Hát az eredeti témától nagyon messze mentünk.
Printable View
Hát az eredeti témától nagyon messze mentünk.
ennek Doom az oka . csaponganak a gondolatai :haha:
Én szerintem témánál vagyunk.
Kisvárosban születtem, városon tanultam, éltem, (Miskolc)
Pestre háromszor költöztem, utoljára 15 évet húztam le az V. Kerületben...
Tisztában vagyok a nyûgjével, bajával, elõnyével, kényelmével.
Jelenleg 2008-tól tanyán élek, ahol út se nagyon van.
Van összehasonlítási alapom.
És neked?
Van internetem, kábeltévém, 3 fázisom, hideg - melegvízem korlátlanul, olyan meleget csinálok amilyet akarok.
Olyan élelmiszert eszek és olyan italokat iszok, amire sosem tellett, pedig igen jól kerestem.
Ha orvoshoz kell mennem, csakis magánrendelõ!
2008-tól vittem az asszonyt háromszor, mikor babát várt, (egyébként itthon szültünk), egyszer voltam fogorvosnál, magán klinkkán és kétszer természetgyógyásznál. Megfizetem, meg tudom fizetni. A TB által finanszírozott dolgokra nem tartok igényt.
És te?
Mióta kint élek voltam több koncerten, többször moziba, egyszer színházba. Vacsorázni idõnként elmegyek, nyáron elmentem Horvátországba és Olaszországba. Szenvedélyem a termálvíz, fürdeni is eljárok, azóta egyszer elmentem a debreceni aquaticumba is.
A tehénszaros gumicsizmát ilyenkor itthon hagyom.
Ami meg másnak pihenés, szabadibõs program, az nekem mindennapos.
Ha kedvem van, lovagolok, kocsizok, szánkózok, erdõt járok, vagy éppen terepmotorozok. Gombát, gyógyfüvet szedek, vadat lesek.
Más ezekért fizet.
Ami a cserekereskedelmet illeti:
El fog jönni az ideje, - ahogyan nagyanyám mesélte, - majd hozod szépen az arany pecsétgyûrût egy tojásért. Mondjuk õ nem fogadta el, sosem hordotg ékszert, többnyire mezítláb járt.
Jelenleg ha pénzre van szükségem az ÉRTÉKeim a terméseim beváltom pénzre.
Tudom, el sem tudod képzelni, de nagyjából két milliót termelek évente, legutóbb így számoltam, mikor átváltottam a húst, pálinkát, egyebet forintra. Azért csak ennyit, mert nem viszem túlzásba. Már mindenem megvan.
Csak hogy az is megértse, aki az istennek sem akarja:
2008-ban egy üveg méz 700-Ft volt, most 1.800-. Egy anya juh 10.000- most 40.000-. És sorolhatnám.
Ugyanakkor az elõállítási költségeink alig emelkedtek!
Lehet, hogy a tescoban minden akciós, de a környékemen élõ termelõk maradéktalanul el tudják adni a termékeiket, annyiért amennyit kérnek érte! Igen jól olvastad. Ugyanis hiány gazdaság van. Ha nem viszed el, elviszi más. A napokban én is jártam így. Nem vittem el 15.000 ért a malacokat az egyik nap, másnap már húszért eladta. De ebben a pillanatban 1.000-Ft/kg élõ súlyban megy a malac. Mert nincs annyi amennyi kellene.
A gazdaságba befektetett pénzt éves szinten 70-100% haszonnal forgatom.
Neked mit hoz a bankszámlád?
Bármikor, bármit el tudok adni, most éppen fel fogok szabadítani fél, egy millát.
Na de sorolom tovább:
Mennyi a kereseted és mennyi a rezsid?
Mert az én rezsim átlagosan havi 15.-20.000-Ft!
Te hány órát dolgozol a rezsid megteremtésére és én hányat??
Na de menjünk tovább:
Kényelem?
Rendben. Nézzük meg mik jelentik neked a kényelmet és mennyibe kerülnek, ezért mennyit kell dolgoznod?
Tudom el se hiszed. Mert mást hitetnek el veled.
Elhitetik, hogy sok-sok gépre van szükséged.
Minek? Hogy idõt nyerj és kényelmesen élj!
Valóban?
Akkor ajánlok egy egyszerû tesztet.
Menj végig a lakásodon és nézd meg mennyi elektromos kütyüd van.
Írd össze: mi az, mikor vetted, mennyiért, mikor várható a cseréje.
