Fiúk máshová kellene tenni ezt az egyébként hasznos beszélgetést.
Túlélõnek felesleges munkát adtok a téma kipucolásával, ha itt folytatjátok. :D
Printable View
Fiúk máshová kellene tenni ezt az egyébként hasznos beszélgetést.
Túlélõnek felesleges munkát adtok a téma kipucolásával, ha itt folytatjátok. :D
Mindenre választ kapsz. :) Ha a földrajzi helyet kérdezed, akkor a kísérleti robbantások helyszínein, a Föld különbözõ pontjain. Jellemzõen szovjet és amerikai kísérletek által.
Ha a kísérletei területen belül kérdezed, akkor az 1 Mt talaj közeli (állványos, vagy felfüggesztett, vagy alacsonyan katapultált) töltet eldurranása közvetlen közelében. (Plusz van két közismert kísérletbõl távolsági hatástanulmány is.)
Ezt a fentiekhez arányítottam: Nem képzelegni kell, mikor szállítom a számokat, amikkel lehet mérni, viszonyítani, és leírom a hatásokat, még a különbözõ fázisokat (E1,E2,E3) is részletezve.
El tudom képzelni, mekkora a pi számjegyeinek sora, de minek, inkább számolok vele, mégpedig a pi kerekített értékével.
Fél szinusz. Nem mintha számítana, ez nem digitális technika, se nem vezérlés, hanem nukleáris. Egyébként még a fél szinuszt számszakilag is tudhatjuk: 10-50ns. Csak az E1-rõl beszélek. De a gyakorlat alapján is szétéget minden félvezetõt+szigetelést. Na itt lehet képzelni. :)
Lehet, hogy a szovjet és amerikai katonai kutatók direkt dezinformáltak mindenkit, de az is lehet, hogy ez kibukott volna más államok kísérletei alapján, mert nem csak az a kettõ rendelkezik nukleáris technológiával.
https://www.youtube.com/watch?v=NgAEFh38Kus
pancelozott jarmuvek gazdagoknak.
az utolso kocsi belsejet (a video szerint) 100% balna f@sz bor bevonattal keszult. igazi orom lehetett a karpitosnak:)
Aztán aggódhatnék hogy el ne lopják a bálnapéniszkárpitos járgányomat. :D
http://freeweb.deltha.hu/zastava.in.hu/wood-gas.htm
Azt hiszem ha eljön az idõ és már nem lesz üzemanyag ez többet fog érni bármilyen luxus terepjárónál :)
Nem túl bonyolult rendszer,elég hozzá egy autószerelõ a keverék meg a gyújtás beállításához meg valaki aki tud hegeszteni.Az alkatrészek akár egy roncsteleprõl is beszerezhetõk,valahol van is egy részletes leírásom róla pdf ben,azt hiszem valaki diploma munkája volt.
Hasznos dolog ez a fagáz generátor,mindenféle benzinmotort meg lehet hajtani vele,dízelhez nem jó.
Igaz, nem menekülésre, hanem támadásra találták ki ezeket a motorokat. De szuperek elpucolni is...
http://englishrussia.com/2016/04/23/...n-motorcycles/
Ural M-72-tõl a Kettenkardig. :)
Olvasok most egy könyvet a hidegháború Berlinjérõl. (Bernd von Kostka, Sven Felix Kellerhoff Kémek fõvárosa, Berlin) e-bookban nekem nincs meg, így senkinek nem tudom elküldeni privátban.
A lényeg a Szövetségi Ellenõrzõ Bizottság amerikai, angol és francia erõi legális hírszerzõ németországi (NDK) útjaikra Mercedes G autókat használtak, mert ez vállt be legjobban. Az elvégzett átalakítások:
Megerõsített fülke tetõkibúvó nyílással. Így jobban ellenállt a borulásnak, nekihajtásnak és a tetõrõl is lehetett fényképezni. Egy angol tiszt úgy halt meg, hogy egy katonai teherautóval letarolták õket.
