0

Thumbs Up |
Received: 53 Given: 136 |
Sziasztok,
Az a gond, hogy a 60-70%-os nyajimmunitas a wuhani-ra vonatkozott, a brit eseteben sokkal tobb kell. :-(
Magyarazat:
A wuhani kb. R=2.5 azt jelenti, hogy alapesetben nagy atlagban egy ember 2.5 masikat fertoz meg. De ha 66%-os vedettseg van, akkor ez az alapeset lemegy az 1/3-ara (mivel tobbiek, vagyis a 2/3 vedett), tehat 2.5 helyett 0.8 embert fertoz meg, ami nagyon jo, mert ekkor fokozatosan elhal a tomeges fertozes.
A brit kb. R=4 eseteben ha 66%-os vedettseg van, akkor egy beteg 1.33 masikat fertoz meg (mivel itt a 4 ment le az 1/3-ara), vagyis a tomeges fertozes egyre rosszabb es rosszabb. Ide 75%-os vedettseg is keves, mert az csak arra jo, hogy a helyzet ugyanolyan rossz legyen, mint elotte. 80%-os vedettseg eseten (veletlenul) az jon ki, hogy egy ember 0.8 masikat fertoz meg, vagyis fokozatosan elhal a tomeges fertozes.
Termeszetesen a fenti R ertekek csak becslesek, es pl. teljesen ugyanaz a virus eseten mas R-et kapunk a svedeknel (akik alapbol kicsit tavolsagtartoak) es az olaszoknal (akik alapbol olelgetik egymast).
Es nagyon jo lenne tudni a tenyleges fertozesen atesettek szamat, ehhez olyan reprezentativ teszt kellene, mint a tavaly nyari.
Bel
Thumbs Up |
Received: 2 Given: 0 |
Sziasztok. Nagyon régen nem jelentkeztem be ide, mert már egyáltalán nem akartam hozzászólni semmihez. (Azt hittem, tavaly a fórumgazda, a kérésemet tiszteletben tartva, törölte is a regisztrációmat. ...) Most is csak azért, mert külsõs olvasóként eszembe jutott pár tény.
Pl. hogy én egy ismert budapesti egyetemen dolgozom, rengeteg emberrel vagyok/voltam személyes kapcsolatban, az aktuális korlátozásoktól függõen. Több kollégám és más kollégák hozzátartozói _meghaltak_ a covid miatt. Legalább 100 olyan embert ismerek személyesen, akik átestek a betegségen, többen igen cudar tünetekrõl beszéltek, fiatal srácok, lányok is. Több kollégámnak valamelyik szülõje halt meg. Van olyan kollégám, aki 2-szer kapta el, mindkétszer teljesen leépült. Egy ettõl a körtõl teljesen független, 40-es korosztályhoz tartozó ismerõsöm is meghalt.
A magam részérõl nem betegedtem meg, nem tudom, hogy átment-e rajtam (sokszoros esélyem volt rá). Tesztem sem volt eddig. Regisztráltam oltásra, adatvédelmi aggályaim ellenére, de életkoromnál fogva erre még jócskán várhatok egy ilyen dilettáns rendszerben. Csak EU által jóváhagyott cucc jöhet, fõleg Pfizer és Moderna (a technológia miatt). Uff.
Szia! Jómagam is sokat mozgok egy ismert egyetemen, ahol szintén sok emberrel vagyok kapcsolatban. Igaz, hogy ez nem a fõváros, de itt egy emberrõl tudok, aki meghalt: egy 80 év feletti oktatóról. Emellett egy távolabbi rokonom hunyt el, aki szintén nagyon idõs volt, és igazából nem tisztázott, hogy miben halt meg.
Sajnos nem nagyon tudok mit mondani a tapasztalataidra. Szomorú. De ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy igen, ugyanezt elolvasom az Indexen is naponta - de mégis mire kellene "felhasználnom" ezeket az információkat? Mert önmagukban csak a stresszt fokozzák az emberben.
Az elmúlt egy évben mindent elmondtak, és mindent sokszor mondtak el.
Hordjuk a maszkot. Hordom. Nem cserélem gyakran, de egy sürgõsségi osztályos orvostól olvastam arról egy jó leírást, hogy például az én életvitelem mellett nem is szükséges a gyakori cseréje.
