Oldala 82 of 84 ElsõElsõ ... 32728081828384 UtolsóUtolsó
Eredmény 811 to 820 of 833

Topic: Elemlámpák, lámpák, világító alkalmatosságok

Senior Member WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 231
    Given: 273

1 Not allowed!
    Szia,
    itt első körben a világítás témára válaszolnék, hiszen ez a topik erről szól.
    Lakásban élek (sajnos), annak minden előnyével és hátrányával.
    A világítást én főként vészeseti célra fejleszteném lakásban, mert alapvetően nem fogod használni, bár ha van 1-2 jó elemlámpád akkor azért rá lehet szokni a használatukra. Viszont lakás feltételezi a várost, ami pedig feltételezi a közvilágítást és a létező, működő elektromos hálózatot.
    Ha mégis valami miatt megesne egy tartósabb blackout akkor én valószínűleg így közelíteném meg pár évnyi lámpázás után a dolgot:
    - a legfontosabb talán egy jó fejlámpa
    - második legfontosabb egy jó rúdlámpa
    - ha az első kettő már megvan én vennék egy lámpást, mert sokoldalú, sok mindenre lehet használni

Részletesebben:
    Az, hogy elem, vagy akku azt Neked kell eldöntened.
    Elem: könnyen beszerezhető, akár 10 év (pl. sima duracell tartós elem) élettartam ha nem használod!!! Könnyen találsz SHTF esetén is elemet, nem az lesz az első amit felvásárolnak, ha meg olyan akkor egy lakásban távirányítóból is ki lehet szedni. Az elem helyettesíthető NiMH akkuval, ebből az ikeás egészen jó ár/érték arányú. Altenatív módszerekkel kevésbé tölthető, bár megfelelő pici és olcsó töltővel powerbankról lehet tölteni, amit tölthetsz napelemről is. Relatív olcsón hozzá lehet az elemekhez jutni és betenni a polc hátuljába. A lényeg, hogy NE használd őket, akkor nem "romlanak" meg. Amint egyszer is használtad bármire, utána nem szabad a lámpában tartani, ki kell venni belőle, nehogy belefolyjon, mert az a lámpád meg is ölheti. Erről szerintem ennyi elég is, amit még érdemes tudnod, hogy a hengeres elemeket, mint pl. a "góliát" D méretű, vagy a "baby" vagyis C méretű elemeket az AA méretű elemmel tudod adapter közbeiktatásával helyettesíteni. Az AAA méretet az alacsony kapacitása miatt én nem ajánlom, a ceruzaelem, vagyis AA elem 3 darab AAA vékony ceruza elem kapacitásával rendelkezik nagyságrendileg. Előnyben részesítem e miatt az AA elemeket/akkukat.
    Lítium-ion akkuk: Előnye a jóval magasabb energiasűrűség, konyhanyelven több energia van beletuszkolva mint ugyan akkora méretű elembe. Ez persze nem ilyen egyszerű. Előnye a jó kapacitás és a magas áramleadó képesség. Hátránya van neki, nem is kevés: érzékeny(ebb) a hőmérsékletre, főleg a hidegben sokat veszít a kapacitásából. Ha megsérül akár fel is "robbanhat". A robbanást most úgy értsd, hogy egy nagyon gyors és agresszív reakcióval irtózatos hő szabadul fel. Ehhez elég ha pl. megütődik az akku. Vagy túltöltőd egy vacak töltővel. Vagy akár túlmeríted egy vacak lámpával. Szóval erre azért sokkal jobban kell figyelni! Napelemről megfelelő töltővel közvetlenül is tölthető. Spéci töltőre van szükség hozzá, amin nem szabad spórolni. Az elemek helyére ha befér sem szabad betenni az elem és a lítium-ion akkuk eltérő feszültsége miatt, mert így könnyen ki lehet nyírni a lámpád.
    Lítium-vasfoszfát akkuk: sajnálatos módon nincs elterjedve, pedig prepper szempontból talán ez lenne a legjobb. A legfontosabb, hogy rettentően biztonságos a használata, és 4x (!!!) akkora az élettartama, mint a lítium-ion akkuknak! Kb. 2000 töltési ciklust bírnak ki jelentősebb kapacitásvesztés nélkül, szemben a lítium-ion kb. 4-500 ciklusával. Hátránya, hogy nehezen beszerezhető, a töltő is nehezen beszerezhető hozzá, és ritka, mint a fehér holló, vlamint nem lehet olyan magas áramerősséget kivenni belőle, mint a lítium-ion akkukból. Tudomásom szerint csak a Maglite használ ilyen akkukat a lámpáikban.
