Oldala 23 of 24 ElsõElsõ ... 1321222324 UtolsóUtolsó
Eredmény 221 to 230 of 235

Topic: Nagyvárosi kertészkedés

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 151
    Given: 4

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Laci Hozzászólás megtekintése
    A bolti magokból nevelt növények javaészének a magja már nem terem újra , vagy rosszul gondolom ?
    Idézet Eredeti hozzászóló coco Hozzászólás megtekintése
    Tudtommal a hibrideknél lehetnek gondok a magokbõl kikelt növényekkel, de a hagyományos nemesítésû fajtákkal kapcsolatban ilyesmirõl nem tudok.
    Idézet Eredeti hozzászóló mmilan21 Hozzászólás megtekintése
    A génmódosított magok esetében léteznek az öngyilkos magok. Az ilyen magból kikelt növénybõl fogott magok nem fognak kikelni.

A hibridekbõl fogott magok (második generációs hibridek) kikelnek, de ekkor már megváltoznak a növény egyes tulajdonságai.
    Néhány generáció után visszaáll kettõ közül az egyik fajta tulajdonságaira, amelyikbõl keresztezve (hibridizálva) lett a növény.
    A vetõmagoknál ténylegesen létezik az úgynevezett "terminátor-gén" variáns, amely hímsteril magokat terem.
    Egyelõre közforgalomban ha jól tudom kizárólag kukorica illetve gyapot esetében létezik, mindkettõ monsanto fajta, és k.rva drága, ráadásul gyapotot szerintem senki nem termel itt

Zöldségmagban ilyen nincsen, ugyanis ezt most még csak gmo-val lehet megoldani, és olyan drága technológia, hogy egyszerûen nem érné meg mondjuk paradicsomnál. Senki nem venne 5g paradicsommagot 3ezerért.

A hibridek (a zacskón a nevében benne van, hogy F1, pl. Kecskeméti bõtermõ F1) magjai kikelnek, viszont a hibridhatás erõsen lecsökken. Tehát sem külalakra, sem beltartalomra, sem termésmennyiségre nem lesz olyan, mint amibõl begyûjtötted a magot. Ettõl függetlenül lehet jó, csak nem biztos.

Ha veszel egy sima zöldséget, a termésébõl begyûjtöd a magot, és megfelelõen tárolod, akkor gyakorlatilag a boltinál nagyságrendekkel jobb minõségû szaporítóanyagot kapsz.
    Ugyanis a vetõmagot szabvány alapján állíták elõ, ami elég tág mozgásteret ad. Ezután a kezelés is hagy maga után kívánnivalót. Fagyban, párában, tûzõ napon tárolják, napokon keresztül szállítják, stb.
    A zacskós boltivetõmagok legjobb esetben a 60-70%-ot csírázzák, de inkább az 50 az általános, és a 20% is elég elterjedt. Ha ugyanis megveszel egy kamion búza vetõmagot 10millióért, és nem kel ki, hát ráborítod az asztalt az eladóra.
    Ha a 80 forintos répa nem kel ki abban a két sorban, amit otthon raksz, legfeljebb morogsz egyet magadban.
    Ezt pedig a vetõmagos cégek is tudják.

Senior Member P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 440
    Given: 779

0 Not allowed!
    Ez esetleg hasznos lehet. Az Index erkélyes kertészkedõs sorozata, most zárták a negyedik résszel. A videók Dóra Melinda Tündével készültek, akinek idén jelent meg a könyve: Kertkaland - Termelj magadnak zöldséget!

https://index.hu/video/2020/05/17/ba...dex_elso_resz/

https://index.hu/video/2020/05/21/ba..._masodik_resz/

https://index.hu/video/2020/05/24/ba...harmadik_resz/

https://index.hu/video/2020/05/28/ba...negyedik_resz/

Senior Member sukran4fish's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Nov 2016
    Blog Entries
    1
    Thumbs Up
    Received: 105
    Given: 94

0 Not allowed!
    Épitett már valamelyikőtök fóliasátrat? Az lenne a kérdésem, hogy a kifejezetten erre szolgáló fólia milyen anyagból van? Kissé drágán és messziről tudnék csak rendelni, a közeli boltokban nem igazán van. Mivel lehet helyettesiteni? Az a megérzésem, hogy valószinüleg szinte bármilyen valamennyire áttetsző fólia szűrne valamennyi UV-t és ellátná a feladatot, valószinüleg csak a hatásfokban lehetnek hatalmas különbségek, pl. sokszor kellene cserélnem nem erre való fóliát. Meg tud valaki ebben erősiteni/tanácsot adni? Kis területről van egyébként szó, erkélyen néhány növénynek - semmi komoly. A keretet kezdtem el ma késziteni egyelőre.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye
    Thumbs Up
    Received: 27
    Given: 3

