0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Arra szaladtam Nagyfater felé munka elõtt és lõttem pár fotót a "göngyölegérõl".. pont pakolás közben kaptam rajta az öreget..
20140601_115012.jpg
A csíkokra vágott kartont elkezded feltekerni közben hozzáteszel egy-két hosszában félbevágott újságpapírt mielõtt a végéhez érsz teszed a következõ karton csíkot és nyomod bele a szórólapot, amikor eléred a megfelelõ átmérõt egy nylon darabbal átkötöd. Röviden ennyi. Amúgy tök ingyen van neki az egész csak az idejébe kerül..
Kép a raktározásról:
20140601_114912.jpg
20140601_114922.jpg
20140601_114947.jpg
Ez csak töredéke a teljes mennyiségnek, ha kicsit több idõm lesz leírom a + és - érveket is..
| Thumbs Up |
| Received: 109 Given: 64 |
Az igen!
Tehát papír. Jó játék a kemény kartont tekergetni. Nem rossz ötlet, csak hely legyen tárolni, lehetõleg száraz helyen. Sajnos a papír képes annyi hamut hagyni, hogy ha dobok rá fát néha nem ég rendesen, mert a hamu eltömíti a rácsot amin amúgy is le kellene hullania, meg ugye alulról is kap ott levegõt.
Gyorsan ég, de jó hõt ad (karton inkább).
Mindent összevetve jó ötlet.
A mondás szerint csak a tréfa nem ég el....de a tréé papír annál inkább.![]()
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Rendesen bestokizta az öregJó ötlet, én ilyet még nem hallottam...a nagyfaterek képesek ilyenekre.
Asszem egyszer már leírtam itt valahová, hogy az enyém az udvarban növõ óriási vadgesztenyefa levelét és termését használta cserépkályhába tüzelni. A baj az volt, hogy a gesztenye héjában hõ hatására megnõ a nyomás és robban, szétküldi a cserépkályhát.
Erre az öreg kitalált 1 lyukasztószerkezetet, amibe egy garaton át ment a gesztenye, másik oldalon meg potyogott kint átszúrva..így már lazán eltüzelhette..
Magam részérõl a hétvégén megtanultam paracord karkötõt készíteni..néhány óra alatt csináltam is 3 db-ot. Mindhárom mondhatom remekül sikerült..Ez a kobrafonás nagyon egyszerû és a csomó mivoltából adódóan nagyon egyformák is lesznek a szemek. Mindenkinek javaslom kipróbálni, mert nagyon gyorsan jön a sikerélmény és remek ajándék lehet fillérekbõl.
Last edited by Grafitos; 06-02-2014 at 11:20 AM.
| Thumbs Up |
Magam részérõl a hétvégén megtanultam paracord karkötõt készíteni..néhány óra alatt csináltam is 3 db-ot. Mindhárom mondhatom remekül sikerült..Ez a kobrafonás nagyon egyszerû és a csomó mivoltából adódóan nagyon egyformák is lesznek a szemek. Mindenkinek javaslom kipróbálni, mert nagyon gyorsan jön a sikerélmény és remek ajándék lehet fillérekbõl.
Bocs a telefon minõségû képekért
http://i.imgur.com/Oj5pHXJ.jpg?1
http://i.imgur.com/kPZuXys.jpg?1
http://i.imgur.com/O3kUhJJ.jpg
| Thumbs Up |
Köszi..majd ránézek..
Amúgy nem vagyok egy fonogatós fajta, de az elsõ olyan gyorsan kész lett, hogy kapásból csináltam egy másikat is...a 3.hoz meg zöld paracordot szedtem elõ..kipróbáltam abból is![]()
| Thumbs Up |
Pár szó a paracordról: Itthon, boltból, vagy 160ft/méterért vettem, mert nem akartam silányt.
Vágtam belõle két akkora darabot, hogy bakancsfûzõnek ideális legyen, és befûztem. Ennek kb 6 hónapja, tapasztalatok:
- kb 10 helyen van fûzve, csak egynél látható színkopás, mintha az anyag is kicsit használtabb lenne mint máshol, de ezen kívül fizikailag más baja nincs. Fémfûzõkön keresztül.
- csúszik. Nagyon. Mindig duplán kell csomózni, ha nem akarom, hogy kioldódjon.
- szeretem, cserben nem hagyott, jól néz ki. Összességében eddig megérte, persze kérdés, hogy 3-5 év múlva mit mutat.
| Thumbs Up |
Mozgalmas elmúlt heteim voltak, így megosztom veletek:
Vettem konzerveket: készételek 430-480 Ft/db, tonhal saját lében 310 Ft/db, földimogyoró, babkonzerv 180 Ft /db, lencsekonzerv 150 Ft/db.
