Ezen a héten a ZebraLight SC5w Mk II elemlámpáról írtam. AA elemmel vagy NiMH akkuval üzemel, tehát prepper szempontból is releváns. Ráadásul brutális fénye van az áramforrásához képest.
Printable View
Ezen a héten a ZebraLight SC5w Mk II elemlámpáról írtam. AA elemmel vagy NiMH akkuval üzemel, tehát prepper szempontból is releváns. Ráadásul brutális fénye van az áramforrásához képest.
Fekete péntek a Nitecore hazai importõrénél: mylitee
15% kedvezmény mindenre, még az akciós termékekre is (ezeket határozottan érdemes nézegetni), a MYLITEEBF kuponkód felhasználásával!
Fekete péntek a Maglite (és a Leatherman) hazai importõrénél: audaxshop
A kedvezmény a linkelt oldalon látható termékekre az általuk meghatározott mértékû. Már a kedvezményes ár van kiírva.
Fekete péntek akció a BangGood webshopban: elemlámpákra
Az oldalon található elemlámpák és kiegészítõk árából extra 30% kedvezmény a BGBF19 kuponkód használatával.
Ezen a héten egy viszonylag nehezen beszerezhetõ fejlámpáról írtam, ugyanis a gyártó alapvetõen a skandináv piacra, az ottani igények alapján készítette el ezt a sorozatot (H17R Wave, H27E, H37 Wave). Én a legkisebb modellt, a H17R-t vásároltam meg már pár hónapja, és használom is viszonylag rendszeresen, errõl írtam meg a tapasztalataim legújabb blogbejegyzésemben.
Biztosan vannak olyanok akik még nem vettek semmit karácsonyra. Nekik szeretnék segíteni legújabb cikkemmel: Karácsonyi elemlámpa ajánló
A ma megjelent cikkemben az XTAR VC8 8 akkus töltõrõl írtam. 8 darab hosszú, védett (kb. minden gyári tartozékként adott) 21700-as akkut is képes egyszerre feltölteni, mivel elfér benne. Tud valós kapacitást mérni, tárolási feszültségere beállítani, belsõ ellenállást mérni és persze tölteni mindenféle akkutípust is. Igazán jó cucc, nagyjából minden feladatot el lehet vele végezni amire egy átlag felhasználónak valaha is szüksége lehet, részemrõl maximálisan ajánlott típus.
Vészhelyzeti mécses, olajos hal konzervből.
https://www.youtube.com/watch?v=ZFsEGUVKR2k
:thumbup
Idei elsõ cikkem a tavaly év végi "nagyágyú" a Nitecore HC35 fejlámpáról jelent meg. Alapvetõen inkább pipalámpának mondanám, de miután kényszerûségbõl felvettem és hordtam mint fejlámpa is, azt kell mondanom, hogy annak is elmegy, méretét és tömegét meghazudtolóan kényelmes 1-2 óra hosszáig fejen hordva is. A turbó pedig :eek:
Örülök, hogy bevált és jónak tûnõ döntést hoztál! :thumbup
Facebook csoportból idézem az írásom, ott konkrétabb személyeknek szólt a poszt, de így is érthetõ lesz minden szava:
A köd és a színszûrõk esete:
Kicsit paráztam, hogy nem lesz ma semmi köd, mivel úgy indultam neki, hogy bepakoltam mindent ami kell, hogy fotókat is készítsek. A tesztalany most direkt egy reflektoros lámpa lett volna, típus szerint a Nitecore P12GT. Elég jó volt a ködben használni eddig is, mert erõs a hotspot, de van szórt fénye is, egyébként is az egyik kedvencem outdoor dolgokhoz ez a lámpa, és ugye ehhez vettem régebben egy csomó szûrõt, amit a linkelt cikkben meg tudtok nézni, hogy mit mûvelnek tiszta idõben a lámpa fényével.
