Oldala 2 of 11 ElsõElsõ 1234 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 11 to 20 of 106

Topic: Vízönellátás

Senior Member Nealden's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2014
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    Nemrég egy õrségi faluban sétálva találkoztam egy tanyára most odaköltözött fiatal sráccal. Õ nem fog vezetékes vizet köttetni, inkább a régi ásott kutat fogja használni. Azonban fél, hogy a mellette lévõ mezõgazdasági terület esztelen (értsd nem bio ) mûvelése miatt elszennyezõdik az a vízréteg, amibõl õ inni fog....hm..nehéz ügy.
    "Az egyszerûség a végsõ kifinomultság." - LD

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Nealden Hozzászólás megtekintése
    Nemrég egy õrségi faluban sétálva találkoztam egy tanyára most odaköltözött fiatal sráccal. Õ nem fog vezetékes vizet köttetni, inkább a régi ásott kutat fogja használni. Azonban fél, hogy a mellette lévõ mezõgazdasági terület esztelen (értsd nem bio ) mûvelése miatt elszennyezõdik az a vízréteg, amibõl õ inni fog....hm..nehéz ügy.
    Pár karton ásványvíz? Napi 2-5 liter elvileg elég.
    Az õrség jó hely. Nincsenek kerítések a legtöbb ház körül. Van ahol a tüzifa is az út mellett áll. Remélem az eltérõ kultúra még nem kezdett el ott is megjelenni. (mi lesz itt akkor )

Senior Member Nealden's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2014
    Thumbs Up
    Received: 0

0 Not allowed!
    Szerencsére még annyira nem . Sõt, pár évvel ezelõtt komoly probléma volt az elvándorlás. Fiatalok inkább úgy döntenek, hogy elhúznak vidékrõl a városokba. Külön szervezet van már rá, aki azt tûzte ki célul, hogy valamilyen módon ott tartsák a fiatalokat. Nem viccelek, pár éve találkoztam üresen lévõ pusztuló családi házakból álló UTCÁKKAL!. Talán mostanában fordul a tendencia....
    "Az egyszerûség a végsõ kifinomultság." - LD

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Nealden Hozzászólás megtekintése
    Szerencsére még annyira nem . Sõt, pár évvel ezelõtt komoly probléma volt az elvándorlás. Fiatalok inkább úgy döntenek, hogy elhúznak vidékrõl a városokba. Külön szervezet van már rá, aki azt tûzte ki célul, hogy valamilyen módon ott tartsák a fiatalokat. Nem viccelek, pár éve találkoztam üresen lévõ pusztuló családi házakból álló UTCÁKKAL!. Talán mostanában fordul a tendencia....
    Én korábban tervbe vettem, hogy odaköltözöm.
    Békés, csöndes vidék jó adottságokkal, rendkívül közel az osztrák határhoz. Nem értem miért néptelenedik el. Egy ideje tervben van nálam egy öko dombház építése, valószínûleg arra a vidékre fogom.
    Egyébként a dombház azért is jó, mert ha hagyom elgazosodni, és esetleg az ablakaira valami fóliát borítok, ráhányok valamennyi földet, szinte bunkerként funkcionálhat fél év alatt egy gazos kertben. Esetleg egy tanyán meg lehetne úgy építeni, hogy az eredeti tanyaházat meghagyom üresen.

fdfdfdffd.jpgkalifornia_dombhaz.jpgspontanfoto_4fa5a89a12251.jpgBuckaház1.jpgHippie-Style-Homes-3.jpg

De ez már egy másik téma....

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló glassbox Hozzászólás megtekintése
    Én korábban tervbe vettem, hogy odaköltözöm.
    Békés, csöndes vidék jó adottságokkal, rendkívül közel az osztrák határhoz. Nem értem miért néptelenedik el. Egy ideje tervben van nálam egy öko dombház építése, valószínûleg arra a vidékre fogom.
    Egyébként a dombház azért is jó, mert ha hagyom elgazosodni, és esetleg az ablakaira valami fóliát borítok, ráhányok valamennyi földet, szinte bunkerként funkcionálhat fél év alatt egy gazos kertben. Esetleg egy tanyán meg lehetne úgy építeni, hogy az eredeti tanyaházat meghagyom üresen.

fdfdfdffd.jpgkalifornia_dombhaz.jpgspontanfoto_4fa5a89a12251.jpgBuckaház1.jpgHippie-Style-Homes-3.jpg

De ez már egy másik téma....
    Ha valaki nem ismerné ezeket, hasznos információ lehet, hogy a legjobb természetes szigetelés a földréteg. 18 fokon tartja télen-nyáron a házat, így 2-5 fokot kell csak ráfûteni.

