0

Thumbs Up |
Received: 21 Given: 59 |
Nekem a szõlõhegyen rendesen megrugdosták az ajtót, szerencsére régi fajta és elég erõs volt.
A tok körül kihullott a vakolat, de az is kitartott.
Most átalakítás lesz, az ajtó is máshova kerül, épp olcsóbb (bontott) erõs ajtót keresek.
Hevederzárat mindenképpen tervezek rá, de nem a tokhoz, hanem a falhoz rögzítve.
(Ablakokhoz is belsõ, felrögzíthetõ rácsot akarok, amit felteszek ha nem vagyok ott.)
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Hevederzárat szerintem a falba érdemes rögzíteni, nem az ajtóra, mert masszívabb lesz. (Vagy nagyon sokat kell vésni a falba...)
És az a baj a több zár, de gyenge ajtóval, hogy pl egy faajtót egy baltával leszednek róla, még ha 10 percig is tart, de aztán bemennek a köztük lévõ réseken. Fémajtón nehezebb, hangosabb, idõigényesebb átjutni, több munkáéval kisebb rés nyitható rajta. Feltéve hogy nincs náluk egy hordozható lángvágó, de abból is kifogy elõbb-utóbb a hajtóanyag. A mi lépcsõházunkban 15 lakásból 4 vagy 5 már fémajtó, pár lépcsõház után ugyanilyen aránnyal elég gyorsan elfogyhat.
Igaz eszközökrõl szól itt a téma, de egy kis pihi gyanánt, ha pont nincs náluk konzervnyitó
http://kptlnsg.info/2LMTZLsEh2eVsAqj4fDlX4
http://dhwf.daisypath.com/fKbkp2.png
Minden és mindenki jó valamire ! Más nem, elrettentõ példának !
http://index.hu/tudomany/2014/03/17/...n_a_vilagvege/
szerintem, sok fertötlenítõ szer is kell..persze ez csak szerintem![]()
Thumbs Up |
Received: 0 Given: 0 |
Midig van otthon 2-3 palack hipó raktáron..én így oldom meg.
Nem tudom ismeritek-e az ultra savo nevû tisztítószert? Nekem nagyon bevállt, mert a penészfoltot 1 perc alatt eltûnteti. 1 hete kifogyott, töltöttem bele hipót..láss csodát, annak is ugyan olyan hatása a penészgombára..picit erõsebb a szaga, de tizedannyi áron kapod.
Wannabe: igen + én is szeretnék venni kézfertötlenítõt is. hippo, floraszept domesztos. fertötlenitõ kendõk.
Grafitos: igen a hippo jó is és olcsó is![]()
Thumbs Up |
Received: 54 Given: 140 |
Sziasztok,
Veletlenul megtalaltam egy majdnem egy eve a 9mm.hu-ra irt hozzaszolasomat, szerintem ide illik, ezert bemasolom:
Elgondolkodtam, hogy mi kellene ahoz, hogy egy hetig viszonylag jol ellegyen egy lakasban egy haromtagu csalad. Probalom altalanosan megfogalmazni, nem specifikusan sajat celra:
Mire van valodi szukseg?
-Hideg elleni vedelem
-ivoviz
-fertozesek megelozese
-biztonsag
-elelem
-egyeb
Hideg elleni vedelem
Az elkepzelt szituacioban ez egyszeru, hiszen abbol indulunk ki, hogy lakasban vagyunk, "csak" a kozmuvek hianyoznak, az ev nagy reszeben semmi problema, a leghidegebb idoszakban igenyel csak konkret lepeseket: az egesz csalad osszekoltozik egy szobaba, reteges oltozkodes, meleg agynemu. Aktiv futeskent eleg a szobaban kesziteni az etelt. Termeszetesen belterben fustulo nyilt lang szigoruan csak felugyelet alatt, hogy meg idoben kideruljon az oxigenszegeny kornyezet, es a lang joval fejmagassag allatt legyen.
Ivoviz
Kritikus tenyezo (ertsd: halalt okoz a hianya, boven egy heten belul), de egyszeru ra felkeszulni: legyen otthon asvanyviz. Kb telen minimum 1.5 l, jo esetben 3 l, nyaron minimum 3 l, jo esetben 6 l ivoviz kell naponta egy embernek. Tehat 4-14 db 6x1.5 literes ivoviz kell legyen otthon (volt, aki ezt tulzott mennyisegnek erezte).
