Köszi, késportálos az úr?
Printable View
Köszi, késportálos az úr?
hmm.... kényszer késportal felhasználó
Fixy! Nem voltál ma rádió közelben? Majdnem teljesen üres volt az éter nélküled! ;) :D
Hali.
Sajna dolgozok reggel 6-ig, most csak a céges rádiót kezelem de azt nagyon!:D
Na majd legközelebb!
Somogyból, Baranya DNY-i részébõl nem rádiózik véletlenül valamelyõtök? Abszolút kezdõként mégis célszerûbb lenne az alapokat ellesni, mint guglizni...
Nem éppen a dél-nyugati részébõl de Pécsrõl igen. Amatõr és PMR csatornákon is.
Végre megtaláltam a közel 6-7 éve vásárolt Walkie-Talkie-t. Akkoriban az ára 12e Ft körül volt én egy kõkemény ezresért vettem. Nem is használtam talán csak egyszer kipróbálni.
A hülyének is megérte, nemhogy nekem.
Tehát a doboz tartalma:
2 db walkie-talkie(övcsipesszel)
2 db headset
1 db dokkoló a töltéshez(egyszerre lehet tölteni a két készüléket)
6 db aksi 3.6v 550mAh
Müszaki adatok:
8 csatorna
CTCSS kódok:hipnozis:: 38 minden csatornához
adás erõssége:huuu:: 0.5v
hatótáv: 3km
Amire kíváncsi lennék, jó lehet-e a fent említett készülék valamire gebasz esetén?! csúzlin kívül :D
Amúgy mûködni mûködik.. teszteltem!:haha:
Kérdésem lenne a hozzáértõkhöz.
Mi ez és megéri-e az árát?
Mi a turó ez ?
Ha prepper rádiót akarsz indítani, jó lehet :).
De amúgy jó ötlet baj esetén prepper közösségek információellátására. Falurádió :).
Egy kicsit rugaszkodjunk el a mai matrixos vilagunktol.. :)
Tehat radioado, 5W teljesitmennyel. Egy jo helyröl tud sugarozni körbe... hümmm..
Gebasz eseten akar lehet a környek radioja is?
Hirek, segitsegkeres es segitseg adas, a környek hirmondoja?
Friss viz lelöhely, vadaszzsakmany stb. infoinak tovabbadoja a környek lakosainak....
Kerdesek:
Csak ado, vagy vevö is? Tehat egyiranyu? Milyen antenna szüksegeletetik hozza? Mobilizalhato-e?
Milyen hatotavja lehet? (min-max)
Fix frekis, vagy allithato (egy nem hasznalt, de) elöre megbeszelt savra?
Ugye most (nem Gebasz idejen) ezt nem lehet hasznalni? Gondolom könnyen bemerhetö 2-3 merövel? ( ennyi nekem is lejött a Stirlic filmekböl :D )
Ha ilyenbe gondolkozunk, akkor celszerü beszerezni, vagy jobbak a mai radiok alapbol, melyekkel lehet venni is?
Köszönöm elöre is a valaszokat!
u.i.:
Közben latom, hogy "76. 108MHz" .. ez lenne a sav? 76-108MHz?
Ebben igazad van. De mint írtam, én nem vágyok rádiós szerepre, nem szívesen lennék a környék szócsöve. Túl feltûnõ szerep.
Ez csak adó. Viszont szinte bármilyen mai mûsorvevõ rádióval fogni lehet az adását.
Erre még becsülni sem tudok igazán. A környezettõl függõen 1-10-30 km.
Szabadon állítható (hangolható) 76-108 MHz között.
Pontosan! Ennek a használata jelenleg illegális. És az NMHH sokkal jobban felügyeli és ellenõrzi, mint az amatõr sávok környékét. Ezekbõl van a bevétel.
A rádió adóvevõk nem jobbak és nem rosszabbak. Más frekvenciatartományban dolgoznak. Azok egymással kompatibilisek, de csak egymással. Ez pedig egy olyan frekvenciatartományban ad, amit minden háztartásban fogni tudnak. Sokkal szélesebb kört el tudsz velük érni. De csak egyirányú a kapcsolat, õk nem tudnak elérni téged.
