A kínaiak most jót röhögnek rajtunk...:)
Printable View
A kínaiak most jót röhögnek rajtunk...:)
A kínaiak vágási célra külön tartanak állatokat. Azzal sem értek egyet, de ismerem annyira a kínait, hogy tudom rizzsel szójaszószban még a vasszöget is benyomnák:) tiszteletben tartom a hagyományaikat. Szerintem ha házikedvenceik elfogyasztásáról kérdeznéd õket, egyetértenének velünk.
De beszéljünk már inkább a tanyasi életrõl..
...azért vannak jó példák...Csatolmány 3863Idézet:
.kutya ösztönösen ugatni kezd veszély vagy ingerültség miatt ezzel felfedve kilétedet.
szerintem sokan a filmekben látott beidomított kutyákat tartják példának ami szót fogad és hûségesen ballag gazdája mellet...hát ezek filmes illuziok lássuk be.
Tudsz 1 (azaz egy) olyan embert is a földön mutatni, aki "tenyleg felkeszült"??
De vegyük csak ezt a forumot, itt nem irta le meg senki, vagy nem vallotta magarol, hogy "Felkeszültem, de tenyleg !!"
Addig viszont akkor mindannyian "balfasz"-k vagyunk! :cool:
Tehat jogosultak vagyunk megenni kutyainkat.
:duhos:
Kérdezem a kedvesem.
- Mielõtt éhenhalnál megennéd a Golyót (Bullmastiffe)?
- Nem, inkább éhen halnék.
- De akkor Õ is éhen halna valószinüleg. mondtam.
- Akkor õ megenne utána engem. Az állatok megeszik az embert ha nagyon éhesek.
Idézem, de nem szó szerint.
Fekete István: Tüskevár. (túlélõkönyv Magyar, kötelezõ a peppereknek! meg a A rab ember fiai)
Nádas, csónak, fiatal srác Bütyök, öreg paraszt tanító, nevelõ Matula bá'
Nádasból ki szárcsák (valami madárféle)
Bütyök: Matulabácsi! Ennivalóak!
Matulabá': Van aki megeszi õket.
Bütyök: Nem úgy értetettem Matulabácsi.
Matulabá: Fene aki tudja, ámbátor tepsiben másképp mutat.
A paraszti logika ész, túlélõösztön ami a józan középutat diktálja. Szerintem az a normális. Sajnálja, megüti a guta, ha pocsékba megy az élet, de gondolkodás lelkiismeret furdalás nélkül öl, és eszik. Kutyát nem, mert nem szokás, de nála a kutya nem családtag.
Az hogy a kutya családtag (mint nálunk :D ) nem normális.
A könyveket tessék elolvasni!!!
Na akkor a sok kutya recept után térjünk vissza a vidéki élet örömeihez :)
Beindult a gesztenye szezon ,nem gyõzöm szedni , már 100 kiló fölött járok . Sokat kell menni érte az erdõben de megéri az osztrákok EU-val fizetnek érte :) Meg hát mi is szeretjük a sült gesztenyét forralt borral ...A jó levegõn napi 2 óra erdei séta meg még egészséges is .
Csatolmány 3980
Pár új lakó , a birtokon , lassan River Cottage-ben érzem magam :) Van már tó pisztrángokkal , friss tojás minden nap , birkák ,kecskék ... valami hasonló farmot képzeltem el pár éve és ha minden jól meg sikerül megvalósítanom amit elterveztem . Ha prepper szemmel nézem akkor SHTF esetén ezzel a kis farmmal egy jó darabig fenn tudom magunkat majd tartani , és még csere alap lehet az élelmiszer is .
Csatolmány 3981
Szép már az állomány:) És hogy mindezt hobbiként tudod fenntartani..hát le a kalappal:tapsol:
ui: a tavadat fotóztad már? nem dereng..de kíváncsi lennék rá..
Köszi , íme a tó : Csatolmány 3990 , pisztráng , csuka , ponty , keszegfélék ,kárász az állomány . Havonta kell halászlevet fõznöm annyi hal van benn , de ezt az ismerõseim közül persze senki sem bánja :)
Csatolmány 3994
A kutyák is nagyon élvezik
Csatolmány 3991
Csatolmány 3992
Csatolmány 3993
"Hogy bírsz ennyi kecskével?? "
Hehe , úgy ,hogy kötöttem egy számomra is elõnyös üzletet , a kecskék nem az enyémek , egy ismerõsöm panaszkodott ,hogy a kecskéi kinõtték a birtokát ezért "éheznek" szegénykék meg szökdösnek én meg mindjárt felajánlottam a területemet mert nekem már a fûnyírás volt kissé terhes , én kapok kecsketejet , sajtot , kisgidát a kecskésember meg örül mert a kecskéi jó helyen vannak innen nem szöknek meg stb... Jövõ tavasszal viszont saját állományt szeretnék , alpesi kecskékbõl . Több osztrák ismerõsöm is jelezte ,hogy kecsketejre minden mennyiségben vevõk lennének a gyerekeik részére , ez most itt felénk nagyon kezd divatba jönni .