    Ennyit a háttérinfókról.
    Fejlámpa:
    Legnagyobb előnye, hogy szabad marad a két kezed, tudsz "matatni", dolgozni, szerelni, olyan helyekre benézni, ahová rúdlámpával nehezebb lenne, de a fejeddel odaférsz.
    Hátránya, hogy könnyű célponttá válik a fejed, de tételezzük fel, hogy nem háborúról és sniperekről van szó. Hátránya, hogy a bogarak a fejed felé fognak repülni, valamint oda kell nyúlnod a fejedhez ha fokozatot szeretnél váltani. Alapvetően mégis ezt gondolnám a legfontosabbnak. Nem kell, hogy drága legyen, csak legyen.
    Elemesből érdemes megnézni: Nitecore HA23 (leginkább városban lehet jó), Ledlenser MH3 (univerzálisabb, de "zoom"-os lámpa, ezt érdemes tudni róla), Fenix HM23 ezt sajnos nem ismerem, de tervezem beszerezni.
    Alternatíva lehet a 3 darab AAA elemmel / akkuval üzemelő fejlámpa. Ebből amim van és nem rossz az a Black Diamond ReVolt 350, nehezen beszerezhető itthon. Sajnos a Nitecore UT27 szériahibás, pedig az egy igazán jó fejlámpa lenne. Esetleg megfontolandó lehet a Petzl Actik CORE is, de ezt sem ismerem sajnos személyesen.
    Innen már az akkus verziók jönnek, ebből jelenleg a legjobb a piacon szerintem a Nitecore HC65 V2. Van sok jó alternatíva is, mint pl. a Fenix HM61R Amber.
    Rúdlámpa:
    Meglepő módon ebből ami elemmel megy egyre kevesebb van. Nem is ragoznám túl a dolgot, ha csak egy lehetne otthon én a Fenix E20 v2-t venném meg. Ha olcsóbban kell a kistesója egy elemmel, pici helyen elfér és E12 v2 a neve. Drágábban van akkus és elemes verziójú modelljük is LD22 v2 néven. Az ára miatt ezt annyira nem ajánlom. Az Olightnak is van 2x AA elemes lámpája i5T Plus néven, biztosan jó lámpa, bár ennél csak kettő fokozat van, cserébe egyszerű, mint egy faék. Az egye AA elemes verziója az i5T EOS egyébként az én EDC lámpám, ez gondolom sok mindent elmond.
    Akkus lámpából nehezebb választani, mert annyi van mint égen a csillag. A nagyobb márkáknál maradnék a megbízhatóságuk és a hosszú garanciális idejük miatt: Nitecore, Olight, Fenix... Ha csak egy lehetne akkor szeritem én a Nitecore MH12S-t tartanám meg. Vagy az Olight M2R Pro warrior-t, aminek már csak az utódja kapható Warrior 3 néven. Ezek megállják a helyüket indoor és outdoor is, illetve ha kell 200 méteren is látható fényt adnak, amihez képest a méretük meglepően kicsi.
    Lámpás:
    Nekem ők a kis kedvenceim, a gyengéim. Igazából vészvilágításnak tökéletesek, erről az amcsik biztosan sokat tudnának mesélni, náluk egy picit magasabb a lámpások kultúrája, mint nálunk. Mire is jó: relatív alacsony fényárammal, de szinte körben sugároz, ezért egy helységet könnyedén bevilágít már pár száz lumen fényárammal is. Általában nagy akkuval vannak szerelve, vagy több akku fér el bennük, ezért az üzemidő is lehet egészen magas, valamint bárhol lehet használni ha szükséges nagyobb teret bevilágítani. Pincében, lakásban, szabadtéren... Ezekről írtam már, ezen kívül amik vannak de még nem írtam róluk és jók: Fenix CL23, ez AA elemekkel megy (akár 1 darabbal is!), a CL26R is jó lámpás, ez egy 18650 akkuval üzemel, A Goal Zero Lighthouse micro a távolkeleten nagyon kedvelt típus, nem is rossz, de a beépített akku miatt részemről nem ajánlott típus prepper célra, pedig ez powerbank funkcióval is rendelkezik. A Sofirn BLF LT1 nagy, nehéz (mert fém), cserébe a 4 18650 akkuval csodás az üzemideje és iszonyat fénye van, lakásba ez az igazán nagy ász hosszabb áramszünet esetére. Sajna nem ismerem a Nitecore LR60-at, de én annak is adnék egy esélyt a 2 darab 21700 akkus üzemmel egészen jó üzemidőket nyújthat és van benne powerbank funkció is.

