Eredmény 1 to 10 of 106

Topic: Vízönellátás

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!

Vízönellátás

Érdekes téma, kezdetnek feldobnám a saját ötletemet:

Víz:
    Nekem a következõ a hosszútávú vízrezsi tervem.

Esõvíz ciszternába kerül:
    - idõnként uszodai klórtablettát kap esetleg
    - onnan többlépcsõs szûrés (természetesen pl direkt wc öblítésnél a szûrõk nem kerülnek bekötésre)
    - x mikronos szûrõ után jön az aktív szén.
    Utána elvileg akár még iható is.

Mivel folyamatosan felhasználnánk a ciszterna tartalmát (fürdés, mosás, stb) általában tiszta lenne benne a víz. Magyarországon havonta elég sok víz ráesik egy nagyobb tetõre. nálunk 2-3 köbméter azt hiszem. Annyi elég lehet így. (valahol vannak róla táblázatok, stb, az adatok valósak, tényleg rengeteg az esõvíz)

Persze a kút sem rossz. Nekünk egyenlõre nincs kutunk, a kombinált megoldás se lehet rossz.

Felhasználás:
    - pl van egy 200 literes kádunk.
    - lefürdök a párommal. (amennyiben extra koszosak lennénk, rövid zuhannyal öblítenénk magunkat, a víz, vagy közvetlen a wc öblítõs tartályba kerülne felszivattyúzva, vagy pedig a kertbe (öko tisztálkodószereknél)
    - a fürdõvízet átszivattyúzzuk a mosógépbe, lemosunk vele (japán módszer) akár több adagot. (mivel a mosógépbe meleg fürdõvíz kerül, kevesebb áramot használ melegítésre) (a rendszereket napelemekkel mûködtetném) (melegvíz: vízmelegítésre használhatnám akár a kályhám füstcsövét is, vagy a napot (solar rendszer)
    - a lemosott víz klórtablettával esetleg bekerülhet egy újabb tartályba, amivel wc-t öblítenénk.

Az igazi az volna, ha teljesen eco tisztálkodószereket tudnánk használni (növényi, stb) így az így keletkezõ tápanyagdús szürkevizünkkel öntözhetnénk. (érdekes pl az is, hogy a szivacstök (létezõ növény) szivacsa, kipróbáltuk, teljesen jó. Jövõre ültetünk is. Használat után komposztálható lenne. Keressetek rá. Úgy tudom a vad gesztenyének van valamiféle szappantartalma, mosáshoz, mosogatáshoz pl alkalmas lehet.

A szappannal az a bajom, hogy mégis kellenek hozzá vegyszerek.... A bolti bio tisztálkodószerekrõl meg még a gyártó sem tudja megmondani, hogy haszonnövényekre öntözve fogyaszthatóak-e a növények. Én nem bízom bennük. Szerintem nagyon érdekes probléma és én azóta is keresem a megoldást. A fõzött szappan számomra nem az.

Amennyiben wc helyett alomtálat használunk, nincs szükség öblítésre.
    A vízelet vízzel higítva kiváló tápoldat a konyhakerti növényeknek. (több hónapja, mióta tart az építkezés, a vízeletemet a kertbe öntöm ki, nagyon sok vízet spórolhattunk már vele)
    Last edited by törölt tag -gl; 08-20-2014 at 09:00 PM.