Idézet Eredeti hozzászóló mmilan21 Hozzászólás megtekintése
Én azért megérzem, hogy a több mint 6 éves, 4x3 GHz AMD processzorral szerelt gépem köhög olykor videoszerkesztés közben.
Az akkori FM1-es architektúrához képest az AM4-es foglalatú Ryzen és a Ryzen+ generáció azért elég nagy elõrelépést jelent majd az esetemben.
Jövõre fogom fejleszteni a gépem, csak azért mondom ezt.

Intel frontján nem történt túl nagy elõrelépés 6 év alatt, ez igaz. Az AMD felzárkózott mellé.

Én olyan gépházat nem fogok venni, amiben nincsen legalább 3 db optikai meghajtó foglalat. Kell 1-1 a ventilátor vezérlõnek, a merevlemez dokkolónak és a hûtõkeretes belsõ merevlemezemnek is.

Azt azért tegyük hozzá, hogy a '90-es évek végén óriási technológiai újítások kerültek bele a sima és a grafikus processzorokba is. Például a csíkszélesség csökkentése akkor volt a legnagyobb. 240-rõl 120 nm-re váltani azért nem semmi fejlesztés volt. Most meg már ott tartunk, hogy a 12-rõl 10 nm-re, 10-rõl pedig a 7 nm-re történõ váltás a nagy technológiai fejlesztés az iparágban.

A merevlemezek árát mesterségesen vitték fel és ráfogták az árvízre 2011 novemberi kezdettel. Mostanában álltak vissza az árak az akkori szintekre.
A videokártyák ára irreálisan drága Nv és AMD oldalon egyaránt.
Az SSD és a RAM chipek gyártása körül is megy a kartellezés(a termelés visszafogása és az e miatti áremelés), ezért drágultak elõbbiek kicsit(illetve stagnál az áruk), míg az utóbbiak 100%-al drágábbak lettek és csak az utóbbi idõben mutatkozik némi árcsökkenés.

Ezért is várok még a gépvásárlással, mert a RAM, SSD és CPU árak mind csökkenni fognak elõreláthatólag a továbbiakban.
Megnéztem a processzort, $229 -t vettem több mint 6 éve. Ma $223 -ba kerül. Hát, nem esett túl sokat az ára.

Nálam is a videószerkesztés az egyik gond. Hiába van 4K-s kamerám, mert még az 1080-as felbontás miatt is izzad a gép. Nem elég neki a 8GB memória se, pár megnyitott Google ablak, a Photoshop, aztán rögtön szaggat minden. Meg nem ártana egy rendes hely a rendszernek, mert 30 GB van elszeparálva, de az nem elég a Win7-nek. Fõleg hogy ezek a böngészõk felduzzasztanak mindenféle fájlokat, aztán 5-6 GB-ra is megnõnek. Ha valamit meg törlök, akkor összeomlanak, aminek nem sok értelme van. Régen két kattintás volt és a gép letörölte az Ideiglenes Internet Fájlokat. Ma már ez nem mûködik, mert rakás más fájl is van amiben ki tudja mit tárolnak a böngészõk. Nõnek mint a tumor, de nem lehet õket simán kivágni (törölni).

Amúgy néztem a 6 évvel ezelõtti gép listáját és felidegesítettem magam rajta. Vettem egy 60 GB-os SSD-t egy vagyonért, de 1. nem emlékszem rá 2. sose használtam 3. valahol a másik házban lehet az egyik dobozban. Úgy néz ki hogy elfeledkeztem róla!

Kérdés: A Win10-el mi van? Úgy hallom hogy lehet rajta régi programokat futtatni, mert abban is van olyan hogy XP mód, meg Win7 mód. Ki használja és kinek mi a tapasztalata? Igazából ami nekem kell az tulajdonképpen már csak a régi Photoshop. A videószerkesztõmmel nem lesz gond, meg a böngészõkkel. Esetleg a régi Fallout játékok amiket néha újrajátszok, meg a Red Alert 2. Más program szerintem lényegtelen...

Azon agyaltam hogy mivel normális Internetünk nem lehet még ki tudja hány évig, akkor nem ártana ha legalább egy jobb gépet beszereznék, a munkán kicsit segítene egy gyorsabb gép.