0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Tüzeléstechnika amivel sokat(20-40%) lehet spórolni.
Légszáraz fával való tüzelés (max. 16% nedvesség)
Tüzelõberendezés/kémény karbantartása (hõátadó felületek, füstcsövezet koromtalanítása, fals levegõszívás megszüntetése, kéménytakarítás/ellenõrzés).
Használjuk az alternatív tüzelõanyagokat vegyítve a fával (dióhéj, kukoricaszár, csutka, szalma, napraforgószár, ágdarálék).
Ne égessünk el kõolajszármazékokat (ezáltal kevesebb a koromlerakódás, környezetszennyezés), csak ha nincs más lehetõség.
Adjunk 10-20 % szekunder levegõt az égésnek, a többit 80-90% a primer bevezetésen keresztül kapja.
Amikor csak már parázslik a fa akkor a szekunder levegõt el kell zárni, mert a fagázok nagy része már elégett.
Egy kis pluszt(5-15%) hatékonyságban jelenthet egy hõdob beiktatása a füstcsõbe (csak kályhafélékhez használható).
Esetleg érdemes mérni a füstgázok hõmérsékletét és beállítani úgy, hogy a kémény tetejénél legyen kondenzációs hõmérséklet + 40-50 Celsius fok, mindezt kémény méterenkénti 17 fokos füstgázhõmérséklet csökkenésével belekalkulálva (legtöbbször kazánoknál alkalmazzák ezt a módszert).
Elülsõ begyújtás:
Tüzeléstechnika - begyújtás.jpg
(Egyébként saját vázlat, szabadon megosztható)
Plusz tipp:
A tüzifából érdemes a kályha környékére (kb. 50 cm-re a kályhától) vagy legalábbis melegebb helyre behordani amennyit lehet, mert így jobban szárad és elõmelegszik, ezzel is hatékonyabb/tisztább lesz az égés. Nem mellesleg, ha hóakadály stb... nehezíti a kijutást a tüzelõért akkor van benn tartalék és meleg egy ideig.