Böszme nagy aszódi is van :) Koax kolinear-t is használtam, nem tûnt rossznak, de leváltottam az aszódival.
Printable View
Nekem PL259 csatlakozós van:
New NAGOYA NL-770R 144/430MHz good for ft-7900r ft-1802m ft-2800m
Jóval masszívabb csatlakozó mint a bnc, de szerintem inkább stabilba vagy mágnestalpra való.
Nem azért, ez a méret még kézben tartható, bár az kérdéses, hogy a rádió beforrasztott antennaaljzata mennyire tolerálná az antenna súlyát és a szál nyíró-csavaró igénybevételét.
Az indok, hogy ezt az antennát nem erre tervezték, méretezték. Ennek az antennának szüksége van/lehet "talpra" a megfelelõ mûködéshez. De a rádiós szakik majd megcáfolnak vagy megfogalmazzák szakszerûbben.
Így igaz, mivel ez egy mobil antenna kell neki a mágnestalp és a kocsi kaszni ellensúlynak, hogy a talpponti ellenállásod 50ohm legyen. Ha van hozzá mágnestalp akkor a kocsi kasznit már ki lehet váltani pl:erkélykorlát, fém párkány, konvektor stb. Ha mágnestalp nélkül akarod használni, csinálni kell hozzá ellensúlyokat(itt egy 771-es):
http://pmrradio.hu/articles.php?article_id=25
Ma jött meg:
Nagoya NA-771 flexibilis antenna, este próba.
http://img.linkdelight.com/productme...4179_show1.jpg
Ez egy jó antenna, valós nyereségadatokkal mi is használjuk. A teleszkópos változata is jó(773).
Lesz majd mégegy ami bnc-s, na az majd kap talpat, és koax kábelt tetõre, autóra...
Baofeng UV-5R-el vasárnap magaslatról 20 kilométert beszéltem át a gyári antennával, kíváncsi leszek ez mennyit javít rajta, elsõsorban a hangminõség javulását remélem, mert 20 km-nél már hangosan kellett beszélni a rádióba hogy halljanak is.
Ez tetszik, kár hogy 60e körül van az ára és csak CEPT :(.
http://www.youtube.com/watch?v=wcxyaKMKs0k
Tegnap a találkozón kb. fél mondat erejéig szóba került a rádió programozó kábele. Az index fóruma alapján készítettem egyet 2 tranzisztor és három ellenállás segítségével. Ehhez jött még egy rs232 és két sztereó jack dugó, egy 2,5 és egy 3,5 mm-es. Összesen 670 Ft értékben. Ez talán versenyképes ár a rendelt kábelekkel szemben is. Hátrány a soros port, viszont nincs driver probléma vele.
Én régen 600Ft-ért vettem egy telefon adatkábelt, dugót levágtam, a rádióhoz valót feltettem és kész volt.
De azóta vettem egy rendeset. Talán 1200Ft volt...
Nekem ezekkel mindig gond van. Hiába próbáltam több soros kábelt USB-rõl USB-RS232 átalakítóval, sosem volt jó.Idézet:
Hátrány a soros port, viszont nincs driver probléma vele.
Régi pc soros portjáról meg simán mûködött.
A driver is csak addig gond amíg telepíted. Utánna nekem, némi tanulással, már sohasem volt gond.
A driver a hamisított(!!!) chippel készült kínai kábelek esetén gond. Azok nem üzemelnek Win7-8 alatt (legalábbis fóruminformáció szerint).
Ezt akartam elkerülni a soros csatlakozással. Fõleg, mert az USB-s kábel elektronikájában is egy USB-serial bridge van, ezt kispóroltam belõle.
Nekem a px888-al van gondom, de ahogy olvasom másnál is.
Van mikor elsõre olvassa/írja, van hogy elõször a px777-et kell beolvastatnom vele, utána mûködik a 888 is.
Ugyanaz a kábel, a program sajnos más. Lehet azzal van a gond.
Esetleg van valakinek jól mûködõ programja?
(Bár úgyis le kellene cserélnem egy 777re, mert a többi is az és könnyebben programozom egyformára õket)
Innen tölsd le a chirp daily 20131211 installer.exe fájlt. Ez egy általános rádió programozó, nagyon sok rádióval mûxik:
http://trac.chirp.danplanet.com/chir...aily-20131211/
Köszi. Régebben próbáltam, de valami miatt nem nem nõtt a szívemhez, megpróbálom majd újra hátha az újabb már jobb :)
Jó a chirp nagyon, én is azzal programozom a baofengeket. Bár win 8.1 alatt nem megy még. De az alatt tökéletes.
Aki meg win xp-t használ mert nem akar magának gondot, az meg is érdemli :)
Most fogok nemsokára legyártatni kb 10 db RS232 TO TTL adapter panelt, ha kész lesz anyagáron dobok fel ide annak akit érdekel.
Amúgy eddig én is egy régi samsung usb adatkábelbõl csináltam a rádiós adatkábelem.
Nem minddel van gond, csak azokkal amikbe nem az oda tervezett alkatrészt tesznek bele, hanem valami helyettesítõt (gondolom, mert olcsóbb) de azok támogatása nem megoldott vagy nem olyan széleskörû. Vagy nincs hozzá driver, vagy magadnak kell összevadászni, ha sikerül.
Ma nagy nehezen sikerült kioperálni a Baofeng-bõl a beleszorult akkumlátort. :hogymi: Eddig úgy próbáltam ahogy az útmutatóban volt. Gomb lenyom, akku lefelé kihúz. Ez nem mûködött, pedig próbáltam mindenhogy. Amit csinálni kell az az, hogy gomb lenyom, és nem csak lefelé kell húzni, hanem ráfelé is kell nyomni a rádióra. Csak úgy lehet kihúzni. Az se segít, hogy az akkumlátor egy kis izzadságtól is csúszik, a kis borda nem jelent semmit, nem lehet rajta rendes fogást találni. De mindegy, a lényeg hogy megoldottam, sikerült kioperálni belõle, így nem fog belerohadni. :)
Szétakadnak, csak szorul. A másikat is leteszteltem, kicsit annál is meg van ez a probléma. De így már tudom hogy mit kell csinálni vele, egyszerûen csak befelé is kell leszorítani, a gombnyomás és a kihúzás mellett.
A Bao gyári aksija nekem hibátlanul le-fel tehetõ, viszont az autós-szivargyújtós hátlap nekem is nagyon nehezen jár......
Win 8.1 alatt is megy: nem lehet ékezetes karakter az usernevedben :)
Magyar találmány játssza ki az amerikai lehallgatókat
http://www.origo.hu/techbazis/201402...lgatastol.html
Fixy007, megpróbálhatnánk egy "dx"-et ha van kedved és idõd. Kb 35 km-re vagyok a lakóhelyedtõl délre. Hátha elég lapos a domborzat és kegyes a terjedés...
446.300 ! ma este 8h után én is be leszek kapcsolva.... ( kiteszem az aszódit)
Sajnos dolgozom, ez a hétvégém teljes káosz.:(
Most értem haza...... bocsánat! Holnap reggel? 9 óra körül?
Kitelepülök a " dombra" az irányítottal. Azzal elérlek tutira.....
Pedig én is füleltem, de csak a fehér zaj...