Miért pont alpesi kecske? Van valami elõnye?
Nekem a szarvatlan fajta tetszik, kevésbé veszélyes :).
A héten megöltem életem elsõ haszonállatát. Két hónapja már vágásérettek a nyulaim, de nem tudtam magam rászánni. A bontással már nincs gondom. Az valahogy adja magát, hogy mit, hol, hogyan. Egészen sokkoló 'élmény' volt egy érzõ élõlény nyakát elvágni és elvenni az életét.:( Szerencsétlen nyuszi vagy két percig vérzett ki és közben folyamatosan remegett. A végén még felnézett rám és valami olyasmi volt a szemében, hogy "Ezt Te tetted, aki naponta simogatott engem és étellel látott el??" A szívem szakadt meg érte, na. De ahogy apám kérdezte ilyenkor mindig "Vegetáriánus akarsz lenni, vagy finomakat enni?". Ez adott erõt. A végén ittunk a párommal egy pálinkát a lelki üdvéért.
UI: Ki lehet nevetni, de túlléptem önmagam határain és megtettem, ami meg kellett. Azért manapság nem sokan mondhatják azt el magukról, hogy állatot öltek, hogy étel kerüljön az asztalra. Az ebédnél már éreztem, hogy büszkeségtõl dagad a mellkasom:)
Szerintem nem nevet ki senki.
Régen papámmal a nyulakat felemeltük két hátsó lábuknál fogva és tarkón csaptuk egy vastagabb bottal.
Talán kevésbé viseli meg így az ember lelkét, mert gyorsabb. Az elsõ pár "eset" után már egyre könnyebb.
Ennek már vagy 15 éve, szerintem nekem is nehezen menne most újra megtenni.
..ha lenne " nem teszik gomb"..megnyomnám....
Szerintem nem nevet senki rajtad. Ezen többnyire túlestünk életünk folyamán. Én a páleszt elõtte kortyintom. ;)
Ifiknek tanítom, nyúl nem az ember legjobb barátja, hanem tápláléka.
Oszt én tenyéréllel lecsapom a hátsó lábainál felemelt nyulat (azonnal kimúl), õk meg felbontják és elkészítik a kaját belõle. Csatolmány 4057
Ahogy raktaros is írta le kell ütni elõször is a nyulat a tarkójánál, ettõl elkábul (ha jó helyen találod el) és nem fog moccanni sem. Kicsit még mozogni fognak az izmai olyan remegésszerûen.
Nálunk egy 1/2 vagy 3/4-es kör zártszelvény(vascsõ) szolgál kábítóeszköznek. Jobb a húzása, nagyobb a súlya is, így kisebb eséllyel kell megismételni az ütést.
Amúgy anyám szokott nyulat vágni, én csak láttam a technikát. A lényeg, hogy a nyakát nem kell elvágni , mert eltörik/elmozdul a nyakcsigolyája az ütéstõl. A nyak a bunda lehúzásának végén kerül átvágásra
(mi nem használjuk fel a nyúlfejet ennivaló gyanánt, de már hallottam rokonoméknál még azt is belerakták a paprikásba).
Egy tipp: én a nyúlbundát, fejet, lábakat mindig elásom a földbe, így temetem el õket. Mondjuk a nyúlbunda is értékes lehet mint ruházat alapanyag, egyenlõre mi nem hasznosítjuk.
Kamionos:
Még réges régen mamám tyúkot vágott 2db-ot. Az egyiknek én vágtam el a nyakát, voltam kb 10 éves, hogy szokjam, talán egyszer jól jön, utána figyeltem, hogy bontja szét(és nem azért mert egy szadista állatkinzó vagyok).
Azóta volt még pár db.
De kérdem én, ha a boltban veszed úgy nem sajnálod, mert hát az is aranyos volt egyszer.
Ha a természetben csapdával fogysz nyulat, fácánt? Az õz is aranyos mégis lelövik.
A disznóölés is kemény játék ennyibõl, de ezért tartja az ember, hogy megegye.
Meg lehet szokni. Vidéki élethez ez pl. hozzátartozik.
Átestél a tûzkeresztségen. Üdv a klubban.