Tartsuk a távolságot. Igyekszem tartani, bár ezt általában leszarják az emberek. (Ahogy sokszor maszk sincs másokon.)
Ne mászkáljunk. Ez a járvány elõtt is megvolt.
Mossunk kezet alaposan. A járvány elõtt is megvolt. Plusz a munkahelyen használok kézfertõtlenítõt, és a telefont meg a vécéülõkét lesikálom fertõtlenítõ kendõvel.
Ne fogjunk kezet, ne ölelkezzünk, ne puszilkodjunk. Egyiket se csinálom.
Ha a járvány mondjuk csak pár hónapig tart, akkor el lehet várni ennél többet is. Így, hogy egy éve hirdették ki a világjárványt, és még sehol nincs a vége, szerintem ez a maximum, ami reálisan elvárható egy olyan embertõl, akinek van élete, dolgozni jár, stb. De így egy év után már ez is nehezen. Mert például sok olyan munka van, ahol egy-két hónapig el lehet hordani a maszkot, de egy év után már nagyon gáz. Vagy a gyerkõcöknek egy iskolában. És hiába oltottak be, mert ugyanúgy hordanod kell a maszkot, ugyanúgy tartanod kell a távolságot, stb.
Nyilván ha látná az ember, hogy valami megy elõre, és nem azt mondanák el naponta, hogy sehol nincs a járvány vége, akkor talán sokan türelmesebbek és együttmûködõbbek lennének.
Na és persze ott van az immunerõsítés, amirõl egy kurva szót nem szóltak az elmúlt egy évben. Gondolom, nem kell ragoznom, hogy egy vírus esetében mennyi múlik ezen. Ahogy azt sem kell ragoznom, hogy Magyarországon az átlag mennyit tud errõl, illetve milyen állapotban van az immunrendszere az alkoholizmustól, láncdohányzástól, stb. (És nem nagyképûsködöm ezzel, mert nekem is van min javítanom bõven, de éppen ezen igyekszem.) Mivel az "oltakozás" nem nagyon megy elõre, akinek pedig beadták, annak jelen állás szerint fél év múlva mennie kéne újra oltatni - ami lehetetlen -, ezért inkább az immunerõsítésrõl kellene most beszélni, és arra helyezni a hangsúlyt. Nem pedig az oltásra, amihez nincs, és a közeljövõben nem is lesz elegendõ oltóanyag.
Ha pedig aeroszollal terjed a vírus - ahogyan elvileg kiderült, hogy fõként azzal terjed -, akkor az immunerõsítésen kívül mit tudsz csinálni? Aeroszolos terjedésnél egy aktuális kontakt során a másfél-két méternek szinte semmilyen reális szerepe nincsen. A kézfertõtlenítésnek se nagyon, mert most azt mondják, hogy felületrõl igazából alig terjed. Ha meg fölveszek egy olyan kék maszkot, szerintem könnyedén bejut a pici aeroszol részecske. De ha erõs az immunrendszer, akkor valószínûleg nem fertõzõdsz meg tõle. Ennyi.
A többirõl is írtam már. Merkely igazából elmondta, hogy ez nem az oltáson fog múlni. Mert mire szélesebb tömegeket oltanának be, addigra rég elértük a közösségi immunitást, hiszen tízezrek fertõzõdnek meg naponta. Szerintem ez egy elég egyszerû, és logikus gondolat. Nem nagyon tudom, hogy ezt miért nem látják, vagy miért nem értik az emberek.
Ha pedig a fertõzésen való tömeges átesés révén megvalósult közösségi immunitás mellett is "tombolva terjed" a járvány, akkor ugyanúgy tombolva fog terjedni a tömeges oltással megvalósult közösségi immunitás mellett is. Logika.
Last edited by P. Dude; 03-18-2021 at 07:43 PM.