Az NMHH beméri az illegális adókat?
A technikájuk, felszerelésük megvan hozzá. De szerintem csak akkor ugranak ha bírság fedezi a felkutatás költségét vagy nagyon példát kell statuálni. Mondjuk nem is nagyon szokott ilyen elõfordulni. Inkább csak az adók teljesítményét mérik. Furcsa ha a helyi rádió hirtelen lefedi a fél megyét vagy országot és ezáltal zavarja az ugyanazon a frekvencián adó másik rádiót, aki emiatt panaszt tesz náluk.
Tehát, tegyük fel, ha valaki üzemeltet egy kis teljesítményû rádióadót egy faluban, akkor nagy valószínûséggel nem fogják zaklatni? A jelenlegi technikájukkal mennyire pontosan tudnak meghatározni egy sugárzó adót? Mennyi sugárzási idõ kell a helymeghatározáshoz? Még mindig háromszögellnek?
Csak a magánvéleményem írhatom le, mert nem látok bele az NMHH munkájába. Ha tényleg kicsi a teljesítmény 5-10 km átmérõjû terület és nem zavar vele más kereskedelmi és/vagy közszolgálati rádiót, akkor elég sokáig húzhatja zaklatás nélkül. De csak addig amíg a rádiós és a hallgatóságának érdekközössége fennáll. Amint valaki megorrol a közösségbõl rá, megy a feljelentés és jönnek a mérõautók, esetleg név és cím birtokában egybõl a házkutatás, lefoglalás.
A rádióadók felderítésének még mindig második legegyszerûbb módja a háromszögelés (elsõ a lakossági bejelentés). A technika fejlettségének köszönhetõen viszont a mérõkocsik kisebbek, gyorsabbak és pontosabbak.
Nagyon-nagyon köszönjük a kielegitö es reszletes valaszt!
(Ugy latom Oakland is erdekli a gondolat :thumbup )
Kiemeltem valaszodban ami igazan erdekelt es amit fontosnak tartok.
Vietnamivetaran belinkelt "Tuleles a Balkanon" cikke eleg mely benyomast tett ram. Igaz, hogy eleg összeszedett a dolog es akar egy "sosemottjart" emberke is irhatta (aki szerteagazo ismeretekkel rendelkezik a prepperkedes teren), de logikusan es realisztikusan olvasva nem sok "hibat" talalhatunk benne (en legalabbis igy ertekelem).
A lenyeg, hogy egy kisebb-nagyobb közösseg eredmenyesebben tulelhet egy vilagveget. Ha egy varosban müködhet a dolog, akkor videken is müködhet.
(Irta is hogy videken jobban eltek, ott viszont nagyobb veszelye volt az eröszakos rablasnak)
Egy, a környeken müködö kis radioado segitseget nyujthat, remenyt adhat az elsö 6 honap atveszelesere.
6 honap utan normalizalodni kell mindennek! Akkor is jol jöhet, mint kereskedelmet segitö, esetleges veszelyekre figyelmeztetö informacios bazis, vagy akar nehanap egy CD-re felvett mostani istentiszteletet leadni...
A megmaradt lakossag minden ilyet halasan fogadna, hiszen nem lenne semmi mas kapcsolat, info se tavol, se közel...
Termeszetesen ez a dolog azoknak a fantaziajat foglalkoztathatja, akik nem tervezik mint "maganyos farkasok"-kent atveszelni a veszterhes idöket.
Elnezest az OFF-nak latszo irasert, de mint magyarazatkent szantam, miert is "izgat" ez a tipusu radio eszköz...
Ha valakinek ezzel kapcsolatban lenne javaslata ötlete, azt szivesen vennem! Köszi!
------
Meg arra keresnek valaszt, hogy milyen tipusu antenna szüksegeltetik egy ilyen adohoz? Erdekelne a fix es a mobil lehetöseg...
Esetleg tudja valaki, hogy ha ideiglenes alkalmakkor, legalis üzemeltetesre szanja el magat valaki, milyen anyagi vonzattal jarna (a bürökraciat nem kerdezem, mert az tuti nem semmi lenne, azt sejtem..) ... de ez mar csak kivancsisagbol erdekelne.