A kétszemélyes falu..jókis képek vannak..
kedvencem, mikor a bácsi baltával vág ivóléket a lovának
http://www.keptelenseg.hu/keptelense...ett-falu-93319
Tv az volt. Lehet csak dísznek.
Doom 'nem tetszik'-je szerintem a picsogásomnak szólt:) Tudom, manapság nem divat gyengének látszani. Soha. Én inkább kimondom, hogy gyenge vagyok idõnként és megpróbálok túllépni rajta, mint hogy folyton erõsnek látszódjak és a kritikus pillanatokban esetleg feladjam, összeomoljak.
Meg aztán szerettem volna azoknak üzenni a hsz-emmel, akik kitalálják Pesten, hogy majd vidékre költöznek és állatot tartanak, aztán halleluja, minden jó onnantól, hogy az állat nem mászik magától a fazékba!! Bár ezt én is sejtettem, de gondoltam majd szõnyeg alá söpröm a problémát, mint az szokás mostanában úgy általában.:) De itt vidéken minden kézzel fogható valóság és nem lehet megkerülni.
LSVF: ez a magyarázat arra is, hogy miért nem sajnálja az ember a boltban vett csirkét. Az nem élõ és az ember nem is gondol rá, hogy az volt valamikor. Az egy "termék", mint egy cipõ. Nincs közvetlen élõ kapcsolat vele.
Köszönöm a jó tanácsokat is mindenkinek. Még emlékeztem rá, hogy apám mindig kéztõvel vágta tarkón. Én biztosra akartam menni, úgyhogy furkós botot használtam. Elõször azt hittem, hogy megdöglött, akkorát vágtam szegény tarkójára "biztos, ami biztos" alapon.
Idézet:
Doom 'nem tetszik'-je szerintem a picsogásomnak szólt
a kivégzés módja nem tettszett...vidéken nõttem fel ,volt minden állatunk...nekem azt tanították ,akkor jó ha elkezd vérezni az orra...és igaz volt...nem rángatózott,szinte azonnal lehetett feldolgozni....egyszer régen láttam egy liba vágást...úgy csinálták mint a csirkét szokták...hát jó nagy szaladgálás lett a vége..a fal,a garázsajtó,az emberek minden tiszta vér lett,vagy tíz percig menekült a liba....enni kell...ölni is kell...de szépen....
Még annyit hozzátudok tenni, hogy a pulykát is elõször fejbe kell ütni jó erõsen (egyébként jó erõben vannak, csapkodnak szárnyaikkal rendesen és kapálódzanak), utána jöhet a nyak bevágása és a vérkifolyatás.
Volt nálunk is leginkább kacsa amelyik még levágott fejjel is sétálgatott néhány métert.
Szerintem itt senki nem fog nevetni rajtad. Aki maga is szokott állatot vágni, mind ismeri az érzést.
Én szerencsére sokat voltam vágóhídon gyerekkoromban és sokszor láttam boldogult nagyanyámat is csirkét vágni.
Tehát láttam annyi vért, és halált hogy felfogjam, ez a dolgok rendje és manapság már nem is nagyobb gond elvágnom valaminek a nyakát mint egy karika kolbászt szelni.. Hidd el az ételnek is más íze és nagyobb becsülete van számodra ha magadnak kell ölni érte. Csak így tovább. Meg fogod szokni az ölést.
Egyébként vágás elõtt (a pálinka után) csapd tarkón a nyulat, vagy tekerd ki a nyakát! Jobb úgy lesz meglásd.
Igen elmés egér (patkány) irtó módszert fedeztem fel egy autószerelõ ismerõsömnél. Fagyállós kenyérrel mérgezi õket.
A nyulat még a mai nap is sajnálom, de természetesen levágom. Az elsõ saját kezûleg vágott nyulamat meg is sirattam, igaz ez még általános iskolában volt. Simán belejössz, a tenyéréllel tarkón csapod módszert tanuld meg, nem szenved az állat. A tizedik után már simán megy. Amúgy meg szerintem teljesen normális, ha a saját magad által felnevelt állatokat sajnálod levágni, csak a sokadik után már nem hagy mély nyomot... Ha baromfit is tartasz, ott is javaslom a tarkóncsapós módszert, mondjuk egy vaskosabb bottal, utána azonnal nyakelvágás. Shadow-al teljesen egyetértek abban, hogy a saját nevelésû haszonállat, vagy levadászott/kifogott, feldolgozott vad, hal sokkal értékesebb, mint a bolti vackok.
Doom, ölni szépen nem lehet, csak gyorsan...
