. A súly összeadódik. De attól is függ, hogy hová mész, milyen a terep és hogy mekkora a távolság. Igazából 20 kilót biztosan elbírnék, pedig én se vagyok egy izomkolosszus.

A kocsiból simán behozok 20 liter vizet, kézben. Háton a súly eloszlik, nem annyira veszélyes az.

Találtam egy érdekességet:

"A Magyar Gerincgyógyászati Társaság állásfoglalása szerint a gyermekeknek nem szabadna nagyobb terhet cipelniük saját testsúlyuk 10 százalékánál.

Mérlegeltük az iskolatáskákat, s bebizonyosodott, hogy a nebulók ennek többszörösét hordozzák nap mint nap. Egy átlagos általános iskolás pakk 4-7 kilogrammot tesz ki, a felsõbb évfolyamosok akár 9-11 kilós zsákot is hurcolhatnak a sûrûbb napokon."
    Ha egy általános iskolás átlagban 6 kilós hátizsákot visz, egy felsõs meg 10 kilósat, akkor 20 kilót egy speciálisabb, kényelmesebb, direkt nehéz súlyra tervezett hátizsákban csak elbír egy felnõtt, még ha nem is izmos alkatú.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    May 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Mindazonáltal egy cementes zsáknyi cumóval elég kockázatos a séta hosszabb távon. A láb terhelhetõsége véges, és nem az izomra gondolok, hanem az izületekre.
    Ezen én nem aggódnék, a lakosság fele legalább ennyi túlsúllyal megy mindenhova naponta és még elég jó állapotban vannak.
    Az ízületek a semmittevést és a túlerõltetést nem bírják, az állandó közepes terhelés és tréning frissen és egészségesen tartja õket. 20 kiló cipelése nem túlerõltetés, ennyit én fél vállon vittem az elmúlt években naponta órákig, mikor a Maxpedition Jumbo 7-8 kilója mellett a kislányom is a táskán ült.
    "There are two dangers in not owning a farm: the belief that heat comes from the furnace and food comes from the supermarket."

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Kárpát-medence
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Az én kb 80%-os-an kész BoB-om 12kg megpakolva, a legnehezebb dolgok benne a kisbalta, az ivóvíz és az élelem (konzervek vannak nekem fõleg). Pár dolog hiányzik még belõle, de azok apróságok, úgyhogy nagyon maximum 15kg-ra számítok fullosan megpakolva.

Én küzdõsportos múltamnak köszönhetõen elég edzett vagyok egy átlagemberhez képest, télen viszont nem tudom mit kéne majd kitalálni, hogy ne tunyuljak el, mert ugye bicajozni nem nagyon lehet rossz idõben, legalábbis én nem szeretek. Nyáron ment belõle heti 40-50km simán. Szerintem kb 15-20kg-ra megpakolom a zsákom kövekkel vagy akármivel, és emelkedõn fogok heti 2-3szor gyalogolni olyan 10km-t.
    A barbarizmus az emberiség természetes állapota. A civilizáció természetellenes. Nem egyéb, mint a körülmények hóbortja. De végül is mindig a barbarizmus gyõzedelmeskedik.

Senior Member A. L. Ias's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    4
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    <OFF>

Mindazonáltal egy cementes zsáknyi cumóval elég kockázatos a séta hosszabb távon.
    Te sem ma kezdted a cementes zsák cipelést! Ma már inkább EU komform, 25 kg-os zsákokba csomagolják a cementet, munkavédelmi okokból.

</OFF>

Senior Member Batka's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Magyarország
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nem gond nekem sem 50 kilós zsákokat rakodni, pedig nem vagyok egy atléta. Rövid távon és nem egész nap megcsinálom.
    Más viszont folyamatosan, napokon keresztül mozogni a súllyal. Pláne, ha átmenet nélkül kerül rá sor!
    Illetve családosoknál figyelembe kell venni, hogy a folyamatos mozgás érdekében néha a kisebb gyerekeket is cipelni kell. A 20kg max. az reális.
    Az pedig, hogy mit visznek el a bõrnyakúak vagy mondjuk az SAS emberei, irreleváns. E körben szerintem erõs kisebbségben vannak az ilyen teljesítményre képesek. Bravo 2-0-ban például valami eszméletlen súllyal megpakolva tették ki õket (vízkészlet!). Ezeket nem lehet kiindulási alapnak tekinteni, mert ilyen súllyal egy átlagember nem jut sehova. Errõl is szól a BOB személyre szabása.