Az a gond, hogy túl sok a "vesszõ de". Másfél éve van jelen a világban a vírus, kéne már lennie pontnak is. Kell egy 60 %-os immunitás. Vesszõ de: a friss kutatás szerint 40-45 % is elég. Vesszõ de: a WHO 80-85 %-ot javasol. Vesszõ de: Izraelben már 90 %-ot is emlegetnek. Vesszõ de: az új vélemények szerint nagyon fontos lenne a gyerekeket is beoltani. Vesszõ de: egy ország vagy régió átoltottsága nem elegendõ, csak a világszintû immunitás ér valamit. Vesszõ de: ez nem igaz, mert az oltás véd a mutációk ellen is. Vesszõ de: nem feltétlenül. Vesszõ de: még az alap-covid ellen sem feltétlenül.
És ezt a sort tetszõleges idõtartamon át lehetne folytatni, a végtelenhez konvergálva. Vagy talán a kurta farkú kismalacig.
Ami a fertõzésen átesetteket illeti, abban magabiztosabb vagyok. Amikor Merkely november végén összesítette az adatokat, még javában zajlott a második hullám. Február óta pedig "gyászos rekordoktól" hangos a sajtó, és már hosszabb ideje a harmadik hullám tombol. Most legutóbb 24 óra alatt 6500 fölötti új fertõzöttet jelentettek. Merkely napi "tízezrekrõl" beszélt. Ha csak hatszoros szorzót veszünk, akkor 24 óra alatt 39 ezren fertõzõdtek meg. Csodálkoznék, ha még nem értük volna el, vagy nem érnénk el hamarosan azt a 60-70 százalékot. És látszólag nem változik semmi. Akkor pedig az oltásoktól sem fog.
Ja, és még valami. Fiatalokat egyáltalán nem oltanak, és még jó ideig nem is fognak.
Vagyis aki minden nap a fiatalok haláleseteivel foglalkozik (sajtótermék, vagy egyéni, mezei pánikkeltõ), az nem több, mint nyíltan öncélú provokátor és pánikgyáros. Akit büntetõjogi felelõsségre kellene vonni.
Ha ennyire szükségét érzik annak, hogy hónapok óta a fiatalok állítólagos veszélyeztetettségén rugózzanak, akkor - tekintve, hogy a regisztrált fiatalok oltásáról még marha sokáig szó sem lesz, a maszk stb. védelme pedig erõsen kétséges -, beszéljenek nekik az edzésrõl, életmódváltásról. Egy fiatal még könnyebben változtat is a rossz szokásain.
Gulyás is beszélt errõl tegnap. Azt mondta, hogy igazoltan félmillióan kapták el eddig a covidot, és 4-10-szeres szorzóval kell számolni. (Persze ilyet én is tudok mondani, hogy 4-10, az elég tág tartomány.) Tehát akár a lakosság több mint fele, 5 millió ember védett lehet már. Ha a friss kutatást vesszük alapul, ami azt mutatja, hogy 40-45 % társadalmi immunitás már megfelelõ, akkor az meglehet már most is.
De szerintem a tízszeres szorzó az nagyon a minimum, mert az orvosi egyetemek adatai szerint már novemberben 1,5 millióan átestek a fertõzésen.
Persze ha õket nem kell beleszámolni, mert mondjuk 6 hónapon kívül vannak, akkor nem értem az egészet. Akkor sosem lesz immunitás, ha 6 havonta lenullázzák a történetet. És 6 havonta újraoltani sem tudnak tömegesen, kizártnak tartom. Úgyhogy nem tudom, hogy mi lesz. Ma reggel megint meghosszabbította a lezárásokat az a vágósertés. Most már valószínûnek tartom, hogy 2022-ben belebukik ebbe (vagy tudatosan erre készül, hogy átjátssza a hatalmat az ellenzéknek), de a lakossággal mi lesz?
Fontos cikk! Lehet, hogy többetek számára már ismert információkat tartalmaz, de nekem újdonság volt.
Mint kiderült, lemaradtam arról, hogy Merkely egy hónappal ezelõtt, február közepe körül is nyilatkozott.
Akkor azt mondta, hogy már majdnem 4 millió magyar eshetett át a fertõzésen. Vagyis a friss adatok azt mutatják, hogy a teszttel igazolt eseteknek a tízszerese a valódi arány. Májusban ez még 21-szeres volt a hazai orvosi egyetemek összesített adatai szerint.