Elektromos csörlõ védõkengyelben és az alvázra védõlemez. Ez a dzsingzsásban segített.
Megnagyobbított és megerõsített benzintank. Így akár 700 km-t is mehettek egy úton az NDK területén.
Sokszor lõttek rájuk, fõleg hátulról, mivel a zûrös helyekrõl menekültek. Halottak is voltak ilyen eseményeknél is..
Más helyen olvastam, tervbe volt véve az ülések vadászgép módra való hát páncélozása, de erre nem került sor, mivel akkor még csak a páncéllemez állt rendelkezésre. A nagy súlya miatt nem építették be a lomha autókba. Aztán meg elment az aktualitás, felépítették a Berlini falat, stb.
Kitaposod a gyeped a jószágok meg éhen-döglenek? :-D
"Talán még a világvégét is túl lehetne élni ebben az autóban"
https://hvg.hu/cegauto/20181215_tala...wWlS-Y4epVmOWU
Egyébként a mai árakat elnézve nem is annyira ufó, fõleg ha a beépített anyagokat is nézzük. Az más téma, hogy semmi értelmét nem látnám, mivel elég látványos célpont lenne.
Csatolmány 8395 2006 H1 Alpha 6.6 liter Turbo, 780 HP, 2 tank, fogyasztas: ? Osszes elkepzelheto extrak. Vidam kis auto, imadom,kivetel a kocsimosast!!!!:haha:
egy horgász/vadász/prepper jármûvet milyen okból kell mosni?
Szerintem a karbantartás része.
☺
Ismét elõjött az alap prepper probléma.
Mindenki másra készül. :)
Ez van.
A felvetés 2015-ös, engem érdekelne, hogy vett-e már valamit. :D
A témaindító egy olyan menekülõjármûvet keres, amiben akár élni is lehet.
Egy hétköznapokon is használható kis dobozos jármû szerintem is hasznos menekülõ/átvészelõ jármû lehet.
Egy ismerõsöm kb. 2 hónapja keres hûtõt egy Vanette cargóhoz, ezeket a típusokat én kihagynám, bár sok szimpi van.
Persze van gyakoribb típus, de egy modernebb motor okozhat elháríthatatlan problémát megfelelõ szerviz háttér vagy alkatrész hiányában.
Sok megfelelõ van, de én egy vw T3-ast javasolnék.
pl: https://vanclan.co/wp-content/upload...cro-van-13.jpg
Mivel nagyon régi konstrukció, ezért kellõen egyszerû is.
Szerintem egy prepper jármûben a legfontosabb; a könnyû szerelhetõség, akár tábori körülmények között is.
Egy egyszerû konstrukciójú motor még laikus számára is kiismerhetõ és megérthetõ.
Ezek már kiforrottak, egy jó szerelõ elmondja, hogy milyen pótalkatrészt érdemes cipelni, mi romolhat el.
Jól meg kell ismerni és meg kell tanulni szerelni.
Motor és felfüggesztés alkatrészekkel szerintem a világból kimegy.
Egy T3-as motorja ELVBEN könnyen átállítható alkoholos vagy benzin-alkohol keverékkel történõ üzemeltetésre.
Egy világvége után hamar bele lehetne õszülni a benzin/gázolaj keresésbe. :)
Ellenben az alkohol készítése tanulható készség és sok mindenbõl készülhet szesz.
Tárolni is biztonságosabb.
Jó dolog a 4 kerék meghajtás de a bonyolultsága miatt el kell gondolkozni, hogy kell-e.
Egy összkerekes több helyen elmegy, de két kerékkel is lehet sok talajon szépen haladni.
Ha nincs felázva, akkor erdõben is lehet haladni, persze megemelt hassal.
Egy megfelelõ csörlõ elõl és esetleg hátul minden helyzetbõl kihúzza az embert.
(A T3-asban is van összkerekes: syncro.)
Ami érdemes, az egy hasmagasság emelés, hogy ne akadjon fenn könnyen.
Élet a T3-ban:
A T3-as létezik "gyárilag" magasítással is. A teteje ki van vágva és egy megemelt mûanyag tetõ kerül rá.
