Oldala 205 of 261 ElsõElsõ ... 105155195203204205206207215255 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 2,041 to 2,050 of 2606

Topic: Vírusos fertõzések, baktériumos fertõzések

Senior Member P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 458
    Given: 813

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Fekete-Báró Hozzászólás megtekintése
    Schiffer András elgondolkodtató írása: Amikor a jogállamot kivakcinázzák Európából

https://index.hu/velemeny/2021/08/18...zak-europabol/
    Hoppá. Nem rossz cikk! Na most meglepõdtem, hogy ezt leközölte az Index (persze utalva arra, hogy a szerkesztõségük nem ért egyet Schifferrel).

Az igen:

"A titkosított, de napvilágra került Pfizer-szerzõdések egyenesen így fogalmaznak: >>A vevõ megerõsíti, hogy sem a készítmény hatékonysága, sem hosszú távú hatásai nem ismertek, és lehetnek olyan mellékhatások, amelyeket korábban nem ismertek.<<"

Schiffer említi azt is, hogy az állam akár perelhetõ, ha problémát okoz egy állampolgárnál a vakcina.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 21
    Given: 59

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Fekete-Báró Hozzászólás megtekintése
    Schiffer András elgondolkodtató írása: Amikor a jogállamot kivakcinázzák Európából

https://index.hu/velemeny/2021/08/18...zak-europabol/
    "Enrico Letta exminiszterelnök koronázta meg, amikor kifejtette: azt szeretné, ha az õszi helyhatósági választásokon csak oltottak indulhatnának."

Valahogy nem értem az összefüggést
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló raktaros Hozzászólás megtekintése
    "Enrico Letta exminiszterelnök koronázta meg, amikor kifejtette: azt szeretné, ha az õszi helyhatósági választásokon csak oltottak indulhatnának."

Valahogy nem értem az összefüggést
    Lehet, hogy a neki nem szimpatikus pártban sok az oltatlan.

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 21
    Given: 59

0 Not allowed!
    A tanulmányban megállapították azt is, a delta varinás hatással lehet a már beoltott emberek vírusátviteli képességére is. Azok az emberek, akik két oltás beadását követõen kapták el a koronavírust, hasonló vírusterhelést mutattak, mint azok az oltatlanok, akik elkapták a vírust. A járvány kezdeti szakaszában, amikor még az alfa vírus dominált, az oltottak sokkal kisebb vírusterhelést mutattak.
    Egy tanulmány szerint a Pfizer vakcinája idõvel veszít hatékonyságából
    "Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Mostanában beszélgettem pár emberrel a járványról, és nem mondhatnám, hogy nyugodtak voltak. Ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy én nem veszek észre valamit, vagy õk. Eszembe jutott az ismerõsöm is, aki jóformán minden szokásos érvet leírt a járványveszéllyel kapcsolatban. Most röviden megint végignéztem ezeket az érveket, hátha tényleg én nem vettem észre valamit.

1. Én is lehettem volna a korosztályom 18 halottja között.

Magyarországon az elsõ fertõzötteket és elhunytakat 2020. márciusban azonosították. Ha csak onnantól számolok, akkor mostanáig 18 hónap, vagyis másfél év telt el. A kormányzati oldal adatai szerint 18 velem egyidõs férfi halt meg.

Ha azt nézném, hogy miben halhat meg havonta egy, velem egykorú férfi, akkor elég nehéz lenne az életem. Nem tudok számokat mondani, csak gondolom, hogy akkor a covid elleni oltások mellett oltatnom kellene magamat az éves influenza elleni vakcinával, fel kellene mondanom a munkahelyemen a munkahelyi balesetek lehetõsége miatt, nem ülhetnék biciklire vagy autóba, stb. Az milyen életminõség lenne, ha aszerint rendezném be a napjaimat, hogy mi veszélyeztet havonta egy fõt a korosztályomból?

2. A veszélyeztetettség nem csak az életkortól függ.

Na de ha egy korosztályból 2,7 tízezrelék halt meg másfél év alatt, akkor ott láthatóan az életkor a legfõbb meghatározó tényezõ. (Érdekességként megnéztem az egy évvel fiatalabb férfiakat is. Ugyanaz az arány: 16 fõ, 2,6 tízezrelék.)

A korosztályom összlétszámára a KSH 2021. január elsejei becslését néztem. Persze az év kétharmada már eltelt, szóval kevesebben vagyunk. Egy év alatt, 2020. január elsejétõl átlagosan havi 291-292 fõvel csökkent a korosztályom, vagyis most minimum 63 488-as létszám jönne ki szeptember elsejére. Annak a 18 fõ a 2,8 tízezreléke, vagyis a változás 1 százezrelék.

