Persze, jöhetnek a képek.
"-Amit akartok bele"
Ez alatt bármilyen húsfélét lehet érteni? :)
Printable View
Persze, jöhetnek a képek.
"-Amit akartok bele"
Ez alatt bármilyen húsfélét lehet érteni? :)
Hali!
Akkor én is megosztanék egy kedvencet!
Nevezzük mondjuk Pároltparaszszalonnának :)
VÉgy egy Fedhetõ serpenyõt vagy lábast az aljára karikára vágott vöröshagymá rakj, rá a szalonna szeleteket, erre ismét jöhet kis hagyma, parika, erõs izlés szerint,
paradicsom, tök, borgonya, csicsóka, vagy ami zölség van és szereted mehet rá!
Ha ez megven 1-2 dl viz, bors, erõspista, lassú tûzön 20-25 perc és kész is a finom vacsi :)
A szalonna puha lesz mint a vaj, az összhatás lecsós de mégsem az, a család imádja :)
Lepénykenyér serpenyõben
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1,5 teáskanál só, 3 evõkanál olaj, 3 dl víz, 2 dkg élesztõ (preppernél fõleg szárított jön számításba!):)
A hozzávalókat összekeverem és pár percig dagasztom. Igazi prepper ehhez akkor se használ gépet, ha van neki! A tészta pizzatészta keménységû legyen.Letakarva félórát pihentetem. Ezután 6-8 darabba osztva a tésztát, cipóvá gömbölyítem és még vagy tíz percig kelesztem. Közben jól felforrósítok egy serpenyõt, aminek tapadásmentes az alja.
Kinyújtok egy gombócot, és a forró serpenyõbe terítem. Mikor felhólyagosodik a felülete, megfordítom.
Lehet megkenni, megrakni ízlés szerint, (tejföl, reszelt sajt, kolbász, szalámi, párolt gomba, pepperoni) vagy tölteni, ami ugyanaz, csak akkor két tészta közé pakolom a cuccost.
Sziasztok ma sétáltam egyet és elkészítettem pár ételt.
Az elsõ fogás zabkásából és sült növényekbõl,húsból állt.
Amit én raktam bele: zabkása(szerintetek így kell kinéznie?),vegeta,hagyma,sonka,vadon élõ metélõhagyma,sonka,ibolyalevél,és csalán(bosszúból amiért megcsípett:)),és olaj
Megsütitek a növényeket és a húst vegetát is rakhattok hozzá miután megsült összekeveritek a zabkásával.
A második fogás ibolyavirággal töltött alma sütve:
Hozzávalók: ibolyavirág,cukor,alma,egy nagyon kevés víz
Kifúrjátok(jobban ki kell mint amennyire én ) az almát a lyukat megtöltitek a virággal és a cukorral ráöntötök egy kis vizet , majd parázsba helyezve megsütitek.
Képek:
http://i1190.photobucket.com/albums/...ps7ee679b5.jpg
http://i1190.photobucket.com/albums/...psd0f39bbe.jpg
http://i1190.photobucket.com/albums/...ps71b63d09.jpg
http://www.drflora.hu/wp-content/upl..._ursinum18.jpg
Van egy jó hír meg egy rossz... Beindult a medvehagyma szezon! A jó hír az, hogy a keservesen elnyúlt tél után végre itt a tavasz és aki értõ szemmel jár az erdõben, az hozzájuthat egy-két hasznos nyersanyaghoz. A rossz meg az, hogy egy rakat pénzéhes barom kocsival, kaszával, sarlóval nekilódul, letiporja, szétszaggatja a termõhelyeket. Közben némelyiknek minimális botanikai tudása sincs, így könnyen összetéveszti az ehetõ növényt a hasonló levelû mérgezõkkel, amit akár vehetünk isteni igazságszolgáltatásnak is.
9 dolgot jó tudni róla:
1. A medvehagyma (Allium ursinum) az egyszikûek (Liliopsida) osztályának, spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozó faj. Erdõkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztetõ 30–40 cm magas évelõ növény. Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma is alkalmas.
2. Egész Európában elterjedt, a nedves, árnyas erdõkben érzi jól magát. Tömegesen nõ, hazánkban fõleg a bükkös erdõk aljnövényzetében, de elõfordul a gyertyánosokban és tölgyesekben is. Nyugat-Európában tömeges gyûjtése veszélyeztetni kezdte az állományt, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban a védett természeti területek (nemzeti park, távvédelmi körzet, természetvédelmi terület) kivételével szabadon gyûjthetõ.
3. A medvehagyma állítólag onnan kapta nevét, hogy a medvék ették, a téli álom okozta fáradtság utáni erõgyûjtésre. Gyönyörû magyar nyelvünk több névvel is illeti: kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sásihagyma, vad fokhagyma.
4. Fehér hagymájából két nagy, tojásdad, a végén kihegyesedõ tõlevelet hoz, melyek kora tavasszal jelennek meg és nyár közepére elszáradnak. Leveleit tavasszal szedjük, mielõtt fehér virágai megjelennek, és ha lehet, frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatása gyengül. A hagymája több kisebb gerezdre oszlik, szára és levelei kettétörve fokhagymaillatot árasztanak, ízük pedig a metélõhagymára (snidlingre) emlékeztet, de annál intenzívebb.
5. A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz. Fontos hatóanyagai (allicin, ajoene, adenozin) révén növeli az érfalal tágasságát, gátolja a vérrögök kialakulását, mérsékli a trombózisveszélyt, izomlazító hatású. A népi gyógyászatban bélférgesség esetén nálunk is régóta alkalmazzák, az egyes kórokozókra, élõsködõkre gyakorolt hatását kísérletileg bizonyították.
