Szia,
itt első körben a világítás témára válaszolnék, hiszen ez a topik erről szól.
Lakásban élek (sajnos), annak minden előnyével és hátrányával.
A világítást én főként vészeseti célra fejleszteném lakásban, mert alapvetően nem fogod használni, bár ha van 1-2 jó elemlámpád akkor azért rá lehet szokni a használatukra. Viszont lakás feltételezi a várost, ami pedig feltételezi a közvilágítást és a létező, működő elektromos hálózatot.
Ha mégis valami miatt megesne egy tartósabb blackout akkor én valószínűleg így közelíteném meg pár évnyi lámpázás után a dolgot:
- a legfontosabb talán egy jó fejlámpa
- második legfontosabb egy jó rúdlámpa
- ha az első kettő már megvan én vennék egy lámpást, mert sokoldalú, sok mindenre lehet használni
Részletesebben:
Az, hogy elem, vagy akku azt Neked kell eldöntened.
Elem: könnyen beszerezhető, akár 10 év (pl. sima duracell tartós elem) élettartam ha nem használod!!! Könnyen találsz SHTF esetén is elemet, nem az lesz az első amit felvásárolnak, ha meg olyan akkor egy lakásban távirányítóból is ki lehet szedni. Az elem helyettesíthető NiMH akkuval, ebből az ikeás egészen jó ár/érték arányú. Altenatív módszerekkel kevésbé tölthető, bár megfelelő pici és olcsó töltővel powerbankról lehet tölteni, amit tölthetsz napelemről is. Relatív olcsón hozzá lehet az elemekhez jutni és betenni a polc hátuljába. A lényeg, hogy NE használd őket, akkor nem "romlanak" meg. Amint egyszer is használtad bármire, utána nem szabad a lámpában tartani, ki kell venni belőle, nehogy belefolyjon, mert az a lámpád meg is ölheti. Erről szerintem ennyi elég is, amit még érdemes tudnod, hogy a hengeres elemeket, mint pl. a "góliát" D méretű, vagy a "baby" vagyis C méretű elemeket az AA méretű elemmel tudod adapter közbeiktatásával helyettesíteni. Az AAA méretet az alacsony kapacitása miatt én nem ajánlom, a ceruzaelem, vagyis AA elem 3 darab AAA vékony ceruza elem kapacitásával rendelkezik nagyságrendileg. Előnyben részesítem e miatt az AA elemeket/akkukat.
Lítium-ion akkuk: Előnye a jóval magasabb energiasűrűség, konyhanyelven több energia van beletuszkolva mint ugyan akkora méretű elembe. Ez persze nem ilyen egyszerű. Előnye a jó kapacitás és a magas áramleadó képesség. Hátránya van neki, nem is kevés: érzékeny(ebb) a hőmérsékletre, főleg a hidegben sokat veszít a kapacitásából. Ha megsérül akár fel is "robbanhat". A robbanást most úgy értsd, hogy egy nagyon gyors és agresszív reakcióval irtózatos hő szabadul fel. Ehhez elég ha pl. megütődik az akku. Vagy túltöltőd egy vacak töltővel. Vagy akár túlmeríted egy vacak lámpával. Szóval erre azért sokkal jobban kell figyelni! Napelemről megfelelő töltővel közvetlenül is tölthető. Spéci töltőre van szükség hozzá, amin nem szabad spórolni. Az elemek helyére ha befér sem szabad betenni az elem és a lítium-ion akkuk eltérő feszültsége miatt, mert így könnyen ki lehet nyírni a lámpád.
Lítium-vasfoszfát akkuk: sajnálatos módon nincs elterjedve, pedig prepper szempontból talán ez lenne a legjobb. A legfontosabb, hogy rettentően biztonságos a használata, és 4x (!!!) akkora az élettartama, mint a lítium-ion akkuknak! Kb. 2000 töltési ciklust bírnak ki jelentősebb kapacitásvesztés nélkül, szemben a lítium-ion kb. 4-500 ciklusával. Hátránya, hogy nehezen beszerezhető, a töltő is nehezen beszerezhető hozzá, és ritka, mint a fehér holló, vlamint nem lehet olyan magas áramerősséget kivenni belőle, mint a lítium-ion akkukból. Tudomásom szerint csak a Maglite használ ilyen akkukat a lámpáikban.
Ennyit a háttérinfókról.
