Tudom, hogy most a legtöbb embert a "menekültek" kérdése foglalkoztatja. Divatos is a téma, a csapból is az folyik.
Hála Istennek, felénk egy sem kódorog. Így engem, inkább a szorgos hétköznapok kötnek le.

Tyúkokról néhány gondolat. Az idei év, nem túlságosan kedvezett a tojás elõállításnak. Ha szabad ilyen csúnyán nevezni azt, hogy a tyúk jó dolgában, még képes tojást is tojni.
Kezdõdött azzal, hogy a tyúkjaim júliusban levedlettek. Szeptember helyett. Teljesen megbolondította õket az idõjárás.
Gyönyörû szépen újra tollasodtak, csak takarmányba, energiába és idõbe került a dolog. Nem sok kellett hozzá, hogy levágjam õket, de Lekvár barátom tartotta bennem a lelket. Ezúton is köszönet érte.
A tojótápra figyelmeztetett a gazda boltos cimbora, hogy kevés benne a kalcium, hozzá kell pótolni. Tettem.
Hullámzó volt a tojás termelési átlag. Nem tojtak jobban a táptól sem, a szemestõl sem. Átálltam szemes keverékre, amiben nagy mennyiségben napraforgó és zöldborsó van. Természetesen darálni kell ezt is nagy lyukú rostával, mert a kukorica szemeket egyben rakták bele és a tyúkok nem tudják lenyelni, akkorák.
Ezekkel két naponta meg van a 8-10 tojás, már csak 17 tyúk van.
Kettõt megettünk. Így, egész jó az átlag.
Most veszek még szóját hozzá, aztán meglátjuk, hogy mit lehet kihozni belõlük.
A tervezett állomány bõvítés egyelõre elcsúszott a fentebb említett problémák miatt. Lett volna augusztus végén ketreces tartásból tojó hibrid, de rossz volt rájuk nézni is.

Nagyok lettek, szépek, erõsek és nagyon aktívak.
2015-09-21 11.49.31.jpg