Igen, ez így megy. Az öreg parasztembereket, mint nagypapám is volt, mikor megkérdeztem, hogy nem sajnálják-e az állatot levágáskor, mindig azt mondták: "fiam, a sajnálatból nem élünk meg". Ez idézõdött fel és idézõdik ma is, ha le kell vágnom egy állatot. Nem hétköznapi dolog az életemben ez, de néha elõfordul. Addig visel meg, amíg ki nem nyiffan, így értelemszerûen igyekszem gyorsan tenni a dolgomat, ha éppen nincs ott olyan, aki profi ebben. Mert ha van, inkább állom a sört... Jut eszembe, holnap megyek egy vásárba és veszek egy nagy kakast. Nem azért, hogy gyilkolhassak, hanem azért, hogy fõzhessünk végre egy igazi kakaspörköltet egy ünnepelendõ családi eseményhez. És sajna azt is tudom, hogy hazafelé útközben kell majd levágnom az út szélén az árokparton. (Már most nyugtalansággal tölt el, de meg fogom oldani.)
Nem csak a vidékihez, csak elkényelmesedtünk és hajlamosak vagyunk a dolog könnyebb végét megfogni, nem szorulunk rá, aztán ebbõl következik, hogy a városi kékharisnyák egy kalap alá veszik a haszonállatot meg az embert és azt mondják "meghal". Az állat elpusztul, az ember meghal és nem véletlenül van a nyelvünkben külön szó az állatok meghalására.
Egyébként a haszonállatok leölése pontosan ugyanúgy a természet rendje, ahogy az oroszlán megöli a gazellát, csak köszönhetõen a kiemelkedõ agyi tevékenységünknek, mi emberek ezt szervezetten és hatékonyan csináljuk. Sõt, mi elõre gondolkodunk és nem akkor vadászunk, amikor éhesek leszünk, hanem elõre felneveljük az állatot otthon meg elvetjük neki elõre a takarmányt.
Ez nem erkölcsi kérdés, a paraszt sem azért öl, mert szeret szenvedést okozni, hanem az állat pusztulása nélkül nincs hús.
Régi trükk, új formában:)
http://www.keptelenseg.hu/allati/egy...munkagep-93496
Gyerek koromban olyat lattam, hogy mikor elmentünk venni nyulat egy bacsikahoz, kivalasztottuk a ketrecen keresztül.
A bacsika kerdezte, hogy elve, vagy holtan szeretnenk elvinni öket. Apam mondta, hogy holtan, mert rögtön fel fogjuk dolgozni.
Azt gondoltam, hogy majd lesz nagy csetepate.
Annyi törtent, hogy a bacsika sorba szedte ki a ketrecböl a nyuszikat es nekem mar ugy adta a kezembe, hogy döglött volt.
Annyira pislogtam, hogy a 3. -nal neztem meg hogy mi is törtenik.
Egyik kezzek a tarkoja mögött fogta meg a nyuszit, a masikkal, meg a hatso comb felett a "csipönel".
Mikor kiemelte akkor kicsit huzott szetfele a nyulon. Annyira egybevolt a mozgas, hogy varazslatnak tünt akkor.
Apam nevetett, mert ö mar ismerte ezt es engem allitott oda, hogy adogassam tovabb neki a kiadott nyulakat.
En meg be voltam sz@rva, hogy rugnak majd rajtam jo nagyot, meg elejtem öket...
Szoval a lenyeg az egy hatarozott huzas amitöl a nyaki gerinc elpattan.
Nulla szenvedes a nyulnak, nulla szenvedes a gazdanak...
Ejj...de jó lenne ezt a gerinces módszert élõben látni. Mert azért kísérletezgetni nem szeretnék. Amúgy nem gond, hogy nincs kivéreztetve?
Amúgy volt egy gondom, amiben biztosan tudtok segíteni. Miután leütöm a nyulat, akkor egy kézzel fogom és a másikkal nem tudom elvágni a nyakát, mert ahhoz túlságosan himbálódzik. Ha meg berakom kábultan a hurkokba, addigra magához tér. Kétszer meg nem szeretném leütni. Meg egyébként is a zsinór le is szakadhat. Szóval ezt nem sikerült összeraknom fejben még, hogy mi a helyes eljárás. Persze, ha van, aki megfogja, akkor oké, de én ezt egyedül csinálom.
Ha valaki tud ebben tanácsot adni, akkor megköszönöm!
Akkorát kell ütni illetve húzni a nyúl nyakán, hogy a gerincvelõ elszakadjon azonnal kimúl.
Ha nem így lenne akkor ott valami hiba történt a kivitelezésben.
Nem kell külön a nyakát elvágni, hanem a 2 hátsó lábánál fogva 2 szegre zsineggel felkötni és az ismert zsigerelési/nyúzási sorrendben haladni, majd a bundával együtt levágni a fejet a nyakról.
Ennyi volna.