Ha a 18-ból nem vonok le semmit, tehát feltételezem, hogy mind a 18 fõnél a covid volt a halálok, majd a 18-at felszorzom a KSH által megállapított 1,143-mal, akkor az felfelé kerekítve 21 fõ. Az is csak 3,2 tízezrelék, vagy a szeptember elsejére becsülhetõ létszámot nézve 3,3 tízezrelék (a változás 5 százezrelék). Persze ha a 2020. január elsejére becsült KSH létszámot nézem, akkor annak a 18 fõ csak a 2,6 tízezreléke, és még a 21 fõ is csak a 3 tízezreléke.

Hogy viszonyítani is lehessen, ahogy mondani szoktam, ez a 3 tízezrelék a "ritkának" minõsülõ gyógyszer-mellékhatások szintjének (1 tízezrelék és 1 ezrelék között) az alsó harmada, vagyis még tripla esetszám is ritkának minõsülne egy gyógyszernél. A gyakorlatban ezzel jellemzõen nem foglalkozunk: általában a "ritka mellékhatások" listájának az áttekintése nélkül vesszük be még a vényköteles gyógyszert is. Ez pedig érthetõ: ahogy már említettem, egy személyi sérüléses közlekedési balesetnek sokkal nagyobb az esélye, mint egy ritka gyógyszer-mellékhatással való találkozásnak. Például 2020-ban még a csökkent közlekedés mellett is a népesség kb. másfél ezreléke szenvedett közlekedési balesetet, ami már a "gyakori" gyógyszer-mellékhatások szintje.

Szóval ha én most a covid elleni oltás beadatását mérlegelném, akkor az olyan lenne, mintha azon gondolkodnék, hogy a tájékoztatóban olvasott ritka mellékhatás lehetõsége miatt ne vegyem be az orvos által felírt gyógyszert.

Emellett a 18 fõ 18 hónap „képlet” azt is világosan mutatja, hogy a hullámok erõsségétõl és a mutációktól függetlenül kezdettõl a mai napig változatlan a halálozási profil a korosztályomban. Vagyis ez is azt támasztja alá, hogy az ismerõsöm véleményével ellentétben mégis az életkor a meghatározó tényezõ. Mert 40 alatt azok is ritkán haltak meg covidtól, akik egyébként más betegséggel is küzdenek.

Persze azt elismerem, hogy az életkoron kívül más is számít. Laikusként úgy gondolom, hogy az általános egészségi állapot, és az immunrendszer számít még. Vagyis ha valaki 40 évesnél fiatalabb, nem kell gyógyszert szednie, nincs diagnosztizált betegsége, és az addigi tapasztalatai szerint erõs az immunrendszere, annak szerintem nem kell aggódnia.
    Last edited by P. Dude; 08-20-2021 at 10:50 AM.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése
    Például 2020-ban még a csökkent közlekedés mellett is a népesség kb. másfél ezreléke szenvedett közlekedési balesetet, ami már a "gyakori" gyógyszer-mellékhatások szintje.
    Bocsánat: a "nem gyakori" mellékhatások szintje. Ami a ritka és a gyakori között van.

Majd írok a többi érvrõl is, hátha érdekel valakit.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    3. Hány embert "ölök meg", ha nem oltatom magam.

Aki veszélyeztetett, az dönthet az oltás mellett, és akkor ingyenesen megkapja. Ennyi. Igazából ez annyira egyszerû, hogy nem is értem, miért "érvelnek" emberek ezzel a gyilkososdival.

Ha pedig valaki valami miatt immunis az oltásra, akkor viszont ugyanúgy lehetséges, hogy én is immunis lennék, szóval ez nem érv. Mert akkor lehet, hogy ugyanúgy veszélyeztethetnék oltottan is, mint ahogyan õ veszélyeztetett lehet oltottan is.

Vannak persze, akik eleve nem oltathatják magukat (pl. szervátültetett személyek). Ugyanakkor a saját érdekeimet is néznem kell. Ha egy vakcina hatásvizsgálata aktuálisan nem kielégítõ (hatékonyság, és a szervezetre gyakorolt hosszú távú hatások), az oltás pedig jogilag nem kötelezõ, akkor jogomban áll úgy dönteni, hogy nem kérem. Még akkor is, ha így esetleg coviddal veszélyeztethetek olyanokat, akik nem oltathatják magukat. (Hatásvizsgálatról lásd a Pfizer-szerzõdéseket: "A vevõ megerõsíti, hogy sem a készítmény hatékonysága, sem hosszú távú hatásai nem ismertek, és lehetnek olyan mellékhatások, amelyeket korábban nem ismertek." Õk írták bele, nem a laposföldesek találják ki.)