Még egy kérdés: alkalmanként mennyi az a forgalmazási idõ, amivel a bemérés esélyét minimálisra lehet csökkenteni?
Köszönöm eddigi válaszaidat is.
Ha tudod változtatni, az adás idõpontját, úgy hogy nem ismétlõdik ( és ezt a hallgató közönség is követni tudja :haha: ) akkor elég hosszú ideig
ki lehet húzni, max 10-15 perc adás idõvel.
Ma már vannak fixen telepített antennáik is, amivel nagyjából megye szintem minden mérõ autó nélkül megmondják, honnan jön a zavarás.
Az NMHH mûszaki mérõszolgálati része azon kevés hatóság kishazánkban ahol valóban komoly szakember gárda dolgozik
Tehat ha nem is egy legalis csatorna közeleben radiozunk, vagyis nem zavarunk, akkor is kiszurnak?
Gondolom be van allitva minden hivatalos freki es ha valami "uj" felbukkan, arra rapislognak egyböl ??
Talán fél éve láttam mérõkocsit az út szélén, kis furgon, egy vastag teleszkópos árboccal a közepén.
Egy kis érdekesség, nálunk az Írottkõ közelében van egy mérõtorony, publikus mérési eredményei:
http://emirpub-prod.nmhh.hu/pubrends...refHelyszin=13
Ilyesmi kocsi, csak újabb
http://www.hotelalfa.hu/pictures/ufo1.jpg
http://kepfeltoltes.hu/140303/201402...toltes.hu_.jpg
Látom, mire visszaértem, részletesen kitárgyaltátok a dolgot. Én is csak tanulni tudtam belõle! Más hozzáfûzni valóm nincs is, csak annyi: "Úgy van!!!!!" :D
Mérõautó nélkül is tudnak keresgélni, van "pár" tornyuk.
Csatolmány 2787
Én nem találtam meg a Hörmann forrás-nál lévõrõl készített képem :(.
A fent linkelt oldalon pár torony spektrummérése publikus.
Sziasztok,
Tegnap megjött az UV-B5-m. Elolvastam a leírását, amit nem értettem azt kigugliztam.
Felprogramoztam a 8 PMR frekit és beállítottam pár dolgot amit gondoltam be kell (kikapcsoltam a CTC/DCS-t stb.).
Majd feltöltés után belehallgattam az éterbe és semmit nem hallottam :-)
Valamit még be kell állítanom vagy csak senki sem rádiózott ma este Gödöllõ környékén?
Ha van valakinek jó tanácsa, azt is szívesen meghallgatom.
Csatolmány 2819Csatolmány 2820Csatolmány 2821
Köszönet
Kibicnek semmi se drága, tanácsolok! :D
Ahogy itt a BM-ben hallgatózok, igen üresek a PMR sávok. Gödöllõrõl próbálkozz a PMR 8 csatornán. Elvileg hallanod kellene a fóti EQSO kaput. Ott az automata fél óránként bemondja az idõt, ~600 mp-ként bemondja a kapu nevét és ~180 mp-ként belecsipog a frekvenciába.
A képeket megnézve nem látok hibát benne, de bármikor, bármit be tudok nézni én is.
Ha végképp süket marad a rádiód, akkor megbeszélés alapján megpróbálkozhatunk összerádiózni.
Köszönöm, hogy ránéztél a beállításokra.
Egy órán keresztül térképeket kerestem a kérnyékrõl (Pécel), ami Gödöllõi dombság... néven fut, ezért írtam Gödöllõt Pécel helyett. :duhos:
Idáig biztos nem lát el a gödöllõi EQSO kapu (gyorsan megnéztem mi ez egyáltalán :-)).
Na igen, az eléggé délen van. A PMR 15-ön a zuglói papagájt nem hallod? Mondjuk az elég kihalt volt ma este.
Csak egy régi tapasztalatot osztanék meg.
Még anno földmérõ koromban volt Motorolla rádiónk. Egyik kollégámnak mindig be volt állítva folyamatos keresésre.
Egyszercsak vki beleszólt, hogy xyz vagyok a Gulyás tetejérõl (egy ehyegyecske a Balaton É-i partján.Mi a D-in voltunk).
