Eredeti hozzászóló
mmilan21
Mozgalmas elmúlt heteim voltak, így megosztom veletek:
Vettem konzerveket: készételek 430-480 Ft/db, tonhal saját lében 310 Ft/db, földimogyoró, babkonzerv 180 Ft /db, lencsekonzerv 150 Ft/db.
Vettem egy TESCO-s dinamós kempinglámpát beépített aksival és 3 db AAA típusú elemet/akkumulátort is befogad, ez volt 3000 Ft. 3 világítási módja van: közepesen fényes, fényes és pirosan villogó "vészjelzõ". Célnak megfelel.
Szárítás alatt vannak a következõ növények: kapor felsõrész(kertbõl) /fûszernek, kaporszószhoz, savanyításhoz/, kamillavirágzat(mezõrõl) /teának/.
Elraktam a következõ szárított növényeket üvegekbe: gyermekláncfû levél és gyökérzet(utcáról) /teának/, csalán felsõrész(kert szélérõl) /teának, fûszernek/, bodzavirágzat(kertbõl) /teának/, zellerlevél (kertbõl) /fûszerezésre/.
Hozzájutottam néhány zárható mûanyag vödörhöz, rendbe raktam és kimostam õket. Remek tárolók lesznek készletek számára.
Takarítottam a pincehelyiséget itthon, átrendeztem az ott levõ készleteket. A tavalyról megmaradt almákat beleaprítottam az almaecet készítõ nagy befõttes üvegekbe, egyébkén ecet terén önellátó vagyok, van borecetem is valamennyi, igaz hogy tavaly nyáron kezdtem csak bele komolyabban.
Bicikliztem a szántóföldek mentén a környéket pásztázva, szedtem kamillát, majd a lakott területen kívüli raktárnak kerestem helyet és találtam is egy jelöltet. Kikapcsolódásnak sem volt utolsó.
Áztattam csalánt esõvízbe, ez növényeknek jó tápanyag utánpótlás és "kártevõ" riasztó is egyben, na meg emberriasztó is a maga orrfacsaró emésztõ illatanyagával (magas fehérjetartalma miatt).
Egyenlõre a részleteket nem ismeri a családom többi tagja, az körvonalazódik bennük, hogy kicsit élelmesebb vagyok sokaknál. Nem titkolt célom elõttük sem az önellátásunk minél magasabb szintre emelése. Egyébként látják olykor, hogy "hulladékokból" mit nem rakok össze.
Alakulnak a dolgok, az egy évvel ezelõttihez képest sokkal jobban állok, ugyan még nincs egy hónapra elég konzervbõl pl., de viszont van itthon jófajta vastagkolbász, sonka kettõ, mamámnál vannak tyúkok, két sertés és ott is kert.
Vízellátás sem rossz: itthon van ásott kút és mamámnál is, a szûrés faszénnel megoldható+ forralás v ecetes kezelés. Tüzelõ gyûlik apránként a kályhához.
Van esõvízgyûjtõ rendszer felállítva 500 l növények locsolásra és ivásra egyaránt. Itt van a befõzési szezon kezdete úgyhogy lesz ellátmány belõle bõven, majd írok a fejleményekrõl.