Eredeti hozzászóló
Dream_walker
Az emberi szervezet az aszkorbinsavat hasznosítja.
Az emberi genom is tartalmazza a c-vitamin szintéziséért felelõs szakaszt, csak éppen az inaktív állapotban van. Ebbõl tudjuk azt, hogy egy 80 kilós felnõtt embernek napi 4000 mg a c-vitamin igénye. Testsúly kg-onként 50 mg. Ennek egy részét beviszi, egy részét - fõleg a bélflóra mikroorganizmusai segítségével - elõállítja magának, a különbözetet valahogy pótolni kell.
A növényekben lévõ sokféle anyag valóban csak együtt mûködik megfelelõen. Folytatás a következõ idézet alatt.
A formulája ugyanaz, a c-vitamin. A többi anyag tekintetében vannak jókora fehér foltok. Amelyek esetleg a felszívódást segítik. Vagy prekurzorok. Vagy akármik. Itt lehet a különbség a két anyag között. Mert a vizsgálat tárgya, a c az mindenhol ugyanaz.
Nem a c-vitamin a hunyó akkor. Hanem a többi anyag, amik esetleg szinergista hatást hoznak össze.
Ráadásul nekem ez elég. Értettem rögtön az elején is. Nem azért vitatom, mert nem fogom fel, hanem azért, mert nem volt tiszta, hogy akkor most a kivonatban lévõ összes anyag együttes hatásáról beszélünk, nem pedig a tiszta c-rõl. Mert ha a keverékrõl, akkor azt nem lehet összehasonlítani egy izolált anyaggal. Más a két skála. Ráadásul ha egy másik keveréket, mondjuk a káposztából kivontat nézünk, akkor meg elõször közös nevezõre kell hozni. Hogy a bevitel ugyanannyi c-vitamin egyenérték legyen.
Bizalmatlan vagyok a legtöbb táplálkozási kutatással kapcsolatban. Leginkább azért, mert én is csináltam, és tudom, hogy hogyan készül. Ha az orrom elõtt lenne, és minden lépését végigtanulmányozhatnám, akkor kétkedés nélkül elhinném a végeredményt. De ezzel nincs kedvem foglalkozni, megvan a magam baja :)
De ahogy írtam, ettõl függetlenül elismerem, hogy igazad lehet, egy természetes növényi kivonat, amelyet mondjuk a c-vitaminra hegyeznek ki, jobban mûködik, mint a patikai por. De nem azért, mert az alapvegyületben különbség lenne, hanem a körítés miatt. Egy trabantban, meg egy ferrariban is otto-motor van, ha ez jó hasonlat.
Én is jobban szeretem a csipkebogyós c-t, mint a simát. De mindkettõt fogyasztom. Nem jelentem ki, hogy csak ez, vagy csak az a jó.