Ott kialakítható fekvõhely és tároló.
Különbözõek léteznek:
(google keresõszó pl.: t3 high top)
Pl.: https://hu.pinterest.com/pin/48413764727820347/
Létezik kiemelhetõ verzió, ahol a tetõt ki kell tolni (szövet oldalfalú), de én nem ajánlanám, sérülékeny, egy késsel kivágható.
Szigetelni lehet, de lehetõleg ne szálas szigeteléssel (ásványgyapot, üveggyapot), inkább grafitos EPS-sel (köznyelv szerint: hungarocell), vagy XPS-sel.
Le kell csupaszítani a belterét és teljesen, résmentesen be kell burkolni szigeteléssel. Oldalán, alján, tetején, mindenhol.
A hõszigetelés akkor hatékony ha homogén, résmentes és egységes.
A lényeg, hogy a meleg ne menjen ki.
Minimum 10cm-t érdemes tenni, bár az jelentõsen csökkenti a belteret.
De valamit valamiért. :)
A szigetelés mindkét oldalára kell párazáró, hõtükrös fólia.
Szellõzés kell, de elég néhány kézi szellõztetés, nem kell automata rendszer.
Esetleg egy kis ventilátoros szellõztetõ még jó lehet.
De a meleg kincs, nem kell kiszellõztetni. 😎
Nyáron a nagy melegben is jó a szigetelés, de akkor inkább árnyékolni kell.
Ha telepítve van az autó, akkor mehet fölé az álcaháló, több rétegben, illetve az ablakokra külsõ roló, hogy ne melegedjenek fel.
Télen a hõt bent kell tartani szigeteléssel, nyáron meg kint kell tartani árnyékolással.
Mindkét esetben az ablak a szûk keresztmetszet.
Ezekre lehet készíteni a belsõ oldalra több réteges "ablakot" pl. polikarbonátból. A lényeg, hogy legalább 2 plusz réteg legyen, mert a köztük lévõ levegõ szigetel (mivel rossz hõvezetõ).
De ha nem kell a kilátás, akkor mehet oda is EPS.
(4 oldalra esetleg mehet kamera az ablakok helyett) 😎
A tetõte kell pár napelem, ahhoz saját akku, amit menet közben lehet inverterrel is tölteni, de álláskor szépen dolgozik.
Én vinnék magammal egy szélgenerátort is, ami télen szeles idõben aranyat ér.
Ezt nem telepíteném fixen, de pár mozdulattal elvben felszerelhetõ lenne.
Ha nem ezerféle elektromos kütyüt kell mûködtetni, akkor nem kell hatalmas rendszer.
Led világítás (pár watt), laptop töltõ (60-90 Watt), mikró (6-800 Watt), tv (max. 50 watt), stb.
Ezekhez nem kell hatalmas rendszer. Persze ne minden egyszerre menjen.
Fûtésre több megoldás is szóba jöhet.
Lehet alkohollal/benzinnel/olajjal mûködtethetõ (pl: Webasto) "kályha", állófûtésre.
Érdemes olyat venni ami a kocsival azonos étrenden van. 😜
Itt is javasolnám az alkoholt.
Elektromos fûtés szerintem még nem hatékony.
Bár ha süt a nap vagy fúj a szél, akkor lehet, hogy mûködne.
De sima kályha is beépíthetõ.
Ha van szigetelés, akkor picike kályha is elég. De ez füstöl, figyelemfelkeltõ.
Kellene ivó és "piszkos" víztartály illetve eresz a vízgyûjtésre.
Ha a kocsi felsõ szélein pici csatorna lenne kialakítva, akkor gyûjthetõ lenne az esõvíz.
Az esõvíz kellõ szûrés és fertõtlenítés után mehetne az ivóvízhez.
A "piszkos" víztartályba lehetne tenni a talált vizeket (folyó, patak, tó) is.
Kb. ennyi. :)
Hat ugy erzem 6 ev utan illene ....