Teszem hozzá: ez kétirányú utca. Aki szervátültetett, az egy világjárvány idején értelemszerûen hordjon maszkot, kesztyût, tartson távolságot, mosson/fertõtlenítsen gyakran kezet, stb. Nem kell külön magyarázni.

Végezetül: ha oltott személyek is ugyanúgy, vagy nem sokkal gyengébben fertõzhetnek, akkor eleve megdõl a gyilkosos érv. Márpedig, ahogy Schiffer András írta a minap az Indexen: "Jelenleg viszont a helyzet úgy áll, hogy – az idõ rövidsége miatt amúgy érthetõ módon – egyelõre nincs valamennyi vakcinatípusra kiterjedõ, kellõen megalapozott, pontos tudásunk az oltott személyek fertõzõképességérõl."

4. A fiatalokra is veszélyes.

De az emberek miért nem nézik az állam által nyilvánosan közzétett, hivatalos adatokat? 2021. június elsejei állapot szerint 0-39 éves korig összesen 330-an haltak meg a coviddal összefüggésbe hozhatóan. 2020-ban, még csökkent közlekedés mellett is 423-an haltak meg közlekedési balesetben. (Bármilyen korosztály. De ez itt irreleváns, mert most csak azt szeretném megcáfolni, hogy "sok fiatal halt meg covidtól".)

Ha csak 2020. márciustól számolok, akkor 2021. június elsejéig 15 hónap telt el. Vagyis 0-39 éves korig egy és negyedév alatt 100 fõvel kevesebben haltak meg covidtól, mint csak egy év alatt közlekedési balesetben. Ha a 330 covid-elhunytból egyetlen fõt sem vonok le, és a 330-at szorzom fel 1,143-mal, akkor az 377 elhunyt lenne. Még mindig kb. 50-nel kevesebb, mint ahányan csak 12 hónap alatt egy erõsen visszafogott közlekedés mellett meghaltak balesetben.

Szintén 2021. június elsejei állapot szerint az elhunytak átlagéletkora 74 év, és az elhunytak több mint kétharmada (67,5 %) 70 éves vagy idõsebb.

Június elseje óta, majdnem negyedév alatt összesen 285 elhunyttal nõtt a napi gyorsstatisztika. Szóval a Wikipédia június elsejei adatbázisa teljesen megfelelõ a fenti következtetések levonására. Hozzátéve, hogy majdnem biztos vagyok benne, hogy abból a 285-bõl sincs 50 fõ a 0-39 éves korosztályban, szóval az egy és negyedévet nyugodtan átírhatjuk másfél évre. 40 évnél fiatalabbak másfél év alatt is kevesebben haltak meg covidtól, mint ahány magyar egy év alatt meghalt az utakon.
    Last edited by P. Dude; 08-20-2021 at 03:44 PM.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    5. A gyerekekre is veszélyes.

Ezt az ismerõsöm is írta, de most megint elõkerült. Rokonom is mondja, hogy a három gyerkõc közül csak a picit nem oltották be, a két nagyobbat igen. Meg, hogy a sportoláson is kérik az oltási igazolványt, vagy folyamatosan tesztelik a gyerekeket. És az iskolában volt egy gyerek, aki tünetmentesen esett át a covidon, most meg a neurológiai osztályon van.

Én csak azt tudom, hogy Orbán Viktor április 16-án azt közölte a rádióban (a videón 02:45-tõl), hogy a több mint 10 000 kórházban ápolt személybõl 27 fõ a 14 év alatti gyerek, és közülük 2-en vannak lélegeztetõn.

A hivatalos közlés szerint április 16. az eddigi legsúlyosabb hullám, a harmadik hullám tetõzésének az idõszaka volt. Tehát a másfél éves járványhelyzet legdurvább idõszaka. És abban a durva idõszakban a kórházban ápoltak 2,7 ezreléke volt kiskorú. Ez a "nem gyakori" gyógyszer-mellékhatások szintjének az alsó harmada.

2021. január elsejére a KSH 1 millió 300 ezer fölé becsülte a 0-13 éves korosztályt. Ha lefele kerekítve 1 millió 300 ezer fõvel számolok, annak a 27 fõ a 2 százezreléke, lényegében mérhetetlen. Arról nincs adatom, hogy mondjuk egy influenzával hány gyerek szokott kórházba kerülni. De nyilván 1 millió 300 ezer gyerekbõl 27 fõ akár influenzával is kórházba kerül.

Ami az elhunytakat illeti, a június elsejei állapot szerint (és nagyon valószínû, hogy a mai állapot szerint is) 0-19 éves korig összesen 7 fõ halt meg a napi gyorsstatisztika alapján. (Nem tudom, hogy közülük akár egyetlen fõ bekerült-e a KSH valós összesítésébe, mint ténylegesen covidtól elhunyt személy.) Vagyis (lefele kerekítve) 1 millió 900 ezer fõbõl 7 fõ. Nyilván itt már végképp nincs értelme számolgatni sem.

