Szénnél tudtommal kell is locsolni, az öngyulladás elkerülése miatt (nyáron, szabadban tárolt szénnél). De a tüzépesek biztos nem sajnálják a plusz súlyt.
Printable View
Hát nem. Halottam olyanról, hogy már a fûtési szezonban, késõ õsszel is locsolták. Persze az öngyulladás veszélyére hivatkozva.:)
"friss vágás esetén ~ 50% -os nedvességtartalommal adják el."
Ez a szám a relatív nedvességtartalom. Azaz a fa által maximálisan felvehetõ víz fele. Az asztalos 10-20%-os cuccból dolgozik. A száraz tûzifa is hasonló.
Ma végre elkészült a csibefarm , nemrég végeztem vele , két teljes napomba került a kivitelezés de úgy érzem ,hogy jól sikerült és fõképp gazdaságos lett a kivitel . Holnap majd csinálok képeket ma már túl fáradt voltam .
A rackabárányok nagyon szépen nõnek , 2 hét múlva veszek még kettõt így négyen lesznek , jövõre meg remélem 3 kisbáránnyal növekszik a farm állománya . A téltõl félek kicsit , mert munka után kell majd átmennem a másik telekre , hó hideg sötét stb.. szóval a tél még rejt kihívásokat bár még odébb van de egyenlõre erre nem gondolok ...
Így állunk most , van még munka , mert a bekerített rész ahol lesz a csirkekifutó annak a tetejét még le kell védenem hálóval a légitámadások ellen :)
Mivel mindent összeszedett és maradék anyagokból építettem ezért az anyagköltség még 8000 ft alatt van .Az épület belsõ részében kialakítottam egy elõteret ahol 3 takarmányos hordó és 3-4 kis bála szalma elfér .
Csatolmány 2551
Csatolmány 2552
Csatolmány 2553
Csatolmány 2554
Ügyes, grat!
Ha hó van, nem nagyon van sötét, a legfelhõsebb téli éjszakán is elegendõ fény van ahhoz, hogy a fehér hótakaró felerõsítse, és azért lehet látni.
A legkellemetlenebb téli "élményem" az volt, mikor az állatokhoz az istállóba nem lehetett kijutni jármûvel, mert egy méteres fújt hó volt mindenhol. Nem nagy táv, 6-700m, de traktorral is csak két napra rá tudtam kivinni a nagyobb adag takarmányt (miután homlokrakodóval megcsináltam az utat, a fújt hóban ugyanis elakad a hóeke, vagy legalábbis nekem nincs annyi lóerõ a trakiban, hogy elmenjen, talán egy nagy rábával sikerült volna), egy napig kisebb egészségügyi fél-böjt volt nekik. No nem azért, mert felelõtlenül nem tervezek hosszabb idõre elõre, csak ez az élmény tavaly március 15.-ére virradóra esett meg... Mondjuk én könnyen megúsztam. Az egyik gazdának jó messze kint a határban van az istállója, na neki jó séta volt azon a két napon.
Amúgy aznap a reggeli etetést több, mint egy órával késõbb tudtam megkezdeni, mert miután 30 perc alatt megtettem a 600m-es távot az egy méteres hóban, az elméletileg szélvédett oldalon lévõ ajtó elõl nálam magasabb hófalat kellett elbontanom, hogy be tudjak jutni (és állítólag rendetlenségre vall, hogy néha kint hagyom a szerszámokat a féltetõ alatt, hát, akkor nagyon örültem a lapátnak :D ). Persze nem nagyon hatotta meg az állatokat, azok elvoltak a kellemes 15 fokban...
Amúgy szép a tanya télen a hóban, a lovak kifejezetten szeretik a nagy hóban való ugrálást. Az elsõ 10 percben. Utána mennek vissza a tetõ alá, és meg vannak sértõdve, ha ki kell menni a bálához, mikor enni akarnak :D
Azta! Amikor a gerendás képek voltak, nem gondoltam volna, hogy 3 csillagos szállodában laknak majd... (az ötödik csillag a 120 tv-csatorna bevezetése és a nagyképernyõs led-tv után jár csak... :D )
El tudnám képzelni az életemet így is:
http://www.youtube.com/watch?v=I9qHdWLp0Tg