1 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló sukran4fish Hozzászólás megtekintése
    Épitett már valamelyikőtök fóliasátrat? Az lenne a kérdésem, hogy a kifejezetten erre szolgáló fólia milyen anyagból van? Kissé drágán és messziről tudnék csak rendelni, a közeli boltokban nem igazán van. Mivel lehet helyettesiteni? Az a megérzésem, hogy valószinüleg szinte bármilyen valamennyire áttetsző fólia szűrne valamennyi UV-t és ellátná a feladatot, valószinüleg csak a hatásfokban lehetnek hatalmas különbségek, pl. sokszor kellene cserélnem nem erre való fóliát. Meg tud valaki ebben erősiteni/tanácsot adni? Kis területről van egyébként szó, erkélyen néhány növénynek - semmi komoly. A keretet kezdtem el ma késziteni egyelőre.
    A mezőgazdasági sátorfóliával kapcsolatban van pl. rugalmassági elvárás (bírja mondjuk a jégesőt), fény áteresztőképességgel kapcsolatos elvárás (télen-nyáron ugyanúgy szórja a fényt), stb.
    A jó hír, hogy általában nem kell megvenned egy egész tekercset, a rossz, hogy egy fix méretű, pl. 6,5 m széles, 60 m hosszú, méterenként 3000 Ft-os fóliából 1-2 métert aligha vágnak le neked...
    (A példát lásd itt:
    https://www.novenypatika.hu/folia-fe...folia-65-m-s1n)

Egy kisméretű erkélykert esetén én olyan fóliát használnék, amilyen épp van. Szerintem egyébként a fóilasátrak nem UV-szűrősek, hanem UV ellenállók, magyarul a garancia ideje alatt nem égeti szét őket a nap (ami lehet 1-4 év is akár), tehát ennek nem kell szempontnak lennie. Az erkélyeden védett helyen is lenne, talán csak a páralecsapódás lehet gond (a sátorfóliák belső oldalát párataszító réteggel vonják be), nem minden növény bírja a csepegő vizet.
    Mit szólnál pl. ehhez?
    https://www.obi.hu/koeltoezteto-dobo...-5-m/p/3010048
    Nagyon kell vigyáznom magamra, mert belőlem csak egy van!
    Egyedül nem megy...

Csatlakozás dátuma
    Nov 2016
    Blog Entries
    1
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Aki Bújt Hozzászólás megtekintése
    talán csak a páralecsapódás lehet gond (a sátorfóliák belső oldalát párataszító réteggel vonják be)
    Na erről például nem tudtam, hogy van belső-külső oldaluk. Valóban esőtől, széltől (nagyjából) védett helyen van, egyelőre maradék faanyagból készitettem egy keretet, holnap fogom lazúrozni valószinüleg hogy ne rohadjon szét a fa kültéren (bár nem biztos, hogy sok időre/évre tervezem az egészet). Láttam, hogy ezek folyóméterben vannak azt majd megoldom valahogy, még ha a szögletes állvány/keret amit készitettem nem is tesz jót a fóliának úgy voltam vele hogy a semminél valószinüleg jobb lesz, és egyébként is annyira kis terület, hogy most "hobbinak" jó ez.

Lehet maga az ötletem sem jó? Igazából a nap égeti szét a növényeimet nyáron és a viz is baromi gyorsan párolog ki a földjükből, ezt szeretném egy fóliasátor szerű megoldással orvosolni, ami kicsit jobban állandósitaná (gondolom) a hőmérsékleti/fényviszonyokat de ha nem szűrnek UV-t akkor lehet nem is segitene annyit? Nekem úgy lenne logikus, hogy valamennyit kell szűrnie a napfényből.
    Last edited by sukran4fish; 09-29-2022 at 05:45 AM.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up

1 Not allowed!
    A külső-belső oldal csak a nagyon speciális fóliáknál van, amit megveszel méterben a gazdaboltban, az általában nem ilyen. Ráadásul nem szűrik az UV-t, ugyanis az létfontosságú a növények számára. A fóliának kizárólag a hőmérséklet biztosításában van szerepe, ha ezt meg tudod oldani akárhogy, akkor nyert ügyed van.

Amúgy ha az erkélyen kell védelem, akkor ne fóliában gondolkozz, hanem hálóban. A sima zöld raschel-háló tökéletesen jó, de ha soknak érzed ezt, akkor a rovarháló (fehér, vékonyabb, így sokkal jobban átereszti a fényt) is megfelelhet. Attól függ, milyen az erkély, mennyire tűz oda a nap.