Nos ezek után az a kérdés, hogy benned milyen kérdések merültek fel.
    elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!

MPF támogató P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 474
    Given: 866

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló WestBam Hozzászólás megtekintése
    (...)
    Köszönöm a profi választ!

Lámpásnak akkor talán a Sofirn BLF LT1-et választanám, ha lakásban az a legjobb áramszünet esetére. Szállítással együtt 39 ezer az Amazonon. Aliról még sosem rendeltem semmit, itt maga a Sofirn értékesíti és az Amazon szállítja, szóval gondolom megbízható.

És milyen lehet a Sofirn fénye? Például az Olight Olantern lámpásnál írtad hogy szúrós fénye van, magas fokozaton szinte kellemetlen belenézni. Olyat a macska miatt sem szeretnék.

A másik amin gondolkodom, hogy a Sofirn lenne jobb választás vagy a Ledlenser ML6? A Ledlensert te is tesztelted, és egyedül annak adtál "ajánlott" címkét a lámpások közül. Ráadásul az itthon is kapható.

Rúdlámpa Fenix E20 v2.

Fejlámpából valószínűleg a Nitecore HC65 v2 modellt választanám. Láttam a blogon hogy az elődjét tesztelted és ajánlottad, ill. a tavaly karácsonyi ajándék ötletek között a v2 modellt is említed és szintén ajánlod.

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 137
    Given: 1

1 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Köszönöm a profi választ!

Lámpásnak akkor talán a Sofirn BLF LT1-et választanám, ha lakásban az a legjobb áramszünet esetére. Szállítással együtt 39 ezer az Amazonon. Aliról még sosem rendeltem semmit, itt maga a Sofirn értékesíti és az Amazon szállítja, szóval gondolom megbízható.

És milyen lehet a Sofirn fénye? Például az Olight Olantern lámpásnál írtad hogy szúrós fénye van, magas fokozaton szinte kellemetlen belenézni. Olyat a macska miatt sem szeretnék.

A másik amin gondolkodom, hogy a Sofirn lenne jobb választás vagy a Ledlenser ML6? A Ledlensert te is tesztelted, és egyedül annak adtál "ajánlott" címkét a lámpások közül. Ráadásul az itthon is kapható.

Rúdlámpa Fenix E20 v2.

Fejlámpából valószínűleg a Nitecore HC65 v2 modellt választanám. Láttam a blogon hogy az elődjét tesztelted és ajánlottad, ill. a tavaly karácsonyi ajándék ötletek között a v2 modellt is említed és szintén ajánlod.
    Leírom, nekem mik vannak:

Manker E03 fejlámpa/pipalámpa(ezt viszem a legtöbbet magammal)
    petzl tikka xp fejlámpa
    (obi-s) Led lenser E320 és E280 kézilámpa
    led lenser evo25 kislámpa

Ezekkel úgy tapasztalom, minden területet le tudok fedni, amire -nekem- lámpa kell.
    Az áruk miatt meg nem rántom magamra a bojlert...
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

MPF támogató P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 474
    Given: 866

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló varég Hozzászólás megtekintése
    Leírom, nekem mik vannak:

Manker E03 fejlámpa/pipalámpa(ezt viszem a legtöbbet magammal)
    petzl tikka xp fejlámpa
    (obi-s) Led lenser E320 és E280 kézilámpa
    led lenser evo25 kislámpa

Ezekkel úgy tapasztalom, minden területet le tudok fedni, amire -nekem- lámpa kell.
    Az áruk miatt meg nem rántom magamra a bojlert...
    Köszi! Ezt is mindet megnézem.

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 137
    Given: 1

2 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Köszi! Ezt is mindet megnézem.
    A személyes tapasztalásom a lámpákkal a következő:

Csak távolsági keresőlámpa esetén van értelme a magas fényáramnak, fejlámpa esetén bőven elég egy kisebb teljesítményű, ami viszont hosszabb üzemidővel bír.
    Miért?
    Éjjel alkalmazkodik a szem a sötéthez, emiatt tényleg jobban fogsz látni nagy fényerőnél, de amint ez csökken, a szem nem tud elég gyorsan átállni a kisebb fényre, ami pl. erdei túra esetén probléma lehet, mert a közelebbi, nem elég kontrasztos tereptárgyakat nehezebben észlelem.