Sziasztok, a minap vettem egy antikvár könyvet _Kerékpár - szerelés, javítás karbantartás_ címmel, mert napi szinten biciklizem, és meguntam, hogy nem tudok eleget a javításról, csak az alap dolgokat.
Alap menekülési eszközként is a kerékpárt látom reális alternatívának SHTF esetén a fõvárosból, mivel autóval esélytelen lenne kijutni, teljes káosz az utakon, lerohadt, elhagyott autók tömkelege adott esetben.
Persze lehet, hogy a bicikli is használhatatlan, hiszen számos módon sérülékeny gép.
Nos, ez a könyv prepper szempontból tartalmaz egy fejezetet "JAVÍTÁS VÉSZHELYZETBEN" címmel, 4 extra oldalt, ami nagyon meglepett, mert kifejezetten túlélõ tippeket ad a biciklivel kapcsolatban, amikre én korábban sohasem gondoltam.
Mellékelem a 4 oldal mobilos fotóját, bár nem hiszem, hogy olvasható lesz a minõsége a fórumban. Ezért leírom az alcímeket: A váltó kiiktatása; A külsõ gumiköpeny; A szétszakadt nyereg; Az elszakadt lánc; Az összetákolt pedál; A szétrepedt nyereg; Az elsõ váltó; A leeresztett belsõ; Ideiglenes javítás a külsõn; A fékkar; A kormánycsapágy; Az elszakadt összekötõ bowden; A bowdenek; Házi készítésû szerszámok; Mûanyag kábelrögzítõ; A bowdenek javítása; A lánc összeszegecselése; A facsavar; A sérült abroncs kiegyenesítése.
Ezek a tippek mind egy képzeletbeli, természetben lezajló balesetre nyújtanak egyszerû megoldást, szemétbõl, természetben fellelhetõ alapanyagokból, pl. fagallyakból, eldobott sörösdobozból.
A kedvencemet leírom külön, hátha nem látható a képen, sohasem gondoltam ilyen megoldásra eddig (bár, éles helyzetben, mindenféle eszébe juthat az embernek, ami a túléléshez kell): "A LEERESZTETT BELSÕ: Valamennyi kerékpáros visz magával pumpát, de íratlan törvény, hogy akkor nincs kéznél pumpa, amikor szükségünk lenne rá. Ne keseredjünk azonban el, hanem töltsük meg a külsõt fûvel, levelekkel, hajlékony gallyakkal vagy akár újságpapírral!"
Amúgy persze én vinnék tartalék belsõt, defektjavítót, szerszámokat, pumpát stb., de jól esik tudni ezekrõl a szellemes megoldásokról is.
Csatolmány 8580Csatolmány 8581Csatolmány 8582
hallottam már a füves trükkrõl :D
Ez nekem is megvolt gyerekkoromban ez a konyv. Nekem is nagyon tetszett
Mi más? :cool:
Csatolmány 8676
Fear the Walking Dead :)
Régóta szemezek a pesti futárok által egyre gyakrabban használt teherhordó biciklikkel. Ebbõl a cikkbõl derült ki számomra, hogy _cargo bike_ a megnevezésük. Viszont brutálisan drágának tartom. Ettõl függetlenül elég jó menekülõjármûnek bizonyulhat, ha van menet közbeni javítókészlet, tartalékgumi, szerszámok, pumpa stb.
"A cargobike nem olcsó, az építettek 400-500 ezer forinttól kezdõdnek, egymillió forint körül viszont már elektromos rásegítéses, összecsukható modelleket is találhatsz."
Bringák között jó az SUV?
KIPRÓBÁLNÁM A BRINGÁZÁST, DE MILYET VEGYEK?
https://totalcar.hu/magazin/2020/06/29/bringak_kozott_jo_az_suv/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign =link
Csatolmány 8760
Vegyél egy normális biciklit és vegyél mellé egy bicikli utánfutót. :) Nekünk is van egy, kb. 40 kilóig lehet terhelni.
A trekking lesz a Te bicajod. Semmire nem az igazi, de mindenhol el lehet vele menni.