Meg fogsz döbbeni mennyi mindened van: elektromos fogkefe, hajszárító, pirító, mikró, vízforraló. Ne hagy ki az asszony epilátorát sem. Ha összeírtad, kapsz egy számot, (forint értéket) ami igen magas lesz. Számold ki hány órát dolgoztál érte. Biztosan megérte.
Ma reggel beszoptam a ganyasi létet és reggel két órámba telt az itatás.
Elfagyott, aminek nem kellett volna. Kisfiam segédkezet, majd bejöttünk. Készítettem ebédet, begyújtottam és még egy sajtot is készítettem, az egész kb jó egy óra alatt megvolt. Közben megnéztem amaileket és játszottam a gyerekkel.
A nap hátralévõ részét a fiammal töltöttem. Most aludt el, ezért csak most írok. Nem számoltam ki hány órát voltam aktívan vele, de úgy saccolom, többet, mint egy városi ember 3-4 nap alatt. Tudom, mert kettõt felneveltem városon.
Senkit nem gyõzködök, senkit nem nézek le.
Élj ahogyan akarsz. Én a büdös életben nem megyek vissza városra!
Te meg csináld ahogyan akarod.
Igazából azt látom, hogy a "tanyások" rohadt jól elvannak, elég könnyen megértik egymást, van is mirõl beszéljenek. Hogy ez Doomnak meg pár embernek miért csípi a szemét nem értem. Nagy az értetlenség, de igazából nem is értetlenség, hanem ellenállás. Pedig a jó ég sem akarja, hoby te is kigyere a vackodból! Maradj ahol vagy.
Amíg meg nem szagoltad, úgysme érted.
Kecskét az elmühöz? Persze!
Vannak bajok, látom.
Gondolom az teljesen egyértelmû, hogy a pozitív pénz (mondjuk nevezzük jövedelemnek, noha igazából ez az az összeg, amit szabadon elkölthetsz) az két féle lehet (több féle lehet, de most nekünk ez a kettõ számít). Az egyik az, amit a munkádért vagy az idõdért cserébe kapsz, a másik meg az, amit nem kell elköltened.
A munkáért járó, azaz a bér, az most nem téma. Az egy x összeg, azzal kell kalkulálni. De akkor nézzük a másikat, szép sorban, ahogy te felsoroltad.
Van tejed (ha már azzal akarsz fizetni a gázolajért). Legyen mondjuk napi 3 liter, ez egy átlagos tejelõ kecske mennyisége. Ez hetente 21 liter. Ebbõl jut mindenkinek étkezésre tej, tudsz készíteni tejfölt, túrót, vajat, esetleg sajtot is. De számoljunk csak tejjel, 20 literrel. Az olcsó bolti tej mondjuk 200 huf. Akkor te hetente 4000 forintot NEM költesz el tejre. Ez havonta 16000 ft. Mondjuk béna vagy, és pénzt kell adnod a takarmányért, a költséged 10k, marad havi 6000. Ez volt a tej.
Van disznóhúsod. Ha már azzal akarsz villanycsekket fizetni. Mondjuk türelmetlen vagy, levágod a disznót 160 kilósan. Ebbõl 100 kg színhús lesz, de a maradék 60 kg-ból olyan 50 még felhasználható, mondjuk kutyának adva. A szomszéd ad érte három láda almát (60ft/kg, 60 kg összesen), mert hónapokig eteti a farkaskutyáit 50 kiló vágóhídi hulladékkal, de mi most ezzel ne foglalkozzunk, menjen a szemétbe. A 100 kiló színhús 1200 ft-os átlagáron 120.000 ft évente, havi 10 rongy. De mondjuk itt is ment a variálás, költeni kellett a tápra, mondjuk a kétharmada költség. Akkor havi 3300 ft-ot NEM költesz el disznóhúsra. A tejjel együtt eddig 9300/hó.
Van csirkéd, mert hát a netért csirkével a legjobb fizetni, és amúgy is viccesen néz ki, ha rávasalod egy sárga csekkre, vagy begyömöszölöd a szkennerbe, és úgy küldöd el az e-számlát. Mondjuk nagy király vagy, havi két csirkével számolsz, legyen 24 db. Havi kettõt levágsz, az elején még ugye kisebbek, inkább csirkepöri lesz belõlük, mint tyúkhúsleves, de mondjuk azt, hogy átlagban egy kiló színhús lejön darabonként. A csirke szintén legyen 1200 ft. Havi 2400 jön be, de persze megint az a fránya költség, legyen csak 1500. Az, hogy fél év után már tojnak is, nem tétel most, kicsire nem adunk. A tejjel meg a disznóhússal együtt 10800 a pénz eddig.