Pesten teljesen tiszta volt az idõ, kicsit el is szomorodtam, de Remeteszõlõs körül már alakult, jött pár ködfolt. Nagykovácsi elõtt már igazán be is indult, az egész völgy tele volt ködfoltokkal, néhol tényleg csak pár tíz méterre lehetett látni, nyilván itt már vigyorogtam. Aztán fel a hegyre a kutyusért, na eddig tartott a vigyor, mivel a hegyre felfelé menet mintha elvágták volna, ismét tök tiszta idõ lett. Frankó, megérkeztem, kipakoltam, ekkor konstatáltam, hogy a memória kártya az bizony az olvasóban maradt, fotózás az nem lesz, mondjuk nincs is mit, mivel épp csak nem csillagos az égbolt.
Elindultunk a Zsíros hegyen felfelé, a Nagy-Szénás volt a cél, mint mindig. Szép tiszta idõnk volt, kb. míg a lámpa elvilágított el is lehetett látni, minimális volt a pára. El is könyveltem magamban, hogy feleslegesen hoztam a színszûrõket, pedig a lelkesedés adott lett volna. Aztán az elsõ kilátó pontnál mikor kimentünk a végébe megindult valami Pilisszentiván felõl. Foltokban, de elkezdett feljönni a pára, átcsapott a hegygerincen és ment le ismét a völgybe. Na innen kezdõdött a kaland, mivel ezt olyan intenzitással tette, hogy kb. 15 perc alatt a kristálytiszta idõbõl olyan párás köd alakult ki, hogy már a kutyát alig lehetett látni a póráz végén. Ok, kicsit túlzok, de kb. 30 méteren volt a vége, annál távolabbra nem lehetett ellátni. Szuper, volt is itt egy kis tisztás, tökéletes volt a teszthez, így nekiláttam.
Zöld szûrõ:
Talán ezen jut a legtöbb fény keresztül, ezzel az ösvényt még lehetett látni, ahogy bemegy a fák közé. A szórt fény eléggé visszacsillant, a színes szûrõk közül szemre ez volt a legjobb, ezzel lehetett a legtávolabb látni.
Vörös szûrõ:
Ezt kell a második helyre pozicionálnom. Ugyan rövid távon jól lehetett vele látni, de a távolságban ez már elfogyott. A tisztáson keresztül világítva mivel tudtam hol kell keresni az ösvényt ezért láttam, hogy hol megy be a fák közé, de szerintem egy idegen észre nem vette volna. A szórt fénye viszont kevésbé volt zavaró, mint az elõzõ szûrõnek.
Kék szûrõ:
Konkrétan botrány. Ködben ezt kerüljétek el, olyan szinten nem lehetett vele látni semmit, hogy többször is cserélgettem a szûrõket, mert nem akartam hinni a szememnek. Nagyjából a táv feléig, maximum kétharmadáig jutott el a fénye, a szórt fény is erõsen észrevehetõ volt, és mintha a turbó fokozat eltûnt volna a lámpából. Csúnya nagy foltot színezett meg a hotspot, mint egy nagy paca úgy nézett ki. Gyorsan levettem, mert rossz volt nézni.
Szûrõ nélkül:
Nem lennék jó marketinges, mert bizony a végeredménnyel nem lehet terméket eladni. Levettem a szûrõket, és a fehér fénnyel is megnéztem mit tud a lámpa. Feltettem közben minden szûrõt, hogy egyesével is összehasonlítsam õket, és a végeredmény minden esetben ugyan az lett. A legtávolabb és a legjobban mindenféle színszûrõ nélkül, a csupasz lámpával világítva lehetett látni! Simán látható volt az ösvény vonala, az erdõbe a fák közt a sötétbe vezetõ út szépen kivehetõ volt. Távolabb nem láttam így sem, mint a zöld szûrõvel, de a környezetet is tisztábban láttam, és erõsebben is világította meg a célpontot a lámpa fénye.