Ha továbbra is a tízszeres szorzóval számolunk, akkor Gulyás jól mondta tegnapelõtt: mostanra 5 millió ember lehet védett. Ha pedig hozzávesszük az 1,5 millió beoltottat is (az elsõ dózist számolva), akkor elértünk egy 66 % körüli immunitást. (Ha csak a második dózist megkapottakat számoljuk, akkor is 55 % körül vagyunk, tehát hamarosan meglesz a 60 %.)
A kérdés most az, amit bel is írt. Hogy a nagyobb arányban fertõzõ mutációk miatt emelkedik-e ez a szükséges 60-70 %. Merkely azt mondja, hogy például egy 4-es reprodukciós rátájú mutációnál már a lakosság 75 %-ának kell védettnek lennie ahhoz, hogy elérjük a közösségi immunitást. Egy "3 R" mutációnál 66 %-nak.
Egyébként szerinte aki már átesett a fertõzésen, annak a szervezete kialakította azt a védettséget, amit a fertõzésen még át nem esett személyeknél az oltás elsõ dózisa nyújt. Vagyis aki már túljutott a covidon, annak elegendõ egy oltás. Ez neki már csak "emlékeztetõ oltás", ami emlékezteti a szervezetet a covid tulajdonságaira, és megerõsíti a védettséget. Aki pedig még nem esett át a fertõzésen, annak kettõ oltás kell. Az elsõ kialakítja azt az alap védettséget, amit a gyógyultaknál maga a meggyógyulás alakított ki, a második pedig náluk is az "emlékeztetõ".
Ez mondjuk nekem még mindig nem tetszik annyira. Mert itt megint arról van szó, hogy mindenkit be kell oltani. Azokat is, akik már átestek a betegségen és meggyógyultak - miközben maga Merkely is elismeri, hogy másodszor nem szokták elkapni a covidot. De akkor miért kell a gyógyultaknak is egy "emlékeztetõ oltás"? A biztonság kedvéért?
Plusz ugye mehet a bûvészkedés a mutációk R-számaival. Ez viszont az a kategória, ahol bármit mondhatnak nekünk, nem tudjuk ellenõrizni. Hogy ha valahol megvan a szükséges, mondjuk 65 %-os immunitás, és lehetne nyitni, akkor lehet mondani, hogy "de jött egy új mutáció, és ehhez már 80 %-os immunitás kell, úgyhogy oltunk, oltunk és oltunk tovább, és nem nyitunk". Orbán konkrétan ezt mondta múlt vasárnap: ha jön egy új mutáció, az boríthat mindent, és bármeddig maradhatnak a lezárások.
Végül a szokásos méltatlankodásom: továbbra sem beszélnek arról, hogy egy vírus ellen milyen sokat számít az egészséges életmód, az immunerõsítés. Valamiért Merkely is csak az oltást hajtogatja. Miközben, ha a 10-szeres szorzót nézzük, akkor az emberek kilenctizede észre sem veszi, hogy átesett a covidon, annyira enyhén jelentkezett nála. Ahogy írtam, ugyanez az arány májusban még durvább volt: 21-szeres szorzóval mûködött, tehát az emberek töredéke vette egyáltalán észre, hogy megfertõzõdött.
És végül egy fantasztikus hír, aminek nagyon megörültem! Idézem:
"A >>dupla fertõzõdésrõl<< elmondta, hogy az eddig beérkezett adatok szerint extrém ritka, hogy valaki kétszer is elkapja a SARS-CoV-2-es koronavírust. >>Magam még egy ilyen esettel sem találkoztam, de a médiában, a közösségi médiában idõnként érkezik hír róla. Amíg a mintegy 108 millió megfertõzõdésbõl csupán néhány ilyen esetet találunk, addig nem kell aggódnunk<< – tette hozzá Merkely Béla."
Ez egyébként egy az egyben kihúzza a talajt a kormányzati dumálás alól, ami azzal riogat, hogy a gyógyulás általi védettség, és az oltás általi védettség is csak 6 hónapig tart. Inkább arról lehet szó, hogy ezt a "6 hónap" bullshitet akarják valamiért felhasználni arra, hogy folyamatosan tologassák a nyitást.
