https://www.youtube.com/watch?v=ozNNlrT_QUY
Printable View
Csatolmány 6209Csatolmány 6210
Egy kis ügyeskedéssel a takarmánynál másfélszeresére nõttek a tojások.:D
Tudom, hogy most a legtöbb embert a "menekültek" kérdése foglalkoztatja. Divatos is a téma, a csapból is az folyik.
Hála Istennek, felénk egy sem kódorog. Így engem, inkább a szorgos hétköznapok kötnek le.:D
Tyúkokról néhány gondolat. Az idei év, nem túlságosan kedvezett a tojás elõállításnak. Ha szabad ilyen csúnyán nevezni azt, hogy a tyúk jó dolgában, még képes tojást is tojni.:)
Kezdõdött azzal, hogy a tyúkjaim júliusban levedlettek.:( Szeptember helyett. Teljesen megbolondította õket az idõjárás.
Gyönyörû szépen újra tollasodtak, csak takarmányba, energiába és idõbe került a dolog. Nem sok kellett hozzá, hogy levágjam õket, de Lekvár barátom tartotta bennem a lelket. Ezúton is köszönet érte.:thumbup
A tojótápra figyelmeztetett a gazda boltos cimbora, hogy kevés benne a kalcium, hozzá kell pótolni. Tettem.
Hullámzó volt a tojás termelési átlag. Nem tojtak jobban a táptól sem, a szemestõl sem. Átálltam szemes keverékre, amiben nagy mennyiségben napraforgó és zöldborsó van. Természetesen darálni kell ezt is nagy lyukú rostával, mert a kukorica szemeket egyben rakták bele és a tyúkok nem tudják lenyelni, akkorák.
Ezekkel két naponta meg van a 8-10 tojás, már csak 17 tyúk van.
Kettõt megettünk. Így, egész jó az átlag.
Most veszek még szóját hozzá, aztán meglátjuk, hogy mit lehet kihozni belõlük.
A tervezett állomány bõvítés egyelõre elcsúszott a fentebb említett problémák miatt. Lett volna augusztus végén ketreces tartásból tojó hibrid, de rossz volt rájuk nézni is.
Nagyok lettek, szépek, erõsek és nagyon aktívak.
Csatolmány 6376
Én is néztem hagyományos fajtájúakat, Gödöllõn a génbankban. Sokalltam értük az 1.700 Ft-ot. Másfél évesek voltak, állítólag még jó tojók. Jövõ héten kinézek piacra, hátha lesz valami jóféle...
Mi elõnevelten vettük õket Baján. 500 Ft volt egy csirke.
Én jobban szeretem "nagyban" venni. Kevesebb gond van velük.
Volt, hogy a kotlóst hagytam elülni. A végeredmény, igen életképes fajta. Ez is egy lehetséges megoldás.
Oaklandnak igaza van, a háznál kelt állat mindig életképesebb. Mi keltetni szoktuk géppel, a férjem már nagyon profi ebben. Voltak zsákutcák, kellett a néhány éves tapasztalat, de az idei csapat gyönyörû lett, szépek egészségesek, még a viselkedésük is más.
Csak egy pusztult el, szemben azzal, hogy volt év, hogy a fele elment.
Csatolmány 6402
Ha egyszer beindul az üzlet...:)
Egyre nagyobbak a tojások, mondhatni hatalmasak. Végre eltaláltam a takarmányt.:D
Amúgy meg vannak zavarodva az idõjárás miatt. Egyik szomszéd mesélte, hogy tavaly télen a japán-magyar keverékei végig tojtak...