:) Nekem amúgy van bringám, ráadásul trekking, mindig is volt, 20 éve nonstop azzal közlekedem Bp-n. A cikkbõl csak a kifejezetten teherhordásra specializált cargobike-ra figyeltem fel, mint potenciális eszközre, amikor a városból el kell menekülni sok cuccal a BOL-ba vagy akárhová.
Az utánfutók is nagyon drágák, fõleg a terhelhetõk, szóval egyik megoldás sem optimális, de ha más nincs, sokat érhet/ne.
Menekülés szempontjából egy rossz kombináció állhat össze bicajjal:
sok cuccot akarsz vinni + kiderül, hogy nem jó az utak járhatósága
Ilyen szempontból az utánfutó a nyerõ, kb 30 kiló cuccal, az még nem gáz, ha tolni kell egyenetlen szakaszokon, vagy átemelni valamilyen akadályon. Beszerzés szempontjából sem fáj annyira valszeg, jobban kihasználható bégeidõben is.
Szerintem a cargobikera akkor érdemes gonddolni és tervezni, ha amúgy is ahsznál egyet az ember.
Én a cargot kihagynám. Ülj rá használd és rájössz, ez csak aszfaltra való... (Mint a tricikli!)
A kerékpár és utánfutó elõnye, hogy szétválasztva kézzel is átjuttatható akadályokon.
Pontosan!
Egyszer próbáltam egy caro-t, halálközeli élmény...
Nagy fordulókör, majd" 2,5 méter hossz, k.a nehéz.
Aszfaltról nem mernék lemenni vele, murvás útra sem.
A kátyú kerülgetése élmény vele.
Ez a felépítés esetleg jó lehet, bár inkább hátra pakolnék, ha egy mód van rá...
https://i.pinimg.com/474x/86/f0/62/8...cargo-bike.jpg
egy jó monti, és a háton egy max 30 literes jó hátizsák.
Hat nem tudom. En azt probaltam, 40 km utan szetb****a a hatamat. Pedig a bicikli Jo volt. Mondjuk a hatizsak az egy belsovazas hatizsak volt. Lehet az volt a baj. Ha mar kerekpar, akkor en a csonagtartot ajanlom elore, hatra, es ha van akkor utanfuto.
mi a cél? én azt a fiaskót biztos nem hagynám benne a stratégiámban, hogy felpakolom a dolgaimat a biciklire, elõre-hátra, majd tekerek és egyszercsak az úton jön velem szemben a hömpölygõ zombi tömeg, utolsó pillanatban leugrom, elszaladok, de az összes kulcsfontosságú cuccom meg a biciklin...vagy tekerek valahol, és leesek biciklivel, mondjuk egy patakba, kisebb folyóba becsúszok, bicikli meg a cuccokkal oda. Szóval számomra az lenne a lényeg, hogy a dolgaim velem legyenek. Mondjuk az én 5.11-es taktikai hátizsákom 3 másodperc alatt leválasztható magamról, ha úgy hozza a helyzet. Biciklire pakolnék, de csak a nem fontos holmijaim, de akkor meg az a kérdés, ha nem fontos, miért viszem magammal???
Nekem van egy ilyen:
Csatolmány 8777
ez a bringa a lassan járj tovább érsz esete
:haha:
És a fontolva haladásé. :D
Ez nagyon beteg,ha nem hegyen laknék csinálnék egyet. :haha: https://www.youtube.com/watch?v=zEuib3_x5i4
50km/h is tud,mondjuk a körzeti megbízott biztos vakarná a fejét.
na es ez milyen?
https://www.youtube.com/watch?v=X8tUT74YgWo
Ez otthon legyártott helikopter, vagy ilyet venni lehet? Eléggé sufni-nak tűnik. De nagyon jó! :tapsol: Erős is lehet ha ilyen manővereket kibír mint amiket bemutatott vele.
Kemény... Eszembe is jutott róla valami. :haha:
https://i0.wp.com/www.bookofdaystale...6/01/auto9.png