Idézet Eredeti hozzászóló sukran4fish Hozzászólás megtekintése
Azt ugye tudod, hogy Ezékiel 30,32 mirõl szól? Egyiptomról. A Zsoltárok könyve 137 pedig mirõl is szól? Babilonról. Nincs szó benne gójokról, itt láthatod is a héber eredetit: https://biblehub.com/text/psalms/137-9.htm

Arról nem is beszélve, hogy az Ószövetség és az Újszövetség is sugalmazott könyv, tehát a zsidó-keresztény kultúrkör szerint a próféták szavai azok, amik sugalmazottak, de ettõl még egy zsoltárban (történetben, versben) szereplõ sor nem lesz isteni igazság, útmutatás, vagy ilyesmi. Szerintem márpedig általánosítasz...
Miért, az egyiptomiak és a babiloniak nem "gójok"? És a többi nép, akiket a zsdók keresztül-kasul irtanak az Ószövetség lapjain, õk nem "gójok"? Nem igazán értem a problémát. Szívesen behivatkozom az említett 434 helyet, de ha olvasgattad az Ószövetséget, akkor tudod, hogy más nem is nagyon történik benne, mint a "gój" népekkel való kegyetlenkedések, illetve azok lemészárlása. De mondom még egyszer: nem értem, hogy mire akartál kilyukadni Egyiptommal és Babilonnal, hiszen ott is "gójok" éltek.

Azt sem értem, hogy a "sugalmazottság" kérdése hogy jön ide. Mivel nem vagyok sem a judaizmus, sem a kereszténység híve, így természetesen nem tekintem "sugalmazottnak" a Biblia egyetlen mondatát sem. Emlékeim szerint csak annyit írtam, hogy engem undorít az, amit a zsdók mûvelnek az Ószövetségben az "istenükre" hivatkozva. Nem tudom, hogy ebben mi kivetnivalót találsz, de engedtessék meg, hogy ahogy más könyvet, úgy a Bibliát is értékeljem az alapján, amit olvastam belõle.

És igen, szeretek általánosítani. Általánosítani jó dolog. A pszichológiában is közismert tény, hogy naponta sokszor általánosítunk. Sorozatos általánosításaink nélkül pedig képtelenek lennénk emberként élni a mindennapi életünket.