0
| Thumbs Up |
| Received: 6 Given: 1 |
Pincepörköltet nem adtam fel most megvettem a Lidlist kivancsi leszek, majd megirom mit tudutána meg tervben van mindkét fajta NRG kostolása 🤤
Last edited by eneasos; 08-14-2021 at 07:45 PM.
| Thumbs Up |
| Received: 88 Given: 35 |
Én hat évvel ezelõtt kezdtem feltankolni a Lidl-ös konzervekbõl. Most már két éve lejárt az eleje, azokat eszegetem:
reggelire: olajos hal, családi májkrém, vagdalthús. Ez utóbbi nekem elég sós és sok is egy reggelire.
ebédre: lencsefõzelék hússal, csilis bab, sólet hússal, töltött káposzta, desszertnek felezett õszibarack, gyümölcskoktél.
Semmi baja a 2018-ban, 2019-ben lejárt konzerveknek.
Korábban mindig akkor vásároltam, amikor éppen akciós volt. Valamelyik nap néztem, hogy 489 Ft akciós áron vásárolt vagdalthús most több mint 800 Ft.
Az egyik csilis bab konzerven egy apró, milliméteres koszt vettem észre, lekapartam a rozsdaszerû pöttyöt és kiderült, hogy a doboz kilyukadt azon a ponton. Nem éreztem, hogy büdös lenne, de mivel levegõt kapott, inkább nem kockáztattam: kidobtam.
| Thumbs Up |
| Received: 145 Given: 1 |
Ma az egyik beszállítónk konzerv csomagolása tûnt fel nekem:
A konzerveket fóliába csomagolják, vákuumozzák, és közé tesznek abszorber párnákat(az a kicsi tasak, ami a cipõs, ruhás csomagolásban van, a párát összegyûjti, szilika gél néven is ismert). Persze nem egyesével, hanem fél-negyed raklapnyi mennyiséget fóliánként.
Nem lehet jó megoldás, a konzerveket zárt dobozban, ilyen abszorberrel együtt tárolni, a doboz rozsdásodását megelõzendõ?
Last edited by varég; 08-18-2021 at 04:51 PM.
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
| Received: 6 Given: 1 |
Megkostolva, szoszo, még az ehetõ kategorian belul van de az tulzas hogy finom![]()
Most nézem, hogy FerFal is kb. arra jutott, amire én.
"A következõ szempontok alapján és fontossági sorrendben járj el:
1) Nincs hûtésigénye
2) Nagy a tápérteke
3) Hosszú ideig(1-5 év) tárolható
4) Nem kell víz az elkészítéséhez
5) Fõzés nélkül fogyasztható
Ezt magyarra lefordítva nagyjából a következõ fog kijönni: konzerv (húsok, halak, zöldségek, sûrített tej), szárított tésztafélék, dehidratált levesek, csokoládé, tejpor, lekvár, levesek, rizs, liszt, cukor, szárított bab."
Persze azt õ is írja, hogy nem minden felel meg a szempontoknak, mert például a szárított tésztaféléket fõzni kell, és elég sok vízben, viszont ideális szénhidrátforrások. Vagy a gabona és a liszt sem éppen egyszerûen ehetõ.![]()
Last edited by P. Dude; 10-18-2021 at 05:32 PM.
Múltkor olvasgattam a botulizmusról. Általában mindenhol írták - megbízható egészségügyi oldalak is -, hogy ne együnk lejárt szavatosságú húskonzerveket (fõleg ne legalább 30 perces, kb. 80 fok feletti fõzés nélkül).
Tudom, hogy a prepperek gyakran esznek lejárt dolgokat. Ezt mondjuk sosem értettem teljesen, hogy SHTF-en kívül, a mindennapi életben mi a pláne abban, hogy lejárt dolgokat együnk. Viszont most a coviddal kapcsolatban eszembe jutott egy párhuzam. (Mehetne akár a vírus topicba is, de ide is passzol.)
Szóval, ha valaki egy 2 tízezrelékes halálozású covid ellen 2-3-szor oltatja magát, klórmésszel kezeli a maszkot stb., akkor a - szintén ritka - botulizmustól hogy-hogy nem fél a mindenféle lejárt ételeknél? Tényleg nem kötözködésbõl kérdezem. A covidot sztárolja a globális média, a botulizmust nem.
A 2 tízezrelékes halálozási arány az olyan, hogy a lejárt ételeken kívül is sok példát lehetne még hozni. Mondjuk egy olyan gyógyszer bevételét, ahol a ritka mellékhatások (1 tízezrelék és 1 ezrelék között) listáján szerepel potenciálisan életveszélyes mellékhatás is. A prepperek is beveszik a gyógyszert, megeszik az esetleg botulizmust okozó lejárt húst. De akkor mi ez a megkülönböztetett figyelem a covidnál?
