nincs macskaajto, ki van engedve az uvegszobaba. az uvegszoba ajtaja az udvarra nyitva van, hogy ki be maszkalhasson es csak az az ajto na csukva ami a hazba nyilik.
a hazba nem tudja behozni az egereket csak az uvegszobaba.
Printable View
Csak azt tudom mondani, hogy minden alkalommal ellenőrizni kell ki és belépésnél.
(Nálunk ez a probléma idén már remélem fel sem merül, mert nem engedjük ki a macskákat a vadállatok miatt.)
Lenne ott mégegy hely ? :-)
Ez egy nagyon-nagyon jó oldal, és kérdezni is lehet a szerzõjétõl macskás témában: https://szeretemacicamat.blog.hu/
Szóval az állatos topikban belinkelt hírrel kapcsolatban.
Ami biztos, hogy én teljesen a szeretamacicamat blog szerzõjével értek egyet: nem támogatom a kijárós macskatartást. Ez az egyik dolog. A másik, hogy a macskát ivartalanítani kell.
Itt is, ahol én élek, épp a napokban bántalmaztak (valószínûleg ember) egy utcai macskát. Szerencsére legalább jóakaratú emberek eljuttatták orvoshoz, így nem szenved tovább, ma altatták el.
Három poszt a blogról:
Kijárós vagy benti cica?
Benti vagy kinti cica? - a ti és az én véleményem
A kijárós macskák "boldog" élete - és halála
Nem szeretnék tolakodni, de a szeretemacicamat blog véleményem szerint tényleg megérdemli a támogatást, ritka értéket képvisel. Most már van támogatási lehetõség, itt olvasható róla korrekt beszámoló:
Legyél te is pártfogója a macskás blognak!
Itt pedig a gyakorlati útmutató:
Hogyan legyél pártfogó? - lépésrõl lépésre
Mi lesz a (macskás) bloggal az Index nélkül?
"Lájkolj, hogy segíthessek!
Õszintén nem tudom, mit fog hozni az elkövetkezõ pár nap. Minden hibájával együtt szeretem a Blog.hu-t, és nem akarom abbahagyni, amit felépítettem az évek alatt. A blog olyan tudást halmozott fel a macskákról, amit nagyon sokan tudtok használni, és nagyon sok embernek és cicának segített, hogy boldogok lehessenek együtt. Tudtommal sehol sincs ekkora tudás egy helyen felhalmozva macska-viselkedésrõl, fõleg magyar nyelven. Lementettem a blog exportját, így át tudom költöztetni máshová, ha erre szükség lesz. Remélem, hogy nem, de ebben egyre kevésbé hiszek. Továbbra is vannak még meg nem írt cikkeim, válaszolok nektek a kérdésekre, én nem adom fel. De valószínûleg nehezebb lesz elérni újabb olvasókat, újabb segítségre szoruló gazdikat. Ezért kérlek, hogy ha eddig nem tetted meg, lájkold a Facebook-oldalam, és oszd meg ezt az írásom, hogy minél több emberhez eljusson! Köszönöm!"
:cool:
14 másodperci macskaság:
https://twitter.com/DavidSpade/statu...21359035240448
Nagy (vagy inkább közepes) macska (hiúz) vs csörgõkígyó
https://www.youtube.com/watch?v=NNKOr01VRL8
Ha a macska nincs ivartalanítva és bent van, akkor rájön a görcs és üvölt mint a fába szorult féreg. Egész nap, egész éjjel, megállás nélkül rettenetesen hangosan. És nem 2 napig, hanem akár 2-3 hétig is, akár évente többször is. És ez nem minden, ugyanis a nem ivartalanított nõstény macska ha nem párosodik, akkor hajlamos a méhdaganatra is vagy mire. A harmadik hogy levizel mindent...
Mi is próbálunk valami megfizethetõ állatorvost találni, mert egy macskánk van ami nem ivartalanított és nem egyszerû vele az élet.
TMIB megelõzött. Igen, az ivartalanítás mindenképpen fontos.
"20.000 cicát mentesz meg!
Az ivartalanítás fontosságát nem gyõzõm hangsúlyozni, mert még mindig sokan nem értik, miért van rá szükség. Hogy miért? Mert egyetlen ivaros macskából mindössze négy év múlva 20.000 (!) cica lehet! És hova fog kerülni az az 20.000 cica? Jó esetben menhelyekre, rosszabb esetben utcára, még rosszabb esetben egy vödör vízbe, belefojtva. Az ivartalanítás egyszeri költség, és ráadásul utána párzási idõszakban a kandúrod utána nem fogja összejelölni mindened a lakásban az átható illatú vizeletével, a nõstényed pedig minden éjjel nyugodtan fog aludni. Arról nem is beszélve, hogy az ivartalanított cicák tovább élnek, bizonyos betegségekre immunisak, és nyugodtabbak is. Felejtsd el azt az elavult nézetet, hogy egy almot kell szülnie a nõsténynek, különben elhízik és nem lesz egészséges. És azt is, hogy azért nem ivartalanítod a kandúrod, mert te sem örülnél, ha kiherélnének. Mert akkor gondolj arra az 20.000 cicára, aki miattad hal meg vagy fél az utcán/menhelyeken. És hiába mondod, hogy olyankor nem engedem ki, elég egyszer kiszöknie, és megtörténik a baj. Tehát, ivartalaníts!"
