Szerintem jól sikerült az ábra. :thumbup
Printable View
Szerintem jól sikerült az ábra. :thumbup
Igazából úgy is lehet sok lehetõség van jó ötlet a ferde domboldalba ásni, mert onnan könnyen tovább tudsz ásni ha rossz idõ van, esik az esõ nem akarsz kint tevékenykedni csak ásol egy kicsit:)
Csak arra oda kell figyelni, hogy be ne omoljon ha befelé ásol, homokos laza talajnál ez probléma lehet. Kemény talajban meg nehezebb ásni:D köves talajban meg centirõl centire halad az ember ezért a talajmegválasztás fontos dolog. Homokos laza talajban szerintem egy nap is elég hogy elkészítsd, és ha a gerendás megoldást választod a beomlás veszély se fenyeget.
De ha kint van a terepen az ember akkor egy idõ után úgyis ráérez, és meglepõdve fogja nézni hogy megépítette a világ 8. csodáját:D
Sabján Tibi bácsi tudott volna ilyen menedékekrõl órákat mesélni. Sajnos 2009. óta nincs velünk többé. Nagyon korán ment el. Õ mindent tudod a népi építészetrõl. Egyik remek munkáját megtaláltam pdf-ben egy cseh oldalon angolul, de a Libriben még vannak magyar nyelvû munkái, akár kemenceépítésrõl is. Amúgy ha rákerestek olyan szavakra guglival vagy utube-on, hogy dugout shelter, pit house, sod house, akkor rengeteg kiváló ötletet fogtok találni. De lehet ötleteket venni mud hut-okból is. Bár az inkább a tapasztott sárkunyhó. Mondjuk ezt is lehet félig földbe vájni és a maradékot álcázni. Az biztos, hogy az efféle menedékek baromira munkaigényesek. Pláne egy évszázadok - ha nem évezredek - óta nem mûvelt erdõtalajon. Aki ásott már krumplivermet az tudja. Aki meg még ki is rakta gránittal az a vonalkódot is tuti belerakta a gatyába. (Érdemes megfigyelni, hogy a zöldségek szalmán vannak. Nagyszüleim a télire felszedett krumplit szintén szalmával takarták be, hogy ne fagyjon meg.) A másik a vízállósággal kapcsolatos megjegyzésem. Amennyiben nincs nálad ponyva, de tûlevelûek vannak szép számmal körülötted, akkor azok ágait legalább 10 centi vastagon a gerendákra fektetve, némi lejtéssel persze, egész jó vízállóságot lehet kapni. Plusz, ha erre rakod rá a gyeptéglákat és egyéb szerves álcázóanyagot, akkor a tûlevelek gyantatartalma jobban megvédi a gerendákat a korhadástól. Szerintem ez nagyon király. Mindössze a bejáratot kéne jobban álcázni.
Ez a mostani hír pont ide való
"Egy hónapja eltûnt az az oregoni túlélõ tizenéves, akit az "Be a természetbe" film inspirált"
http://www.dailymail.co.uk/news/arti...-The-Wild.html
Ki akarta próbálni, hogy milyen a természetben élni. Erre akkor jött rá, mikor valamiféle hallucinogén drogot használt.
"Nem tudtuk róla lebeszélni" - nyilatkozta az édesanyja. "Nem túlélõ õ, csak egy városi kölyök. Vegetariánus, nem ölne állatot a húsért."
A kocsiját megtalálták, de õt még keresik.
1. Ha télen vágsz neki, úgy nehezebb a dolog, fõleg ha egy északabbi területen élsz, ami ráadásul még hegyekkel is tele van.
2. Télen nem fogsz túl sok bogyót találni a bokrokon, úgyhogy ha állatot nem ölsz a húsáért, akkor marad a fakéreg és a hó.
3. Hirtelen felindulásból sose dönts olyan dologról, amihez hosszú tervezésre van szükség.
Ha az Into the wild inspirálta, akkor tudjuk mi lesz a vége..Arra azért kíváncsi lennék, hogy miért nevezik túlélõnek a srácot ha egy városi ficsúr aki a neten lóg, drogozik és sz.rt sem tud a természetben való életbenmaradásról..
És azért a filmbeli srác rendesen fel volt pakolva indulás elõtt, ha jól emlékszem..
Mert egyszer megnézte a gyerek azt a filmet, tehát automatikusan "túlélõ".Idézet:
Arra azért kíváncsi lennék, hogy miért nevezik túlélõnek a srácot ha egy városi ficsúr aki a neten lóg
Én meg egyszer megnéztem a Rambo II.-t, úgyhogy a sajtó szerint én meg biztosan vietnámi veterán vagyok. :haha:
A sajtó és a média mindig trükközik, hatásvadász címeket adnak a híreknek, hogy még többen nézzék meg. Meg ha ez "túlélõ" akkor ebbõl az jön le az embereknek, hogy "akiket érdekel a természet, azok biztosan hülyék". :(
Ha a kis köcsögnek nem lenne autója (minek is?) akkor elég lett volna gyalogjárásnyi körzetben keresni! :):)
Én meg egyszer megnéztem a Rambo II.-t, úgyhogy a sajtó szerint én meg biztosan vietnámi veterán vagyok. :haha:
Ki tudja..a korodat nem vágjuk és egy ilyen nikname-el bármi elõfordulhat:D
A srác jobban járt volna, ha reszkessetek betörõket nézi..hehe
Én Rambo már nem lehetek, mert a Hír24 már kinevezett Burt Gummernak. :haha:
A színész képe volt fent a blogomnál, erre a Hír24 azt írta, hogy az én vagyok.