A párolgáson az segít, ha egyszerűen letakarod a talajt. Cserepet is lehet mulcsozni, bár ez nem segít azon, hogy a napsütéstől felmelegszik, és gyorsabban adja le a vizet. Tegyél a cserép elé takarást, vagy fesd le fehérre, vagy legyen bazinagy, hogy sok vizet tudjon tárolni benne a föld.

Csatlakozás dátuma
    Nov 2016
    Blog Entries
    1
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Dream_walker Hozzászólás megtekintése
    Amúgy ha az erkélyen kell védelem, akkor ne fóliában gondolkozz, hanem hálóban. A sima zöld raschel-háló tökéletesen jó, de ha soknak érzed ezt, akkor a rovarháló (fehér, vékonyabb, így sokkal jobban átereszti a fényt) is megfelelhet. Attól függ, milyen az erkély, mennyire tűz oda a nap.

A párolgáson az segít, ha egyszerűen letakarod a talajt. Cserepet is lehet mulcsozni
    Igazából csak mivel eddig 0 forintomba került a keret amire húzhatnék valami fóliát, ezért gondoltam hogy megpróbálom aztán legfeljebb lebontom. Ezeket a hálókat is néztem, pont azért kérdezem mert abban nem vagyok biztos mit húzzak rá pontosan. Körbenézek akkor ezekkel kapcsolatban is. Gondolkodtam a mulcsozáson, olvastam róla, de elég kis cserepekről van szó, nem tudom mennyit számitana. Bepróbálom azt is talán, ha találok olcsón tőzeget/forgácsot/valamit.

Egyébként a háló ötlete jobban tetszik a fóliánál mert gondolom enged át jóval több levegőt is, és nem kellene annyit szenvednem a szellőztetéssel (ha egyáltalán).
    Last edited by sukran4fish; 09-29-2022 at 11:30 AM.

Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye
    Thumbs Up
    Received: 27
    Given: 3

1 Not allowed!
    Lehet maga az ötletem sem jó? Igazából a nap égeti szét a növényeimet nyáron és a viz is baromi gyorsan párolog ki a földjükből, ezt szeretném egy fóliasátor szerű megoldással orvosolni, ami kicsit jobban állandósitaná (gondolom) a hőmérsékleti/fényviszonyokat de ha nem szűrnek UV-t akkor lehet nem is segitene annyit? Nekem úgy lenne logikus, hogy valamennyit kell szűrnie a napfényből.
    Ha a napfényvédelem a fő cél, egyetértek Dream_walkerrel: egy árnyékoló háló, nagyobb cserép/virágláda, talajtakarás. Esetleg, ha egy erkélyen meg tudod oldani az esővízgyűjtést, a párásítás. A nyúlólakat pl. vizes lepedőkkel, plédekkel, rongyokkal takarom, a párolgás hűsítő hatása miatt.
    Nagyon kell vigyáznom magamra, mert belőlem csak egy van!
    Egyedül nem megy...

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Igazából csak mivel eddig 0 forintomba került a keret amire húzhatnék valami fóliát, ezért gondoltam hogy megpróbálom aztán legfeljebb lebontom. Ezeket a hálókat is néztem, pont azért kérdezem mert abban nem vagyok biztos mit húzzak rá pontosan. Körbenézek akkor ezekkel kapcsolatban is. Gondolkodtam a mulcsozáson, olvastam róla, de elég kis cserepekről van szó, nem tudom mennyit számitana. Bepróbálom azt is talán, ha találok olcsón tőzeget/forgácsot/valamit.

Egyébként a háló ötlete jobban tetszik a fóliánál mert gondolom enged át jóval több levegőt is, és nem kellene annyit szenvednem a szellőztetéssel (ha egyáltalán).
    A hálónak is kell valami, amire felteszed, szóval ne szedd szét A mulcsozást nem kell túlgondolni, felcsíkozott kartonpapír is tökéletes rá, vagy a letépett fű, amit szó szerint az épület tövéből szedsz össze. Ha meg kicsi a cserép, akkor cseréld le nagyobb edényre. A paradicsomot teljesen hidegen hagyja, hogy virágcserépben, vagy éppen kidobásra ítélt 5 literes műanyagtálban növekszik.

Senior Member coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Thumbs Up
    Received: 108
    Given: 227

2 Not allowed!
    A virágládákba / cserepek földjébe mi vízzel feltöltött kemény műanyag flakont / üveget szoktunk nyakkal lefelé belenyomni és az automatikusan nedvesen tartja a földet. A talajtakarással és a hálóval kiegészítve nagyon jól működhet.
    Loco en el coco

A topic keresõszavai: