Oldala 25 of 25 ElsõElsõ ... 15232425
Eredmény 241 to 249 of 249

Topic: Fõzõk,edények,fõzõeszközök

Senior Member P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 440
    Given: 779

0 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló sukran4fish Hozzászólás megtekintése
    (...)
    Idézet Eredeti hozzászóló varég Hozzászólás megtekintése
    (...)
    Köszönöm! Most első körben majdnem minden van itthon, szóval szerencsére alig kellett vásárolnom. Kolléganőm javasolt itt a közelben egy megfizethető és nagyon jól felszerelt konyhai üzletet, ott vettem még néhány dolgot (botmixert, rugalmas és fa vágódeszkát, meg egy naaagy 30 centis serpenyőt).

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2014
    Thumbs Up
    Received: 67
    Given: 41

1 Not allowed!
    Igen. A jó öreg palacsinta sütő serpenyőt nyúltam anyámtól, nem kellett neki.
    Lepucoltam és kész is. kb 20-25 cm átmérőjű. Fasza hosszú nyele van. Van neki még egy. Lehet át kéne alakítanom fedélnek a másikra...
    Micsoda sütő cucc lenne parázsba...
    Az ilyen régi cuccokat érdemes eltenni, ha akad a sufniba valahol. Az újak..hát nem tom, az anyaguk se jó ránézésre sem...
    Viszont anno ellomiztunk egy sparheltet...fasz kivan ilyen hülyét...!! Ez még az ide csatlakozásom előtt volt. Tök bánjuk!!

Senior Member WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 184
    Given: 216

5 Not allowed!
    Nos itt fogom majd részletesebben kifejteni a véleményem és a tapasztalataim az alkoholos főzőkkel kapcsolatban.
    Első körben amivel rendelkezem és már próbáltam:
    Trangia 27 főzőszett (ez a kisebb űrméretű szett 1, max 2 főre lehet benne főzni).
    A Trangia szetthez kínai gázégő fej.
    Ezek együtt képesek működni, a gázégőt nem tudom minősíteni, hiszen még csak egy nyáron át volt használva. Kettő helyről rendeltem egy-egy darabot, így van egy tartalékba is. Működik, de "az életem nem bíznám rá".
    A Trangia szett tartozék alkoholos égőfejét még eddig nem használtam. Mivel itthon picit nehézkesebb beszerezni a megfelelő üzemanyagot hozzá így némi utánolvasás után az Alkonek nevű ipari denaturált szeszből vettem egy litert, ezzel fogom megpróbálni, hogy hogyan üzemel a gyakorlatban. Erre még nem került sor, de elvileg ezzel kevésbé kormol.
    Vettem még egy Primus Essential Trail Stove gázégő fejet, ez önállóan működik. Nos működni működik, én mégis el fogom ezt adni és lecserélem egy sokkal hatékonyabb és jobbra értékelt SOTO Windmaster-re. Ez is önálló de kisebbre összecsukható, a palack teljes tartalma és hőmérséklet ingadozás során is szinte ugyan olyan lánggal ég, ami a többire nem feltétlen jellemző tulajdonság. Ha már ebből egy van akkor az legyen a lehető legjobb, ezért döntöttem mellette. Ez szélben is hatásos (nyilván nem a mező közepén állok neki főzni, de ha mégis vihar van és melegíteni kell ezzel legalább van esélyem felforralni a vizet.
    Jelenleg ezek vannak otthon, ezekkel tudok ha el kell hagyni az otthonom "főzni".
    Ezek mellé tervezem még az optimalizálást, de sokat töröm a fejem, hogy mi lenne a legjobb.
    Az ESBIT tablettás főzés inkább csak melegítés, esetleg forralás. Létezik megoldás ami elvileg működik és az ESBIT tablettával is lehet melegíteni (főzni) is, a neve Epicurean stove a Flat Cat gear jóvoltából. Szerintem otthon másolható eszköz... Ezzel érdemes lenne kísérletezni. Az ESBIT viszonylag drága, de stabil, konstans hőleadású és leginkább bármeddig eltartható "üzemanyag", számomra ezért is vonzó. Kirándulás során bedobok 2-3 tablettát ami könnyű és kis helyet foglal, ha kell van meleg tea vagy egy meleg leves a segítségével. Kicsi-könnyű, tényleg nem foglal helyet, ezért is szeretik az UL túrázók, és ezért is lehet jó akár a BOB-ba is.
    A másik ami foglalkoztat jelen pillanatban az az alkoholos égők és változataik. Ezekkel már lehet főzni is ha megfelelő maga az égőfej és van hozzá lángszabályzó. Ilyen égőfej van a Trangiához és az ESBIT is. Mivel nekem nem csak a víz forralása a célom, szeretek "sütögetni" a tűzhelyemen, ezért is szimpatikus ez az üzemanyag és felhasználási mód, mivel így tudok pl. kolbászt sütni és nem csak megégetni, mint pl. az ESBIT tablettával, amit ha ügyes vagyok és szeletelgetem akkor végül is el tudom osztani a hőt és a sütési időt, de mégis nagyobb macera.
    A gázfőző az mindenre alkalmas, cserébe nagyobb helyet foglal, részben veszélyesebb is, illetve illékony, ha mondjuk véletlen kilyukad a palack azonnal od aaz egész, de ha rosszul csavarod fel az égőfejet akkor is szökhet a gáz mellette. Cserébe az otthoni főzés komfortját adja, a láng szabályozható az igényeknek megfelelően, hamar forral ha kell, és párolni is lehet.
    Az edényekkel is részben meg vagyok lőve. A Trangia szettet én teflonos edényekkel vette, ezeket a legkönnyebb takarítani és ezekkel a legkönnyebb főzni is (nekem). Tervezem rozsdamentes acél beszerzését is, mivel mint írtam nekem a sütés sokkal inkább releváns, mint a forralás, talán az kevésbé érzékeny, mint az eloxált alumínium. Ezzel nem vagyok képben, de tervben mindenképp acél edény szerepel, mint következő beszerzés. Aztán idővel lehet megpróbálom majd az alumíniumot is, de egyelőre azt nem merem megkockáztatni.
    Aki forró vízzel (kávé, tea, zabkása, instant leves) elvan, annak érdemes ránéznie a "Caldera Cone" rendszerű alkoholos vagy tablettás főzőkészletekre is, ezek könnyűek és valamivel hatékonyabbak az "átlagos" kályháknál, amikre az edényt fel lehet tenni. Egyébként érdemes szemezgetni a Stanley acél edényeivel, sajnos nem kapható az EU-ban az egyszemélyes készlet, pedig igazán célszerűen van kitalálva a felépítése, kompletten belefér kb. minden ami a főzéshez kell, még a pici palack is. A kétszemélyes edényszett már valamivel nagyobb és nehezebb, jobb híján nekem is ez a vágyam, amire spórolgatok.
    Többféle eszközt is próbáltam már a sütögetés-főzögetés során. Ezekről is érdemes 1-2 sort írni. Vonzó lehet a fémből készült eszköz, de a tapadásmentes bevonatnak nagy ellensége, erre oda kell figyelni a használatuk során. Én mellőzöm is őket kellő rutin hiányában, illetve szeretném, ha az edényeim tartósak lennének. A műanyag könnyű eszközökkel eddig megszívtam, kevergetés, vagy használat során eddig mind megolvadt, van amelyik jobban, van amelyik kevésbé. Én jelenleg a fa mellett kötöttem ki. Tartós, méretre és testre szabható, nem veszélyezteti a tapadásmentes bevonatokat annyira.
    Sajnos a Trangia edényfogója bevonatgyilkos! Próbáltam több más edényfogót, rendeltem is aliexpressről jó párat, nos eddig mind elolvadt, vagy alapvetően karcolós volt. Erre megoldás lehet ha alapvetően olyan minőségi edényt választunk, ami méretben megfelel és van neki lehajtható vagy felpattintható külső nyele. Erre már tervezgetés során is érdemes figyelni és így válogatni a saját főzőszettünk, mert így sokat lehet spórolni.
    Öngyújtó mindig legyen nálunk 1-2 darab és lehetőleg biztonsági tartaléknak gyufa is egy dobozzal, mert hiába van nálunk minden a főzéshez, ha nem tudjuk meggyújtani a tűzhelyünket!
    Nos első nekifutásra kb. ennyit tudtam megosztani veletek. Ha tovább jutok a dologgal akkor megírom a további tapasztalataim is.
    elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Jun 2013
    Thumbs Up
    Received: 30
    Given: 12

