Majd szólok ha lesz rendelési lehetõség.
Printable View
Nem találtam jobb helyet, hogy kérdezzek. Kinek milyen tapasztalata van fabrikettel vagy barnaszén brikettel? Száraz akáccal összehasonlítva? Mennyire akarnak lehúzni a tüzépesek a szén brikett locsolásával? Kandallóban, kályhában, kazánban?
Jó emberek, senkinek nincs hozzáfûzni valója?
A többség biztosan gázzal fût. Papírbrikettes topic viszont van. :)
5 éve rászántam magam, és egy precíz akasztós mérleggel, és egy infrás felület hõmérõvel elkezdtem méregetni a különbséget
a cserépkályhánkon heteken keresztül.
Lényeg egy nap elment 10-12 kg fabrikett, és 20-23 kg vegyes száraz keményfa.
A saját beszerzési forrás esetében ( a lényeg itt van!) nálam 50-60 Ft volt a napi különbség a fa és brikett között.
( a fa jött ki olcsóbbra) Viszont nem kell hasogatni, és lényegesen kevesebb a hamu.
Ráadásul a keményfa nedvesség tartalmát megmértem szárító szekrényben, és analitaikai mérlegen
a száraz keményfa 14 m% volt, a brikett 6 m%
A tapasztalat ennyi, mindenki mossa meg a lábát és menjen aludni.
Köszönöm a választ. Kicsit telhetetlen vagyok, a barnaszén brikettrõl tud valaki hasonló alapossággal szólni?
A hamut én is trágyának használom. Viszont az égés szempontjából a kevesebb hamu jelenti a jobb hatékonyságot.
Nem tudnék annyi papírbrikettet készíteni, hogy kifûtsem vele a telet. Kiegészítésnek lehet, hogy jó, de az elkészítésére szánt idõt inkább másodállásra fordítom. Az abból befolyó pénzen tüzelõt veszek, jobban járok.
A fabrikett elõnye, ahogy Salmo is írta, hogy nem kell hasogatni, könnyû tárolni és hozzáteszem, hogy adott a minõsége. Nem locsolta meg a tüzépes, hogy nehezebb legyen. Az ára 4500/q körüli, a tûzifa 2300/q, a szénbrikett 1100/q. Utóbbi viszont szénmonoxidot is termel az égése során, a hamujával nem lehet mit kezdeni, koszol stb.
Én kandallóba tüzelek elsõsorban. Tesztelni fogom a fa és szén briketteket égés szempontjából, bár állítólag fûtõértékük azonos.
Tûzifát nem érdemes mázsára venni, a favágók sokszor kint hagyják esõs idõben hogy jól megszívja magát, vagy friss vágás esetén ~ 50% -os nedvességtartalommal adják el. A kevésbé tájékozott vevõ pedig fizet a vízért. Hallottam már olyanról is, aki direkt locsolta a fát. :haha: