Oldala 17 of 17 ElsõElsõ ... 7151617
Eredmény 161 to 170 of 170

Topic: Ételekrõl általánosságban

  1. #161
    Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Hozzászólások
    29,564
    Blog Entries
    50
    Thumbs Up
    Received: 787
    Given: 855

    1 Not allowed!
    Csak egy tipp. Legyen a hűtőben víz, ha tojást főztök.

    Ha megfőztétek, akkor öntsétek le róla a forrót. Rá a nagyon hideget, aztán leöntöd azt is, majd egy újabb adat hideg vizet rá, hagyjátok egy kicsit, öntsétek le róla és be a hűtőbe.

    Így könnyű lesz hámozni. (Kivéve ha eltörik a tojás főzés közben, mert akkor úgy is rátapad.)


  2. #162
    Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Hozzászólások
    29,564
    Blog Entries
    50
    Thumbs Up
    Received: 787
    Given: 855

    1 Not allowed!
    Kérdeztem az előbb anyámat, hogy hogy lehet hogy mindig krumpit pucoltunk, holott nem kell pucolni és én is mindig héjjával együtt sütöm és főzöm a krumpit. Gondoltam mond valami nagyon logikus magyarázatot hogy miért kell krumplit pucolni. De csak azt mondta hogy:

    - Mert úgy szokás.

    Hát, oké...

    Közben megnéztem azt is, hogy a krumpi héjában van az egészséges dolgok 30%-40%-a. Kálium, B és C vitamin.

  3. #163
    Senior Member coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Hozzászólások
    702
    Thumbs Up
    Received: 95
    Given: 193

    1 Not allowed!
    Abszolút így van. Ráadásul a héjában főtt / sült újkrumplinál nincs jobb a világon
    Loco en el coco

  4. #164
    Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Hozzászólások
    940
    Thumbs Up
    Received: 110
    Given: 1

    0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló TMIB Hozzászólás megtekintése
    Kérdeztem az előbb anyámat, hogy hogy lehet hogy mindig krumpit pucoltunk, holott nem kell pucolni és én is mindig héjjával együtt sütöm és főzöm a krumpit. Gondoltam mond valami nagyon logikus magyarázatot hogy miért kell krumplit pucolni. De csak azt mondta hogy:

    - Mert úgy szokás.

    Hát, oké...

    Közben megnéztem azt is, hogy a krumpi héjában van az egészséges dolgok 30%-40%-a. Kálium, B és C vitamin.
    Kis infó a miért-ről:
    A deponált(későbbi értékesítésre szánt) krumplonyát bevonhatják valamilyen fedőanyaggal, ami meggátolja a rothadást, ilyesmit.
    Bolti -nem új- krumplit ezért érdemes alaposan mosni, vagy pucolni.
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

  5. #165
    Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Hozzászólások
    29,564
    Blog Entries
    50
    Thumbs Up
    Received: 787
    Given: 855

    0 Not allowed!
    A mosás stimmel, azt én is mindig csinálom.

    Régen a krumplit a saját nagyszüleim saját zöldségeséből hoztuk, ott nem volt agyonpermetezve semmi. A nagyszüleim rendkívül ügyeltek arra hogy egészséges lehet amit eladtak. Tőlük vásárolt az egész falu.

    A hámozásnak akkor van értelme ha kezd gyanús lenni a krumpli. Ha sokat áll, akkor elkezd megzöldülni és ha megzöldül a héjja, akkor az megbetegeést okozhat. De a friss krumpli az más.

  6. #166
    Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye
    Hozzászólások
    75
    Thumbs Up
    Received: 27
    Given: 3

    0 Not allowed!
    Évekkel ezelőtt, talán 2017 környékén voltam Gömörszőlősön Dr. Gyulai Iván mélymulcsos kertművelés képzésén.
    Valami olyasmire emlékszem, hogy a burgonyafélék szolanin tartalma az, ami aggasztó, szerinte a krumpli fogyasztását teljesen el kellene hagyni, mert általa az emberek folyamatos, enyhe mérgezésben élnek, a szervezetünk állandó, alacsony stressznek van kitéve. Ő helyette a batáta (édesburgonya) és a csicsóka konyhai felhasználását javasolja, saját szuhafői kertjében mintha nem is termesztené...