Válaszoltunk neki, de megkérdezte, hogy hol vagyunk és milyen rádión?
Meglepõdött a koma. Walkie Talkie??? És "ilyen messze"? Neki vmi "normális rágyiója lehetett.
Csak hogy mire nem jók ezek a kütyük. Vagy csak mi lepõdtünk meg ezen, hogy ennyit tudnak.
A UHF sávra az egyenes terjedés jellemzõ. Sokszoros a a hatótáv magaslatok között, vagy nyílt víz felett. Pmr sávon 4w-al rádióztam már én is balaton déli partja és Tapolca, Keszthely között sikeresen. Ami nagyjából mindkét esetben 20+ km. A városon belül, épületek stb nem megy 2-3 km-nél messzebb.
Vajon ez is egy ilyen torony, vagy valami katonai radarállomás lehet? helyszín Budakeszi
http://i.imgur.com/pbzqySL.jpg
No akkor pusztán esztétikai okokból álcázták mamutfenyõnek:)
Kössz az infót:beer:
Gondolom ebbe a topikba tartozik...
http://www.aliexpress.com/item/Porta...672306680.html
Csatolmány 3027
Mûszaki adatok:
- 9-in-1 Emergency Solar Dynamo rádió
- AM / FM / rövidhullámú 1 / Short Wave 2 rádió funkció
- Hõmérõ kijelzõ: -10 ~ 50 Celsius fok
- Sziréna vörös fény villog és a sziréna hangja
- Zseblámpa
- Asztali lámpa
- Mobiltelefon-töltõ adapter Nokia, Samsung, Siemens és Motorola mobiltelefonok
- Kézi dinamó és napenergia generátorok
- Beépített 500mAH/3.6V Ni-MH akkumulátor
- FM frekvencia tartomány: 88 - 108 MHz
- AM frekvencia tartomány: 530 - 1600 KHz
- SW1 frekvencia tartomány: 3,8-10 MHz
- SW2 frekvencia tartomány: 11 - 17 MHz
- Rádió után 1 perc kézi indítása:> 10 perc
- Rádió után teljesen feltöltött:> 8 óra
- Rádió után 10 óra napfény töltés:> 8 óra
- Ideje teljesen feltöltött Dynamo töltés 75 perc
- Rotary On / Off kapcsoló hangerõszabályzó
- Tuning gomb
- Akkumulátor / száraz cellás akkumulátorral kapcsolási gomb
- Sziréna / Ki / lámpa / fény kapcsoló
- AM/FM/SW1/SW2 kapcsoló
- DC 12V bemenet / Phone töltés / fülhallgató kimeneti csatlakozók
- Visszahúzható teleszkóp antenna
- Tápellátás és töltés LED kijelzõ
- Teljesítmény 3 x AA alkáli elem (nem tartozék)
- Egység mérete: 242 x 136 x 73mm
- Nettó tömeg: 650 g (alkáli elem nem tartozék)
- Color: Sliver és fekete
- Jóváhagyta: CE / FCC
- After Sales Service: 1 év garancia
Szóval le a kalappal elõtte! Kicsi (mondjuk inkább közepes) occo és sokat tud. Elem/aksi töltõ, még akár dinamós tekerõvel is..
Egy kattintás es hangosan szirénázik és villog, két lámpa, napelem... ja és rádió ...
Esténként mi lehet jobb szórakozás egy világvége utáni bázison, mint tekerni...
Ajánlom...
06. 21-én, szombaton este/éjjel rádió közelben lesz valaki? A HARC éjszakai DX-et tervez, amire tervek szerint rámozdulhatnak az URH-sok is. Nagyobb rádiós aktivitás várható az éterben a megszokott frekvenciákon. Esetleg kitelepül valaki?
Terveim szerint felsétálok a szomszéd hegyre (530m) és kint töltöm az éjszakát. Sajnos rossz címre küldték a csomagot, így nem jött meg idõben a nyári hálózsák, így a tesztje elmarad. De még nem döntöttem el végleg felmegyek-e. A csomagelkeverés sokat rontott a motivációmon.