(szeretemacicamat blog)
Itt találsz egy nagyon jó cikket, ami körüljárja a témát, érdemes elolvasni: http://www.noeallatotthon.hu/macskam...?pid=2&cid=357
"Lakásban tartott cicáknál a békés együttélés legalapvetõbb záloga. A nem ivartalanított kandúr területeit jelölni kezdi a lakás különbözõ pontjain, mely szúrós szagát szinte lehetetlen eltüntetni. A nõstény macskák a párzási idõszakot hangos panaszos nyávogással jelzi gazdájának és a külvilágnak, mely évente többször, több napig eltarthat. Lakásban tartott macskák ivartalanítás után nyugodtabbá, békésebbé válnak, mentesülnek a párzási idõszak stresszétõl amivel együtt élni lehetetlen. Ha idõben ivartalanítjuk cicánkat, hosszabb és egészségesebb életet biztosítunk neki, nyugodtabb életet és kevesebb gondot magunknak!"
Csatolmány 8903
Világos, köszönöm a választ mindkettõtöknek!
Binky a cica kétszer is nekirontott a betörõnek, amikor az be akart nyomulni egy idõs nõ házába. A macska többször is nekirontott, férfi megsérült. Amikore a rendõrök elkapták, még mentõt is kellett neki hívniuk. A férfinek a karja és a keze is annyira megsérült hogy csöpögött a vér belõle. A cicának és a gazdájának nem esett baja.
https://www.youtube.com/watch?v=UNEC-SdjN3Q
Egy 84 éves férfi elesett a fürdõszobájában és 16 órán át feküdt a padlón, nem tudott felkelni. A Ron nevû idõs férfi reggel 8-tól éjfélig feküdt a földön, magatehetetlenül. A mobiltelefonja a nappaliban volt. Eszébe jutott hogy ott a Bolyhos nevû cicája és szólt neki hogy:
"Fluffy! Csörgõ-csörgõ! Fluffy! Te vagy az utolsó reményem."
Öt perccel késõbb érezte hogy a kezéhez tette a cica a telefont, ezzel szó szerint megmentve a férfi életét.
https://www.youtube.com/watch?v=CkVdv7kHPQ8
Különleges állatok!
Ugráló macskák interaktív weboldala! :D
Bolondság. :) De a menüben vannak érdekes dolgok, például felsorol macskavédõ szervezeteket.
A helyzet vége nem úgy jött össze mint ahogy a gazdi azt eltervezte. :haha:
https://www.youtube.com/watch?v=VzS42D8iyjY
Egy nõ fogta magát és a macskájával nekivágott a nagy víznek. Együtt vitorláznak mindenfelé, szigeteket látogatnak meg, napoznak hol a fedélzeten, hol a szigetek partján.
https://www.youtube.com/watch?v=tsrWXjDYXj0
És a maradj otthol? :)
Egy jó könyv, nemrég jelent meg, 10-bõl 10-et adott rá az ismertetõ:
Jennifer Parker: Elsõsegélynyújtás macskáknak. Minden, amit vészhelyzet esetén tudnod kell (2021)
Úgy látszik, Cthulhu is szereti a cicákat:
Csatolmány 8955
Izgatott vagyok, mert holnap ideköltözik egy cica. :) Nem terveztem macskatartást, de örülök, hogy így alakult. Utcáról mentett macska, és a megmentõjénél az elmúlt másfél hónapban nem sikerült összeszoknia a három cicának. Ma költözött volna új helyre, de voltak kételyek, hogy ott jó sora lenne-e, és így inkább vállaltam, hogy befogadom. Még sosem volt benti macskám, holnap már lesz. :)
Nagyon örülök, hogy itt van! :) Követem a szeretemacicamat blog útmutatásait, és a másik gazdija (aki idehozta) is segít a tanácsaival, és látogatni is fogja rendszeresen. Tegnap volt az áttörés: elõször játszottunk, és már teljesen közel jött hozzám. Most elõször ette meg szinte az egész tasak alus kaját, bõven evett a száraz tápból is, és ha jól hallottam, vizet is ivott. És szépen termelt az alomba is. :cool:
A szobatisztaság az nagyon lényeges. Vegyél neki egy kaparófát, (vagy készíthetsz is neki egyet, ha úgy olcsóbb). Ha az nincs, akkor a bútorokat fogja összekarmolni, ami nem jó. A karomvágás is jó megoldás rá, viszont azt rettenetesen tudják utálni a cicák. :)
A másik gazdája hozott vele mindent, még kaparófát is. :) Szerintem már használta is, egyszer hallottam félálomban.
