Valami ilyesmi?
Printable View
Valami ilyesmi?
No , ugyanez usb kimenettel ebbõl megépíthetõ , és usb-vel sokminden tölthetõ . párszáz forintos tétel ......
És akár 3-4 db-ot is meg lehet hajtani egyszerre .....
http://www.ebay.com/itm/Dynamo-USB-H...item5d41525d20
Szerkesztve :
videó :
http://www.youtube.com/results?searc...be.J_qTpit9aU8
Nekem van ilyenem, ne várj tõle sokat.
Belül gagyi mûanyag fogaskerekek vannak benne, nem egy minõségi darab, de azért használható.
Telefont tudtam vele tölteni és kis <5V aksikat is.
Nem értem miért nem csinálnak ilyent tartós anyagból.
Fogyasztói társadalomban élünk .
Igen, de azért még itt-ott talán van olyan hogy normális (prémium) termék, igaz többszörös áron.
400ft-os gagyi mellett lehetne mondjuk egy 2-3e ft-os használható tartós változat.
De gondolom az olcsót viszi majd a 95% a maradék meg nem akkora forgalom hogy érdemes lenne gyártani :(.
ezt a neten talaltam: https://www.youtube.com/watch?v=cV6kxQYGVs0
Jó dolog, viszont egy fontos dologra nem tér ki a videó:
A dobozos és a kiszerelt elemek áram erõsségére!
Mert amíg egy minõségi elem 3-4000mA-es, addig lehet, hogy az a kiszedett 32 elem 80-100mA/elem.
Akkor nem vagy elõrébb, csak jóval sûrübben cserélheted az elemeket:)
Egyébként a 9V-os elemben meg 6db AAA elem van, ha jól emlékszem.
Valakinek van napelemes rendszere?
Most tervezek egy kisebb rednszert összerakni az indoor/pince kertészkedéshez némi led világításhoz, laptopot tölteni és úgy egyébként is, nem árt ha van.
Amit kinéztem:
-12V 50W 2,8A napelem 24000,- (monokristályos 60x50cm vázzal)
-10A töltésvezérlõ 2500,-
-1000W inverter 12000,- (max500W terhelés folyamatosan)
-Akkumulátort egyenlõre nem tervezek venni, van pár régebbi autós akksi, azokat nyúzom ameddig bírják.
100Ah munkaakksi a késõbbiekben ~28000,-
Ennél nagyobbat nem szeretnék egyenlõre, mert ez még úgy ahogy hordozható is, autóval.
Sziasztok! A hozzáértõktõl kérdezném a következõ cuccokat:
http://dx.com/p/portable-folding-sol...amp-more-93800 Ár: US $ 31,68
- Típus: SW-050
- 4 monokristályos szilícium napelemek
- Output: 6V
- Max. kimeneti áram: 880mA
- Napenergia töltési idõ: 6 ~ 8 óra (4600mAh akkumulátor)
- Napelemek élettartamának: 10 év
- adapter: MOTO V3/Nokia 2.0mm/Nokia 3.0mm/Sony Ericsson K750/Samsung G600/Samsung i617/Sony Ericsson K700/USB
- Nagy eszközökhöz adapter vagy USB töltõ kábel
- A csomag tartalma: - 1 x Napelem tábla - 8 x adapter - 1 x USB kábel - 1 x hordtáska - 1 x angol nyelvû felhasználói kézikönyv
http://dx.com/p/7w-folding-solar-pan...ouflage-226170 Ár: US $ 31,20
Modell SC701 Szín Zöld
Anyag Solar panel: PET laminált / Fabric (vízálló): PVC
Kompatibilis eszközök Mobiltelefon, PDA, MP3, MP4, kamera, PSP, DVD, iPod, stb
Max Current 1280 mA
Teljesítmény 5 ~ 5.5V / 800 ~ 1280mA
Mûszaki adatok Segítségével nagy teljesítményû szilícium napelemek. Könnyen kezelhetõ. Közvetlenül a napelem közvetlen napfény, hely, még a csatlakozó, a bekapcsolt állapotot jelzõ fény, amely mutatja a töltés a helyzet, könnyen hordozható
