0
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
A vetõmagoknál ténylegesen létezik az úgynevezett "terminátor-gén" variáns, amely hímsteril magokat terem.
Egyelõre közforgalomban ha jól tudom kizárólag kukorica illetve gyapot esetében létezik, mindkettõ monsanto fajta, és k.rva drága, ráadásul gyapotot szerintem senki nem termel itt
Zöldségmagban ilyen nincsen, ugyanis ezt most még csak gmo-val lehet megoldani, és olyan drága technológia, hogy egyszerûen nem érné meg mondjuk paradicsomnál. Senki nem venne 5g paradicsommagot 3ezerért.
A hibridek (a zacskón a nevében benne van, hogy F1, pl. Kecskeméti bõtermõ F1) magjai kikelnek, viszont a hibridhatás erõsen lecsökken. Tehát sem külalakra, sem beltartalomra, sem termésmennyiségre nem lesz olyan, mint amibõl begyûjtötted a magot. Ettõl függetlenül lehet jó, csak nem biztos.
Ha veszel egy sima zöldséget, a termésébõl begyûjtöd a magot, és megfelelõen tárolod, akkor gyakorlatilag a boltinál nagyságrendekkel jobb minõségû szaporítóanyagot kapsz.
Ugyanis a vetõmagot szabvány alapján állíták elõ, ami elég tág mozgásteret ad. Ezután a kezelés is hagy maga után kívánnivalót. Fagyban, párában, tûzõ napon tárolják, napokon keresztül szállítják, stb.
A zacskós boltivetõmagok legjobb esetben a 60-70%-ot csírázzák, de inkább az 50 az általános, és a 20% is elég elterjedt. Ha ugyanis megveszel egy kamion búza vetõmagot 10millióért, és nem kel ki, hát ráborítod az asztalt az eladóra.
Ha a 80 forintos répa nem kel ki abban a két sorban, amit otthon raksz, legfeljebb morogsz egyet magadban.
Ezt pedig a vetõmagos cégek is tudják.