Oldala 15 of 55 ElsõElsõ ... 5131415161725 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 141 to 150 of 543

Topic: Az energia kérdése

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Thumbs Up
    Received: 5
    Given: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló raktaros Hozzászólás megtekintése
    Ha 230V-os cuccot akar valaki törpefeszültségrõl akkor mindenképpen kell.
    Ha csak kis tartományban kell játszani az egyenárammal, akkor vannak dc-dc átalakítók, pl.:
    http://www.ebay.com/itm/LM2596-DC-DC...item35cc28847f
    Ezen hogy állítod be az értékeket ?
    Nekem olyan kellene , ami 9-tõl 15 volt bejövõbõl csinál stabil 12 voltot automatikusan . Van ötleted ?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2013
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló raktaros Hozzászólás megtekintése
    Balról jobbra:
    1900mAh NiMH 1.2v
    900mAh Li-ion (14500) 3.7V (átmérõ mint az AA, de kb. 1mm-el hosszabb)
    5300mAh Li-ion (18560) 3.7V
    Nem AA, de nem is sokkal nagyobb az 5300mAh.
    Azt hiszem én is teszek vele egy próbát.
    Köszi.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Laci Hozzászólás megtekintése
    Ezen hogy állítod be az értékeket ?
    Van ilyenem, de még nem próbáltam ki. A kék dobozka egy potméter, azzal állíthatod be a kimenõ feszültséget,
    Azt viszont nem tudom hogy a bemenõ feszültség változása hatással van-e a kimenõ feszültségre, de valamikor majd kipróbálom.

Idézet Eredeti hozzászóló Laci Hozzászólás megtekintése
    Nekem olyan kellene , ami 9-tõl 15 volt bejövõbõl csinál stabil 12 voltot automatikusan . Van ötleted ?
    Pontosan 12V kellene? Mert ha csak akkut tölteni, akkor arra egy napelemes töltõ például.
    (az enyém bemeneti tartománya 5-70V, errõl tölti a 12V-os akkukat.)
    Ha pont 12V és ennek a dc-dc-nek változik a kimeneti feszültsége, akkor ezzel feltolnám 15V fölé, és egy 12V-os egyszerû stabilizátorral beállítanám a 12V-ot.
    De a stabilizátor már nagyobb veszteséggel dolgozik, ez béna megoldás de mûködõképes szükség esetén.
    Most hirtelen jobb nem jut eszembe, pedig biztos van rá kész megoldás.

Member Wayet's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Lenne egy kérdésem:
    Mi van akkor az árammal, ha elromlik valami és már nem beszerezhetõ és otthon sem tudjuk elõállítani a kellõ alkatrészt?

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Én ezért próbálok beszerezni áram nélküli dolgokat, árammentes megoldásokat találni.
    Régen is éltek áram nélkül...
    Persze vannak dolgok amik nem helyettesíthetõk de nélkülözhetõk (Pl.: rádió, vókitóki), ill. vannak eszközök amik egy kis árammal nagyságrendekkel megkönnyítenek valamit. a "hagyományos" megoldáshoz képest.

U.i.: Villanyszerelõ a szakmám, szeretnék is valami értelmesebb dolgot kitanulni
    Last edited by raktaros; 09-24-2013 at 10:31 PM. Indoklás: u.i.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Ha elromlanak, elromlanak, de legalább egy SHTF helyzetben ha beüt, nem kell egyik pillanatról a másikra
    lemondani azon dolgok nagy részérõl, amik életünk szerves részévé váltak. (valamilyen világítás, esetleg kis merülõforraló, kis kemping fõzõlap, rádió...)
    Világításnál Én már leginkább csak ledes fényt használok, az alig fogyaszt és elromlani sem tud.
    Ha meg beüt a gebasz, a boltok tele lesznek vele.

A dolog sarkallatos pontja inkább az akkumulátorok kérdése, azoknak viszont annyi lesz 5-10 év alatt.
    Akkor majd lehet kezdeni rezet, meg galvanizált szögeket/szénrudat gyûjteni, és kis házi "akkumulátorokat" gyártani

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló imi79 Hozzászólás megtekintése
    Ha elromlanak, elromlanak, de legalább egy SHTF helyzetben ha beüt, nem kell egyik pillanatról a másikra
    lemondani azon dolgok nagy részérõl, amik életünk szerves részévé váltak. (valamilyen világítás, esetleg kis merülõforraló, kis kemping fõzõlap, rádió...)
    Világításnál Én már leginkább csak ledes fényt használok, az alig fogyaszt és elromlani sem tud.
    Ha meg beüt a gebasz, a boltok tele lesznek vele.

A dolog sarkallatos pontja inkább az akkumulátorok kérdése, azoknak viszont annyi lesz 5-10 év alatt.
    Akkor majd lehet kezdeni rezet, meg galvanizált szögeket/szénrudat gyûjteni, és kis házi "akkumulátorokat" gyártani
    Nekem nagyon bántja a szemem a led fénye . Vannak led cuccaim, de inkább szükség/tartalék megoldásnak szánom.
    Zseblámpába és egyéb helyre ahol nem használom huzamosabban ok, de lakásba világításnak nem szeretném (esetleg csak gyenge indirekt világításnak, hogy ne sötétben tapogatózzon az ember). Ha fény kell, akkor olajlámpa vagy néhány wattos lámpa (10W halogénbõl vettem egy tucatot).
    De úgyis követnünk kell a hagyományokat, naphoz igazítani az életet...

Akkut talán lehet szerezni egy konzervvért, gáz esetén úgysem lesz nagy autózás

Senior Member fater.lajos's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Szerintem, meg lesz autózás. Vagy inkább traktorozás. A diesel elmegy sok mindennel. Bármilyen étolaj, fáradt olaj, elõmelegített állati zsír.
    Benzinesek meg át fognak térni a fagázra. Ha jó volt Angliában a II. vh idején, itt is jó lesz. Bár, tuti, hogy Budapesten nem kell bevezetni a dugódíjat.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Nem úgy gondoltam hogy megszûnik, csak töredékére esik vissza.
    Persze függ attól mekkora gond lesz, ha kajahiány lesz nem az autózással fognak foglalkozni.
    A mai dízelek meg már válogatósak, a régiekbõl meg egyre kevesebb van.
    Növényi olajakat meg csak élelmiszer elõállításához kellene használni üzemanyagnak, nem elautókázni.

Member Wayet's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Én biciklire és naptáplált cuccokra próbálok átállni, de ezek is bõven rászorulnak a javításra ( kicsi falun lakok és nem mindig van az ami kellene).
    Növényi olajakat meg csak élelmiszer elõállításához kellene használni üzemanyagnak, nem elautókázni.
    Ezt nem tudom mennyire szívleli meg az olyan ember, akinek van biciklije, de 500m-re is benzinzabálót használ (mindegy, hogy autó vagy motor).