Egyéb funkciók Solar panel: 7W Mono, teljesítmény: 5 ~ 5.5V / 80 ~ 1280mA, Magas hatásfok: 18% Kimeneti interfész: USB 2.0
Csomagolási lista 1 x Napelemes töltõ -1 x USB kábel -3 x adapter (Micro USB + Mini USB + Nokia)
http://dx.com/p/12v-7w-solar-power-p...e-green-165671 Ár: US $ 48,40
- Szín: Camouflage zöld
- Teljesítmény: 7W 12V
- A DC 5V USB kimenet
- A csomag tartalma: - 1 x cigaretta adapter (289cm-kábel) - 1 x 12V Krokodil csipesz kábel (289cm-kábel) - 1 x kínai és angol nyelvû kézikönyv
http://dx.com/p/foldable-solar-power...e-black-228977 Ár: US $ 67,90
Teljesítmény: 13W,
Folding méret: 27 x 22,5 x 2 cm-es, Unfold méret: 65 x 27 x 0,3 mm,
napenergia: 13W, Nagy hatékonyság:> 17%,
kimenet: 18 V x 720mA / 5,5 V x 2360mA;
10 x Laptop adapterek (Lenovo + HP + Dell + Samsung + Haier + Asus + Sony + iPad + Acer + + IBM Toshiba)
1 x feszültség szabályozó (5,5 ~ 18V)
Köszönöm elõre is a válaszokat!
Én is épp napelem vásárláson töröm a fejem, igaz én olyan rendszert szeretnék, ami otthon is még valamennyire használható és csak autóval mobilis.
Ezek a fentiek túrázáshoz jók, mobil, gps, tablet töltésre is alkalmas, viszont itt ki is merült a tudásuk.
Minden laptopot szerintem a legutolsó, legerõsebb sem tud rendesen feltölteni. (enyém pl 19V-os).
Ha ezek közül akarsz vásárolni, a legutolsót javasolnám, de tudni kellene, hogy mire akarod használni.
Nekem is néha eszembe jut hogy kellene egy ilyen. Aztán az is hogy ez eléggé napfüggõ. Én egy normális tekerõs töltõt szeretnék, az mûködik minden körülmények között. Ahhoz hogy mobilis legyen, kicsinek, könnyûnek kell lennie. Laptop-hoz már tényleg nagyobb napelem kellene, de szerintem az úgysem való BOB-ba, :).
Én csak akkukat szeretnék tölteni vele lámpákhoz/navigációhoz/rádiókhoz szükség esetén.
Laptopot csak helyhez kötötten használom, ott meg a tetõn elfér a napelem. 12V-os rendszerem van, laptop megy simán róla autós adapterrel. Egyet L1dl-ben vettem egyet ebay-en. Többféle csatlakozóval és kapcsolható kimenti feszültséggel vannak, hogy minden laptophoz használható legyen.
Pl.: http://www.ebay.com/itm/Universal-12...-/261036164467
Én sem értem mi igényel egy laptopon belül 12V-nál többet. A normál PC-ben is 12V a legnagyobb feszültségû ág. A kijelzõ meghajtását is meg lehet oldani 12V-ról.
Ha napenergiával kellene meghajtanom Laptopot akkor inkább használnék 24V-os rendszert (pl. 2 db 12V-os párhuzamosan kötve) egy lépésben letranszformálva a szükséges bemenõ feszültségszintre. Talán így lenne a legkevesebb veszteség, így lenne a leghatékonyabb a rendszer.
De inkább választanék egy tabletet, ami 5V-ról tölthetõ. Vagy barkácsolnék egy mini gépet pl. RaspberryPi alapon.
Én is sokat gondolkodtam hogy 24 vagy 12V-os rendszerem legyen. Mindkettõnek megvan az elõnye/hátránya, mérlegelni kell ki mire használja. Nem érdemes egy laptop alapján dönteni, nem biztos hogy annyi a veszteség hogy érdemes a 24V.