Szobatiszta, csak egyszer pisilt a szõnyegre, mert nem tudta, hogy hova tettük az almot. Szépen használja.
Egy madáretetõt szeretnék kitenni az udvari rúd oszlopára cicatévének, a középsõ ablakomból pont rálátna. Azt olvastam, hogy nagyon szeretik a macskák, és egész nap el tudják magukat foglalni vele, mert a vadászat 90 %-a megvan nekik így: a megfigyelés. Ezzel dolgoztatja az agyát, amíg én a munkahelyen vagyok, és az esti játék az már csak a vadászat 10 %-a, vagyis a zsákmány elkapása. :)
TMIB, nem tudod véletlenül, hogy az amerikai Temptations rágcsa nagyjából hány darabos?
Ebayrõl rendelnék majd, de egyszerûen sehol sem találom, hogy mégis hány rágcsa van egy csomagban. Csak a tömeget adják meg. Azért érdekelne, mert a hivatalos ajánlás a macska testtömegének 4,5 kilójaként 10-12 falat, és akkor lenne egy hozzávetõleges támpontom, hogy mondjuk egy hónapra mennyit vegyek.
Ezek a mega kiszerelések 180 grammosak, az jó sok lehet. De nem mindegy, hogy mondjuk 100 darab van benne vagy 300.
Igen, a "Megapack"-ra azt írják máshol hogy 6.3 unciásak (178 gram) Hogy darabra mennyi van, azt nem tudom.
Mi 20 kilós ropit szoktunk nekik venni. Meg a helyi "100-as boltban" vettem egy rakás konzerv cicakaját, meg kis mûanyag dobozost. Abból hetente kaptak egyet-egyet, hétvégenként, télen, megmelegítve. A kis mûanyagost vízzel felöntöttem, hogy sok leve legyen, meg akkor nem pukkan a mikróban. :)
Mondjuk ha egy falat fél gramm körüli, akkor az jó, mert akkor egy 180 grammosban lehet akár 360 darab. Az napi 12 falattal is elég egy hónapra.
Most kipróbálom az ivartalanított cicáknak való Wellness Core száraztápot, arról jókat olvastam, és találtam Magyarországon is. Meg mellé veszek Wellness Core konzervet/alutasakosat is.
Ó, találtam nagyobbat! :) Ez 454 grammos (16 oz), és most 10 % akcióban van, rendeltem is egyet. A "stay fresh pack" mit jelent?
"stay fresh" - Szerintem azt hogy van rajta "zip lock", amin ha végighúzod a kezed, akkor légmentesen lezárja a tasakot. Tehát a benne lévõ étel friss marad, visszazárható a tasak.
Pl:
https://cdn.aplasticbag.com/mmBETA/i...122Z_Group.jpg
Azt nem tudod, hogy a Temptations rágcsának van-e olyan fogtisztító hatása is, mint a Purina Dentalife-nak?
Ezt a kérdést passzolom, nálunk eszik az olcsó ropit, az ropog a foguk alatt, de eddig még nem panaszkodtak. Drágább féle cuccokat sosem veszünk nekik. Anyósom mindig drága ételeket vett a cicáknak, de mi csak a bazi nagy zsákost vesszük nekik. :)
Nem a drágaságra hajtok én sem, de olvasgattam a témában, és sajnos a macskaeledelek elég rossz minõségûek. Azt nem is részletezve, hogy mik derültek ki, hogy milyen dolgokat is beléjük tettek.
Félreértés ne essék: gondolok itt akár híres, drága márkákra is. A Wellnessrõl és még néhány márkáról olvastam jókat. Ezek közül a Wellness kapható Magyarországon, ráadásul úgyis abban gondolkodtam. Az mondjuk drága, tény és való. De kiszámoltam, és elvileg lesz rá pénzem. Ha a cica szeretni fogja, és egészséges, megbízható, akkor nem sajnálom rá a pénzt.
Persze vannak alternatívák is, például embereknek készült bébiétel, vagy házilag is lehet macskaeledelt készíteni.
Fantasztikus ez a macska. :) Az utcán csak a nehézségeket tapasztalta, és közben olyan okos, érzékeny, szeretõ állat.
Ez pedig egy cikk, tudományos eredményekrõl:
Íme a bizonyíték, hogy a macskák szeretnek minket!