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
A kovidnak kiterjedtebb a reklámja...
Ha be akarsz verni egy szeget, nem kell a felhajtás és a hûhó,
fogd a kalapácsot és üsd a r..adt szeget még be nem megy!
| Thumbs Up |
https://hu.wikipedia.org/wiki/Botulizmus
A konzerveket hõkezeléssel (is) tartósítják. Ha maradna benne káros baktérium, akkor még a szavatossági idõn belül felpuffadna a konzerv. Ha 4 év alatt nem romlik meg, akkor mitõl romlana meg mondjuk 8 év után? Le van zárva, baktérium nem kerülhet bele. Baktérium nélkül nincs toxin. Maga a toxin hõre érzékeny ezért megfelelõ hõmérsékleten, elég ideig fõzve elbomlik, de én eddig nem megyek el: ha valamelyik konzerv kilyukad, akkor kidobom. Eddig egy volt csupán.
Persze lehet ezt "jobban" csinálni: ha figyelemmel kíséred a lejáratot, akkor lejárat elõtti hónapokban eszed meg és nem kell izgulnod. Én elkéstem ezzel, de nem akartam kidobni több tízezer forintnyi kaját. Ezt nem pluszban eszem meg, hanem más helyett, vagyis spórolok vele.
| Thumbs Up |
| Received: 56 Given: 142 |
Szia,
Ugy erzem, meg lettem szolitva. :-)
A covid halalozasi ara'ny elso pillantasra talan kicsinek tunik, de a valosagban extrem nagy.
Kepernyofoto-2021-05-13-14.09.58-1024x538.jpg
Ha ezt megnezed, akkor pl. 2021 12. heteben 4000 folott volt az ossz halalozas, es 2500 alatt a covid-mentes halalozas. Tehat a 3. hullam tetejen 3 halottbol 1 covidban halt meg. A maradek 2 eseteben nagyjabol az az esely, hogy a 25%-uk hal meg rosszindulatu rakban es a 25%-uk szivbetegsegben, a maradek 50% pedig joval kisebb eselyu betegsegekben.
Mondom mas szavakkal: azon a heten pont kettszer akkora esely volt meghalni covidban, mint a rosszindulatu rakban. Es szinten pont kettszer akkora esely volt meghalni covidban, mint szivbetegsegben.
Tehat a 3. hullam csucsan nem volt semmi, ami akarcsak tobb mint fele olyan veszelyes lett volna, mint a covid. Persze ez csak egy hetre igaz, de az, hogy nem volt semmi, ami olyan veszelyes lett volna, mint a covid, az nagyon sok heten igaz volt.
2019-ben 720 ember halt meg Magyarorszagon "motorosjarmubaleset"-ben. Nagyon sok heten ennel tobb ember halt meg covidban. Marmint egy het alatt az eves halalozasnal tobben. Es gondolj bele, mennyit szerencsetlenkednek ennek a csokkentesen a rengeteg sebessegkorlatozassal, hany rendor trafipaxozik ahelyett, hogy bunozoket fogna?
Szerintem a fenti, vagyis hogy a legnagyobb halalozasi ok, onmagaban indokolja, hogy a legtobbet a coviddal foglalkozzanak.
Es van megegy ok: a covid mar 3-szor osszeomlasztotta a magyar egeszsegugyet (igen, az elso hullamban a covid HIRE omlasztottta ossze), rengeteg szenvedest okozott ezzel: pl. brutalis fajdalmat okozo epegorcsoket sem voltak kepesek megmuteni, mert nem vagy tilos volt (az elso hullamban) vagy nem volt, aki elaltassa a beteget, mert igy is 80-95% kozotti halalozast produkaltak a lelegeztetett magyar covid betegek, ha elvesznek melloluk orvost, akkor meg nagyobb lett volna a halalozasuk.
Es ahogy Ged is irta: ha szabalytalanul keszitik el a konzervet, akkor szavatossag mellett is halalos mereg belole egyetlen csepp is (erre volt konkret pelda Magyarorszagon); ha szabalyosan keszitik el, akkor pedig (ha sertetlen), akkor szavatossag utan sem fog senki botulizmus bakteriumot bele teremteni, a konzvervdobozon meg nem tud atmaszni.
Amugy 2 okot tudok elkepzelni a mindennapokban a lejart szavatossagu konzerv fogyasztasara:
1. tanulas: hogy megtudja az ember, hogy mire szamithat (ertelem szeruen ehhez nem kell minden honapban megenni 1 lejart szavatossagu konzervet)
2. "hibakezeles": ha veletlenul lejar a szavatossaga, es sporolni akar az ember, akkor nem dobja ki.
Bel