Nagyobb feszültségû laptop akkuknak biztos megvan az oka, de én sem tudom.
Pl. Li-Ion cellákból én is szeretnék 12V-os akkupakkot csinálni, csak a 3.7V-os cellákból nem jön ki :(.
12V-os rendszer is tökéletes, csak inverter kell hozzá szerintem.
De az már akkor nem jó hátizsákba, túrázáshoz.
Raktaros: Li-Ion aksihoz lehet kapni külön töltõt, azzal lehet tölteni.
http://www.ebay.com/itm/Lipo-Li-ion-...item19dc97a3b9
Ha 230V-os cuccot akar valaki törpefeszültségrõl akkor mindenképpen kell.
Ha csak kis tartományban kell játszani az egyenárammal, akkor vannak dc-dc átalakítók, pl.:
http://www.ebay.com/itm/LM2596-DC-DC...item35cc28847f
USB-s eszközök töltéséhez, erre 2-3 napelemcella és kész is :):
http://www.ebay.com/itm/1PCS-DC-DC-C...item565b8d9da7
Pont ilyen töltõm van :).
Tulajdonképpen én egy kisebb 12V-os rendszert gondoltam valahova nem savas akkut használva hanem Li-Ion-t, kísérletnek.
Indító akkuim vannak, sokat utánaolvasva úgy tûnik a szolár és munkaakkuk sem jobbak annyival mint amennyivel drágábbak...
Nézegetem ezeket a Li Ion 3.7V-os aksikat, elég brutálisak.
Némelyik 4-5Ah feletti, AA méret?
Balról jobbra:
1900mAh NiMH 1.2v
900mAh Li-ion (14500) 3.7V (átmérõ mint az AA, de kb. 1mm-el hosszabb)
5300mAh Li-ion (18560) 3.7V
Csatolmány 595
Van ilyenem, de még nem próbáltam ki. A kék dobozka egy potméter, azzal állíthatod be a kimenõ feszültséget,
Azt viszont nem tudom hogy a bemenõ feszültség változása hatással van-e a kimenõ feszültségre, de valamikor majd kipróbálom.
Pontosan 12V kellene? Mert ha csak akkut tölteni, akkor arra egy napelemes töltõ például.
(az enyém bemeneti tartománya 5-70V, errõl tölti a 12V-os akkukat.)
Ha pont 12V és ennek a dc-dc-nek változik a kimeneti feszültsége, akkor ezzel feltolnám 15V fölé, és egy 12V-os egyszerû stabilizátorral beállítanám a 12V-ot.
De a stabilizátor már nagyobb veszteséggel dolgozik, ez béna megoldás de mûködõképes szükség esetén.
Most hirtelen jobb nem jut eszembe, pedig biztos van rá kész megoldás.
Lenne egy kérdésem:
Mi van akkor az árammal, ha elromlik valami és már nem beszerezhetõ és otthon sem tudjuk elõállítani a kellõ alkatrészt?
Én ezért próbálok beszerezni áram nélküli dolgokat, árammentes megoldásokat találni.
Régen is éltek áram nélkül...
Persze vannak dolgok amik nem helyettesíthetõk de nélkülözhetõk (Pl.: rádió, vókitóki), ill. vannak eszközök amik egy kis árammal nagyságrendekkel megkönnyítenek valamit. a "hagyományos" megoldáshoz képest.
U.i.: Villanyszerelõ a szakmám, szeretnék is valami értelmesebb dolgot kitanulni :)
Ha elromlanak, elromlanak, de legalább egy SHTF helyzetben ha beüt, nem kell egyik pillanatról a másikra
lemondani azon dolgok nagy részérõl, amik életünk szerves részévé váltak. (valamilyen világítás, esetleg kis merülõforraló, kis kemping fõzõlap, rádió...)
Világításnál Én már leginkább csak ledes fényt használok, az alig fogyaszt és elromlani sem tud.
