0

Optimista
Optimista és Realista között
Realista
Realista és Pesszimista között
Pesszimista
Thumbs Up |
Received: 126 Given: 1 |
Nem is tudom, hova férne be a gondolatmenetem...
Ma láttam a szomszéd házát, éppen napelemeket szerelnek fel két oldalra...
Új építésû(2-3 éves) ingatlan, új kocsik(villanybéjemvék), a srác dolgozik, a neje gyesen..
A gyes alatt vették a 2 új verdát, telket rendeznek, napelemeznek...
Amit tudok, a tulaj mérnök egy cégnél.
Amin kissé elmentem a pesszimizmus felé:
Egy fizu, és a gyes mellett ekkora anyagi lehetõségeik vannak.
Párommal mindketten dolgozunk, és egy hitel mellett(70.000) nem tudunk elõbbre jutni, egyrõl a kettõre...
Ugyanannyi befektetett energiával (8 óra meló, felelõsséggel) egyszerûen nem látom a végét, amiért érdemes lenne erõlködni...
A hátteret nem ismerem, nem is érdekel, csak az aggaszt, hogy egyre szélesebb lesz a szakadék a bérosztályok között, és ha lesz kölök, nem tudom, hogyan tudunk fennmaradni ebben a posványban...
No akkor pozitív leszek, elõ az unikumot.![]()
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
Thumbs Up |
Received: 105 Given: 94 |
Ilyen világ ez, csak a pénz számít. Gondolj bele például abba, ha valaki már annyit keres, hogy félre tud tenni havi 1-2x 100e forintot, pár év alatt folyamatosan be is fektetheti és a gazdaság támogatja is ahogy a kamatos kamattal egyre csak hízik. Egyáltalán nem biztos, hogy egy fizu van ott, lehet sok más bevételi forrása is annak aki már bele tud vágni, el tudja kezdeni a befektetéseket. Valóban jól látod, a probléma átlépni egy bizonyos korlátot pénzben - ez legtöbbünknek kb. lehetetlen.
Egy egyszerû állami hivatalban is félelmetes bérkülönbségek vannak, ilyen-olyan jutalmak címén például (aki jól nyal a vezetõségnek). Nyilván nem az én minimálbéremhez kell mérni, mert ott nincs is mirõl beszélni. De a hivatalon belül, tehát az egyazon irodákban dolgozóknál olyan pénzek mennek a számlákra, és olyan irreális különbségek vannak (csak amirõl én tudok), hogy csak passogok. Fõleg amikor látom, hogy pont azok nem dolgoznak semmit, akiknek a nagyságrenddel nagyobb pénzek mennek.
Thumbs Up |
Received: 88 Given: 35 |
Hogy kell érteni a szavazást? A saját helyzetet kell nézni, vagy a össztársadalmit?
Tényleg egyre nagyobb a szakadék a rétegek között. Bérosztályok közötti szakadékról írtál, de az én értelmezésem szerint a bérbõl/fizetésbõl élõk az alkalmazottak. Itt is nagy eltérések vannak iparág, végzettség, vagy a cégnél eltöltött idõ szerint, de ez elenyészõ a vállalkozók és az alkalmazottak között különbséghez képest. Természetesen nem kényszer-vállalkozókra gondolok. Az alkalmazottak nem nagyon tudnak megmenekülni az adófizetés alól, de a vállalkozók (tisztelet a kivételnek) igyekszenek kibújni az adók alól. Ezért nem tartom jó ötletnek az SZJA emelést: ha nõ az adó, az igazán nagy halak egybõl átmennek vállalkozóba, minimálbéren bejelentve és megint az "átlagbéla" nyakába szakad a teher.
Mit jelent realistának lenni? Aki elfogadja, hogy a rendszerváltásnál a szocializmus helyett a kapitalizmust választottuk és a kapitalista rendszer lényege a munkások (alkalmazottak) kizsákmányolása a tulajdonos (vállalkozó) javára? Ha úgy gondolom, hogy nagyon szar világ felé közelítünk, de igyekszem felkészülni, az pesszimista, vagy realista?
Thumbs Up |
Received: 16 Given: 3 |
Alapból optimista vagyok, de mivel reálisan szemlélem az embereket es a világot, ezért nagyon pesszimista.![]()
Hazámban bárhol lehetek, mindenhol otthon vagyok.
Hazámban minden utat ismerek.
(Idézetek a Nagy zûr Korzikán c. alapmûbõl)😀
Thumbs Up |
Received: 31 Given: 12 |
Thumbs Up |
Received: 88 Given: 35 |
Nagyos sok reális variáció elképzelhetõ az egyes esetekhez
Lehet, hogy bevállaltak három gyereket és kaptak 20 milliót az állambácsitól.
Talán már volt egy lakásuk, amit eladtak és most költöznek.
Lehet, hogy a szülõk besegítettek
Ne adj'isten örököltek
x év alatt összekapáltak egy kis tõkét és hazajöttek nyugatról
eladták a bitcoinjaikat, nyertek a lottón, vagy fideszes strómanok, esetleg bankrablók, stb.
Ki tudja, mekkora hitel van a házon, az autón?
Szerintem ne keseredjen el senki, ha a szomszédnak látszólag jobban megy a sorsa. Nem tudhatod, milyen "árat" fizetett, vagy fog fizetni érte.
Realizmus: Ne a szomszédot figyeld! Parasztnak csokoládé? Egyél teckós párizsit, 1254 év mulva neked is lesz új verda nagy ház!
Érdekes, az senkiben nem merült fel, hogy odamenjen a látszólag vastag szomszédhoz és megkérdezze tõle, mi a titka, hátha õ is meg tudná csinálni...![]()
Loco en el coco
8-10 éve a szülõvárosomban egy kerti paetyn voltam. Volt ott egy fiatal pár. Látásból ismertem Õket.
Vállalkozott a srác, a csaj otthon volt a két gyerekkel. Szép új ház, két autó, évente 2 külföldi nyaralás.
Volt bennem egy irigység, hogy nekem miért nincs ilyen "szerencsém"?!?!
2 év múlva újra találkoztunk! A srác vállalkozásának felmondott a fõ megrendelõje és nem tudta fizetni a hiteleket, ment a ház, autój, nyaraló, stb. Maradt egy 70 m2-es albérlet és alkalmazotti meló mind a kettõjüknek.
Azt vontam le belõle, hogy nem kell irigykedni a lászatra...