A panelban élõknek jó választás lehet a Sirio Boomerang 27 A antenna. Mert kicsi, 1/4 lambdás így akár az erkély korlátjára is felszerelhetõ. Szétszerelve kis helyet foglal el!
A fejlettebb Cb bázis állomást persze folyamatosan lehet felfejleszteni az alap kiviteltõl!
Érdemes egy lehetõ legmagasabb antenna árbocot kiépíteni, de egyeztetni kell a szomszédokkal.
Antennából ha van rá keret lehet profibbat is venni Pl.: Sirio Tornado 27 5/8 vagy a Sirio Gain-Master CB bázis antenna. Nekem a Tornado van, és nagyon elégedett vagyok vele!
Ha van rá anyagi keret, érdemes lehet új rádiót venni. De van aki a régiekre esküszik....
Újak közül pl: Albrecht AE 5890 EU, President Jackson II ASC, President Grant II ASC, stb...
Ha nagyobb távolságra akarunk beszélni, akkor mindenképpen be kell szerezni egy Cb erõsítõt is!
Ebbõl mindenképpen tranzisztorosat érdemes, mert ez is 12 voltról megy mint a mobil rádió.
Ahhoz hogy kétszeresére növeljük az áthidalható távolságot négyszeres teljesítmény kell. (Most nem számolva az ionoszféra terjedéssel) Pl.: ha 25 watt teljesítménnyel 50 Km. az elérhetõ távolság, akkor 100km.-hez már 100watt kell. 200km.-re pedig 400watt adóteljesítmény! Persze ez a legrosszabb forgatókönyv,: éjjel vagy nap aktivitási minimumban értendõ!
Az erõsítõk ára használtan 7000.-tól indul (150wattos), és tág határok között mozoghat. De pl. vehettem volna 25 ezerért 600wattosat is! De azt etetni is tudni kell. Mert egy ilyen 12 voltról megeszi lazán a 40-50 ampert is adásra kapcsolva! Nekem most egy Zetagi B300p van. Ez adásban 20 ampert kajál, és kb. 300 wattot tud SSB ben.
Ilyen erõsítõk a leg elterjedtebbek Magyarországon: http://www.zgitaly.it/inglese/area.asp?sez=17&id=85
Én egy lankás völgyben vagyok kelet Pesten, tehát nem egy jó pozícióban, és a talajtól 13 méterre van az antenna alja.
Innen nekem elérhetõ (este) simán Kecskemét 74 km.(minden nap) Tatabánya, Tóalmás, Esztergom. És persze Pest vonzáskörzete Pl.:Érd, Dunaharaszti, Biatorbágy, de itt már vissza kell venni az adó teljesítményt is.
Ennél távolabbiak eddig nem jöttek, de ez nem azt jelenti, hogy nem menne, csak nem találtam ellen állomást. Nappal pedig simán jön Spanyolország, Anglia, Usa, Kanada.....
Szerintem még a Túlélõvel tudnánk beszélni!
Ha profibb rendszerben gondolkodunk, akkor érdemes egy solar akkut beszerezni, mert az jobban bírja ciklikus használatot mint az indító akku. Abból is egy 230Ah. a legjobb. Nekem is errõl megy a cucc.
Töltésre pedig egy 60-100wattos napelem+ töltésvezérlõ. És kész is van az SHTF rádióállomás.
Ennek az ára így már összesen persze 200-250 ezer ft. De nem kell rögtön erre törekedni.
Ha valakinek segítség kell, rádió, erõsítõ, stb.. beszerzésben az írjon! Vagy ha valami nem világos, akkor is. A telepítésben, beállításban is tudok esetleg segíteni, de azt meg kell beszélni, mert elég elfoglalt vagyok.