0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Ez nem akarom/nemakarom kérdése, a fizika azt mondja hogy gáznemû anyagban csak longitudinális hullámok terjednek, a tények pedig makacs dolgok
(a tápvonalon viszont transzverzális hullámterjedés figyelhetõ meg)
Az idõ halad, és el kellene dönteni, hogy akarunk-e Magyar prepper vészhelyzeti rádió hálózatot létrehozni.
Hogy meg tudjuk e, illetve akarjuk e megugrani a következõ szervezõdési szintet, hogy nem csak interneten fórumozgatunk. Hogy lesz e egy igazi összetartó csapat, aki napi-heti szinten élõhangon is kommunikál, és ha kell számíthat a másikra. Vagy megmaradunk internetes "közösségnek", és vészhelyzet esetén mindenki egyénileg próbálja
túlélni a dolgot. Mert rádió kommunikáció nélkül bármennyire is összetartó a csapat, ne legyenek illúzióink egy közep súlyos SHTF esetén darabjaira hullik a szervezõdés. Ezzel legyünk tisztában!
Például CB frekvencián, Morpheusal simán, csont nélkül beszéltük több mint 60km. távolságból.
Aki szeretne csatlakozni hozzánk az itt jelentkezzen. Megpróbálok mindenkinek segíteni akinek kell a rádió beszerzésben, behangolásban, stb..
Jó lenne tudni hogy kikre lehet ebben számítani.
| Thumbs Up |
Idõvel én is beszerzek egyet.
Egyébként kérdeném, hogy az Alföldi síkságon megoldható-e egy jó antennával erõsítõ nélkül (azért hogy egy aksiról is elmenjen szakaszos üzemben akár hetekig is), az hogy 150 km-re rádiózzak el (reggelente ugyebár nagy esélyem van a légköri ionizáció miatt).
Teszem azt, hogy én most a déli Szerb határ mellett lakok és a Pesti síkságot akarom elérni vagy éppen téged, akkor milyen felszerelésre van szükségem?
Pénzfüggõ az egész és egy komplett rendszert építenék.
Tudom (sokszor olvastam), hogy a Stalker IX és a President Grant/Jackson rádiók jók a maguk kategóriájában. A President Jackson tetszik a sok kapcsoló miatt, sokkal kézen foghatóbb az irányítása és persze szeretem a manuális kapcsolókat.
Csak az a tiéd amit meg is tudsz védeni-> egyenlõre még a védelmem fejlesztem.
Egyébként, ha a szerbeknél nincs háború akkor én itt simán hallgathatom az FM frekvenciáikat(jelenleg is több van mint magyar) és van ki fordítson is plusz tanultam horvátot.
| Thumbs Up |
Én szívesen csatlakoznék a rádiós csapathoz, de teljesen zöld vagyok a témába, és erõsen korlátozottak az anyagi lehetõségeim is. Szerintetek mi az a legolcsóbb alap felszerelés, amivel el lehetne kezdeni? (Bp mellett lakok.)
Közeleg a tél!
| Thumbs Up |
- Stornophone 5000 típ. VHF sávos, 10 Wattos mobilrádió. ÁR: 1.500 Ft / db
- Stornophone 700 típ. VHF sávos, 10 Wattos mobilrádió. ÁR: 1.500 Ft / db
- Motorola HT800 típ. VHF sávos, 5 Wattos kézirádió. ÁR: 1.500 Ft / db
Tudom, hogy ezek nem cb-k, de egy ilyen hirdetést találtam. Mi a véleményetek, érdemes megvenni?
Közeleg a tél!
| Thumbs Up |
köszi.![]()
Közeleg a tél!
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Én benne lennék, csak egyrészt fogalmam nincs, hogy hogyan álljak neki (milyen vegyek indulásnak, mennyibe kerül, stb.), másrészt azt sem tudom, hogy hol lehet ilyent venni.
Szóval ha születik egy olyan hsz, vagy cikk, ami úgy kezdõdik, hogy nézd meg a tárcád, mennyi pénzed van a cb-re, akkor mehet. Egyébként süket vagyok a témában.
Viszont a szigetközben tudok egy helyet, ahol gond nélkül feltehetem az antennát 25 m magasra, és senki nem szól bele![]()
Elõször egy alap rendszert írok le:
Szóval a rádiók közül a legolcsóbb a Superstar Fm360 vagy 3600, 3900. Ezeket már 20 ezer alatt lehet venni.
Antennák közül jó lehet egy használt Penetrátor is. Ezt pár ezer forintért is lehet esetleg venni.
Új antennában is lehet gondolkozni. Ezek közül ez olcsó és elég használható:
http://www.dnd.hu/index.php?page=res...ntenna&lang=hu
vagy esetleg ez is szóba jöhet:
http://www.dnd.hu/index.php?page=res...ntenna&lang=hu
Ha a Szerb határon vagy, és nem akarsz a Szerbek felé rádiózni, akkor jó lehet egy irányított antenna!
Pl.: http://www.dnd.hu/index.php?page=res...ntenna&lang=hu
Ennek a cél irányba brutális 13dBi nyeresége van. Ezzel Pest simán jöhet erõsítõ nélkül is!
A tápegységnek megfelelhet egy autó akkumulátor is. Ezen kívül még kell antenna kábel, csatlakozók cca.: 5-6000 Ft, még. Tehát ezt össze lehet hozni 35-50 ezer forintból is.
Rádiókat és egyebeket itt lehet olcsón venni: http://forum.index.hu/Article/showAr...1&la=122756024
Az antennát minél magasabbra kell tenni a talajtól. Ezzel éjszaka 40-60Km. távolság is összejöhet. Nappal több száz, vagy több ezer kilométer is. De pár év múlva már a nap aktivitás nem lesz olyan nagy ekkor már nappal is kevesebb lesz a távolság. A napfolt cikklus 11. éves. Két éve volt a maximum.
Ha valami nem világos kérdezzél!
Utána leírom egy jobban kiépített rendszert is.