0
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Igen, tegnapelõtt a zsályát arattam le és fellógattam száírtani, lesz belõle fûszer és tea is ha marad még, sajnos nem lett sok. Pár napja pestót csináltam házi dióval, nyáron vegyes fûszer-gyógynövény eceteket raktam el különbözõ variációkban. A recepteket az erdõkostoló blogról szedtem. Levendulát a párom használta sütikbe, meg lekvárakba ízesítésnek. Ami tavalyról megmaradt azt pedig vászon zacskóba rakva ment a szekrénybe moly ûzõnek.
Rendszeresen használunk friss fûszereket a fõzéshez is.
Kakukkfûbõl és amibõl van akkora mennyiség teát is csinálunk, szárítva.
Sajnos a máriatövisem kiszáradt, és az echináciám pedig nem nõtt ki.
Viszont a levendulám és a kapor is a másodikat virágozza!
Most a piros-, és chilipaprika termést akarom erõspistának elrakni, mert annyi lett, hogy képtelenség megenni, megfonnyad.
Valóban mindkettõ alapmû, nagyon jó segítség a gyógynövényes ember számára.
Nekem van még egy kedvencem:http://www.libri.hu/konyv/gottfried_...yogyaszat.html
Sokszor felvetõdik a kérdés, hogy hányféle, milyen típusú gyógynövényt érdemes megismerni, melyek a legfontosabbak. Többféle csoportosítás is lehetséges.
Egyik csoportosítás féle lehet pl., hogy a gyógynövények mire hatnak jellemzõen. Így immunrendszerre, idegekre, légúti megbetegedésekre, szív- és érrendszerre, gyomor- és bélrendszerre, vese és húgyhólyagra, nemi szervekre, izmokra és ízületekre, bõr- és fogápolásra, láz- és fájdalomcsillapítás stb. Minden évszakban rengeteg (télen kevesebb) féle növény található a természetben. Ha a betegségcsoportokra minden évszakban tudsz legalább 2 növényt (de még jobb a 3), akkor már nagy bajban nem leszel, fõleg akkor, ha fel is tudod használni, tudod alkalmazni.
Elolvasva néhány remekbe szabott túléléssel foglalkozó könyvet, több „érdekességre” is bukkantam a gyógynövényekkel kapcsolatban.
Több könyv eléggé félvállról veszi ezt a témát, pedig fontos lehet, ha nincsen nálad gyógyszer, vagy nem akarsz gyógyszert használni.
- Hiányos növényismertetõ, elnagyolt felsorolások, nem felismerhetõ rajzok (pl. Chris McNab, Alexander Stilwel). Mintha csak azért lenne benne a könyvben, mert „az úgy szokás”.
- Bear Grylls-rõl nem beszélnék, ugyanis a hernyó nem gyógyhatású, pláne nem gyógynövény.
- Ray Mears könyvében a rajzok igénytelenek, nem kidolgozottak. A növények jellegzetessége elveszett és sajnos felhasználáshoz köthetõ hibákat (esetleges elírásokat) is tartalmaz. Õ évszakonként csoportosítja a növényeket
Amelyik érdekes volt, az Mirko Vosátka féle Természetjárók enciklopédiája. A könyv közepén 12 oldalnyi színes ábra, köztük ehetõ, mérgezõ és vízjelzõ növényekkel, gombákkal. Az ábrákon be van karikázva különbözõ színû körökkel, hogy az adott növénynek melyik része, mire használható. Érdekes a jelzésrendszer (nem rossz ötlet), de elég nehéz eligazodni rajta, és a cikkszavakat is nehéz a növényekhez megtalálni.
Gerhard Buzek: A túlélés kézikönyvében nagyon jó táblázatot állított össze a mérgezõ növényekrõl. Ha ezt a 18 növényt biztosan felismered és elkerülöd, az nagy segítséget jelent. Gyógynövényeket alig említi, inkább élelmi növényekrõl beszél (arról sem sokat). Rajzok a növényekhez nincsenek.
A „Lofty” féle SAS túlélési kézikönyvben nagyon jó rendszert találtam. Színes rajzok vannak a könyvben a gyógy- és ehetõ növényekrõl, többségében felismerhetõek. A gyógynövényeknél különszedte a fertõzésgátló, vérzéscsillapító, bélpanaszokat csökkentõ, láz- köhögés és megfázás elleni növényeket. Az ehetõ növényeknél, gyökereknél és gumóknál, gyümölcsöknél is felsorol olyanokat, amelyek gyógyhatással bírnak. A leírások tömörek (némelyiknél túl tömör), de pontosak és mindig ad valamilyen kiegészítõ információt is a növényekrõl. Külön oldalakon ír a gombákról, az északi-sarki, a trópusi, a sivatagi, a tengerparti és tengeri ehetõ és mérgezõ növényekrõl.
