Nagyon jó, hogy elkezdtem ezt a veterán programot. Április 8. óta majdnem minden nap edzek, ill. beillesztettem a jógát is. Nem gondoltam, hogy találok ilyet, amire tényleg mindig lesz idõm. Élvezem. :cool:
Printable View
Nagyon jó, hogy elkezdtem ezt a veterán programot. Április 8. óta majdnem minden nap edzek, ill. beillesztettem a jógát is. Nem gondoltam, hogy találok ilyet, amire tényleg mindig lesz idõm. Élvezem. :cool:
Négy hónapja megy a fegyencedzés (és ismerkedem a jógával), továbbra is napi egy gyakorlat. (Jó, nem teljes négy hónap, mert egy kb. 3 hetes idõszak kimaradt.) Azt mondhatom, hogy jól érzem magam tõle! Az erõ fejlõdik, és kezdek kicsit jobban kinézni. Ébredeznek az izmok, valahogy kezd olyan "összeszedett" lenni a forma - rég volt ilyen, tetszik :) -, és stabilan beállt a súlyom is.
Tök jó cikk, Jay írta még 2013-ban:
izomépítés, erõnövelés - fegyencedzés vs. súlyzós edzés
A jógát valami könyvbõl csinálod?
Igen, ebbõl. És úgy nézem, hogy meg is érte a borsos árát, mert igazán színvonalas mû. Azt hiszem, hogy ha valakinek nem teljesen ismeretlen a saját teste, az ezekkel a képekkel és leírásokkal gyönyörûen el tudja kezdeni az alapoktól.
De én még nagyon az elején vagyok, azért is írtam, hogy "ismerkedem".
Olyannak is jó, aki kötött mint a beton?
:) Szerintem igen, mert a könyv az alapoktól indul. Olyan 550 oldal, külön van benne kezdõ, középfokú és haladó rész. Nekem elõször már az alap jógaülés is necces volt, szintén a merevség miatt. Most már például az jobban megy, lazultak a bokáim. A kezdõ gyakorlatok mind ilyen egyszerûbbek, amik szerintem szépen, fokozatosan oldják a kötöttséget.
Csatolmány 8852
Csatolmány 8853
Az ajtókeret magassága nem igazán optimális a szabályos húzódzkodáshoz. És a rúd is ugye elforog. Viszont a vízszintes húzódzkodáshoz így tökéletes lesz! Kb. csípõmagasságban van.
Csatolmány 8854
Az udvari rúd pedig elég magasan van, azon majd jól tudok húzódzkodni. Amikor majd eljutok oda. Anno 20 kilóval könnyebben, és pár évvel fiatalabban jól ment, nem is értem, hogy mi változott! :rolleyes:
Én kettévágott karimából csináltam a tartóját :-)
Én sportgumit használok, többféle erõsségû kapható. A húzódzkodó felsõ részérõl lóg le, amibe beleakasztom a térdem és kb. 15 kg-mal könnyebbnek érzem magam. Így megfelelõ számú és szabályosabb gyakorlatot tudok végezni. Idõvel a gumi elhagyható.
Csatolmány 8856
Errõl még nem hallottam, köszi!
A bicska húzódzkodást csináltam eddig, de eléggé megrekedtem vele. A többi gyakorlattal szépen fejlõdöm, de azzal nem. Az udvari rúd elé tettem egy közepes létrát, és annak az utolsó fokára tettem rá nyújtva a lábaimat. Ha jól éttem, ez lenne a bicska húzódzkodás. Adott mennyiség megy belõle, és onnan nem megy tovább, pont.
Úgyhogy most megpróbálom ezt a vízszintes húzást. Jay is azt mondta, hogy a kettõ közül egyénfüggõ, hogy kinek melyikkel célszerû kezdenie, melyik megy neki könnyebben.
Jó az az állvány is.
A létrás? :) Amúgy jónak tényleg jó, csak a többi gyakorlatban növekszik a mennyiség, haladok elõre, ebben meg valahogy nem.
Anno persze más volt a helyzet. Tárcsával húzódzkodtam, meg volt olyan nap, hogy szakaszokban megcsináltam összesen 200 körül stb. :) De most ez van, ebbõl kell építkezni. Gondoltam, kipróbálom a vízszintes húzást is. Úgyis gyün a tél, és azt bent lehet csinálni. :) Ott amúgy mennyire fontos, hogy a felsõ ponton a mellkasom érintse a rudat? Azt hittem, hogy jó magasságra tettem, de nem érem el a mellkasommal, ahhoz még kicsit alacsonyabbra kéne fúrni.