Fejlámpa:
Legnagyobb előnye, hogy szabad marad a két kezed, tudsz "matatni", dolgozni, szerelni, olyan helyekre benézni, ahová rúdlámpával nehezebb lenne, de a fejeddel odaférsz.
Hátránya, hogy könnyű célponttá válik a fejed, de tételezzük fel, hogy nem háborúról és sniperekről van szó. Hátránya, hogy a bogarak a fejed felé fognak repülni, valamint oda kell nyúlnod a fejedhez ha fokozatot szeretnél váltani. Alapvetően mégis ezt gondolnám a legfontosabbnak. Nem kell, hogy drága legyen, csak legyen.
Elemesből érdemes megnézni: Nitecore HA23 (leginkább városban lehet jó), Ledlenser MH3 (univerzálisabb, de "zoom"-os lámpa, ezt érdemes tudni róla), Fenix HM23 ezt sajnos nem ismerem, de tervezem beszerezni.
Alternatíva lehet a 3 darab AAA elemmel / akkuval üzemelő fejlámpa. Ebből amim van és nem rossz az a Black Diamond ReVolt 350, nehezen beszerezhető itthon. Sajnos a Nitecore UT27 szériahibás, pedig az egy igazán jó fejlámpa lenne. Esetleg megfontolandó lehet a Petzl Actik CORE is, de ezt sem ismerem sajnos személyesen.
Innen már az akkus verziók jönnek, ebből jelenleg a legjobb a piacon szerintem a Nitecore HC65 V2. Van sok jó alternatíva is, mint pl. a Fenix HM61R Amber.
Rúdlámpa:
Meglepő módon ebből ami elemmel megy egyre kevesebb van. Nem is ragoznám túl a dolgot, ha csak egy lehetne otthon én a Fenix E20 v2-t venném meg. Ha olcsóbban kell a kistesója egy elemmel, pici helyen elfér és E12 v2 a neve. Drágábban van akkus és elemes verziójú modelljük is LD22 v2 néven. Az ára miatt ezt annyira nem ajánlom. Az Olightnak is van 2x AA elemes lámpája i5T Plus néven, biztosan jó lámpa, bár ennél csak kettő fokozat van, cserébe egyszerű, mint egy faék. Az egye AA elemes verziója az i5T EOS egyébként az én EDC lámpám, ez gondolom sok mindent elmond.
Akkus lámpából nehezebb választani, mert annyi van mint égen a csillag. A nagyobb márkáknál maradnék a megbízhatóságuk és a hosszú garanciális idejük miatt: Nitecore, Olight, Fenix... Ha csak egy lehetne akkor szeritem én a Nitecore MH12S-t tartanám meg. Vagy az Olight M2R Pro warrior-t, aminek már csak az utódja kapható Warrior 3 néven. Ezek megállják a helyüket indoor és outdoor is, illetve ha kell 200 méteren is látható fényt adnak, amihez képest a méretük meglepően kicsi.
Lámpás:
Nekem ők a kis kedvenceim, a gyengéim. Igazából vészvilágításnak tökéletesek, erről az amcsik biztosan sokat tudnának mesélni, náluk egy picit magasabb a lámpások kultúrája, mint nálunk. Mire is jó: relatív alacsony fényárammal, de szinte körben sugároz, ezért egy helységet könnyedén bevilágít már pár száz lumen fényárammal is. Általában nagy akkuval vannak szerelve, vagy több akku fér el bennük, ezért az üzemidő is lehet egészen magas, valamint bárhol lehet használni ha szükséges nagyobb teret bevilágítani. Pincében, lakásban, szabadtéren... Ezekről írtam már, ezen kívül amik vannak de még nem írtam róluk és jók: Fenix CL23, ez AA elemekkel megy (akár 1 darabbal is!), a CL26R is jó lámpás, ez egy 18650 akkuval üzemel, A Goal Zero Lighthouse micro a távolkeleten nagyon kedvelt típus, nem is rossz, de a beépített akku miatt részemről nem ajánlott típus prepper célra, pedig ez powerbank funkcióval is rendelkezik. A Sofirn BLF LT1 nagy, nehéz (mert fém), cserébe a 4 18650 akkuval csodás az üzemideje és iszonyat fénye van, lakásba ez az igazán nagy ász hosszabb áramszünet esetére. Sajna nem ismerem a Nitecore LR60-at, de én annak is adnék egy esélyt a 2 darab 21700 akkus üzemmel egészen jó üzemidőket nyújthat és van benne powerbank funkció is.
Nos ezek után az a kérdés, hogy benned milyen kérdések merültek fel.