Szia,
Nem, nem az kell, hogy _az_ az 1000 ember ne ulljon autoba egy evig (mivel elore nem tudjuk, hogy ki fog meghalni!), hanem az kell, hogy senki ne ulljon autoba egy evig!
Amugy autobalesetre nem talaltam adatot,
kozlekedesire igen, e szerint 291 kozlekedesi baleseti halal volt 2020 elso 3 negyedeveben egyut. Mivel biztos nem duplazta meg ezt a szamot a 4. negyedev, ezert elmondhato, hogy legalabb ketszer tobben haltak meg Covid-19-ben, mint kozlekedesi balesetben! Ez szerintem nagyon durva, ezt nem gondoltam volna.
Szoval ha senki nem kozlekedne, se autoval, se busszal, se vonattal, teherautoval se fuvaroznanak arukat, akkor azzal kevesebb mint feleannyi baleseti halalt lehetne megelozni, mint a Covid oltassal.
Ja, es ha lenne meg 1000 olyan dolog amibe 1000 emberbol egy belehal, akkor senki nem elte volna tul a 2020-at. :-)
"Vagy a súlyosabb alapbetegség nélkül elhunytak eddigi arányáról?"
Nem, ezt nem tudom. De kivancsi lennek ra!
El szoktak mondani, hogy a halalos aldozatok 97%-anak volt alapbetegsege.
Csak hat ugye pl. Magyarorszagon tobb mint 2 millio magas vernyomas betegsegben "szenvedo" van. Es baromira nem igaz, hogy ez a 2 millio tobbsege sulyos betegsegben szenvedne.
De pl. elhizott is tobb mint 2 millio van (marmint nem tulsulyos, azok ezen felul vannak meg kb 3 millioan).
Bel