Oldala 4 of 14 ElsõElsõ ... 23456 ... UtolsóUtolsó
Eredmény 31 to 40 of 135

Topic: Gyógynövények

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Magyarország
    Thumbs Up
    Received: 0
    Given: 0

0 Not allowed!
    @dreamwalker:
    Van felfûzve is paprikafûzér 4 db...
    fokhagyma 3 úgy 20 fejesek...
    sajnos a paradicsomból nem lehet fûzért csinálni

Aloe:
    Igen, persze meg kell hámozni!
    Nyugodtan lehet ízesíteni bármivel, sajnos olyan mintha takony lenne, de hát ez ilyen...

Holnap levendulát fogok szaporítani dugványozással:
    http://levendulamagazin.hu/kert/136-...la-dugvanyozas

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló T72 Hozzászólás megtekintése
    Holnap levendulát fogok szaporítani dugványozással:
    http://levendulamagazin.hu/kert/136-...la-dugvanyozas
    Pont a napokban gondoltam rá én is
    Most alkalmas rá az idõ?
    Én már próbáltam 1 hónapja, az nem indult meg.
    Gyökereztetõhormont használsz?

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Magyarország
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    az hogy alkalmas-e az idõ? hát nem tudom... majd kiderül
    ez lett volna a következõ kérdésem, hogy ennek (gyökereztetõ hormon) van-e természetes helyettesítõje?

Senior Member raktaros's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Vas megye
    Thumbs Up
    Received: 33
    Given: 83

0 Not allowed!
    Én sem szívesen használnék ilyesmit ha nem fontos.
    Nem tudom mennyit számít a használata, csinálják anélkül is.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Blog Entries
    6
    Thumbs Up
    Received: 152
    Given: 4

0 Not allowed!
    @dreamwalker:
    Van felfûzve is paprikafûzér 4 db...
    fokhagyma 3 úgy 20 fejesek...
    sajnos a paradicsomból nem lehet fûzért csinálni
    Viszont azt simán lehet aszalni, én úgy szoktam. Szeletekre vagy cikkelyekre vágod, aztán mehet mondjuk a sütõbe, kályhára. A napon aszalás így szeptember végén nem játszik sajna.

az hogy alkalmas-e az idõ? hát nem tudom... majd kiderül
    ez lett volna a következõ kérdésem, hogy ennek (gyökereztetõ hormon) van-e természetes helyettesítõje?
    A vegetáció alatt bármikor lehet gyökereztetni, csak a kiültetésnél kell figyelni az évszakra. Apropó, kiültetés, mikor ott tartasz, mindenképpen vágd vissza a gyökereket nagyjából egynegyedükkel, mielõtt kiteszed a földbe a növényt.
    A gyökereztetõ hormon nem szintetikus, hanem természetes A növények saját hormonja, mindegyik termeli, csak a nagyobb dózis rásegít a gyökérfejlõdésre

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Wannabe Hozzászólás megtekintése
    Szerintem úgy érti, hogy aki szívja a szmogot, "termeli a stresszt", eszi a kajának eladott hulladékot, összességében így lemérgezi a szervezetét, annak muszáj (és valljuk be, sokunknak egyre nehezebb elkerülni ezeket). De lehet, hogy félreértem.

Kezelhetjük egy ideje tényként is, hogy az immunrendszerünk egyik legfontosabb része az emésztõrendszer. Egy dologgal vitatkoznék csak, a kukorica olajjal, ami kb. olyan mértékben káros hatásokat is ötvöz, mint egészségeset, a többivel teljesen egyet értek.
    A kukorica olajat személy szerint nem ismerem. Gyerekorvostól hallottam. Belegondolva, hogy nagy valószínûséggel GMO-ból van, ill. azt, hogy az eirópai populációtól igen távoli eredetû, igazadat nem tudom érdemben vitatni.

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    Magyarország
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    @Dream Walker!