Ha meg beüt a gebasz, a boltok tele lesznek vele.
A dolog sarkallatos pontja inkább az akkumulátorok kérdése, azoknak viszont annyi lesz 5-10 év alatt.
Akkor majd lehet kezdeni rezet, meg galvanizált szögeket/szénrudat gyûjteni, és kis házi "akkumulátorokat" gyártani :)
Nekem nagyon bántja a szemem a led fénye :(. Vannak led cuccaim, de inkább szükség/tartalék megoldásnak szánom.
Zseblámpába és egyéb helyre ahol nem használom huzamosabban ok, de lakásba világításnak nem szeretném (esetleg csak gyenge indirekt világításnak, hogy ne sötétben tapogatózzon az ember). Ha fény kell, akkor olajlámpa vagy néhány wattos lámpa (10W halogénbõl vettem egy tucatot).
De úgyis követnünk kell a hagyományokat, naphoz igazítani az életet...
Akkut talán lehet szerezni egy konzervvért, gáz esetén úgysem lesz nagy autózás :)
Szerintem, meg lesz autózás. Vagy inkább traktorozás. A diesel elmegy sok mindennel. Bármilyen étolaj, fáradt olaj, elõmelegített állati zsír.
Benzinesek meg át fognak térni a fagázra. Ha jó volt Angliában a II. vh idején, itt is jó lesz. Bár, tuti, hogy Budapesten nem kell bevezetni a dugódíjat.
Nem úgy gondoltam hogy megszûnik, csak töredékére esik vissza.
Persze függ attól mekkora gond lesz, ha kajahiány lesz nem az autózással fognak foglalkozni.
A mai dízelek meg már válogatósak, a régiekbõl meg egyre kevesebb van.
Növényi olajakat meg csak élelmiszer elõállításához kellene használni üzemanyagnak, nem elautókázni.
Én biciklire és naptáplált cuccokra próbálok átállni, de ezek is bõven rászorulnak a javításra ( kicsi falun lakok és nem mindig van az ami kellene).
Ezt nem tudom mennyire szívleli meg az olyan ember, akinek van biciklije, de 500m-re is benzinzabálót használ (mindegy, hogy autó vagy motor).Idézet:
Növényi olajakat meg csak élelmiszer elõállításához kellene használni üzemanyagnak, nem elautókázni.
Ez igaz lehet. Pl. én is ismerek olyant akinek kajára nincs pénze (jön hozzánk kölcsön kérni, pár napos kenyérmaradékot elkérni), de a cigit szívja és a faluba a kb. 500m-re lévõ boltba és vasútállomásra is kocsival megy. Nem eszik, csak autózhasson, cigizhessen...
U.i.: Sokszor annyira kihajtja a benzint, hogy úgy hozat valakivel mert már a kútig sem tud elmenni...
Én is ismerek olyanokat. Étel nincs, fűtés kikapcsolva, Internetet kikötik tőlük, áramot kivezettetik, de azért a láncdohányzás az mindig megvan. :hogymi:
Ha jól hallottam, most még inkább bajban lesznek a cigivel. Az a hír járja, hogy a legolcsóbb dohányáru 1000HUF lesz. Meglátjuk még, hogy melyik fogja nekik jobban megérni: a cigi vagy a kocsi. Remélhetõleg lesz pár épeszû, akiknek a kaja többet ér. (nem zavarnak engem a hülyék, ha nem nekem kell elviselnem õket)
Feketepiacon fogják beszerezni, ahogy egyre többen, amióta megnyíltak a maff akarom mondani nemzeti dohányboltok.
Én azért remélem nem sokan szoknak le, mert akkor a kiesõ adóbevételt majd olyan helyen szedik be ami lehet engem is érint... :)
Tud valaki ajánlani olcsóbb és jó tölthetõ (NiMH) elemet?
Ebay tele van, de egyik xarabb mint a másik, a ráírt kapacitás csak díszítés.
Van pár eneloop-om azok jók, de drágák is :(.
Eneloop-ot használok én is , de nem occó ....