Fertozesek megelozese
A kulturank kezmosasfuggo, ezert mindenkepp szukseg van legalabb egy fertotlenito tartalmu kezmoso lavorra (pl neomagnol 1 tabletta/liter), esetleg szukseg lehet az evoeszkozoket fertotleniteni egy poharban (1-2 ora aztatas, neomagnol 1 tabletta/deci). Termeszetesen mukodo csatornarendszer nelkul minimum egy jol zarodo szemeteszsakot lehet wc-kent hasznalni, idealis esetben klormesszel fertotlenitve a tartalmat.
Biztonsag
Az elso harom napban varhatoan (termeszetesen pl. ehseglazadasra ez nem vonatkozik) nem valtozik nagysagrendileg a kozbiztonsag (ersd: kevesebb mint 10-szeres a rablogyilkossag eselye), a negyedik naptol kezdve varhato egy gyors, az eredetihez kepest 1-3 nagysagrendu kozbiztonsagi valtozas (minimum 10-szeres, max 1000-szeres esely a rablogyilkossagra), de ilyenkor jellemzoen szervezetlen, amator, de gatlastalan tamadassal celszeru szamolni.
Ennek megfeleloen az elso harom napban nem kell szokatlan esetekre felkeszulni, az mar jo eredmenyt ad, ha van egy 4 lepcsos "vedelmi rendszer": az elso lepcso gumilovedekes fegyver, ezzel a tamadasok zome elharithato. E moge kell masodik lepcsokent valodi erot felmutato opcio, pl. egy gazspray+balta kombinacio, szinten a csaladfonel (a gazspray celja itt nem a szokasos menekulesre idonyeres, hanem a tamadok harcertekenek lecsokkentese a hatasos ellentamadashoz). A 3. lepcso ekkor meg inkabb csak elmeleti jelentosegu, pl. gazspray+konyhakes (a csalad "kozepes" harcerteku tagjanal). A negyedik lepcso foleg elmeleti, praktikusan ez is egy kes, a csalad leggyengebb tagjanal.
A negyedik-hetedik napon a fenti mar epp csak elfogadhato szint, a 3-4. lepcsot sokkal komolyabban kell venni (pl. ide tartozik annak megtervezese is, hogy ha a 4. lepcso veri vissza a tamadast, akkor hogyan kell atszervezni mindent, hiszen kerdeses, hogy egyeduli tulelokent a kovetkezo tamadast, vagy egyszeruen a kovetkezo napokat hogy veszeli at).
Ekkor jo eredmenyt csak attol az 1. lepcsotol remelhetunk, ami kepes arra, hogy az elso ket tamadot biztonsagosan megallitsa es a tobbi tamadot elrettentse. Es persze ekkor is kell lennie tovabbi lepcsoknek.
Elelem
Nem veletlenul lett az utolso sorban emlitve, hiszen 1 het ehezes tulelheto. De felettebb kellemetlen egy hetig ehezni, es a teljesitmenyt drasztikusan rontja, ezert mindenkeppen el kell kerulni, foleg ugy, hogy ezert felettebb keveset kell tenni. A legalapvetobb dolog, hogy energiat nyerjunk az etkezessel, 1600-4000 kcal kozotti mennyisegre van szukseg naponta (az also hatar uldogelo 60 kg-os nonek, a felso kemenyen dolgozo mazsas ferfinak). Szamoljunk 2500-zal (tekintettel arra, hogy alapvetoen otthon ulesrol van szo). Nezzuk meg, hogy mibol mennyi (dekagram) ad ki ennyi kaloriat:
Bab: 73
Rizs: 70
Liszt: 66
Alma: 806
Szalami: 49
Kenyer: 100
Szarazteszta: 64
Krumpli: 265
Olaj: 26
Zsir: 26
Vaj:33
Mez: 83
Cukor: 64
Kicsit leegyszerusitve lehet azt mondani, hogy ha van otthon 5 kilo rizs, 5 kilo szarazteszta, 2 kilo olaj vagy zsir, akkor az eleg tapanyag 3 embernek egy hetre.
Persze csak akkor, ha meg lehet fozni, ehez kell egy kis kemping fozo hozza valo palackokkal. Telen celszeru napi tobb melegetkezest tervezni (ideertve akar a reggeli forro teat is), jo idoben napi egyet.
Jelentosen emeli a konfortot, ha valtozatos, izletes etelt tudunk csinalni, pl. ha van otthon tobbfele konzerv.
Egyeb
Persze van sok aprosag, amivel jelentosen lehet novelni a kenyelmet:
Peldaul kisradio potelemekkel, hogy ne legyunk elzarva a hirektol.
Penz, jobb esetben penz, aminek van erteke (eur/usd/chf, ekszer).
Zseblampa (de ne hasznaljuk provokativan!), potelemmel esetleg napelemes elemtoltovel.
Tartalek aprosagok, pl. WC papir.
Bel