A Ged hosszá szólásában lévõ képen a húzódzkodó-tólódzkodó állványra gondoltam
Ja igen, aztán már leesett. :)
Az új munkahelyemen nincs stressz, bõven van idõ kajálni és 2 hónap alatt felszedtem 7 kg-ot. Plusz jön mellé, hogy 3 hete letettem a cigit és néha nassolok valamit. 2 hete minden reggel nyomatok 120 fekvõtámaszt, hétvégén több idõm van, így ma 300-at csináltam. (30-as bontásban csinálom)
Hetente kétszer megyek futni. Legutóbb 8,5 km-t futottam.
Holnaptól visszaállok a napi öt étkezésre és csökkentem a szénhidrátot.
Egy húzódszkodó vasat kellene felfúrnom valahová, mert az nagyon intenzív mozgásforma.
Csak gondoltam elmesélek egy szerencsés véletlent, belefutotam még november végén egy szlovák cég fekvenyomó padjába, 50%-os leértékeléssel a 60 ezerrõl 30 rongyért adták. Szemeztem vele hetekig, mondom ez biztos átverés és gagyi az egész meg biztos szétesik meg a szállítás is drága lesz. Ma már visszavitték az árát 50 fölé, de akkor még egyszerûen túl olcsó volt, hogy ne próbáljam ki, így megrendeltem decemberben azt hiszem valami 35 körül volt a vége. Attól féltem, hogy a maximális teherbírása 180 kg, ami elég határeset, lévén 85 körül vagyok és 80-90 körüli súlyokkal szeretek dolgozni fekvenyomásnál. Kihozták, és istenesen meghúzva a csavarokat azt mondom, hogy amit ígérnek arra simán jó volt. Mivel nem tudom még meddig húzódik el ez a jelenlegi lockdown, én eléggé örülök a dolognak, mert nincs is jobb mint edzéssel nyitni vagy zárni a napot.
Persze csak ezer eve nem jartam erre, nem akartam, hogy hirdetesnek tunjon. A duvlan nevu szlovak ceg arulta ennyiert a honlapjan (egyetlen fele van, duvlan. hu vagy duvlan. sk) de a jelenlegi majdnrm 51e forint erte mar elegge atlagos. Ha ujra leertekelnek batran ajanlom a megadott teherbirasig. Esetleg annyi, hogy kicsit keskeny a pad része, nagyobb daraboknak mar biztos kenyelmetlen lenne.
Na emberek, érkezik a jövõ... Így fogunk lefogyni és megizmosodni.
https://www.youtube.com/watch?v=aOYHg8qdxTE
:tapsol:
Azért milyen idétlenül néz ki kívülrõl, ahogy a semmivel hadonászik. :D Vajon ez is a "maradj otthon" projekt egyik kelléke?
Ha elérhetõ áron lenne, és egy súlyban megfelelõ fegyverimitációt lehetne forgatni...
Nem lenne ördögtõl való találmány. Képzeljetek el egy óra Call of Duty-t :-)
Tényleg. Tudtok XBOX 360-ra kinect küzdõsport játékokat?
Sajnos én nem ismerem az Xbox játékokat.
Viszont ma végre-valahára újra edzettem. :)
Én éppen a gyerekeknek terveztem egy "játszóvárat" amit mind használhatunk.
Acélszerkezet, nagy teherbírással, egyik oldalán egy bordásfal szerûségen lehet felmászni a platóra, ahol a csúszda indul, a másik oldalt kötélen.
Oldalt egy kinyúló ágon van a hinta/gyûrû, a másikon lóg a bokszzsák. Lesz még hozzá 3db 1x2m-es tatami is. :-)
Az asszonynak van sígépe, azt ma kipróbáltam és lenyomtam vele 2x10 percet. Lehet hogy napi szinten kéne használnom, napi 10 percet kibírnék vele.