Éjjel pl. táborban bőven elég a Manker holdfény, vagy 1-es alacsony erejű fénye nekem.

De ez lehet, hogy csak az én látószerveimmel van így...
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up

4 Not allowed!
    Cyansky K3 "taktiai" elemlámpa teszt olvasható a blogon.

Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up

4 Not allowed!
    Új cikk a Fenix HM61R Amber fejlámpáról már olvasható!

Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up

2 Not allowed!
    Újabb fejlámpa teszt a blogon: Nitecore HC65 v2.
    Ha csak egy fejlámpám lehetne, akkor valószínűleg ez lenne az. De szerencsére nincs így, lehet bármennyi

Senior Member Fekete-Báró's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2020
    Thumbs Up
    Received: 79
    Given: 68

1 Not allowed!
    WestBam, köszönet a múltkori tanácsokért! Megnéztem a blogodat, és annak alapján beszereztem néhány új lámpát a meglévők mellé.
    A következőképpen néz ki nálam a készlet: ha beüt a „blackout”, minden velem élő családtagnak tudok fejlámpát adni:
    - Fenix HL16 – kifejezetten gyerekek számára tervezett fejlámpa, egy db AA elemmel üzemel, fehér és piros fényt is tud produkálni, 3 üzemmód: 4-30-70 Lumen
    - Fenix HP16R – ez egy komolyabb darab, a fő LED mellett egy kiegészítő fehér és egy kiegészítő piros LED is található, max. fényereje 1250 Lumen, 400 Lument a leírás szerint 8 óráig tud biztosítani, az akku USB-csatlakozóról tölthető (USB-C), de nagy előnye, hogy 4 db alkáli AA elemmel is működhet, jár hozzá egy praktikus kis tároló zacskó
    - Olight Perun 2 (erről már volt ismertető)
    - Petzl Tactikka Hybrid – Petzl Core akkuval vagy 3 db AAA elemmel működik, üzemmódok: 6-100-300 Lumen, emellett vörös fény
    - Ledlenser H5R Core – erről korábban írtam. Kevesebbet tud, mint pl. a Fenix vagy az Olight, de igen kényelmes, nekem tetszik a folyamatosan állítható fényerő; jelenleg a munkahelyemen tartom
    - Warta fejlámpa: egyszerű, olcsó darab, de beltérre jó, 3 db AAA kell hozzá, egyféle fehér és piros fényt tud adni

Lámpások:
    - Fenix CL30R kempinglámpa – a töltése mikro-USB kábellel történik, 5 üzemmód: 10-50-100-350-650 Lumen
    - Entac kempinglámpa – korábban írtam róla, hálózatról tölthető, vagy 3 db AA elemmel működik, egyfajta teljesítményre képes
    - Olight Olantern Mini – mágneses csatlakozóval, USB-ről tölthető, fehér és piros fényt tud adni
    - Olight Obulb – ebből 2 db van, egyet a gyereknek adtam, egyet a vészhelyzeti dobozba tettem

Kisebb rúdlámpák:
    - AceBeam M10 – 1 db AA elem kell hozzá, üzemmódok:3-50-224 Lumen
    - Fenix E18R – USB-ről, mágneses csatlakozóval tölthető, 5 teljesítménymód: 5-30-150-750 Lumen (ez utóbbi csak 90 másodpercig), a lámpatest vége mágneses
    - Fox kurblis lámpa

Kis EDC lámpák:
    - Olight I1R – két üzemmód: 5-130 Lumen, USB-ről tölthető, a fej elcsavarásával kapcsolható be
    - Nitecore Tube (erről korábban már volt szó)

Erős fényű keresőlámpa:
    - Olight Warrior X3 – mágneses csatlakozóval, USB-ről tölthető, két üzemmód: 300 Lumen és 2500 Lumen (amely kb. 2 perc után 1000 Lumenre csökken

Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up

4 Not allowed!
    Új cikkek a blogon:
    TrustFire MC3 - egy relatív olcsó, magas fényárammal rendelkező, egészen korrekt elemlámpa a belépő kategóriában.
    XTAR WK18 PACER - Ez az elemlámpa konkrétan első akkus elemlámpának is ajánlható, mindent tud amit tudnia kell egy "jobb" elemlámpának, van holdfény mód, van időzített visszalépés, jó a fénye is. Konkrétan a Convoy S2+ helyett ha van eladó példány akkor én inkább ezt ajánlanám mindenkinek.

A topic keresõszavai: