1

Thumbs Up |
Received: 921 Given: 954 |
Csak egy tipp. Legyen a hűtőben víz, ha tojást főztök.
Ha megfőztétek, akkor öntsétek le róla a forrót. Rá a nagyon hideget, aztán leöntöd azt is, majd egy újabb adat hideg vizet rá, hagyjátok egy kicsit, öntsétek le róla és be a hűtőbe.
Így könnyű lesz hámozni. (Kivéve ha eltörik a tojás főzés közben, mert akkor úgy is rátapad.)
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Thumbs Up |
Received: 921 Given: 954 |
Kérdeztem az előbb anyámat, hogy hogy lehet hogy mindig krumpit pucoltunk, holott nem kell pucolni és én is mindig héjjával együtt sütöm és főzöm a krumpit. Gondoltam mond valami nagyon logikus magyarázatot hogy miért kell krumplit pucolni. De csak azt mondta hogy:
- Mert úgy szokás.
Hát, oké...![]()
Közben megnéztem azt is, hogy a krumpi héjában van az egészséges dolgok 30%-40%-a. Kálium, B és C vitamin.
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Abszolút így van. Ráadásul a héjában főtt / sült újkrumplinál nincs jobb a világon![]()
Loco en el coco
Thumbs Up |
Received: 126 Given: 1 |
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
Thumbs Up |
Received: 921 Given: 954 |
A mosás stimmel, azt én is mindig csinálom.
Régen a krumplit a saját nagyszüleim saját zöldségeséből hoztuk, ott nem volt agyonpermetezve semmi. A nagyszüleim rendkívül ügyeltek arra hogy egészséges lehet amit eladtak. Tőlük vásárolt az egész falu.![]()
A hámozásnak akkor van értelme ha kezd gyanús lenni a krumpli. Ha sokat áll, akkor elkezd megzöldülni és ha megzöldül a héjja, akkor az megbetegeést okozhat. De a friss krumpli az más.![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
Thumbs Up |
Received: 27 Given: 3 |
Évekkel ezelőtt, talán 2017 környékén voltam Gömörszőlősön Dr. Gyulai Iván mélymulcsos kertművelés képzésén.
Valami olyasmire emlékszem, hogy a burgonyafélék szolanin tartalma az, ami aggasztó, szerinte a krumpli fogyasztását teljesen el kellene hagyni, mert általa az emberek folyamatos, enyhe mérgezésben élnek, a szervezetünk állandó, alacsony stressznek van kitéve. Ő helyette a batáta (édesburgonya) és a csicsóka konyhai felhasználását javasolja, saját szuhafői kertjében mintha nem is termesztené...
Azt tudom, hogy már gyerekkorunkban az apró krumplit, amit nem ettünk meg, vagy tettünk félre ültetésre, a sertéseknek főzve adtuk, talán csak "mert így szokás", vagy mert így csökken a méregtartalma; és hogy a nyulaknak általában nem adják a héját (sokan meg de).
Nem lehet, hogy a héjban koncentrálódik a szolanin is?
Nagyon kell vigyáznom magamra, mert belőlem csak egy van!
Egyedül nem megy...
Thumbs Up |
Received: 921 Given: 954 |
Ha a krumpli héja zöldül, akkor válik mérgezővé. Arra valóban ügyelni kell.
Viszont a krumpli az ami könnyen termeszthető, rossz körülmények között is.
Nem véletlen hogy nálunk a krumpli az ami kinő. Semmi más, csak beledobáljuk a gödörbe a megromlott kajákat. A krumpl az minden évben kinő ott.![]()
http://tuleloblog.blogspot.com
https://www.facebook.com/Túlélõblog-192123530821899/
Adakozás tárhelyre/domainre (PayPal): http://magyarprepperforum.us/donations/adakozas_MPF.htm
MagyarPrepperForum Discord chat: https://discord.gg/Rja2yhQZd2
A krumpli szolanin tartalmával nincs gond, normál körülmények között ártalmatlan. Gondolom, Gyulai úr paradicsomot sem fogyaszt, mert abban is van szolanin... Főzéstől a szolanintartalma nem igazán változik. Nem a héjában koncentrálódik, hanem az egész gumóban megtalálható. A zöld színt a klorofill adja (ami ártalmatlan), ami jó indikátora a megnövekedett szolaninszintnek.
Loco en el coco
Thumbs Up |
Received: 27 Given: 3 |
Úgy emlékszem, paradicsom volt a kertjében, gondolom, fogyasztja is, bár amikor a krumpliról és a szolaninról beszélt, megemlítette, hogy a paradicsomban is van.
A krumplit talán azért nem ülteti, mert ahelyett van más, a konyhában ugyanúgy használható, és a csicsóka esetében élettanilag jobb hatású alternatíva is, a paradicsom helyett nem igazán...
http://https://hu.wikipedia.org/wiki...6v%C3%A9nyfaj)
Nagyon kell vigyáznom magamra, mert belőlem csak egy van!
Egyedül nem megy...
Az, hogy nem mindenki számára fogyasztható (pl. a párom sem tudja megenni, legfeljebb fermentálva), ill. nem igazán tárolható, ami pl. tavasszal nagyon jól jönne, nálam legfeljebb kiegészítő szerepbe sorolja a csicsókát.
Loco en el coco