0
Mostanában beszélgettem pár emberrel a járványról, és nem mondhatnám, hogy nyugodtak voltak. Ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy én nem veszek észre valamit, vagy õk. Eszembe jutott az ismerõsöm is, aki jóformán minden szokásos érvet leírt a járványveszéllyel kapcsolatban. Most röviden megint végignéztem ezeket az érveket, hátha tényleg én nem vettem észre valamit.
1. Én is lehettem volna a korosztályom 18 halottja között.
Magyarországon az elsõ fertõzötteket és elhunytakat 2020. márciusban azonosították. Ha csak onnantól számolok, akkor mostanáig 18 hónap, vagyis másfél év telt el. A kormányzati oldal adatai szerint 18 velem egyidõs férfi halt meg.
Ha azt nézném, hogy miben halhat meg havonta egy, velem egykorú férfi, akkor elég nehéz lenne az életem. Nem tudok számokat mondani, csak gondolom, hogy akkor a covid elleni oltások mellett oltatnom kellene magamat az éves influenza elleni vakcinával, fel kellene mondanom a munkahelyemen a munkahelyi balesetek lehetõsége miatt, nem ülhetnék biciklire vagy autóba, stb. Az milyen életminõség lenne, ha aszerint rendezném be a napjaimat, hogy mi veszélyeztet havonta egy fõt a korosztályomból?
2. A veszélyeztetettség nem csak az életkortól függ.
Na de ha egy korosztályból 2,7 tízezrelék halt meg másfél év alatt, akkor ott láthatóan az életkor a legfõbb meghatározó tényezõ. (Érdekességként megnéztem az egy évvel fiatalabb férfiakat is. Ugyanaz az arány: 16 fõ, 2,6 tízezrelék.)
A korosztályom összlétszámára a KSH 2021. január elsejei becslését néztem. Persze az év kétharmada már eltelt, szóval kevesebben vagyunk. Egy év alatt, 2020. január elsejétõl átlagosan havi 291-292 fõvel csökkent a korosztályom, vagyis most minimum 63 488-as létszám jönne ki szeptember elsejére. Annak a 18 fõ a 2,8 tízezreléke, vagyis a változás 1 százezrelék.
Ha a 18-ból nem vonok le semmit, tehát feltételezem, hogy mind a 18 fõnél a covid volt a halálok, majd a 18-at felszorzom a KSH által megállapított 1,143-mal, akkor az felfelé kerekítve 21 fõ. Az is csak 3,2 tízezrelék, vagy a szeptember elsejére becsülhetõ létszámot nézve 3,3 tízezrelék (a változás 5 százezrelék). Persze ha a 2020. január elsejére becsült KSH létszámot nézem, akkor annak a 18 fõ csak a 2,6 tízezreléke, és még a 21 fõ is csak a 3 tízezreléke.
Hogy viszonyítani is lehessen, ahogy mondani szoktam, ez a 3 tízezrelék a "ritkának" minõsülõ gyógyszer-mellékhatások szintjének (1 tízezrelék és 1 ezrelék között) az alsó harmada, vagyis még tripla esetszám is ritkának minõsülne egy gyógyszernél. A gyakorlatban ezzel jellemzõen nem foglalkozunk: általában a "ritka mellékhatások" listájának az áttekintése nélkül vesszük be még a vényköteles gyógyszert is. Ez pedig érthetõ: ahogy már említettem, egy személyi sérüléses közlekedési balesetnek sokkal nagyobb az esélye, mint egy ritka gyógyszer-mellékhatással való találkozásnak. Például 2020-ban még a csökkent közlekedés mellett is a népesség kb. másfél ezreléke szenvedett közlekedési balesetet, ami már a "gyakori" gyógyszer-mellékhatások szintje.
Szóval ha én most a covid elleni oltás beadatását mérlegelném, akkor az olyan lenne, mintha azon gondolkodnék, hogy a tájékoztatóban olvasott ritka mellékhatás lehetõsége miatt ne vegyem be az orvos által felírt gyógyszert.
Emellett a 18 fõ 18 hónap „képlet” azt is világosan mutatja, hogy a hullámok erõsségétõl és a mutációktól függetlenül kezdettõl a mai napig változatlan a halálozási profil a korosztályomban. Vagyis ez is azt támasztja alá, hogy az ismerõsöm véleményével ellentétben mégis az életkor a meghatározó tényezõ. Mert 40 alatt azok is ritkán haltak meg covidtól, akik egyébként más betegséggel is küzdenek.
Persze azt elismerem, hogy az életkoron kívül más is számít. Laikusként úgy gondolom, hogy az általános egészségi állapot, és az immunrendszer számít még. Vagyis ha valaki 40 évesnél fiatalabb, nem kell gyógyszert szednie, nincs diagnosztizált betegsége, és az addigi tapasztalatai szerint erõs az immunrendszere, annak szerintem nem kell aggódnia.
Last edited by P. Dude; 08-20-2021 at 10:50 AM.