0 Not allowed!
    Talán ide kapcsolódik a leginkább. Épített már valaki ilyesmit? https://www.youtube.com/watch?v=xAkIKxA3Jm0
    Mik a tapasztalatok?

Senior Member WestBam's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2014
    Lakhely
    Bp.
    Thumbs Up
    Received: 184
    Given: 216

4 Not allowed!
    Tegnap volt egy kis időnk, elmentünk a Kékestetőre és ittunk egy teát. Itt is nagyon jól vizsgázott a Trangia főzőszett, igaz csak vizet forraltam benne. Most az alkoholos főzőt próbáltam ki, ha már szettben vettem és az is benne volt. Viharos szélben is szépen tette a dolgát. Képeket ITT láthattok róla.
    elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!

Member lewy77's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2016
    Thumbs Up
    Received: 29
    Given: 0

3 Not allowed!
    Itt is rég volt hozzászólás.
    Hobó kályha tuningolva.
    Mindkét darabnak 480 g a súlya. A gyári összecsukható 1/3-ára, viszont a háziból nem hullik ki a parázs, fűtésre is használható.DSCN9160.jpg

Member lewy77's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2016
    Thumbs Up

1 Not allowed!
    A gyári nem kormoz annyira (és talán nagyobb a hatásfoka), de kb. mindkettőhöz ugyanannyi tüzelő és idő szükséges egységnyi víz felfőzéséhez. A saját készítésűbe elfér egy kevés száraz tüzelő, ami bőven elég egy liter vizet felfőzni.

Senior Member coco's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jan 2017
    Thumbs Up
    Received: 111
    Given: 232

0 Not allowed!
    Gratula a kályhához! Kocsiba vagy akár otthon is nagyon praktikus lehet, a bekészített tüzelővel akár azonnal működésbe is hozható. Saját kútfőből vagy terv alapján készült?
    Loco en el coco

Member lewy77's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2016
    Thumbs Up

1 Not allowed!
    Saját ötlet és kivitelezés. Szeretek barkácsolni és jó, hogy van mivel.