    Azt tudom, hogy már gyerekkorunkban az apró krumplit, amit nem ettünk meg, vagy tettünk félre ültetésre, a sertéseknek főzve adtuk, talán csak "mert így szokás", vagy mert így csökken a méregtartalma; és hogy a nyulaknak általában nem adják a héját (sokan meg de).
    Nem lehet, hogy a héjban koncentrálódik a szolanin is?
    Nagyon kell vigyáznom magamra, mert belőlem csak egy van!
    Egyedül nem megy...

  7. #167
    Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Hozzászólások
    29,564
    Blog Entries
    50
    Thumbs Up
    Received: 787
    Given: 855

    2 Not allowed!
    Ha a krumpli héja zöldül, akkor válik mérgezővé. Arra valóban ügyelni kell.

    Viszont a krumpli az ami könnyen termeszthető, rossz körülmények között is.



    Nem véletlen hogy nálunk a krumpli az ami kinő. Semmi más, csak beledobáljuk a gödörbe a megromlott kajákat. A krumpl az minden évben kinő ott.

  8. #168
    Senior Member coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Hozzászólások
    702
    Thumbs Up
    Received: 95
    Given: 193

    0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Aki Bújt Hozzászólás megtekintése
    Évekkel ezelőtt, talán 2017 környékén voltam Gömörszőlősön Dr. Gyulai Iván mélymulcsos kertművelés képzésén.
    Valami olyasmire emlékszem, hogy a burgonyafélék szolanin tartalma az, ami aggasztó, szerinte a krumpli fogyasztását teljesen el kellene hagyni, mert általa az emberek folyamatos, enyhe mérgezésben élnek, a szervezetünk állandó, alacsony stressznek van kitéve. Ő helyette a batáta (édesburgonya) és a csicsóka konyhai felhasználását javasolja, saját szuhafői kertjében mintha nem is termesztené...

    Azt tudom, hogy már gyerekkorunkban az apró krumplit, amit nem ettünk meg, vagy tettünk félre ültetésre, a sertéseknek főzve adtuk, talán csak "mert így szokás", vagy mert így csökken a méregtartalma; és hogy a nyulaknak általában nem adják a héját (sokan meg de).
    Nem lehet, hogy a héjban koncentrálódik a szolanin is?
    A krumpli szolanin tartalmával nincs gond, normál körülmények között ártalmatlan. Gondolom, Gyulai úr paradicsomot sem fogyaszt, mert abban is van szolanin... Főzéstől a szolanintartalma nem igazán változik. Nem a héjában koncentrálódik, hanem az egész gumóban megtalálható. A zöld színt a klorofill adja (ami ártalmatlan), ami jó indikátora a megnövekedett szolaninszintnek.
    Loco en el coco

  9. #169
    Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye
    Hozzászólások
    75
    Thumbs Up
    Received: 27
    Given: 3

    0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló coco Hozzászólás megtekintése
    Gondolom, Gyulai úr paradicsomot sem fogyaszt, mert abban is van szolanin...
    Úgy emlékszem, paradicsom volt a kertjében, gondolom, fogyasztja is, bár amikor a krumpliról és a szolaninról beszélt, megemlítette, hogy a paradicsomban is van.
    A krumplit talán azért nem ülteti, mert ahelyett van más, a konyhában ugyanúgy használható, és a csicsóka esetében élettanilag jobb hatású alternatíva is, a paradicsom helyett nem igazán...
    http://https://hu.wikipedia.org/wiki...6v%C3%A9nyfaj)
    Nagyon kell vigyáznom magamra, mert belőlem csak egy van!
    Egyedül nem megy...

  10. #170
    Senior Member coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Hozzászólások
    702
    Thumbs Up
    Received: 95
    Given: 193

    0 Not allowed!
    Az, hogy nem mindenki számára fogyasztható (pl. a párom sem tudja megenni, legfeljebb fermentálva), ill. nem igazán tárolható, ami pl. tavasszal nagyon jól jönne, nálam legfeljebb kiegészítő szerepbe sorolja a csicsókát.
    Loco en el coco

Posting Permissions

  • Te nem nyithatsz új topicot
  • Te nem szólhatsz hozzá
  • Te nem csatolhatsz fájlokat
  • Te nem szerkesztheted a hozzászólásaid
  •