0
Jómagam is elkezdtem egy idõben a kenyérsütést...voltak sikeresebb projektek és a pizza tésztám is egész jól alakult, mikor kiderült, hogy a kislányom glutén érzékeny. Na egy más világ következett...teljesen az elejérõl kellett indulnom. Új idõszámítás. Ezeket a tapasztalataimat osztanám itt meg. Mi van, ha el kell felejtened a sikért? Mi van ha el kell felejtened azt a szót, hogy a tészta MEGKEL? Mert egy lisztérzékeny ember (ami ÖRÖK életére végig kíséri) bizony pont arra kis picike részecskére érzékeny, ami a megkelésért felel. A lányom egy jégkrém külsõ csokimázában elhelyezett gabona alapú kis golyócskáktól is képes az elfogyasztástól számított 1 óra után végkimerülésig hányni (ölben kell vinni). Addig, amíg az utolsó apró kis glutént tartalmazó részlet is elhagyja a szervezetét. Aztán kipiheni szegénykém.
"Sikert hoz a sikér
Foszlós, nagylukú kenyeret magas sikértartalmú lisztbõl lehet sütni (lásd keretes írásunkat is). Rossz hír, hogy nem minden liszt tartalmaz elegendõ mennyiségû sikért. Jó hír, hogy ez a búza természetes anyaga, mely bioboltokban, speciális táplálkozási szaküzletekben kapható.
A sikér két tartalékfehérje, a glutenin és a gliadin együttese. Vízben nem oldódik, de vízzel együtt rugalmas anyaggá alakul. A kukoricalisztben nincs jelen. A rozslisztben növényi nyálkaanyagok akadályozzák a nagymolekulák létrejöttét. Sikér híján házikenyér sütéséhez kukoricalisztet legfeljebb 30 százalékban, rozslisztet legföljebb felesen érdemes használni. Nagyobb arány esetén sikérpótlás javasolt."
Forrás
"A glutén gliadinból és gluteninbõl áll. A gliadinból alfa, béta, gamma és omega változatot különítenek el, ezek közül leginkább az alfa-gliadin okoz immun és bélrendszeri tüneteket."
Forrás
Nos több éves hosszas próbálkozások következtek. Az Magyarországon olcsóbban elérhetõ alapanyagok a következõk lettek: rizsliszt, kukoricaliszt, keményítõ (ez egész sok mindenre jó). Aki ezekbõl próbál meg kenyeret sütni rájön, hogy egy kõsziklát készít. Olvastam én mindent, és próbáltam is õket. Pl valaki azt írta, hogy nincs ami "megnyissa, felvágja" a fehérjéket ezért adjak hozzá kis ecetet és a sav majd elõsegíti a kelesztést. Nos kaptam egy ecetízû sziklát. Röpültek a kukába a jobbnál jobb találmányok
. Végül sikerült rátalálni egy lisztkeverékre (abban még szõlõmagliszt is van)....na az megkel. De durván. Nem tudom hogyan, de abból kenyér lesz! És sikerült egy másikra is rátalálni, ami szintén szép szellõs elsõ osztályú kenyeret adott. Ezeknek a liszteknek az árai kilónként 1200-1700 ft között mozognak. Ami azért kemény.
Nos ami a gluténmentes kenyérhez kell:
- fél kiló gluténmentes lisztkeverék
- fél liter langyos víz
- pici só
- 2-3 evõkanál olaj
- pici cukor
- élesztõ (lehet szárított is)
A dagasztást el lehet felejteni kézzel, mert egy ragacsos tésztát kapunk. Jénai tálban sütöm 20-25 perces kelesztés után 50 percig 200 fokos sütõben. Amikor kész, kiveszem a jénaiból forrón és visszarakom a rácsra kihûlni, különben teljesen átvizesedik a jénaiban. Nagyon gyorsan készre lehet keverni, és gyorsan napi rutinná válik. Érdekes, hogy nem mindig kel meg rendesen, néha azt hiszem "megfázik" a tészta, vagy az élesztõnek jár le a licensze.
"Az egyszerûség a végsõ kifinomultság." - LD