Köszi!
    Sajnos más programom akadt, így nem tudtam megcsinálni.
    Viszont betévedtem egy OBI-ba és ott lehet kapni gyökereztetõt, sõt, több fajta van, attól függõen, hogy
    milyen növényhez szeretnénk, puha szárú, félfás, muskátli, stb...
    Esetünkben a levendulához a félfás kell, ami jó még rózsához, szõlõhöz és pl. rozmaringhoz is.

Szárított paradicsomból van már 3 kis befõttes üveg, de lehet hogy még csinálok.

Nemtom mennyire gyógynövénynek számít, de érik a dió is!

Member Saphira's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló Zacskóbicska Hozzászólás megtekintése
    Gondolod, hogy az immunrendszer mindig leromlik, aztán fel kell javítani?
    Igen, azt gondolom, hogy az immunrendszer le tud romlani, és törõdni kell annak karbantartásával, megsegítésével. Hiszen rengeteg, a szervezet számára káros anyaggal kerülünk kapcsolatba, de mi magunk is elõidézhetjük immunrendszerünk csökkent mûködését (másodlagos immundefektusnak is hívhatjuk).
    Ilyen pl.:
    - nem megfelelõ táplálkozás (rostszegény élelem, mesterséges ételek, elégtelen folyadékbevitel, alultápláltság, vitamin- és nyomelemhiány, stb.)
    - káros szenvedélyek – kinek mi…
    - vírusfertõzések, mûtét utáni állapot, antibiotikumos kezelés, stb.
    - mozgáshiány, alváshiány, stressz, kimerültség, negatív gondolkodásmód, zaklatott életvitel
    - sugárzások és vegyi anyagok (monitorok, mobil telefon, mikrohullámú sütõ, röntgen-felvételek, chemtrail-k, stb.)
    Szóval igen sok a gátló körülmény, így elkél némi segítség.

Annál is inkább, mert elõfordulhat olyan eset, hogy a munkahelyeden ér a krach, és haza kell menned a Bobodért. Az emberek néha 5-30 km-re dolgoznak az otthonuktól és sokaknak a munkahelye megkívánja az öltönyt vagy kiskosztümöt. Nem biztos, hogy kocsival vagy bármilyen jármûvel hazáig el tudsz menni, lehet, hogy komoly távot kell megtenned gyalog, mielõtt a bobot magadhoz tudnád venni. Ha nem megfelelõ a ruházat, az idõjárás nagyon keresztbe tudja húzni a számításokat (pláne, hogy éppen most megyünk bele az esõs, nyirkos õszbe, vagy a havas, „sokmínuszfokos” télbe). Könnyen beszerezhetõ egy komolyabb megfázás, felfázás, tüdõgyulladás akkor, ha az immunrendszer alulmûködik.

De sajnos az is elõfordulhat, hogy választanod kell , hogy a bob-ért indulsz haza, vagy a gyerekedért az oviba, vagy az iskolába. Nem bonyolult a kérdés. Az már inkább, ha a gyermekeddel a hónod alatt baktatsz a BOL-hoz, de mivel olyan az életviteled amilyen, a szervezeted megadja magát, immunrendszer védelmi vonalai összeomlanak, egész egyszerûen „csak” belázasodsz. Az az egy vágyad van, hogy összegömbölyödve lekucorodjál egy szélvédettebb bokorba és hangosan vacogjál. Mit mondasz a fiadnak/ lányodnak, akinek Te vagy az egyetlen reménye? „Bocsika kicsim, Apa/Anya nem bírja tovább!”

Úgyhogy igen, továbbra is úgy gondolom, hogy szükség van a szervezet védelmi vonalainak folyamatos erõsítésére.

Az egyik lehetõség a B-sejtes immunrendszer erõsítése a vastagbél felszívó képességének javításával. Erre bizonyítottan alkalmas a csicsóka, mindenféle formában fogyasztva.
    Annyival egészíteném ki, hogy a csicsóka mellett a bab, a borsó, a tönkölybúza, a zabpehely, a hagymafélék illetve a cikóriagyökér is bír ilyen mechanizmussal.