Ez nagyon jó! Sajnos nekem nincs itthon semmilyen aerob gépem (lehetett volna egy szobabicikli, de nem tudtam hova tenni). Pedig erõnléti edzés elõtti bemelegítéshez is nagyon jó lenne, és aerob edzést is kellene végeznem. Így marad a futás vagy a biciklizés. A mostani biciklimmel azért nem vállalnék be rendszeresen 40-60 perc aerobot, a futáshoz pedig nincs cipõm. És most ki van számolva a pénzem, meg nem is szívesen keveregnék boltokban futócipõt próbálgatni. :hogymi:
Ha fokozatosan felviszed 40 percre a sígépet, az egy szuper aerob edzés - már ha a zsírégetés a cél. Csak az a fontos, hogy ne állj meg közben, ne változtass gyakran a tempón, és legyen legalább 40 perc, de 1 óránál ne legyen hosszabb (egyébként maga a zsírégetés állítólag akár már 5 perc után beindul, szóval már az a 2x10 perc sem rossz, amit lenyomtál).
Ha van rajta pulzusmérõ, akkor 130-as pulzus fölé ne menj, mert az már kardió - persze ha állóképesség fejlesztése a cél, akkor pont az kell. Aerobhoz a legegyszerûbb, ha olyan tempót tartasz, aminél már lihegsz, de közben tudsz érthetõen, "normálisan" beszélni. Egyenletes terhelés, egyenletes és monoton tempó a lényeg. A legjobb reggel felkelés után, vagy este lefekvés elõtt, de önmagában az idõpont/napszak nem igazán fontos.
Több mint egy hónapja újra edzem. Nem teljesen a nulláról kezdtem újra a gyakorlatokat (bár volt, amelyiket igen). Hanem megnéztem az edzésnaplóban, hogy melyiket hol hagytam abba, arról a szintrõl visszavettem valamennyit, és onnan kezdtem fokozatosan. Ezt így jónak érzem, szerintem mindegyiknél eltaláltam a szintemet.
Tizenegyedik napja csinálom az "Old Man Strength" programot. :) Heti 4 erőnléti-mobilitási edzés, és heti 3 séta/kocogás.
Minden edzés 5 szakaszból áll: bemelegítés, mobilitás, erőnléti edzés, ügyességi rész, levezetés. Komoly átfedések vannak a jógával is, mert elég sok jógagyakorlat szerepel az edzésben.
Nagyon élvezem csinálni. Korábban nekem mindig a "szimpla", hagyományos erőnléti edzés volt, ez meg teljesen más. Most már kezdek egy picit hajlékonyabb lenni, és úgy "egészében" érzem a testemet. Mondjuk az nem nehéz, ha eddig alig mozogtam. :) A séták is nagyon jók, tegnapelőtt már beiktattam két kocogós szakaszt is, és majd fokozatosan növelem ezeket.
A könyv, a húzódzkodó állvány, a futócipő és futóóra így együtt nagyon komoly kiadás volt, de egyiket sem bántam meg. És szerintem ez megint tipikusan olyan téma, ami teljesen átfedésben van a prepperkedéssel. Meg eszembe szokott jutni TMIB tanácsa, hogy ha látunk valamit jó áron akkor azt most vegyük meg, mert úgyis csak drágább lesz. Az állvánnyal és az órával is sikerült kifognom nagyon jó árat.
Ez az "Old Man Strength" program könyvben van, vagy mi alapján csinálod?
Igen, Al Kavadlo e-könyve: Old Man Strength.
Ilyen kor érzem a hiányát a nyelvtudásnak...
Ezen ne aggódj, a könyv gyakorlatilag a program leírása. Tehát napról napra a gyakorlatok neve, sorozat- és ismétlés számok, szinte nincs is mit fordítani rajta.
A program előtt van egy bevezető rész, azt én már lefordítottam.
A program után meg felsorolja az összes gyakorlatot egy-egy képpel, mindegyikhez egy pár mondatos leírás. Abból is jó párat lefordítottam már, de a képekből is látni hogy mi az.
Írok neked privátban.
Köszönöm előre is amit privátban írtál, csak ott nem enged válaszolni.
Elvileg töröltem
Az igen... Minden szkeptikusnak: konkrétan erre képes a jóga.
https://youtu.be/qX9FSZJu448
Ezt megcsináltam tegnap.
https://www.youtube.com/watch?v=lS6qBCIVFws
Jól be vagyok rozsdásodva, de azért csak összejött. Nem ártana napi szinten csinálni, aztán esetleg kicsit szintet lépni vele. Közben hallgathatnék egy podcast-et vagy valamit, hogy ne legyen unalmas.