De ezek miért olyan bonyolult dolgok az embereknek? Ezek a központi, nyilvánosan elérhetõ, hivatalos adatok. Nem kell hozzájuk semmilyen összeesküvés-elmélet.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    "Ezekre a helyszínekre mindenképp látogasson el a hosszú hétvégén!" - hirdeti az Index.

Akkor úgy látszik, a hosszú hétvégére tényleg feloldották a veszélyhelyzetet. (Mert az már csak ilyen, hogy pár napra fel lehet oldani, aztán vissza.) Majd akkor hétfõn visszatérnek a mindmeghalunk cikkekhez, gondolom.

---

Közben jóváhagyták az elsõ DNS-vakcinát covid ellen. Ott már egyenesen a sejtmagba juttatják be az S-fehérjét. Indiai gyártmány. Mivel India egészségügyi nagyhatalom (igen), ahová a világ minden tájáról tömegesen mennek gyógyulni az emberek (és országon belül is hatalmas egészségügyi jellegû népmozgások vannak), emellett a világ oltóanyag-termelésének a 60 %-át India adja, valószínûleg sokan fogják megkapni a DNS-oltást. Újabb dolog, ami bejött az alusisakos laposföldeseknek, de egy évvel ezelõtt lehurrogták õket érte.

Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    6. Nem lesz meg a nyájimmunitás, ha nem oltakoznak többen.

A hivatalos tájékoztatás szerint 5 502 086 fõ kapott már 2 oltást.

Az igazolt aktív fertõzöttek és igazolt gyógyultak együttes száma 780 735 fõ.

Ez összesen 6 282 821 fõ.

A lakosságot 2021. január elsejére 9 730 772 fõre becsülte a KSH. Annál most már olyan 26 ezerrel kevesebben lehetünk, ha 2020. január elsejétõl az 1 éves népességcsökkenést nézem. (Ne felejtsük el, hogy a hivatalos tájékoztatás szerint februárban kezdõdött az eddigi legdurvább, harmadik hullám, ami mostanra már lezajlott. Szóval január elsejéhez képest bõven számolhatunk népességcsökkenéssel.) Így 9 704 936 fõs lakosságot számoltam szeptember elsejére.

Akkor a lakosság 64,7 százaléka hivatalosan, elismerten védett. Ez már egészen közel van a népesség kétharmadához. Még 194 ezer ember, és megvan a lakosság kétharmada.

Ha viszont a kétszer oltottakhoz nem 780 735 fõt adok hozzá (igazolt aktív fertõzöttek és igazolt gyógyultak együttes száma), hanem a népesség negyedét (2 426 234 fõ), akkor az 7 928 320 fõ. Vagyis a népesség 81,7 %-a védett. És akkor még 3-szoros szorzót sem számoltunk az átfertõzöttségre.

Lefelé kerekítve, egy 81 %-os közösségi immunitás szorosan már akkor is elegendõ, ha egy variánsnak 5-ös a fertõzési rátája, tehát egy ember átlagosan 5 másikat fertõz meg. Mert 81 %-os védettségnél már csak 0,95-öt. A Telex azt írta május utolsó napján, hogy a delta variáns R-száma 4-5 is lehet, és az általuk megkérdezett biostatisztikus általánosságban 80 %-os nyájimmunitást javasolt ellene (75-85 %-ot). A cikk címe: "Mi lesz, ha nem akarja elég ember beoltatni magát?" Ez eléggé propagandisztikusnak és pánikkeltõnek tûnik, szóval ezért választottam forrásként. Persze õk nem teszik hozzá, hogy az a 80 %-os immunitás amit hiányolnak, az konkrétan megvan.

De jó, akkor legyen 85 %. Az már általánosságban elegendõ egy 6-os R-számú variáns ellen, mert ha a lakosság 85 %-a védett, akkor 1 ember átlagosan 0,9-et fertõz meg. Ha most 82 % körül van az immunitás, akkor még 290 ezer ember, és megvan a 85 % is.

Persze ha ilyenekkel jönnek, hogy egy új variáns áttörheti a természetes védettséget, áttörheti a 2 oltás által nyújtott védelmet, a Pfizernek folyamatosan csökken a védelme, a keleti vakcinák eleve ki sem alakítottak védelmet, és különben sem beszélhetünk gyógyultakról, mert nekik minden gyógyult "poszt-covidos", akkor az egész nyájimmunitás kérdés értelmét veszti. Mert akkor soha nem fogják beismerni, hogy egy adott ország elérte a nyájimmunitást. Hanem akkor jönnek ezek, hogy harmadik oltás "kell", negyedik oltás "kell", éves oltás kell, és így tovább.