Ajánlatos az õsz beköszöntével reggelente éhgyomorra egy mokkás kanálnyit lenyelni pl. a kukorica csíra, tökmag, szõlõmag, vagy mák olajából. Simán át lehet vészelni az influenzás idõszakot megbetegedés nélkül. Persze hasonlóan jó hatású a tökmag és a dió, barackmag, mandula rendszeres reggeli fogyasztása is.
    Ha már ilyeneket fogyasztasz, akkor valószínûleg Te is úgy gondolod, hogy kell erõsíteni az immunrendszert (már csak azért is, hogy nem legyél influenzás).

Nálam a következõk váltak be: fokhagyma, echinacea, homoktövis tea, parlagfû tinktúra, méz, immunerõsítõ teakeverék, shiitake gomba, aloe vera gél. Ezeket felváltva fogyasztom, eddig mûködött. Ráadásul ezek kis mennyiségben kellenek, így a bob-ba is lehet tenni némelyikbõl.

Fórum támogató Zacskóbicska's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Aug 2013
    Lakhely
    Hungary
    Thumbs Up
    Received: 1

0 Not allowed!
    Egyetértek. Valószínûleg azért vettem lazábbra a kérdést, mert túlságosan magamból indultam ki Én ugyanis még sosem voltam annyira beteg, hogy az engem betegállományra kényszerített volna. Mindezek miatt nem táplálkozom tudatosan, vagyis a magam elve szerint mégis. Amikor tehetem, azt eszem, amit a leginkább kívánok. Ilyenkor õsszel rengeteg diót, mogyorót és mandulát pl. Ma ezt még meg is tetézem egy nagy adag füstölt csülkös babbal is. Bár tudom, a füstölt csülök benzpiréneket és egyéb rákkeltõ anyagokat tartalmaz, de ezt kompenzálom a babbal, ami felismerten rákellenes hatású. Természetesen hazai termékeket forgalmazó zöldségestõl szerzem be a növényi részeket, mert a kínai bab (minden boldban csak ilyet kapni) számomra íztelen. Holnap pedig valószínûleg gombászni megyek. Szedek egy jelentõs adag nagy õzláb gombát, a dobverõ alakúból (pecsenye kategória). Utána bepanírozom úgy, hogy kb. 20-30 százaléknyi mogyorót beledarálok a prézlibe, majd kirántom. Jut is eszembe, miért nem beszélünk a gombák immunerõsítõ és gyógyító hatásairól? Kínában 1000 éves kultúrája van. Miért nem beszélünk arról, hogy éppen most van a galagonya bogyó érésének idõszaka és ki mennyit gyûjtött már ebbõl? Mit fog vele csinálni? Hihetetlen jó dolgokra képes és megfelelõen feldolgozva határozottan finom.

Member Saphira's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Sep 2013
    Thumbs Up

0 Not allowed!
    A levendula dugványozásánál a szaporítótálca aljára én agroszövetet tettem (ez nem olcsó, de nyugodtan helyettesíthetõ sûrûn kilyukasztott fóliával) és perlitet használtam (ez steril, víztartó és olcsó).
    Gyökereztetõ hormont használok, bár próbáltam anélkül is. Így is megeredt egy része, de sokkal lassabban. Ilyenkor, ha nem steril közegben dugványozol, nagyobb az esélye a gombás fertõzésnek és a növényke elhalásának. Ez esetben ajánlatos valamilyen fungicid szerrel egyszer megöntözni. Bevallom, ez utóbbi nekem nem tetszett, úgyhogy maradtam a gyökereztetõ hormonnál (INCIT)
    Általában a tavaszi dugványok hamarabb és biztosabban eredtek meg, mint az õsziek. Tavasszal 80-85% körül, míg õsszel 50-60% körül gyökeresedtek meg.