Hatásvadász cím az Indexen: "Trump halálra ítéli a veszélyeztetett baglyokat?"

De elég szörnyû dolgokat írnak benne, ha ezek így igazak.

"A védelem alól kivont területek mérete végül a 2020 augusztusában tervezett 205 ezer hektár mintegy tizenhatszorosa lett. A döntés a veszélyeztetett bagolyfaj élõhelyeinek 42 százalékát érinti."

"Az elmúlt hét folyamán az amerikai belügyminisztérium felmentette az olajipari cégeket az alól a törvény alól, amely tiltja számukra a költözõ madarak pusztítását – immár nincs törvényi felelõsségük, amennyiben a madarak véletlenül pusztulnak el."

"A veszélyeztetett állatok élõhelyeinek védelmét a Nixon elnök kormányzása alatt, 1973-ban elfogadott törvény írja elõ. Trump kormánya szûkíteni szerette volna a törvény által definiált területeket, így például októberben szürke farkasok élõhelyeként védett területek védelmét szüntette meg.>>Itt Dél-Oregonban ez gyakorlatilag halálos ítélet a baglyokra nézve. A döntés lényege, hogy felgyorsítja az erdõirtást a megmaradt õshonos erdõkben<< – vélekedett George Sexton, a Klamath-Siskiyou vadvédelmi központ igazgatója."

Az a baj, hogy az üzletembereket stb. ez nem érdekli. Csak még egy intézkedés, csak még egy, csak még egy, az állat- és növényvilág mindegyiknél csak "járulékos veszteség". Itt Magyarországon a Fidesz-KDNP értelmiségi holdudvara és sajtója 2021-ben is ott tart, hogy a természetvédelem az valami "libernyákos" buzis dolog. Aztán közben itt vagyunk a történelem hatodik nagy fajkihalásának a közepén. Amióta az elsõ gerinces állat megjelent, körülbelül 500 millió évvel ezelõtt, a félmilliárd év alatt összesen 5 alkalommal fordult elõ ilyesmi. Most itt vagyunk a hatodikban, és ezt az ember okozza. Sebeõk János írta még 1991-ben:

"Összegezve tehát, egészen 12 éves koromig azt hittem, hogy egy olyan nemzedék tagja vagyok, amelynek megadatik, hogy ne szembesüljön a Természet abszolút érvényû végzetének realitásával. Úgy hittem, hogy van idõ fölnõni, van idõ belenõni ebbe a világba. A Transamazonas-terv viszont, amely egyetlen tollvonással >>kiikszelte<< a világból Amazóniát, megvilágította elõttem, hogy a kárhozott generáció tagja vagyok, nincs idõ: egy globális ítélet pillanatába születtem bele. Megfosztottak az evolúció távlatától. Ha hosszú életû leszek ezen a Földön, akkor menthetetlenül a Kozmosz legnagyobb tömeggyilkosságának szemtanújává válok – fajok millióit kell a végsõ pusztulásba kísérnem."

Ezek 1991-es szavak, de harminc év után sem fogják fel az emberek.