0
| Thumbs Up |
| Received: 28 Given: 3 |
Sziasztok!
Lehet érdeklődni a rádióról, mint... rádióról, és nem, mint adóvevőről?
Az lenne a kérdés, hogy van-e valakinek tapasztalata az outdoor/túra/prepper rádiókkal. Vannak ezek a kurblis, napelemes készülékek, van-e köztük értelmes, működő márka?
Köszi!
Nagyon kell vigyáznom magamra, mert belőlem csak egy van!
Egyedül nem megy...
| Thumbs Up |
| Received: 99 Given: 63 |
Vettem egy baofeng 5v 5r rádiót. Még nem kaptam meg, de programozás nélkül tényleg nem lehet rendesen használni?
Csupa jót írtak róla, azért is döntöttem mellette. Meg tudásához képest jó áron van.
Már túl vagyok a magyar videókon, ott mondta a bácsi, hogy első a programozás...
Korábbi céges cuccok azok már gyárilag faszák voltak, csak használni kellett őket...
| Thumbs Up |
uv 5r bocsánat...
Mire szeretnéd használni? Milyen céges cuccok voltak gyárilag faszák és mire?
Loco en el coco
| Thumbs Up |
| Received: 55 Given: 140 |
Szia,
Teljesen jol lehet hasznalni oket programozas nelkul is.
Kulturaltan be lehet irni neki szamszeruen frekvenciat, amin hasznalni szeretned.
A kicsi, szambillentyuzet nelkuli keszulekek azok, amik korlatozottan hasznalhatoak programozas nelkul (ertsd: gyarilag be van programozva nehany frekvencia, azon jol hasznalhatoak, mason meg egyaltalan nem programozas nelkul; vagyis ha veszel nehany kicsit, azok egymassal teljesen jol hasznalhatoak, mas radioval valo egyutmukodesuk az, ami kerdeses).
Bel
| Thumbs Up |
| Thumbs Up |
Köszi a választ! :-)
Akkor elvileg csak használnom kell. Neked elhiszem!! ( De folyamat a programozást nyomatták. )
Viszont az egyik magyar videóban nem kommunikált ez a kis cucc egy "mezei" rádióval. Mert terepes túrán rácsatlakoznék a koma rádiójára ezzel, nem kellene telóval baszakodni, térerő is alig van, vagy épp nincs is....
Ezzel a cuccal megspórolnám a vokitokit és az amatőr rádió állomást is. Tudom nem ugyanaz a kettő, de így nekem eccerűbb és költséghatékonyabb, helytakarékosabb. Nem gondolom komolyan az amatőr rádiózást, de azért legyen valami jobb cuccom is.
Ha a mezeivel fogtunk anno ezt azt, akkor ezzel pláne, gondolom én.
Na meg nem titkolt szándékom belehallgatni oda, ahová nem biztos, hogy kellene. :-)))
Lásd itt ez a k..va háború a szomszédba, migráns hegyek a határon...szóval...
Ez jönne velem külföldre is, csak nem mérik be.....hátha hallok magyar szót is...
Még sokat kell nyomkodnom, hogy kézre álljon és használni is tudjam ahogy kell! Sajnos nem sok időm volt eddig rá, pedig jó lenne használni ahogy kell.
| Thumbs Up |
| Received: 55 Given: 140 |
Szia,
Hat, attol tartok, hogy a radioamator savok mas frekvencian vannak, mint amin ez tud adni. De az a biztos, ha megnezed a leirasat, hogy milyen frekvencian tud adni. Viszont amin tud adni, azt minden programozas nelkul be tudod irni neki.
Egyedul annyi kenyelmetlenseg van programozas nelkul, hogy egy kb 5 jegyu szamot kell beirnod, ha 2 frekvencia kozott felvaltva akarsz kapcsolgatni, akkor mindig egyreszt emlekezni kell arra, hogy mit is akarsz beirni, masreszt ezt a viszonylag hosszu szamot kell beirnod. Ha meg be van programozva, akkor 1 gombnyomassal tudsz valtani a 2 beprogramozott frekvencia kozott.
Nekem nem tunik ez nagy hatranynak.
Ha akarjak, akkor bemerik az adast. Erre pl. akkor van esely, ha egy ceg fizet egy frekvencia hasznalataert, te meg tobbszor akadalyozod oket azzal, hogy ugyanott forgalmazol (vagy rosszabb esetben valaki mas akadalyozza oket eloszor, te meg akkor egyetlen egyszer, miutan a masik miatt feljelentest tettek).
A gyenge jelterjedesnek pont az az elonye, hogy az ember kevesbe akadalyoz masokat (ellentetben egy radioamator felszerelessel, ami akar tobb 1000 km tavolsagra is foghato, vagyis ilyen tavolsagig okoz problemat a jogosulatlan hasznalat).
Termeszetesen a vetelt nem lehet bemerni, de mivel az senkit sem akadaltoz, oka se lenne a bemeresnek.
Bel
| Thumbs Up |
Azért biztos ami biztos beírtam neki a 16 pmr csatornát.
Nekem elég lesz ez is, mint írtam korábban, lehet fogni érdekességet ezekkel is.
Köszi még 1x :-))
| Thumbs Up |