6. A népi orvoslás szerint a medvehagyma rendelkezik a fokhagyma minden ismert elõnyével, sõt annál kedvezõbb hatású, hiszen több aktív hatóanyagot tartalmaz, illetve olyanokat is, amelyeket a termesztett fokhagyma, vagy annak kicsiny adagja nem. Hagymája több gyógyhatású anyaggal rendelkezik, mint zöld levelei. Vérkeringés-javító hatása a fokhagymáénak többszöröse, emellett fokozza az étvágyat és az emésztõrendszer mûködését, vérnyomás- és vérzsírcsökkentõ hatású, C-vitamin-tartalmának köszönhetõen javítja a szervezet ellenálló képességét. Méregtelenít, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, vértisztító hatású, jót tesz érelmeszesedés ellen, fertõtleníti a gyomrot, valamint az öregedéssel járó emlékezõ- és koncentrálóképesség csökkenése ellen is hatásos. (Jó volna mindezeket az állításokat klinikailag igazolva látni! :))
7. Használhatjuk fûszerként: a friss medvehagyma-leveleket apróra vágjuk, mint a metélõhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk. Jellegzetesen erõs illatát fõzéskor elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek. Leveleit felhasználva levesnek, fõzeléknek, de nyersen salátának is elkészíthetjük. Készíthetünk belõle pestót (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), amit rizses és tésztaételek mártásaként vagy kenyérre kenve tálalhatunk. A németajkúak Bärlauch gyanánt ismerik a medvehagymát. A bajorok füstölt sonkával és párolt savanyú káposztával fogyasztják a medvehagyma gombócot.
8. A szárított levél teaalapanyagként kitart a következõ évig. Medvehagyma és bazsalikom keverékébõl isteni forrázat készíthetõ. A Mecsekben termõ medvehagyma nektárjából gyûjtött sötétbarna méz igazi hungarikum. Medvehagyma fûszerolajat (medvehagymát étolajban vagy extraszûz olívaolajban), ecetes medvehagymalét, sõt, medvehagymabort (az apróra vágott levelekbõl egy maréknyit fehérborban felforralva) magunk is készíthetünk házilag.
9. Vigyázat! A medvehagyma levelei ránézésre könnyen összetéveszthetõk a vele egy idõben és helyen növekvõ õszi kikerics (Colchicum autumnale) és a májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) leveleivel, amely utóbbi halálos mérgezést is okozhat. A 20-25 cm-nél nem magasabb medvehagymát illata alapján azonban a könnyedén beazonosíthatjuk.
A medvehagyma is inkább ízesítõanyag, vitamint, ásványi anyagot pótló idényzöldségként, még inkább fûszeranyagként funkcionálhat konyhánkban. Már csak ezért is fölösleges kilószámra tépkedni :)
A legjobb töltelékekbe tenni vele, módjával. Kiváló pl. fasírtba! Ha ez nem elég sznob felhasználási mód, akkor készítsünk belõle zöld pesto félét, rizzsel, spagettivel biztosan ízleni fog. Én leginkább krémlevesekbe teszem, kedvencem a "háromhagymás", amely krumplilé- vagy tésztalé alapból indít, és szétfõzött vöröshagyma, póré teszi "vastaggá", a fokhagyma helyett pedig szezonálisan a medvehagyma adja meg a különleges aromáját.
Tyúkhúr fõzelék
Ki ne ismerné a tyúkhúrt, ezt a sokfelé növõ gyomnövényt? De azt már kevesebben tudják, hogy nemcsak a kapirgáló tanyasi tyúkok kedvence, hanem kitûnõ és egészséges zöldfõzeléket is készíthetünk belõle.
Hozzávalók:
50 dkg tisztított tyúkhúr
2-3 evõkanál olaj
2 evõkanál liszt
1 dl bor
kevés víz
késhegynyi szerecsendió
só
A tyúkhúrt az olajban 15 perc alatt megpároljuk. Megszórjuk a liszttel. Pár percig együtt pirítjuk. Felöntjük a borral és egy kevés vízzel. Ízesítjük a sóval és a szerecsendióval. Botmixerrel pürésítjük, ha szükséges akkor víz hozzáadásával tovább hígítjuk. Jól kiforraljuk. Burgonyapürével és tükörtojással tálaljuk.
Alufóliában elkészített ételek , ez egy egyszerû módszer amivel kint ételeket tudunk csinálni és nem kell mosogatni utána:D.
Az elsõ fogást krumpliból,répából és hagymából készítettem el.
A hozzávalókat felaprítjátok bele helyezitek az alufóliába megfûszerezitek, ízlés mást is rakhattok hozzá majd becsomagoljátok és parázsba helyezve megsütitek.
(kép01)
A második egy édes fogás almából készült szegfûszeggel és fahéjjal ízesítve.
Az almát felaprítjátok belerakjátok a fóliába majd egy kicsi vizet öntötök rá hozzárakjátok a fûszereket majd megsütitek.
(kép02)
Képek(nem egy idõpontban készültek mivel nem ugyanazon a napon csináltam az ételeket)
kép01:
http://i1190.photobucket.com/albums/...psc01faabd.jpg
kép02:
http://i1190.photobucket.com/albums/...acutep1429.jpg
Megsülve:
http://i1190.photobucket.com/albums/...acutep1431.jpg