Sajnos borostyán sárga szûrõt nem készít a Nitecore, ezért azt nem tudtam kipróbálni, mert állítólag a sárga fény az, ami ködben nagyon szuper és hatásos és át is jut rajta rendesen. De az biztos, hogy ilyen idõjárási körülmények között semmi értelme a színekkel játszani, a legjobb a sima fehér fény, az is úgy, ha minél alacsonyabban világítunk közel vízszintes vonalban.
Még pár érdekesség:
Mi sem jelzi jobban, hogy mekkora köd volt, hogy egy komplett épületet nem találtam a helyén, holott kb. 20 méterre álltam tõle. Itt döbbentem rá, hogy bizony ha valaki helyismeret nélkül elindul, rásötétedik, és nem jut ki idõben, akkor bizony lehet hívni a 112-t, és jelezni, hogy elvesztünk.
Én elég jól ismerem ezt a szakaszát a Budai hegységnek, nappal is sokat jártam már erre, és soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet emberrel, hogy ott állsz ahol gondolod és azt látod, hogy nem ott vagy mégsem, mert nem látod a megszokott stabil pontokat. Direkt lekapcsoltam a fejlámpát is, és bizony a gerincrõl sem minden esetben látszott a falu fénye, mivel a sûrû pára teljesen elnyelte, tényleg igazi vak sötétség volt.
Fejlámpából az elõzõ napok tapasztalata és a tiszta logika alapján a Nitecore HC30-ast vittem magammal. A hotspot szépen áttöri a párát és eljut a talajra, mellette a szórt fénye nem zavaróan világítja meg a párás levegõt az arcunk elõtt. Ma mindez megdõlt!
Közepes fokozatig volt használható a fejlámpa fénye (210lm, 1150cd), feljebb kapcsolva már csak a fehér fal volt elõttem, így még azért lejutott a fény a földre és még lehetett látni vele úgy-ahogy. Aztán mikor besûrûsödött akkor elõször kapcsolgattam, majd rájöttem, hogy a legjobb ha kikapcsolom. Semmit, de semmit nem láttam vele ha be volt kapcsolva, csak zavart a szemem elõtt világító pára, a talajt nem láttam vele rendesen. Megoldásként a P12GT-t mint ködlámpát tartottam a leengedett kezemben és vízszintesen, vagy minimálisan megdöntve világítottam vele elõre, így láttam az utat. Ilyen esetben egy lencsés lámpa 0 szórt fénnyel megváltás, mint egy projektoros ködlámpa!
A szûrõkkel, míg nem volt ilyen vacak az idõjárás addig is játszottam, és bizony a zúzmarás erdõben igen szép és látványos fényjátékot lehetett velük komponálni. A legszebb, tiszta idõben a fákra-bokrokra kirakódott és kék fénnyel megvilágított zúzmara volt, néhol úgy éreztem, hogy egy karácsonyi vásárba vezetõ úton járok. Szinte világított minden fehér felület, tök menõ volt.
A tanulság:
Ilyen vacak idõben ne induljatok útnak bármennyire is jelzett legyen az az útvonal, csak addig, míg biztosan kiértek lakott területre még az esti lehûlés elõtt. Ha bent ér a köd talán a legjobb döntés megállni, és megvárni, míg enyhül, és ismét megnõ a látótávolság. Itt ez kb. egy óra hosszáig kitartott, aztán kezdett tisztulni, de a faluba lefelé menet ismét sûrû ködfoltokon kellett átvágni, igaz itt már volt járda és közvilágítás is, de a fejlámpa így is jó szolgálatot tett, legalább a láthatóság miatt. Még egy fontos megállapításra jutottam: kell a pántra hátulra is egy NU05 vagy NU05LE, hogy növeljem a láthatóságom. Színszûrõvel bohóckodni lehet, de ilyen idõben felesleges, a sima fehér fény egy normális hotspotos lámpával párosítva tökéletesen teszi a dolgát. És még valami: TIR optikás fejlámpával ilyen idõben semmire nem mentek. Érdemes beszerezni egy reflektoros, hotspotosabb változatot is, hogy speciális esetben legyen mihez nyúlni.