Hopp, ezt nem ide akartam. Szétoffolom a topicot.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 84

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Oakland Hozzászólás megtekintése
    Megoszlanak a vélemények még a kutatók között is az esõvízzel kapcsolatban.

A természetes csapadék tulajdonságai:

A csapadékvíz már a keletkezése pillanatában sem tiszta desztillált víz, ugyan is még légszennyezés nélkül is savas kémhatású, pH 5-6 között van. A felhõcsepp általában savasabb, mint a csapadék, mert hulltában alkalikus részecskéket fog be. A csapadékhullás kezdetén, és a kisebb mennyiségû esõ szintén savasabb, mint a késõbb esett, vagy nagyobb esõzés, melynek oka a gázok kimosása az esõzés elején.

Már az 1800-as évek közepén végzett csapadékkémiai vizsgálatok is kimutatták, hogy a csapadékban lévõ anyagok lehetnek hasznosak (pl. tápanyagok) de lehetnek károsak is (pl. savasodás, eutrofizáció). A Magyarországon végzett vizsgálatok alapján például Kazay Endre (1902) megállapította, hogy „A légköri nedvességek lecsapódása alkalmával a fenti alkatrészek oldott állapotban a földfelszínre kerülnek, s mivel nitrogént tartalmaznak, nagymértékben hozzájárulnak a föld trágyázásához,…egy-egy ún. „kövér esõ” annyi termékenyítõ nitrát- és ammonia-vegyületet hoz a földre, hogy érték tekintetében hektáronként 30-30 kg mûtrágyával felér.” A csapadék tehát jelentõs mennyiségû anyagot távolít el a légkörbõl és juttat vissza a talajba.

A csapadékban lévõ káros anyagok okozzák, az un. „savas esõket”, melyek több országban is okoztak már halpusztulást, súlyos erdõpusztulásokat, épületek korrózióját. A savas ülepedés mérséklése érdekében számos légszennyezésre vonatkozó korlátozást vezettek már be, melynek következtében jelentõsen csökkent a kén-dioxid kibocsájtás Európában, és Észak-Amerikában is, azonban Ázsiában fokozatos romlás figyelhetõ meg. A káros anyagok jelenléte még egy kis országon belül is jelentõs eltéréseket mutathat. Magyarországon például a nyugati határszélén a lehulló csapadék átlagos pH-ja mintegy 4,5, a keleti határszélig ez körülbelül 6,5-re nõ.

Vízben oldódó részecskék tehát mindig vannak a légkörben, melyeknek aránya eltér a levegõben megszokottól. A szén-dioxid például jobban oldódik a csapadékban, mint a nitrogén, és az esõben szinte mindig található por, korom, pernye, melyeknek mennyisége térben és idõben változó.

A földünkön lévõ összes édesvíz a természetes csapadékból származik. A csapadékvíz vegyileg sokkal tisztább, mint a legtöbb természetes víz, amit a vízelosztó hálózatok a lakosságnak biztosítanak. Azonban az esõvíz csak megfelelõ tárolás (semlegesítés) és szûrés után kerülhet felhasználásra. Belgiumban és Franciaországban például a legjobb minõségû ásványvizeket esõvízbõl állítják elõ.

A csapadék víz ásványi anyagokban szegény víznek számít, a boltban kapható ásványvizekhez képest jóval kevesebb ásványi sót tartalmaz. Tudományos körökben még ma is komoly vita folyik arról, hogy az élõ szervezet számára mi a legideálisabb folyadék beviteli forrás. Országh József professzor nyugalmazott egyetemi tanár szerint például, a vízben lévõ ásványi anyagoknak túl nagy jelentõséget tulajdonítanak a szakemberek. Kutatásai szerint a tápanyagok bevitele a szervezetbe fõleg a táplálkozástól függ. Az ásványi anyagokban szegény vizek fogyasztása pedig azért fontos, mert így egy sokkal jobb oldószert használunk ahhoz, hogy a hasznosítható anyagokat kinyerjük a táplálékunkból.