Nekem ez utóbbi tetszett a legjobban, persze ez erõsen szubjektív.
A könyvek egyéb tartalmát illetõen nem szeretnék véleményt alkotni. Mindenki maga dönti el, hogy neki melyik a megfelelõ, melyikben lel apró „titkokra”.
Az ÁNTSZ 2008 óta többféle vitamin, multivitamin és immunerõsítõ készítmény forgalmazását betiltotta.
http://www.weborvos.hu/egeszsegpolit...phatok/124013/
Az immunerõsítés pedig elengedhetetlen.
Ki hogyan, mivel, és milyen módon próbálja meg megõrizni az egészségét?
Tesztek-e különbséget a felhasznált szereknél, gyógynövényeknél aszerint, hogy férfiak, nõk vagy gyermekek használják?
| Thumbs Up |
| Received: 1 Given: 0 |
Gondolod, hogy az immunrendszer mindig leromlik, aztán fel kell javítani?
Az én ismereteim szerint növényi anyagokkal az immunrendszert kétféleképpen javíthatjuk. Az egyik lehetõség a B-sejtes immunrendszer erõsítése a vastagbél felszívó képességének javításával. Erre bizonyítottan alkalmas a csicsóka, mindenféle formában fogyasztva. Ez amellett, hogy tápértékét tekintve 0 kalóriás, hasznos anyag. A növényvilágban megszokott cukrok, keményítõk helyett ez inulint tartalmaz (nagy cukor molekula ez is), amit az emberi szervezetben lévõ enzimek nem képesek feldarabolni, így nem tud felszívódni. A mellette található fehérje pedig az ún. l-módosulat, ami gerinces élõlény esetében szintén nem szívódik fel. A vastagbélben található baktérium fauna azonban jól "meghízik" ezektõl az anyagoktól, így nagytakarítást végeznek a bélfalon. Eredményeképpen bizonyítottan megnõ a vastagbél aktív felülete, ami több ásványi anyag, vitamin felszívódását teszi lehetõvé. Érdekes, hogy ennek hatására a hasnyálmirigy is regenerálódik és a B-sejtes immunrendszer is. (Lehetséges, hogy a gyorsan szaporodó, majd elpusztuló mikrobákból értékes tápanyaghoz jut a szervezet?)
A másik megoldás a szöveteket, szerveket alkotó sejtek sejtmembránjainak erõsítése, amitõl akár elvárható a szervezet utolsó védelmi rendszerének erõsödése. Itt elsõsorban az olajos növényi magvak, vagy az azokból kinyert, jelentõs omega-3 zsírsav tartalmú olajok kis dózisú adagolása lehet eredményes. Ajánlatos az õsz beköszöntével reggelente éhgyomorra egy mokkás kanálnyit lenyelni pl. a kukorica csíra, tökmag, szõlõmag, vagy mák olajából. Simán át lehet vészelni az influenzás idõszakot megbetegedés nélkül. Persze hasonlóan jó hatású a tökmag és a dió, barackmag, mandula rendszeres reggeli fogyasztása is.
| Thumbs Up |
| Received: 0 Given: 0 |
Akinek még nincs otthon Aloe Verája az szerezzen be, szinte mindenre jó!
| Thumbs Up |
| Received: 152 Given: 4 |
Ha vársz egy kicsit fonnyadás után, akkor teljesen beszárad, és eláll nagyjából az idõk végezetéigFûzd fel cérnára (a kocsányon vezesd át a tût), akaszd fel valahová, ahol nem kap közvetlen napfényt és párát, aztán szépen kiszárad magától.
80 kilós testsúly felett lehet teáskanál is, én annyit szedek. A különbözõ olajokat összekeverem, és a mixet fogyasztom napi rendszerességgel. Mondjuk én szerencsés vagyok, mert a szomszédunk készíti, így olcsóér' hozzájutokSzõlõmag, lenmag, mák, tökmag, kendermag. A szõlõmag kifejezetten az érfalakat teszi rendbe. A lenmag a bélbolyhokat kitisztítja, az erek faláról leoldja a meszesedést. A mák a legjobb szerves-kalcium forrás, a tejnél nagyságrendekkel több és jobban felszívódó kalciumot tartalmaz. A tökmagtól "nem csöpög a p.csöm", ahogy felénk mondják
,általában férfibajokra ajánlja a doki. A kendermag egy kivételével az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyekbõl több, ezen kívül csak állati fehérjében található.
Ráadásul szerintem rettenetes íze van![]()
Fiúkák!
Az Aloe Verát a préselés elõtt ugye meghámozzátok? Mert a zöld héjának bõdületesen rossz az íze.
| Thumbs Up |
| Received: 1,102 Given: 1,120 |
Van krém és gél formájában is. Jó égési sérülésre, száraz bőrre.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2