Thumbs Up |
Received: 892 Given: 929 |
Izraelben lement a fertõzések és a halálozások száma, de nem tudom hogy ez az oltásnak köszönhetõ-e, illetve milyen aránynak köszönhetõ hogy a fertõzöttek aránya 80%-al esett, a halálozásoké pedig 95%-al.
Az amerikai helyzethez hasonlítanám, de itt annyira politizálva van a dolog, hogy lehetetlen. Máshogy van számolva mint Trump idejében, ez pedig rögtön harmadolta az igazolt fertõzöttek számát. Hogy a halálozások száma is is változtatós trükközésnek köszönhetõ-e, vagy másnak, azt meg szintén nem tudom.
Az biztos hogy a 17 állam teljes nyitása/maszkviselés kötelezettségének eltörlése úgy tûnik hogy nem teremtett katasztrófát. Már 2-3 hete történt és nincs megugrott esetszám.
Vajon a teljesen nyitott államok statisztikáit mennyire figyeli a WHO és a szakértõk? Nem kellene teljes mértékben jegyzetelniük az adatokat és az alapján kijelenteni hogy mennyire hatásos a lezárás és a kötelezõ maszkviselés?![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Thumbs Up |
Received: 892 Given: 929 |
Ahhoz képest hogy a sajtóban folyamatosan tagadták hogy lenne kapcsolat az oltás és a vérrögképzõdés között, most azt írják hogy hoppá, mégis igaz.
AstraZeneca: német kutatók megtalálhatták az egyik ritka trombózisos állapot kiváltó okát
https://24.hu/kulfold/2021/03/19/ast...tok-trombozis/
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Az a durva, hogy nem is rémlik, hogy a magyar sajtóban bárhol olvastam/hallottam volna, hogy az USA konkrétan kinyitott. Persze sok a hír, lehet csak elkerülte a figyelmemet. De ha szó is volt róla valahol, az biztos, hogy nem a súlyának megfelelõen kezelték/kezelik ezt a hírt, mert akkor azért valamelyik címlapon biztos belefutottam volna.
Most megnéztem a friss adatokat (03. 19.): Magyarországon az én korosztályomban alig fél százalék fölötti a halálozási ráta (0,6 %), az összes elhunythoz viszonyítva. Ha a korosztályom férfijait nézem, akkor 0,4 %. Vagyis nagyjából annyi, mint egy átlagos influenza halálozási rátája, ami vírustörzstõl függõen 0,1-0,5 %.
Mivel influenza ellen sem szoktam oltatni magam, értelemszerûen a covid elleni oltásra sem regisztrálok. Pláne, hogy még a covid fertõzési rátája is kb. ugyanannyi Magyarországon, mint az influenzáé: 5,6 % az összes fertõzött aránya a járvány kezdete óta (aktív fertõzöttek, elhunytak, és gyógyultak összesen). Feltételezem, hogy az én korosztályomban jóval alacsonyabb, de errõl nem találtam adatot. (Pedig jó lenne tudni.)
Szóval ha valaki ebben a korosztályban van, nincs kifejezetten a covid veszélyességét fokozó betegsége, odafigyel magára (nem iszik, nem dohányzik, nem elhízott, nem használ kábítószert, nem kokszol, stb.), és egyébként az éves influenza elleni oltást nem szokta kérni, akkor semmi sem indokolja, hogy a covid elleni oltást kérje. Ha az influenza ellenit nem szokta kérni, ezt pedig kéri, akkor azért kéri, mert megijesztette a pánikkeltõ médiagépezet, ami ugyanezt a pánikot nem szokta kelteni az éves influenza kapcsán.
Ettõl még persze beadathatja, mindenkinek a saját döntése. Viszont a kormány és a megmondók részérõl ez a félrevezetõ kommunikáció és propaganda tudatosan aljas dolog. Ha nem lenne tudatosan aljas, akkor az általánosan többszörösen fertõzõbb influenzánál (világszinten több mint háromszor fertõzõbb, mint a covid) is minden évben telekürtölnék az országot azzal, hogy márpedig a fiatalok is adassák be az influenza elleni oltást.
Az pedig nem érv, hogy ezzel az idõseket védjük, mert az idõsek - és a kockázati csoportba tartozó fiatalok - mindenképp elõbb kapják meg az oltást.