Dr. Karl Ludwig Resch professzor egy ásványvizek kutatásával foglalkozó német intézet ügyvezetõ igazgatója szerint azonban, az ásványi anyagokban szegény víz folyamatos fogyasztása arra készteti a vesét, hogy a szervezet saját ásványi anyag készleteit kezdje el használni, hogy ki tudja választani a folyadékot. Egyesek a „Vincent-elmélettel” értenek egyet, mely szerint az ásványi anyagokban gazdag víz túlterheli a vese mûködését, míg mások az ásványi anyagok beépülésének jótékony hatásairól beszélnek.

http://www.felsofokon.hu/ut-a-fennta...aros-az-esoviz

Na akkor kinek higgyen az ember...
    Visszasózó patron amit RO víztisztítás után használnak?
    Azért rugózom az esõvízen, mert a hegyen drága lenne egy kút .
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Törölt_fórumtag2
    Guest

0 Not allowed!
    Megoldás lehet.
    Viszont a vegeta is. Egy kínai zacskós leves zöldséges fûszer tasakja egy napra minden ásványi anyagot tartalmaz.

Plusz napi egy tyúk tojás és megvan a szükséges napi vitaminmennyiség is.
    Last edited by Törölt_fórumtag2; 08-22-2014 at 05:09 PM.

törölt tag -gl
    Guest

0 Not allowed!
    Nem találtam olcsó megoldást az esõvíz tárolására az a baj
    A legolcsóbb verzió a bestway medence lenne, dehát azért azt már mégsem.
    Viszont találtam valamit:
    Vannak ezek a párnák:

Ezek jók lennének, de ezek is drágák, viszont elvileg házilag is meg lehetne csinálni ugyanezt, ha fóliát akár vasalóval és sütõpapírral az élénél végighegesztek.
    Esetleg tófóliát.
    Elég nagy területet elfoglal a kertbõl, az tény.
    Vagy marad a bestway medence (3 köbméteres tároló 12 ezerért) + a takarófólia.
    Az ibc is jó megoldás lenne, de ott 15 ért kapok 1 köbmétert és a jóisten tudja milyen gyomirtó volt benne. Én nem hiszek el már semmit.

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Az esõvíz sok mindenre jó, mosdásra és mosásra legfõképpen kiváló, mert nem, vagy csak nagyon csekély mértékben tartalmaz keménységet okozó sókat (Ca, Mg szulfátok, kloridok és hidrokarbonátok). Hatékonyabb tehát a szappan. Ivásra én nem tartom célszerûnek éppen az említett sók hiánya miatt, hasonlít a desztillált vízre. (Húsleves fõzéséhez nagyon jó, de a babhoz nem!) Mindenesetre vannak a világon települések, ahol évszázadokon keresztül ciszternákban gyûjtött esõvizet ittak-jobb híján. Még ma is megfigyelhetõ ilyen település a szervezésével, tetõfelületeinek alakításával. Ilyen van pl. a szlovéniai Portorozs óvárosában, bár ma már nem az esõvizet isszák.
    A házi kutakkal nem igazán kell tartani a szennyezõktõl a legtöbb helyen. Ezért igen értékes Magyarország ivóvíz készlete és sok cselezgetés is történik idõnként a birtoklás jogának alakításával kapcsolatban.

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    [QUOTE
    Hogy mindenkinek tiszta legyen: a talajba (ciszternákba), fõleg karsztos közegbe visszakerült esõvíz már újra old ki ásványi sókat. Ezt a mûanyag tárolókban nem tudja megtenni.[/QUOTE]

Sõt a beton tározóban sem, mert egyrészt az kezeletlen felülettel átereszti a vizet, másrészt az esõvíz éppen a sók kioldása miatt rövid idõn belül megeszi a betont.