Nem mennék bele mélyebben, egy versenyzõ és egy átlagos bringás köszönõ viszonyban sincs egymással.
Ami neki egyszerû 25-30km/h tekerés az annyi, mintha egy átlag ember a tüdejét kiköpve tekerne az életéért mert medve kergeti.
Bármivel, még egyszer írom: bármivel le lehet jönni egy hegyrõl gyorsan. Fiatal koromban még elsõ lengéscsillapítója maximum a szponzorált versenyzõknek volt, mi merev vázas bicajjal jöttünk le 50-60km/h sebességgel vízmosásban (sziklás-köves-zúzalékos) a hegyoldalban. Túléltük mindannyian többször is, de azért visszagondolva nem biztos, hogy ismét megcsinálnám.
Egy versenyzõ máshogy használja a bicajt, jobban érzi hol van a határ, mivel napi szinten azt gyakorolja, neki nem gond a határon haladni vele, de aki sima pl. montihoz szokott bedönti aztán csúszik fekve. A széles guminak van pár elõnye, de sok hátránya is. Itt Magyarországon szerintem teljesen felesleges.
10kg latti fatbike nem tudom mennyibe kerül, de ilyen gumiméret mellett biztosan valami karbon felni esetleg alu, de inkább karbon vázzal már ott vagy, hogy egy autó ára, sima montiban is már könnyû a 10kg környéke, ha nem merev vázas, márpedig az ma már elég ritka.
A kanyarodási ellenállás nem abból adódik, hogy széles a gumi vagy keskeny, hanem abból, hogy nagy a centripetális erõ amit a gumi képez, mivel a felni és a gumi tömege összeadódik. Most meglestem, mert nem vagyok képben vele, egy szélesnek számító (itthon gyakorlatilag erõs hobbira mindenben elég) 2,1-es 29er méretû normális gumi árának és tömegének is kb. duplája egy fatbike 26-os gumija. Felni is gondolom szélesebb, szóval abban is több az anyag, nekem sehogy nem jön ki a matek arra, hogy ugyan az a komfort legyen.
Mászásban tuti, hogy jobb a normál guminál, ott sokat számít a kapaszkodó felület mérete, triálban a tömegen kívül az is nagy segítség, azért is van a gumi minden triál bringán leengedve, hogy a "lapos" gumi nagyobb felülettel tudjon kapaszkodni akár kisebb egyenetlenségekben is megakadjon.
Nem lebeszélni akarlak, mert biztos vigyorogna az ember egy ilyenen, de gyakorlatban hidd el, hogy ennek nincs itthon létjogosultsága. Egy kategóriával drágább és minõségibb monti vagy trekking tuti jobb döntés mint ez drágán, csak. Boltba elmenni 2-3-5 km-t mindegy mivel mész, arra biztosan nem vennéd észre a különbséget, de arra meg ez luxus, arra egy decathlonos belépõ szint is elegendõ kell, hogy legyen.