Vettem egy TESCO-s dinamós kempinglámpát beépített aksival és 3 db AAA típusú elemet/akkumulátort is befogad, ez volt 3000 Ft. 3 világítási módja van: közepesen fényes, fényes és pirosan villogó "vészjelzõ". Célnak megfelel.
Szárítás alatt vannak a következõ növények: kapor felsõrész(kertbõl) /fûszernek, kaporszószhoz, savanyításhoz/, kamillavirágzat(mezõrõl) /teának/.
Elraktam a következõ szárított növényeket üvegekbe: gyermekláncfû levél és gyökérzet(utcáról) /teának/, csalán felsõrész(kert szélérõl) /teának, fûszernek/, bodzavirágzat(kertbõl) /teának/, zellerlevél (kertbõl) /fûszerezésre/.
Hozzájutottam néhány zárható mûanyag vödörhöz, rendbe raktam és kimostam õket. Remek tárolók lesznek készletek számára.
Takarítottam a pincehelyiséget itthon, átrendeztem az ott levõ készleteket. A tavalyról megmaradt almákat beleaprítottam az almaecet készítõ nagy befõttes üvegekbe, egyébkén ecet terén önellátó vagyok, van borecetem is valamennyi, igaz hogy tavaly nyáron kezdtem csak bele komolyabban.
Bicikliztem a szántóföldek mentén a környéket pásztázva, szedtem kamillát, majd a lakott területen kívüli raktárnak kerestem helyet és találtam is egy jelöltet. Kikapcsolódásnak sem volt utolsó.
Áztattam csalánt esõvízbe, ez növényeknek jó tápanyag utánpótlás és "kártevõ" riasztó is egyben, na meg emberriasztó is a maga orrfacsaró emésztõ illatanyagával (magas fehérjetartalma miatt).
Egyenlõre a részleteket nem ismeri a családom többi tagja, az körvonalazódik bennük, hogy kicsit élelmesebb vagyok sokaknál. Nem titkolt célom elõttük sem az önellátásunk minél magasabb szintre emelése. Egyébként látják olykor, hogy "hulladékokból" mit nem rakok össze.
Alakulnak a dolgok, az egy évvel ezelõttihez képest sokkal jobban állok, ugyan még nincs egy hónapra elég konzervbõl pl., de viszont van itthon jófajta vastagkolbász, sonka kettõ, mamámnál vannak tyúkok, két sertés és ott is kert.
Vízellátás sem rossz: itthon van ásott kút és mamámnál is, a szûrés faszénnel megoldható+ forralás v ecetes kezelés. Tüzelõ gyûlik apránként a kályhához.
Van esõvízgyûjtõ rendszer felállítva 500 l növények locsolásra és ivásra egyaránt. Itt van a befõzési szezon kezdete úgyhogy lesz ellátmány belõle bõven, majd írok a fejleményekrõl.
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
Nem szándékom megsérteni senkinek sem a hitét vagy a lelki világát, de leírom hátha valakit érdekel.
Ami a konzerveket illeti, itt az én szelekciós elvem:
-Ne tartalmazzon tartósítószert vagy minél kevesebbet.
-Ne tartalmazzon semennyi Nátrium glutamátot (más néven: E621, E631, mononátrium glutamát) ízfokozót ami nem más mint egy idegméreg ami az ízlelésért felelõs idegsejteket támadja meg.
-persze, ha nincs más, csak a glutamátos ételek, akkor keverem a tisztával és így hígul valamelyest.
-Minél kevesebb májkrém és társai, mert tele van a többségük mesterséges adalékanyaggal, ami csak tovább mérgezi az emberi szervezetet, ez alól kivételt képeznek nálam a löncshús szerûségek és a házi májkrém majoránával.
-Ne tartalmazzon édesítõszert és társait (aszpartám, azorubin, aszeculfám-k) ezek a tudatos elmét nyomják el, autizmust is okoznak és idegméreg hatásúak.
Egy külön fejezet a nagy százalékban Amerika területén jelenlevõ Génmanipulált növények, Roundup és társaik jelenléte, amelyek hosszútávom sterilitást, immunrendszer legyengülését, allergiát és kóros sejtburjánzást (rákot) okozhatnak.
Ha valaki egyszer-egyszer eszik ilyesmit attól nem lesz baja, de ha mindennap ezekbõl táplálkozunk, akkor megnõ az esélye a daganatos elváltozásoknak, immungyengeség és következményeinek esélye (az is lehet, hogy semmit sem észlel az illetõ, hanem késõbb a leszármazottai tapasztalják meg azt).
Ez csak az én szerény meglátásom az alapján amit eddig tudok, úgy éreztem, hogy ezt le kell írnom ide.