A halat hagyjuk, nem értek hozzá, és nem is szeretem. De legyünk nagyvonalúak, és kerekítsünk 12000-re. Karácsony van vagy mi a szösz.
Van kecskéd. Pizzáért bármikor becserélheted, de ha elmész a kultúrált közel-keletre, és van a kecskéd mellé még száz másik, azzal nõt is vehetsz magadnak. Vagy elõször beváltod tevére, az az igazán csajozós állat ott. Mesés kelet, no.
Szóval levágsz egy kecskegidát, kijön belõle 20 kiló színhús. Vékonyka gida, de hát drága a takarmány. Fogjuk a jól ismert számokat, 20 kiló szorozva 1200, osztva 12, az havi 2000. A kecske igénytelen, olcsó kajával is elvan, a költség legyen csak fele.
Összesen ott járunk, hogy 13ezer forint havonta az, amit NEM kell elköltened a boltban. 13ezer forint úgy, hogy egy darab kecskéd van, egy darab hízód, meg 24 csirke, de a rákövetkezõ hónapban már csak 22, aztán 20, tisztára, mint egy rossz horrorfilmben.
Tudod, mennyi munkád van ennyi állattal? Napi fél-háromnegyed óra. Abban benne van egy cigikávé is reggel.
Ezt a teljesítményt pedig úgy éred el, hogy gyakorlatilag amiért lehet fizetni, azért te fizetsz. Ha használod az eszedet, a költségek nagyjából a negyedére, ötödére esnek vissza.
Én nem tudom, ki milyen életszínvonalon él, de nekünk havi 13 rongy az a net, a villanyszámla, két-három pizza, meg még egy hatos sörre való is marad.
Ja, hát gázolajra meg ruhára már nem futja napi egy óra melóból. Akkor bizony már zsákutca. Betonozzuk le a szántóföldeket a p.csába.
Én nem vitattam hogy nem lehet pénzt keresni tanyán csak arra akartam kilyukadni hogy ha tisztán akarsz kereskedni akkor azért kellenek papírok engedélyek stb. Mert ha fû alatt csinálod és egyszer egy jóakaró szól a nav-nak vagy valami egészségügyi fiszemfaszomnak hogy nincs papírod hogy te nemcsak saját fogyasztásra termelsz vagy nevelsz jószágot akkor bukta van vagy nem? Errõl kérhetnék egy kis felvilágosítást hogy mik kellenek ahhoz hogy állattal és terménnyel kereskedhess (hivatalosan)?
Egyébként nálam az elmúlt évek alatt számtalan érdeklõdõ járt a leghülyébb elképzelésekkel. Ezért idõvel csak úgy lehetett jönni, ha valaki több napra, hétre jön.
Egy közös volt bennük. Szinte mindig elhangzott: "ennyi, ilyen egyszerû?"
Az agymosoda mûködik.
Elhitették, hogy nem tudsz gondoskodni magadról és csak a pénz az érték.
Ami a panelt illeti, azért az tudjátok, hogy Sztálin ötlete volt.
Bocs, az évi két millába én nem számoltam amit megeszek.
50 hektár és 10 számosállat (ez egy elméleti kategória, egy számosállat 500 kg élõsúlyt jelent fajra való tekintet nélkül) nélkül meg se próbáld a hivatalos utat. Ez az alsó hang, de ilyenkor szopsz rendesen, mert a sok adószedõ élõsködõt ugyanúgy el kell tartanod, mint az ezer hektáros gazdának, csak közben nincs pénzed jó ügyvédre meg adótanácsadóra.
Nagyjából tucatnyi papír kell, és nagyjából a munkád értékének a 80%-át szedik el tõled. Természetesen teljesen hivatalosan. Bukta meg akkor van, ha full idegennek hajlandó vagy nyugta nélkül eladni valamit, és fésztufész lebuksz. Full idegennek nyugtával sem. Különben sem eladó semmi. Ha érted mire gondolok. Azért, hogy 10 forintnyi munkából hazavigyél kettõt, nem éri meg. Akkor vigyél haza 10 forintnyi húst.
Itt azért hagyják élni az embert. A termelõt nem basztatják. A kereskedõt már igen. :-)
Soha, senki nem fog kimenni hozzád megkérdezni mire tartasz harminc juhot. Ha mégis, akkor mond, hogy õk a családod és jó velük a szex. Esetleg ajánld fel, hogy kipróbálhatja!